Életforma.hu


Isteni müzliszelet otthon

Isteni müzliszelet otthon 

A müzliszelet mindig jól jön, ha nagyon megéheznénk, hordhatjuk magunkkal iskolába, kirándulásra, mindig jó szolgálatot tesz. És garantáljuk, hogy finomabb, mint a bolti.
Meggyes-mákos krémes

Meggyes-mákos krémes 

Igazi ünnepi sütemény! Leírása hosszúnak és bonyolultnak mutatja, valójában azonban egy mákkal dúsított piskóta, és egy puding alapú vajas krém alkotja.
Mandulás pulykaragu

Mandulás pulykaragu 

A kicsit unalmas pulykamellet is lehet izgalmassá tenni, csak kell hozzá találni egy olyan társat, ami kiemeli a szürkeségből a pulykát. Jelen esetben ez a társ a mandula.
Pasta carbonara

Pasta carbonara 

Pillanatok alatt elkészül – a leghosszabb időt a tészta megfőzése igényli. Mindenképpen érdemes olasz tésztát használni hozzá, ami durum lisztből készült, egészen más lesz az állaga, mint a tojásos tésztával.
10 legjobb fánkreceptünk - egy tálon!

10 legjobb fánkreceptünk - egy tálon! 

Fánkfesztivált rendeznek a jövő hét végén Nagykanizsán. De hogy addig se maradjunk a farsang jellegzetes süteménye nélkül, összegyűjtöttük az oldalunkon megjelent fánkos receptek közül a 10 legnépszerűbbet. Nem csak hazai finomságokat tálalunk!
Quinoa pogácsa

Quinoa pogácsa 

A quinoa hazánkban nem oly rég indult el hódító útjára, manapság kezdik felfedezni maguknak a gluténmentes étrenden élők, az életmódváltók és az egészségtudatos táplálkozás hívei. Rendkívül egészséges – nem véletlenül nevezték az inkák a gabonák anyjának -, elkészítése pofonegyszerű, felhasználása pedig igen sokoldalú.
Quinoa gombócok mártogatóssal

Quinoa gombócok mártogatóssal 

A quinoa nagyon sokoldalúan felhasználható mag, készíthetjük akár házibulira is, ha kínálunk mellé valami jófajta pizzaszószt, amibe a labdacsokat mártogatjuk.
Reggeli quinoa tál

Reggeli quinoa tál 

Remekül kezdődik a napunk, ha első étkezésünk bőséggel tartalmaz quinoát. Tejben főzve, gyümölcsökkel társítva igazi reggeli csemege.
Raffaello desszert házilag

Raffaello desszert házilag 

Nagyon szeretem a Raffaellót, és egészen biztosan nem lehet száz százalékig leutánozni az eredetit otthoni körülmények között, de egy a változat azért megér egy próbát.
Házi bonbon

Házi bonbon 

Saját bonbont készíteni nem mindig problémamentes elfoglaltság, de ha sikerül a folyamat végére jutnunk, és elfogadható bonbonokat készítenünk, mi leszünk a világ legbüszkébbjei.

Gyömbéres csirkeragu sáfrányos rizzsel 

Eredeti, egészséges egytál étel nem csak ínyenceknek.Nem terheli meg a gyomrod, mégis laktat, és vendégvárónak is kiváló.

Chorizo, rák és csirke Strasbourgból 

Megint járhattam Strabourgban, az Európai Parlamentben a testület Budapesti Irodájának segítségével. Mint azt már láthattátok, ilyenkor nemcsak a nagypolitika érdekel! Ezúttal is hoztam Nektek egy-két érdekességet! A most következő recept különlegessége, hogy Strasborugban, az EP éttermében ettem, ahol különösen vigyáznak arra, hogy minden nemzet képviselője találjon magának fogára valót! 

Sós muffin tízóraira 

Ki mondta, hogy a muffin csak édes lehet? Elkészíthetjük sósan is, így szaftosabb húsok remek kísérője lehet, de könnyen magunkkal vihetünk néhányat belőle munkahelyi ebédnek, tízórainak.

Gyümölcstorta 

Egy sütemény, amelyről le kellene mondania a cukorbetegeknek, a fogyókúrázóknak, a tejallergiásoknak és a gluténérzékenyeknek is. Mi most kipróbáltuk minden mentesen.

Süssünk lángost! 

A lángost mindenki imádja, nyaranta képesek vagyunk még sorba is állni érte. Na de hol van az kőbe vésve, hogy lángost csak nyáron, és csak strandon ehetünk? Lássunk neki otthon elkészíteni!

Gluténmentes és vegán palacsinta 

Sok kísérletezés után végre sikerült olyan tojás nélküli palacsintákat sütnünk, amelyek könnyen megfordíthatók, sütés után repedés nélkül feltekerhetők, puha állagúak. 

