ételek cikkek

Császármorzsa gluténmentesen
Édes is, mentes is, ráadásul finom is. Ennek a császármorzsának az az előnye, hogy nem egy, a mindenki által ismert, búzadarás receptet kellett átalakítani, hanem egy egészen új megvilágításba helyezi a császármorzsát. A búzadara hátránya ugyanis, hogy a gluténmentes konyhában legfeljebb rizsdarával lehet helyettesíteni.

Kevert süti gyümölccsel
Sok pozitívuma van ennek a sütinek. Egyrészt az elkészítési ideje mindössze egy óra. Összeállításához elég egy edény. Ráadásul készíthetjük friss gyümölccsel, befőttel vagy fagyasztottal, mindenhogyan finom lesz.

Olasz polpettone gluténmentesen
Polpettone magyarul egybesült fasírt, kicsit hasonlít a Stefánia vagdaltra, csak a fűszerezése sokkal gyengédebb és olaszosabb. Ez a változat pedig hús nélkül készült.

A legfinomabb gombóc szomszédainktól
Ausztriában találkozhatunk ezzel a gombóc fajtával, és bár az osztrákok nem elsősorban konyhaművészetükről híresek, járjunk utána, gombócban elég erősek-e?

Óriás gnocchi
Minden népnek megvan a maga burgonyás galuska receptje, bár az olaszok járnak élen a gnocchi készítésben. Észak-Olaszországban nagy kedvenc ez a változat, jóféle vörös borral öblítik le. Ez a recept is bizonyítéka annak, hogy a legegyszerűbb a legjobb.

Császári desszert
Ferenc József kedvenc édességével ma már főleg az osztrák sípályák hüttéiben találkozunk, pedig az otthon is pillanatok alatt elkészíthető. A MOM Park Paulaner séfjének autentikus receptje segít, hogy valódi császári desszertet varázsoljunk az asztalra.

Peperonata
Az olaszok egyik remek étele, állagát talán a mi lecsónkhoz lehetne hasonlítani, Virslivel, friss kenyérrel igazi csemege.

Narancsos, zabpelyhes keksz
Ha a kekszhez való lisztet zabpehellyel keverjük, valamelyest csökkenthetünk az édesség szénhidrát mennyiségén, ezért megfontolandó a zabpehely használata.

