ételek cikkek

Dorozsmai molnár ponty
A dorozsmai molnár ponty egy ízes, paprikával, paradicsommal, hagymával készülő halétel, amit hagyományosan csuszatésztával tálalnak.

Sütőtöktej
Az ilyen receptek egymás közötti megosztását szokták úgy kezdeni, hogy „...ha életedben ittál már finomat…”
Készítsétek el ezt a növényi, vegán tejet, nem fogtok csalódni. A recept nagy előnye, hogy akár maradék sütőtökből is elkészíthető.

Krumplilepény, a sokoldalú kedvenc
Régesrégi recept, sváb származású nagyanyám készített gyakorta ilyen lepényt akár főételnek, akár valamilyen leves mellé kísérőnek tálalta, hogy egy tányér levessel is jól lakjunk akár. Húsok mellé is kiváló köret.

Mascarponés villám desszert
Nem kell hozzá más, csak mascarpone, tejszín, kevés cukor, néhány keksz, pár szem gyümölcs, és körülbelül tíz perc múlva kész is a tökéletes desszert.

Zabpehelyből készült reggeli lepény
A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba, ami szintén pozitívum. Ez a mennyiség 3 személynek elegendő reggelire.

Csicseriborsó kung pao módra
Rajongok a kínai konyháért, de már régóta nem eszem kínai étteremben. Nekem magamnak ritkán van időm ilyesmivel pepecselni, hisz tudvalevő, hogy az ázsiai ételek általában hamar elkészülnek, ám előkészítési idejük akár többszöröse is lehet a főzési időnek. Rajongásom állandó tárgya a kung pao (gung bao) csirke, amit most csicseriborsóból is elkészítettem.

Beignet, a francia fánk
Fánkot enni farsang környékén szinte kötelező, a franciáké, a beignet, pedig a világ egyik legjobbja. Könnyű elkészíteni, a tésztája fantasztikus, és gyakorlatilag abbahagyhatatlan az evése.

Fetával töltött mediterrán kenyér
Paradicsom, bazsalikom, olajbogyó, feta, ha csak rájuk gondolunk már kisüt a nap. Ezzel az egyszerű, de mégis izgalmas töltött kenyérrel és egy pohár borral pedig már a tenger mellé is képzelhetjük magunkat.

Gesztenyés aprósütemény
A gesztenye nemcsak pürének kiváló, egyéb aprósüteményeket is készíthetünk belőle, ha elég találékonyak vagyunk. Ezt a receptet évekkel ezelőtt a Gundelben tanultam Juhos József cukrásztól, azóta is gyakran készítem.