Habos meggyes-mákos kocka 

A meggy és a mák remek párosítás, olyan jól passzolnak egymáshoz, hogy szinte vétek a mák mellől elhagyni a meggyet. De miért is kellene elhagyni? Koronázzuk meg fehérje habbal, és máris kész a pompás desszert.

Sütőben sült indiai lencsefőzelék 

A lencse fontos fehérjeforrás, a vegetáriánusok számára elsőrendű táplálék. Indiában lisztformában is mindennapos élelmiszer. Remek élettani hatásokkal bír, fogyasszunk belőle minél többet!

Édes bulgur gyümölcsökkel és mazsolával 

Egy nagyon egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető étel, amely desszertként, főételként egyaránt fogyasztható, maradék bulgurból is elkészíthető, de az elkészítéshez használhatunk kölest, kuszkuszt, gerslit, quinoát, rizst, hajdinát is.

Egészben sült karfiol tejföllel és paprikakrémmel 

A karfiol egészben sütésének divatja most kezd terjedni. Egyre többen megpróbálkoznak vele, hiszen, ha sikerül jól elkészíteni, olcsó, kiadós, köretként, főételként fogyasztható étel a végeredmény, ami a vega, vegán és a hagyományos konyhában is megállja a helyét.

Kalandozás az indiai lepénykenyerek között 

Indiában minden nap asztalra kerül valamilyen lepénykenyér. De melyik micsoda? Kinézetre nagyon hasonlítanak, a felhasznált alapanyagok szinte megegyeznek, mindegyik felfújódik sütés közben. Mi hát a különbség?

Kukoricás, zöldborsós csirke kókusztejben 

Az ilyen típusú étel igazi gyors étel lehet a repertoárunkban, tekintve, hogy 25 percnél több egyáltalán nem szükséges az elkészítéséhez. Semmilyen extra alapanyagot nem tartalmaz, ámde finom és tápláló.

Gyümölcsrizs 

Gyümölcsrizst készíteni talán még egy nagyobbacska gyerek is tud, azonkívül, hogy folyamatosan kevergetni kell, nagy tudás nem kell hozzá. Mégis, mint az egyszerű dolgok általában, brutálisan finom tud lenni!

Tőkehal sörtésztában 

Londonban – elhallgattatva a bizonytalanul csipogó belső hangot – mégis kategorikusan kijelentettem: fish and chipset feltétlenül ennünk kell. De hát nem is szereted a halat… – hangzott a csodálkozó válasz. No de Angliában járva muszáj kipróbálni ezt, ez nem kérdés. És milyen jól tettük, hogy kipróbáltuk! Életem legfinomabb halát ettem a Trafalgar Square-től néhány lépésnyire található pubban. Hazatértünket követően pedig egy horrorisztikusan hosszúra nyúlt Nagycsarnok-béli bevásárlást követően megkíséreltem életre hívni itthon is az élményt.

Az ideális reggeli sütemény 

Hála istennek elég sokan vannak már, akik maguk sütik mindennapi kenyerüket. Ez egy nagyon jól használható és variálható alap recept.

Lasagne, ahogy nálam készül 

Sokféle változata létezik a lasagnénak, számtalan variációban tölthetjük meg a csodás tojásos tésztalapokat. Ez a recept spenóttal és túróval készült.

Amerikai almás pite 

Ismertek olyan embert, aki nem szereti az almás pitét? Én nem. Nekem mindegy, hogy hazai, vagy amerikai fajta, mindegyik jöhet bármikor! Az utóbbi különösen vanília fagyival szuper.

Csokis villámsüti 

Esküszöm, hogy 25 perc alatt elkészül! Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, már öntjük is a tepsibe, mehet az előmelegített sütőbe 20 percre, és kész!

Kókusztej készítése házilag 

Egyszerűen és rövid idő alatt készíthetsz otthon is kókusztejet, amit a hűtőben tárolva bármikor elő lehet kapni, ha szükség van rá. Használhatod édességekhez, de főételekhez is.

Paradicsomos, zöldséges gnocchi 

Ezt a zöldséges gnocchit egy kiállításon járva tanultam, van már vagy 6-7 éve. Azóta is állandó szereplője a konyhai repertoáromnak, mert amilyen egyszerű elkészíteni, olyan meggyőző a végeredmény, ami a tányérra kerül.

Mogyoróvajas korongok 

Sosem titkoltam, hogy odavagyok a mogyoróvajért. Tudom, ezt a szenvedélyemet sokan nem tudják megérteni, ez azonban nem akadályoz meg abban, hogy minél többféle formában kipróbáljam nagy kedvencemet.

