Életforma.hu


Tejszínes gombakrémleves

Tejszínes gombakrémleves 

Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.
Thai tészta

Thai tészta 

A minap egy thai ételeket készítő étteremben jártunk és egy rizstésztából, zöldséges feltétekkel készült vegán ételt ettünk. A 10 ujjunkat megnyaltuk utána és elhatároztuk, hogy egy ilyen ételt mi is készítünk. Nagyon büszkén állíthatjuk, hogy a mienk is nagyon finom lett.
Sonkás-sajtos muffin

Sonkás-sajtos muffin 

A muffin nem csak édesen jó, de kitűnő vendégváró sós formában is. Persze egy gyors vacsorának salátával sem fog csalódást okozni.
Medvehagyma pesto

Medvehagyma pesto 

A pestónál jobb találmány kevés van a konyhaművészetben, legalábbis nekem ez a véleményem. Pillanatok alatt elkészül, íze varázslatos, százféleképpen variálható, tehetjük tésztára, húsra, levesbe, szendvicsbe, ha eléggé fantáziadúsak vagyunk, tényleg nagyon sokoldalúan használhatjuk fel.
Csokoládés, diós kocka

Csokoládés, diós kocka 

Csokoládés sütemény receptből egyszerűen nem tud elég lenni a tarsolyunkban. Ennek a tésztájában kakaó van, a tetején csokoládé, és egyáltalán nem is bonyolult az elkészítése, érdemes tehát arra, hogy eltegyük a kedvencek közé.
Fóliában sült rakott csirke

Fóliában sült rakott csirke 

Ki ne szeretné az egyszerű, ám mégis zajos sikerrel kecsegtető recepteket? És azt tudjuk rég, hogy az az étel, amiben csirke és krumpli van, rossz nem lehet.
Török kebab bulgurral

Török kebab bulgurral 

Egy régóta tervezett vágyam teljesült már, ugyanis nagy rajongója vagyok a török konyhának, itthon azonban még nem csináltam. Ezúttal kebabot készítettem, fele bárány, fele borjúhúsból. Azt kell mondanom, hogy bombasiker lett, most ugyan csak ketten ettük, biztos vagyok benne, hogy visszatérek még  a témára, például egy nyári grill partira remek ötlet lesz majd.
Baconos, lilahagymás quiche

Baconos, lilahagymás quiche 

Az a jó ebben az ételben, hogy gyakorlatilag bármi hasznosíthatóvá válik vele. Vagyis felhasználom azokat az élelmiszereket, amik a hűtőnkben dekkolnak pár napja. Ha még egy kicsit várnánk a felhasználásukkal valószínűleg már nem lennének jók. Mivel mindig más maradékok vannak, ez az étel egy kicsit mindig más lesz.
Pármai spagetti

Pármai spagetti 

15 perces vacsora, ami nem azzal kápráztat el, hogy milyen sokáig készül, hanem azzal, hogy mennyire finom! A tejszín, a fokhagyma és a parmezán magában is elég lenne az élményhez, de a császárszalonna felteszi rá a koronát.
Juhtúrós lasagne

Juhtúrós lasagne 

Számtalan fajtája van a lasagnénak, tölthetünk a tésztalapok közé fűszeres darált húst, spenótot, ricottát, zöldségeket, vagy juhtúrót, mint ennél a receptnél.

Csirke kofta curry 

Ízletes húsgombóc csirkehúsból, fűszeres, tartalmas szósz, amiben az előfőzött csirkegombócok landolnak. Igencsak izgalmas recept, egy lépésről lépésre videóban!

Vöröslencse fasírtgolyó 

Az idei évet ezzel a szuper egészséges, vöröslencse fasírtgolyóval kezdtem, fűszeres paradicsom salsával és frissítő remoulade mártással kínáltam.

Líbiai darasütemény 

A süteményt egy líbiai étteremben kóstoltam a tengerentúl, és meg kell mondanom, amilyen egyszerű, olyan zseniális édesség. Bár azok a sütik, amikben ennyi vaj és cukor van, sajnos mind finomak, ha nem is túlságosan egészségesek.

Medvehagymás, juhtúrós pogácsa 

A medvehagyma az a növény, amit szinte bármibe belecsempészhetünk, amihez passzol a fokhagymás íz. Nagyon szeretjük a pogácsában, és bár ez a juhtúrótól és a vajtól nem egy könnyed kis darab, mégis érdemes kipróbálni.

Medvehagyma-krémleves 

A legegyszerűbb levesek egyike, ugyanolyan módon készül, mint a többi hasonló pürésített leves. Kellemesen fokhagymás ízét szeretni fogjuk. Tálaláskor adjunk hozzá apróra vágott camembert, nagyon különleges feltét lesz belőle.

Francia bableves kecskesajt pestóval 

Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pesto.

Tavaszi zöldséges pogácsák - az egészséges napkezdéshez 

Vasárnap kicsit tovább lustálkodunk, később reggelizünk, és talán nyugodtabban és kiadósabban is, mint a hétköznapokon. Ezt a nagyon finom és egészséges zöldséges fasírtot még a korán kelő apukák is el tudják készíteni.