Rozmaringos, fehérboros csirke szőlővel és őszibarackkal
Csirkecomb felhasználásával száz és száz féle ételt készíthetünk, ne elégedjünk meg csak azokkal a receptekkel, amelyeket már évek óta főzünk, kutassuk mindig az újat!
Fahéjas csiga
Sokan azt gondolják, egy fahéjas vagy kakaós csigát elkészíteni otthon túl nehéz feladat. Pedig nem kell hozzá más, mint 2 óra szabadidő, és máris falatozhatjuk a langyos, édes csodát.
Mézes szezámmagos céklasaláta
Hamisítatlan téli salátát ajánlunk, hisz mind a répa, mind a cékla ilyenkor is könnyen és olcsón beszerezhető. Ez a színpompás saláta amellett, hogy nagyon finom, ráadásul még a szemnek is kellemes!
Zöldborsó-krémleves
Az egyik legjobb találmány a mirelit zöldborsó, amiből számtalanféle ételt készíthetünk percek alatt. Az egyik ilyen a zöldborsó-krémleves, ami üde színével és intenzív ízével mindenkit lenyűgöz.
Mediterrán lencseleves
Csicseriborsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske... dúdoljuk a népszerű gyerekdalt. De ne álljunk meg az éneklésnél, főzzünk lencsét, mert egészséges, olcsó és finom.
Molnárka
Tudod, ez az a kicsit édes péksütemény, amibe sonkát, sajtkrémet szoktak tölteni, díszítésképp jöhet egy kis salátalevél, és kész is a büfé szendvics. Reggelire nagyon szeretjük, pont azért, mert a kissé édes tésztának nagyon jól állnak a sós felvágottak, krémek.
Citromos rizottó
A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.
Kókuszpuding áfonya zselével
Ez a puding nagyon finom kókuszos ízű és grízes állagú. Rendkívül olcsó, jó hozzá bármilyen lekvár, idénygyümölcs, olvasztott csoki, valamilyen sziruppal is nyakon löttyinthetjük, ehetjük rámorzsált keksszel, kompóttal, vagy egyszerűen magában, desszertként.
Focaccia lilahagymával
A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából. Összehasonlításképpen a magyar langallót említenénk.
Mediterrán kukoricakenyér
A változatosság gyönyörködtet, érdemes tehát megismerkednünk és megbarátkoznunk másféle kenyerekkel, mint amiket ismerünk. Ez a verzió kukorica- és búzaliszt keverékéből készül, és még tojást is teszünk bele. Érdekes, nemde?
Csikós rostélyos
Gundel Károly nem csupán világhírűvé vált éttermet alapított a múlt század végén, hanem olyan fogásokat, ételeket vonultatott be a magyar gasztronómiába, melyek a legszebb hagyományokhoz nyúlnak vissza.
Sajtos nokedli
Az alpesi hütték megunhatatlan sztárja a sajtos spatzle, az én változatom másfajta sajtos galuska. Érdemes kipróbálni, mert viszonylag olcsó étel, hétköznapi vacsorának szuper lesz!
Csirkés tortilla tekercs
Jó, ha tartunk otthon tortilla lapokat, nagy segítség lehet bármelyik estén, ha gyorsan kell vacsorát készítenünk. Általában 8 darabos kiszerelésben árusítják, nagyobb élelmiszer-áruházakban vagy delikátokban beszerezhető. Érdemes belőle több csomaggal venni, szavatossági ideje általában elég hosszú, és nagyon változatosan tudjuk használni.
Liszt nélküli csokitorta - Jucus konyhájából
Kevés összetevőből, nagyon egyszerűen és gyorsan, ráadásul sütés nélkül készítettünk ma édességet. Ez a csokitorta főleg a lisztérzékenyek kedvence lesz, mert a hozzávalókból sorából kihagytuk a lisztet. Így is fantasztikus finomságot alkottunk!
Kenyérhelyettesítő magokból
Különböző diétákban sokan szenvednek attól, hogy nem ehetnek kenyeret. Ez a zabpehelyből és lenmagból készült ropi bár nem pótolja a kenyeret, de valamilyen krémmel, zöldséggel remek választás, de buliban is jó szolgálatot tesz, mint rágcsálni való.
Csupa csokis gluténmentes muffin
Milyen sokszor mondjuk: Úgy ennék valami csokisat. Hát együnk valami csokisat! Könnyen elkészíthetőt, puhát, zamatosat, jó illatút, pillekönnyűt. Igazi ünnepi, vendégváró, kényeztető édesség, megsüthetjük hétköznap este, de egy lusta vasárnap délutánra is.
Indiai fűszeres rizs (biryani)
A biryani lényege a basmati rizs, valamint a vele főzött fűszerek sokasága. Ez egy hús nélküli változat, de készíthető csirkével, hallal, rákkal, birkával is akár.
Beszéljünk a fánkról!
A fánk és a farsang története a magyar néphagyományban ugyan összeforr, azonban ha szétnézünk a fánktörténelemben, bőséggel találunk országokat, ahol egész évben hódolnak a fánkevés gyönyörűségének. És milyen jól teszik...!
Sváb sajtos galuska Zusmarshausenből
Imádok forgatni Strasbourgban, az Európai Parlamentben! Minden interjú más, miknden téma más, ez mind maga a nagypolitika, amiben egész életemben mozogtam! De nőként más is érdekel! Nemcsak az ottani étteremben találok érdekességeket, hanem az oda-vissza úton is! Ezúttal a sváb konyha egy olcsó, de nagyon egyszerű, de nagyon tartalmas fogását kínálom Nektek!
Palacsinta amaránt lisztből
Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, Fehérje-, aminosav-, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető.
Polenta lepény marhahússal
A polenta - ismertebb nevén kukoricadara - nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, isteni köreteket, party snackeket - is - lehet belőle készíteni. Itt most a takaró szerepét tölti be a fűszeres marhahús fölött.
Sajtkrokett
Sajttal minden jobb, mondják, és ezzel mélyen egyetértek. Ha pedig valaminek a fő alapanyaga a sajt, akkor csakis finom lehet. Ez a krokett bár kissé macerásnak tűnhet, igazából nem az, viszont akár köretnek, akár egy salátával vacsorának isteni.
Csicseriborsós halpogácsa
Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, viheted munkahelyre, teheted uzsonnás dobozba, és a pikniken is jó szolgálatot tesz.
Csípős babos egytál
A csípős, fűszeres egytál ételek még ilyenkor, tél végén is jó szolgálatot tesznek, ráadásul sok bajlódás sincs velük. Laktatóak, melengetőek, finomak.
Cajun csirke ananászos rizzsel
A cajun (kreol) konyha az Egyesült Államok déli részének és a karibi szigetvilág konyhájának keveredése. A kreol konyhára a grillezett húsok és halak, az édeskés, tartalmas mártások, és a sokféle köret a jellemző.
Töltött karalábé
Sokaknak nem tűnnek elég zsengének azok a nagyfejű karalábék, amiket a piacon kapni lehet. Pedig azok, és tölteni csak ezek jók. A látszat ellenére nem bonyolult ez a recept, s nem is vesz túl sok időt igénybe.
Almafánk
Egy kiadós, tápláló leves, mondjuk gulyásleves után második fogásként már csak egy kis tésztafélét kívánunk. Erre is kitűnő az almafánk. Nagyétkűeknek hús után, desszertként is könnyen lecsúszik.
Kelbimbós krumplileves gyulai kolbásszal
Kevés olyan ételalapanyag van, amelyből annyi minden lehetne készíteni, mint a krumpliból. Ezért aztán tulajdonképpen elmondható, ha krumpli van otthon, biztosan nem maradunk éhesek.
Mexikói chilis bab
Egyszerű, érthető videóban mutatjuk meg, hogyan készül sokak kedvence, a mexikói chilis bab.
Sei nabe - forró leves a hideg napokra
Egészséges japán ételeket, köztük sushit tanított nemrég Kovács Lázár magyar szépségkirálynőknek a budai Sushi Sei étteremben. Most egy különlegsséggel leptek meg Titeket, vagyis Életforma és az Otthon főzök olvasóit. Az étterem chefjének nevét viselő levesük, egyszerű, otthon is elkeszíthető, és mindenki saját maga ízlése szerint alakíthatja. Feltétlenül próbáld ki, mert még látványra is maga a csoda!
Kesudiós krémsajt
A növényi sajtok készítésének nagyon sok, változatos receptje kering a különféle internetes fórumokon, szinte minden gluténmentes és vegán recepteket ismertető szakácskönyvben is találunk recepteket a készítéshez. Ízesítésük változatos, állaguk különféle. Mi most egy alapreceptet készítettünk el, amit aztán fűszerezéssel, ízesítéssel lehet továbbfejleszteni.
Zöldség alaplé készítése
Gyakran olvassuk különféle receptekben, hogy egy adott étel elkészítéséhez használjunk zöldségalaplevet. Rengeteg munkát, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha az alább leírt praktikát használjuk.
Gluténmentes almás mandulás kuglóf
Gluténmentes diétán élők nagy-nagy kedvencévé válhat ez a mákos, mandulás, almás édesség. Semmilyen lisztet nem tartalmaz, a mandula és a mák adja a testességét.
Tepertőkrém házilag
Januári játékunk egyik nyertese, Krisztián, boldog tulajdonosa egy KitchenAid turmixgépnek, amit párjával már ki is próbáltak. Egy isteni tepertőkrémet készítettek a nyeremény gép segítségével.
Hófehérke, a verhetetlen desszert
Ez a csoda desszert kíván egy egész kevés előre tervezést, de sokszorosan megéri elkészíteni. Garantálom, hogy egy kanálnyi sem marad belőle másnapra.
Halleves
A magyarokat gyakran éri az a vád, hogy nem esznek elég halat, és ez igaz is. De hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom, ritkán jutunk friss halhoz a tengerből. De ha mégis, a legjobb dolog, ami azzal a hallal történhet, ha főzünk belőle egy jó levest.
Gazpacho
Messze még a nyár, de már nagyon várjuk. Képzeljük el, hogy kánikula van, és mi ezt a hűvös gazpachót kortyolgatjuk.
Brokkolis, baconös felfújt
Szuper kaja, nemcsak azért, mert finom, hanem mert magában, főételként is fogyasztható, nálunk most rántott csirkemellhez debütált köretként, hidegen is, melegen is isteni. Elkészítése nem macerás, szóval hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy bemutassam a háziasszonyok álmát, a brokkolis, baconös, sajtos felfújtat.
Farfalle lazaccal, tejszínes gombával
Tészta- és hal imádóknak remek recept. Ízletes, tápláló, és nagyon könnyű elkészíteni. A lazac nem a legolcsóbb hal, de érdemes rá beruházni.
Chilis, sajtos omlet
Néha az egyszerű dolgok a legfinomabbak. Egy omlett akár reggelire, akár vacsorára értékes táplálék, teljes kiőrlésű kenyérrel még lelkifurdalásunknak sem kell lennie az elfogyasztása miatt, hiszen az omlett önmagában nem tartalmaz szénhidrátot.