Sütőben sült puha fánk
Ennek a fánknak nagy előnye, hogy sütőben sült, ezért minden felesleges zsiradéktól mentes. Azoknak ideális elkészíteni, akik tartózkodnak a túlzott zsírfogyasztástól. Egy pillekönnyű, laza szerkezetű, különféle töltelékekkel fogyasztható fánk alternatív, gluténmentes lisztek keverékéből.
Sajtos-brokkolis ravioli - vacsora percek alatt
Ha szeretjük a tésztát és a brokkolit, akkor egy remek ebédre vagy vacsorára akár össze is párosíthatjuk őket. Sajtokkal és ízlés szerint pirított bacon szalonnával tehetjük felejthetetlenné. Nem egyszeri eset lesz az elkészítése, ebben biztosak ehetünk.
Gorgonzolás, diós tagliatelle
A tagliatelle - széles metélt - az egyik kedven tészta fajtám. Az étel pedig egyike azoknak a vacsoráknak, amik egy fárasztó, undok nap után igazi melegséget költöztetnek a gyomorba éppúgy, mint a lélekbe.
Palacsinta egészségesen
Az alábbi receptben egy könnyű, egészséges verziót mutatunk be, amely a hagyományokkal ellentétben nem búzalisztből, hanem zabpehelylisztből, tehéntej felhasználása nélkül készül. Amelyet nyugodtan, „lelkiismereti” nehézségek nélkül fogyaszthatunk.
Petrezselymes smoothie
Igyunk egy kellemes egészséges, petrezselyemmel ízesített smoothie-t. Ezt az italt akkor is el tudjuk készíteni, ha éppen nincs otthon semmilyen friss zöld levél, amit felhasználhatnánk. Persze sokkal finomabb friss petrezselyemmel.
Túrós burek
A burek török gyökerekkel rendelkező csodaság, honfitársaink leginkább mégis a horvát tengerparton járva ismerkednek meg vele, ettől azt gondolják, odavalósi ez a finomság. Készítik édesen, sósan, minden variációban lenyűgöző.
Karfiol lengyelesen
Amikor szezonja van a karfiolnak, vagy szezonon kívül nem túl drága, érdemes tartani a hűtőben karfiolt, mert nagyon változatosan használhatjuk fel. Nemcsak leves készülhet belőle, hanem főétel is.
Kakukkfüves, gombás töltött csirkecomb
A töltött csirkecomb a magyar konyhák egyik legismertebb, legnépszerűbb ünnepi étele. A tölteléket számtalan módon variálhatjuk, minden alkalommal kissé mássá téve az ételünket.
Fekete-erdei rakott piskóta gluténmentesen
Ha valami igazán habos sütire vágysz, de nem vagy az a cukrászdába járó típus, akkor ezt a gluténmentes receptet neked találták ki.
Vőlegény torta a Nutella szerelmeseinek
Tortának egyáltalán nem lehet nevezni, de így rögzült a családi szótárban, úgyhogy így marad. Ha nagyon akarom, akkor talán egy triffle lehetne. 40 dkg Nutellával... istenem!
Pikáns húsos ragu rizzsel
Ha másra vágy, mint a megszokott ízek, megtaláltad azt a receptet, amivel könnyen elérheted a vágyott hatást. Fűszeres, karakteres, isteni!
Hajtogatott töpörtyűs torta - Jucus sütőjéből
Jó töpörtyűs pogácsát nem olyan nehéz sütni, minden a jó kidolgozáson és a többszörös hajtogatáson, pihentetésen múlik. De hogyan lesz belőle torta? Az mondjuk egy sütőformán múlik csak...
Indiai, datolyás, mandulás, fűszeres tej (vegán)
A datolya bár alapvetően magas kalóriatartalmú gyümölcs, a fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, hiszen kifejezetten édes ízével laktató, már néhány szem elnyomja az édesség utáni sóvárgást. Készítsünk belőle kényeztető italt magunknak!
Gluténmentes és vegán csöröge fánk
Reméljük, örülnek ennek a receptnek azok, akik kénytelenek gluténmentesen étkezni, vagy úgy döntöttek, hogy vegán életmódot folytatnak. A csöröge fánk fogyasztása éppen mostanság aktuális.
Pizzatészta quinoából
Mi az a quinoa? És hogy lehet abból pizzát készíteni? Ez valami átverés? Nem, egyáltalán nem az, sokkal inkább egy egészséges megoldás a nem túl alakbarát pizzatészta kiváltására.
Házmester stangli
Nagyon jó vendégváró fogás is, ha pedig maradék főtt krumplink van, akkor különösen ó szolgálatot tesz ez a recept. Másnap reggelire a maradékot - ha lesz ilyen -, elpusztíthatja a család.
Élet a gesztenyepürén túl
A pürénél és sült gesztenyénél általában véget ér a fölsorolás, ha a gesztenyéről van szó. Pedig sokoldalúan felhasználható termés, amelynek hazai fogyasztása meglehetősen korlátozott, a termékek döntő többsége import gesztenyéből készül. Lássuk, mihez kezdjünk vele!
Sült zöldségek kölessel
Ez az étel vegetáriánusoknak remek főétel, nem vegáknak pedig például sült csirke- vagy kacsacombhoz remekül el tudom képzelni. A köles nagyon egészséges, nyugodtan kiválthatjuk vele például a rizst is a változatosság kedvéért.
Burgonyafánk, a királyi köret