Zöldséges rétes 

Az édes réteseket mindenki ismeri és szereti, de próbálták már a zöldséggel töltötteket? Tehetnek bele brokkolit, spenótot, póréhagymát, gombát, szaporíthatják a tölteléket túróval, sajttal.

Csirke római tálban 

Ha egyszerű, de kiadós ebédre vagy vacsira vágysz, de nem szeretnél pepecselni vele, akkor ezt a receptet neked találták ki: római tálban sült csirke, krumplipürével.

Krumplis-diós kenyér 

Szeretek kenyeret sütni, szeretem tudni, mi van a kenyérben. Jó ideje a kenyérsütő gépet már csak dagasztásra, kelesztésre használom, a tészta a sütőben sül aztán ropogós héjúra.

Vörösboros, mazsolás pulykacsíkok 

Azt gondolhatnánk, hogy a mazsolától és a vörösbortól édeskés lesz az ételünk, de a szójaszósz és a gyömbér-fokhagyma duó csodásan ellensúlyozza a két édeskés hozzávalót. Nagyon finom egytál étel, akár vasárnapra is.

Dupla csokis, meggyes álom 

A süti elkészítése során már az is nehézséget okozott, hogy a nyers tésztát ne nyalakodjam el, a krém elkészítésekor már nagyon kínos volt a helyzet, és a végeredmény minden várakozásomat felülmúlta.

Csirkés fajita 

Nem vagyok híve a készen vásárolt poroknak, mixeknek. Van azonban olyan eset, amikor engedek az elveimből, és ezek a nemzetközi konyha bizonyos ételeinek elkészítése. A fajitához készen vásárolt keveréket szoktam használni.

Aszalt szilvás, chilis húsgombócok 

A recepttel egy tévéműsorban találkoztam, de annyira átalakítottam, hogy szegényre a saját anyja sem ismerne rá. Amint elkészült, gyorsan lejegyeztem a receptjét, mert olyan jól sikerült, hogy mindenképp helyet követel magának az ételeink sorában.

Illatos, omlós csirke 

Kínai gyorséttermek kínálatában szereplő klasszikus fogás, amit otthon is elkészíthetünk, és biztosak lehetünk benne, hogy sokkal finomabb lesz, mint a gyorséttermi.

Narancsos édeskömény saláta 

Az édeskömény ropogós, enyhén ánizsos ízű zöldség, feje búbján étvágygerjesztő zöld levélkoronával, ami a levelek mellett szintén jó szolgálatot tesz egy salátában.

Duplán gesztenyés gluténmentes torta 

Gluténmentes, cukormentes, krémes desszert azoknak - is -, akik nem tehetnek bármit a tányérjukra, ha édességre vágynak.

Csicseriborsó lisztből készült tortillachips kétféle változatban 

Ez egy nagyon olcsó és szuper egészséges változata/alternatívája a chipseknek, mártogatósoknak, ropogtatósoknak, könnyű, ízletes vendégváróknak. Jóformán a csicseriborsóliszten és a nagyon kevés olajon/zsiradékon kívül alig kell hozzá valami.

Cikória saláta 

A cikória az őszi és téli időszak egyik értékes vitamin- és ásványianyag-forrása. Kesernyés tejnedvet tartalmaz, melyet a hajtatás során sem veszít el. Ha ezt nem kedveljük, fogyasztás előtt áztassuk enyhén ecetes-sós vízbe. 

Csörögefánk 

A világ legjobb csörögéjét nagyanyám sütötte, imádtam nézni, ahogy a tészta téglalapokat derelyevágóval bevagdosta, megtekergette. Sajnos az ő receptjét nem tettük el a családi széfbe - pedig ott lenne a helye -, így egy jól beváltat használok évek óta.

Lekváros bukta 

A lekváros bukta hungarikum. Egy pillekönnyű kelt tészta csodás lekvárral töltve. Elkészítése nem lehetetlen küldetés, neked is sikerülni fog!

Amerikai palacsinta 

1993-ban ismerkedtem meg az amerikai palacsintával. Ekkor jártam ugyanis az Egyesült Államokban először látogatóban. Azóta az amerikai palacsinta iránti szerelem töretlen, és régi fényében ragyog, ahogy az első pillanattól kezdve.

Koreai palacsinta 

Akik vonzódnak a hagyományostól eltérő ételekhez, ne habozzanak kipróbálni. A végeredmény egy kellemes ízű, belül kicsit krémes zöldséges palacsinta, ami mellé tálaljunk édes chili szószt.

Zöldborsós csirkemáj rizzsel 

A csirkemáj és a zöldborsó jó barátok, egyiknek sincs szüksége hosszú főzési időre. És ne felejtsük el, hogy a májat csak elkészülte után sózzuk meg, különben megkeményedhet.