Paradicsomos gombás gnocchi 

Tartalmas, laktató, ízletes és zamatos fogás – hús nélkül. Fehérje tartalma azért van, a tésztában lévő tojás, illetve a mártáshoz használt gomba miatt, és szénhidrátban sem szegénykedik.

Juhtúrós sztrapacska 

Mindenki ismeri a juhtúrós sztrapacskát, ezt az isteni szlovák ételt, de csak kevesen készítik autentikusan. Ez a recept az, és megsúgunk benne egy titkot is, amivel könnyíthetünk az elkészítésen.

Bazsalikomos húsgombócok gombamártással, pennével 

Az a fogalom, hogy túl sok húsgombóc recept, nem létezik. Annyiféle formában lehet elkészíteni a darált húsból készült ételeket, hogy akár minden hétre választhatunk másik stílusút. Zoltán receptjében most a gombáé lett a főszerep.

Zamatos almás muffin 

Ha van egy jó muffin recepted, igazából nagyon gazdag vagy. Bármikor elkészítheted, százféle módon variálhatod, nem kell vele sok időt eltöltened, és mindenkinek ízleni fog. Mi ez, ha nem főnyeremény?

Hamis sajttorta 

A sajttorta nagyon finom sütemény, de elkészítése kicsit sem kockázatmentes. Átsül, megreped vajon? Ennél a receptnél tökéletes sajttorta élményt kapunk mindenféle rizikó nélkül. És még sütni sem kell.

Libanoni saláta keménytojással 

Ennél egyszerűbb saláta kevés van, csak egy fejes saláta, petrezselyem és néhány fűszer kell hozzá, hogy egzotikus, különleges ízű finomságot tálalhassunk.

Halas, paradicsomos tészta 

Mit főzz, amikor azt gondolod, hogy nincs otthon semmi? Saját tapasztalatból tudom, hogy jó, ha van talonban egy ilyen recept azokra az esetekre, amikor szinte a semmiből kellene valami gyors vacsorát, vagy ebédet prezentálni. Nos ilyenkor születnek a legjobb ötletek. Mindig előkerül a spájzból néhány finomság, akkor is, amikor azt gondoljuk nincs otthon semmi.

Amikor gyöngyözik a gyöngyike 

Páratlan a házipatika galamb- vagy a gyöngytyúklevese! Betegeknek ezeket főzték már a középkorban is, hogy erőre kapjanak! Ebben a rettenetes influenzás időszakban sem árt erre gondolni! Ma tenyésztik is a gyöngytyúkot Magyarországon, így például vadhúst áruló üzletekben fagyasztva biztosan találsz!    

Szűzérme Serrano sonkával, gombával töltve 

A szűzpecsenye olyan finom alapanyag, hogy érdemes vele a lehető legjobban bánni. A jó bánásmód esetünkben azt jelenti, hogy csodás Serrano sonkával, gombával és aszalt paradicsommal töltjük meg a húst.

Bakonyi csirkeragu leves 

Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.

Juhtúrós zabpogácsa 

Egy jó pogácsa recept aranyat ér, és ez különösen igaz, ha egy egészséges zabos változatról van szó, ami mondjuk mangalica zsírral készül. Lehetne még mindezt fokozni? Hát én megfejeltem még egy jó adag finom juhtúróval is.

Alapreceptek: a gyúrt omlós tészta 

Mindenki imádja a házi süteményeket, az is, aki eszi, és szerintem az is, aki elkészíti, mert kevés, rosszul elsült kísérlettől eltekintve ezekkel a sütikkel igazi sikereket lehet aratni. Szeretnénk segítséget nyújtani, ezért megmutatjuk a különböző alaprecepteket, amelyek birtokában nyugodtan neki lehet állni a sütisütésnek. Jöhet az omlós tészta!

Fűszeres indiai húsgolyók 

Aki kedveli az indiai ízeket, a csípős, gazdagon fűszerezett ételeket, az imádni fogja ezt a bársonyos, telt szószban fürdő húsgolyós ételt.

Zellerkrémleves zellerchipsszel 

A zeller nagyon egészséges zöldség, nagy kár, hogy kevesen szeretik. Bár aki szereti, az rajong fűszeres, karakteres ízéért. Próbálkozzunk először egy krémlevessel a zellerhez vezető úton.

Grillezhető sajt készítése otthon 

Egy ilyen pillanatok alatt grillezhető sajt nagyon jól tud jönni, ha munka után fáradtan hazaesünk. Zöldségekkel, előre megfőzött gabonákkal pillanatok alatt készíthetünk belőle vacsorát, de elkápráztathatjuk vele a vendégeinket is. Frissen, melegen a legjobb.

Csirkés, juhtúrós quiche 

A quiche (ejtsd: kis) lényegében egy linzertészta, amit általában sós töltelékkel töltenek meg, bár léteznek édes változatai is, szerintem nálunk azért a sós változat van jobban elterjedve. Ami nekem igazán tetszik benne – talán pont ezért lesz nagy kedvencem – hogy egy linzertészta az alapja, a töltelék pedig a végtelenségig variálható kedvünk, vagy a hűtőnkben lévő alapanyagok alapján.

Márti svájci currys, ananászos csirkéje 

Svájc számomra az egészséges, konnyű étkezések, különleges ízek világa! Ezt a receptet is ottani barátimtól tanultam! Elképedtem, hogy egy egésznapos, hegymászós kirándulás után hogy tud pillanatok alatt fantasztikus vacsorát az asztalra varázsolni Nelly és Jules. Örök hálám érte ma is!   

Brokkolis, sárgarépás leves 

Úgy érzem, hogy a brokkoli egy kicsit méltánytalanul háttérbe szorult zöldségfélénk, ami talán a régi menzai beidegződéseknek köszönhető. Mi nagyon szeretjük, úgyhogy amikor a zöldségesnél a kezembe került, már tudtam is, hogy mi lesz belőle.

Rákóczi túrós mousse 

Fogadjunk, hogy nem gondoltad, hogy a Rákóczi túróst akkor is elkészítheted, ha nem fogyasztasz fehér lisztet és cukrot? Pedig így van, senkinek sem kell lemondania ezentúl erről az élményről.

Szezámos kréker 

Jön a jó idő, szívesebben mozdulunk ki otthonról, szaporodnak a baráti összejövetelek. Egy pohár bor vagy sör mellé remek kísérő ez a sós, szezámos keksz.

Tejszínes, gombás tészta 

Bármilyen tésztából elkészíthetjük, tagliatelle, spagetti nagyon jó hozzá, de szívből ajánlom gnocchihoz is. Ne sajnáljuk a minőségi alapanyagokat ettől az egyszerű, csodálatos tésztaételtől!

Rakott kelkáposzta 

Zöldséges is, húsos is, no meg gyors is ez a pompás egytálétel. Ebédre és vacsorára is ajánljuk. A hozzávalókat mindenki ízlése és kedve szerint variálhatja.

Tex-mex töltelékkel sült kápia paprikák 

Volt egy íz-elképzelésem, egy olyan villásreggeli képem, ami eltér a sima hétköznapiaktól. Lehet, hogy meghökkentő, de higgyétek el, fantasztikus lett a végeredmény. Egy kísérlet, ami bejött a kis családomnak - és nekem is.

Mustárkapitány hústekercse 

A különféle hústekercsek szeretete egészen a gyerekkoromig nyúlik vissza, Apukám nagy mestere ezeknek az ételeknek. Amikor megkérdezte, hogy mi legyen az ebéd gyakran kértünk hústekercset.

Spenótos, sonkás, gombás pizza 

Ha szeretsz pizzát rendelni, akkor annál csak az a jobb, ha Te csinálod az egészet. Friss, kreatív és nagyon finom fogás, amit tök jó a családdal összehozni.

Baconbe tekert szűzérme 

Szűzérmét nem minden nap készít az ember, mert nem ez a legolcsóbb húsfajta, és ha nagyobb mennyiséget kell főznünk, szűzpecsenyéből igencsak drágán jönnénk ki. De ha tehetjük, használjuk bátran, mert igen nemes húsféleség. Ne klopfoljuk, ne süssük túl!

Diós kevert sütemény 

Kiváló, egyszerű sütemény kávé, tea mellé, nincs benne semmi extra, de pont ez az a fajta édesség, amire vasárnap délutánonként szükségünk van.

Rosé kacsamell piros bogyós öntettel, rizottóval 

Kacsamell recept következik, mert a combon túl mostanában a rosé kacsamell is nagy kedvencem lett. A kényelmes főzésnél egy jobb dolog van még, ha azt a bizonyos nagyon finomat ráadásul rövid idő alatt készíthetjük el. Garantált a siker, mind a 10 ujját megnyalja majd mindenki, annyira finom.

Sárgaborsó krémleves 

Egy laktató, tápanyagokban gazdag leves, amely nagyon könnyen, minden különösebb főzési tudás nélkül elkészíthető.

Sütőtökös gnocchi egészségesen 

Nem hasonlít a boltban kapható gnocchikhoz, más lisztből, más hozzávalókból készül, más lesz az állaga és az íze is, nagyon finom puha, újramelegíthető. Nagy előnye, hogy a maradék sült tökök hasznosításának is kitűnő, ízletes módja.

Márti bajor borjúérméi barna sörös mártással 

Bőven este hét után ülnek le a bajorok megszokott kiskocsmáikban, hogy egy finom vacsorával tegyenek pontot a nap végére. A fogások nagyon tartalmasak! Ezt a fogást Dasingban, az egyik helyi fogadóban kóstoltam. Nem először jártam ott, akkor a kemencés sült csülök kápráztatott el! Most sem csalódtam!