A burgonyafánkkal még gyerekkoromban ismerkedtem meg, amikor nagyanyám zseniális vadasait ezzel körítette. Emlékszem, ahogy a kis fánkocskák ügyesen forogtak az olajban, amikor az egyik oldaluk pirosra sült, készségesen átfordultak a másikra.
Kókuszgolyó
35 éve készítem ennek a receptnek az alapján a kókuszgolyót, a legjobb barátnőmtől kaptam, épp ezért olyan értékes nekem.
Vadas marhaszelet
A magyar konyha egyik közkedvelt étele, természetesen vadhúsból a legjobb, de be kell látnunk, vadhúshoz igencsak ritkán jutunk hozzá - már aki szereti egyáltalán a vadat. De marhából is nagyon-nagyon finom vadast lehet készíteni.
Intelligens citromkrémes sütemény
Ez a desszert keveréke a habkönnyű piskótának és a citromkrémnek. Ellenállhatatlanul könnyed, citromos, langyosan a legfinomabb, és kb. 5 perc, míg összeállítod – egyszóval ideális desszert. Aranybarna a teteje, felül piskótaszerűvé válik a kész tészta, alul pedig fantasztikusan finom citromkrém vár ránk.
Perec
Szerezzünk örömet a gyerekeinknek - valamint magunknak, párunknak és barátainknak - ezzel a pereccel. Talán magunk sem fogjuk elhinni, milyen gyorsan elkészíthetjük, és milyen finom!
Sült ananász karamell szósszal
Néhány éve tele vannak a szupermarketek ananásszal, igazán jó áron is hozzá lehet jutni ehhez a csemegéhez. Készítsünk belőle különleges ínyencséget!
Stíriai metélt
Fogadok, hogy sok olvasónk még csak nem is hallott a stíriai metéltről. Pedig igencsak érdemes vele megismerkedni! Könnyű túrós tészta csodálatos édes tejfölös krémben... Van ennél jobb?
Paleo pizza
Manapság igen divatos étkezési forma a paleo étkezés. Anélkül, hogy lándzsát törnénk mellette vagy ellene, közzéteszünk egy remek paleo pizza receptet, amit egészségesen étkezőknek ajánlunk elsősorban.
Paszternák leves
A paszternákot sokkal kevesebben ismerik, mint a fehérrépát, és még ennél is kevesebben használják. Pedig jellegzetes, már-már parfümös ízével közszeretetnek örvendhetne.en ismerik, mint a fehérrépát, és még ennél is kevesebben használják. Pedig jellegzetes, már-már parfümös ízével közszeretetnek örvendhetne.
Ananász tisztítása
Egy kis segítséget adunk ahhoz, hogyan tisztítsd meg és darabold fel az ananászt. Sokkal finomabb a friss ugyanis, mint a konzerv.
Padlizsán fasírt
Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni.
Sörös melegszendvics
Fárasztó napok után van, hogy nem is vágyunk másra, csak egy kényeztető melegszendvicsre. Gondoltál már arra, hogy sört is használj hozzá?
Avokádót imádók klubja
Kétféle embert ismerek: aki él-hal az avokádóért, és aki ki nem állhatja. Az alábbiakból bizonyára ki fog derülni, hogy én az első csoportba tartozom.
Sütőtökös gnocchi
Ugyanúgy készül, mint a krumplis nudlik. Kevés hozzávaló, egyszerű elkészítési mód. Adhatunk mellé paradicsom szószt, vagy valamilyen tejszínes, fűszeres mártást, de tejfölös-fetással is isteni.
Baba ganoush
A baba ganoush egy füstös, telt ízű padlizsánkrém, a libanoni konyha egyik legjobb darabja. Sokan összetévesztik a hummusszal, pedig az csicseriborsóból készül, a baba ganoush pedig padlizsánkrém. A közös pont a tahini, azaz szezámpaszta.
Kókusz csók
A kókuszreszelék kiválóan beilleszthető különféle diétákba, sőt, ha a cukrot lecseréljük valamilyen édesítőszerre (xilit, eritrit), diétás édességet készíthetünk kevés fáradsággal.
Grízes tészta, a klasszikus
Méltatlanul lebecsült tésztánk a grízes tészta. Igaz, semmi trendi alapanyag nincs benne, egy életmód váltós diétába se nagyon fér bele, de aki teheti, néha nyugodtan elkészítheti magának. Házi barack lekvárral verhetetlen.
Kakaós csiga, a kényeztető reggeli
Kevés jobb dolgot ismerek, mint a házi kakaós csigát. Erre ébredni vasárnap reggel pedig maga a kéjmámor. De egye fene, ha bármelyik hétköznap reggel ezzel ébresztenének, azt se bánnám!
Padlizsán curry kókusztejjel
Pofon egyszerű recept, egy gyerek is bármikor elkészíti, mégis különleges, egzotikus ízvilágú étel lesz a végeredmény.
Csicseriborsó vagdalt
A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám a szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóról ugyanez már nem mondható el. Pedig roppant egészséges, és még olcsó alapanyag is.
Töltött hagyma
Őseink nagyon sok hagymát ettek, nem véletlenül. Ők még ismerték jótékony élettani hatásait. Azokban az országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis, és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk.