ételek cikkek

Téli karfiolsaláta
Sok helyen látni a piacon karfiolt, nem olyan vészes az ára, érdemes tartalékolni belőle a hűtőben, mert bármikor elővehetjük, ha egy salátára vágyunk, de persze leves is nagyon rövid idő alatt készíthető belőle. Az ünnepek körüli nagy evészetek után jól jön egy könnyű saláta recept mindenkinek.

Szilveszterre még elkészül: füstölt sajtos ropi
Szilveszterkor a legnyerőbb receptek a sós rudacskák különböző változatai. Nálunk is sok ilyet találtok, na de miért is ne lehetne eggyel több?

Kourabiedes
Minden görögországi ajándékboltban megtalálható ez az elragadó, vastag porcukor takaró alatt heverő sütemény, hála az égnek honfitársaink hozzák is haza szorgalmasan a kourabiedest. De miért ne süthetnénk meg mi magunk?

Karibi húsgolyó
Tudom, a hozzávalók hosszú sora riasztó lehet, de megígérem, hogy érdemes lesz beszerző körútra menni, és elkészíteni ezt a húsgolyót, mert irtó finom.

Mogyoróvajas, csokis keksz
Emlékszem, sok évvel ezelőtt szent borzadállyal néztem azokra, akik ettek már valaha mogyoróvajat, sőt, nemcsak ettek, de szeretik is azt. Hogy lehet a mogyoróból vajat készíteni? Aztán mikor egy tengeren túli látogatásom alkalmával először kóstoltam mogyoróvajjal töltött csokoládét, éreztem, hogy közel a vég. Örökre rabja lettem a mogyoróvajnak.

Szilveszteri saláta - kuglófnak álcázva
Ha elmúlik karácsony... nos, akkor készülhetünk a szilveszteri bulira! Az előre elkészített falatok, hidegtálak ilyenkor a legkedveltebbek,ezért ezt a kuglóf formába töltött zöldséges finomságot ajánljuk most. Nemcsak a formája, de az elkészítése is különleges.

Kókuszos csiga
Ez a süti is lehet nyugodtan karácsonyi finomság, mert finom, látványos, és pont olyan hatást kelt, mint amilyet ezekben a napokban érezni szeretnénk: melegség, szeretet, az otthon fényei.

Gyümölcskenyér - családi recept
Juhász-Váczi Heni is szeretne Kitchen Aid gépet nyerni, bizonyára ezért küldte el nekünk nagymamája szuper gyümölcskenyér receptjét, amit a nagymama után édesanyja sütött évekig, most pedig Henin a sor, hogy elkészítse az ünnepekre a családi sütit.

Bouillabaisse, a marseille-i halleves
A bouillabaisse (ejtsd: bujábesz) eredetileg a halászok étele volt, akik mindjárt a halászat befejezése után kint a tengerparton készítették el, szabad tűzön, nagy üstben, méghozzá azokból a halakból, melyeket amúgy se lehetett volna eladni a piacon, pl. sziklahalakból (ezek ma sem hagyhatók ki egy igazi bouillabaisse-ből), amelyeket semmi másban nem lehet felhasználni, csak ebben a levesben. Gyakran tesznek a levesbe rákokat és kagylóféléket is.

Pot au feu - fazék a tűzön
A pot au feu (ejtsd: potofő) egy jó erős marhahúsleves, zöldségekkel, burgonyával tálalva, bagettel, mustárral, tormával körítve. Legalább 3 órát fő, de tulajdonképpen sok teendő nincs vele. Mennyei étel!
Túrótorta
Könnyű túrótorta, finom barackkal a tetején, de készíthetjük bármilyen más idénygyümölccsel. Az alapja piskóta, igazából ezzel van egy kevés munka, de minden fáradságot megér.
Hagymás burgonyasaláta
Klasszikus karácsonyi saláta a rántott hal mellé, a magyar háztartások jelentős részében elkészítik minden karácsonykor. Persze másfajta rántott ételek mellé is remek köret.
Oroszkrém torta sütés nélkül
Persze nem igazi oroszkrém torta ez, de az illúzió tökéletes, a munka vele jóval kevesebb, mint az igazival, és vannak helyzetek, amikor ez a szempont nagyon is fontos.
Toros káposzta
Télen jól eshet egy-egy nehezebb fogás is, az igazi savanyú káposzta pedig olyan egészséges, hogy azzal mindent jóvá tesz ez az egyébként nem éppen diétás recept.
Sült paprika tekercs krémsajttal
Attól függ, milyen ügyesen tekerjük a sült paprika és mortadella csíkokat, mert ha jól csináljuk, nagyon mutatós előételt készíthetünk belőle. Érdemes a kézügyességünket próbára tenni, imádni fogják a vendégeink ezt a fogást!
Körtés zellerkrémleves
Nagy zeller rajongó vagyok, és idén nagyon sok finom körte is termett, azokból is jól belakmároztam. De hogy a kettő együtt milyen finom, azt most szívesen megmutatom másoknak is.
Francia fehérboros, fokhagymás csirke
Elegáns név, egyszerű, de finom étel - pont úgy, ahogy a francia konyhára jellemző. Nem mondom, hogy nincsenek bonyolult receptjeik, de a többség ilyen, könnyen elkészíthető, mégis szuper finom.
Gesztenyekocka - a sütés nélküli desszert
Az ünnepi édességek között is jól mutat, de a hétköznapok kedvenc desszertje is lehet ez a sütés nélküli gesztenyés finomság. A hagyományos püré helyett ajánljuk.
Paradicsomos ponty - burgonyapürével
Szeretjük a halat rántva, halászlének is, ám gyakran szerepel nálunk az ünnepi asztalon paradicsomos formában. Burgonyapürével tálalva igazi ünnepi fogás. Ideje kipróbálnod!
Gundel palacsinta az ünnepekre
Van-e széles e hazában, ki a Gundel nevet nem ismeri? Érdekesség, hogy a Gundel palacsinta receptjét nem is Gundel János alkotta meg, hanem Márai Sándor felesége. Szó köztünk maradjon: igen jól tette!
Töltött szűzpecsenye - tévés főszerkesztő módra
Tradíció, hogy ma is rendszeresen találkozom egykori televíziós kollégáimmal, főnökeimmel egy-egy finom ebédre. A most következő ínycsiklandó pecsenyét hajdani főszerkesztőm készítette a tiszteletünkre. Bátran ajánlom - akár karácsonyi menünek is! Látványos, nemes ételkülönlegesség, ráadásul hidegen és melegen is nagyon finom!
Töltött káposzta Éva módra
Jó töltött káposztát utoljára akkor ettem, amikor nagyanyám, a drága még élt, és ő főzte. Azóta próbálok a nyomába lépni, persze azért haladok is az úton, egyre jobban csinálom én is, de jaj, ha még egyszer megkóstolhatnám az övét, de sokat adnék érte!
Sült kacsamáj a barátaimnak
Alaposan meglepődött idén a piacon az, aki nem olvassa a híreket, és libamájat keresett. A madárinfluenza miatt még kacsamáj is csak elvétve akadt, az is aranyárban - legalább is a fővárosban! Ezért jó, ha van az embernek saját hentese vagy baromfisa. Így aztán idén kacsamájat sütöttem a barátaimnak, amit csinos csatos üvegekben adok majd át szokásos ünnepi sörözésünk alkalmával.
Karácsonyi borleves
A borleves az ünnepi menü elmaradhatatlan része sok családnál. Bármilyen egyszerű is az elkészítése, mégis sokféle recept forog közkézen. Amit most mutatunk, egy klasszikus verzió.
Rántott pontypatkó
A videó egy percben precízen megmutatja, hogyan panírozzunk, süssünk rántott halat. Csak nézd meg, és készítsd el te is a karácsonyi rántott pontypatkót!
Ha unod a mézeskalácsot, egyél linzert!
Bizony előfordul, hogy már alig-alig bírunk ránézni a karácsonyi mézeskalácsra. De semmi gond, együnk helyette linzert! Pleskó Enikő kedves olvasónk küldte nekünk a receptet. Ha versenybe akarsz szállni a Kitchen Aid gépek valamelyikéért, küldj te is receptet nekünk!
Anyukám vaníliás kiflje
Na, ez volt az a süti, amit anyukám nem tudott úgy eldugni, hogy ne találtuk volna meg azonnal, amint hazaértünk! Már az illata maga az ünnep! Anyukám ezért mindig dupla adagot készített, hogy biztosan kihúzza az ünnepek végéig! Ezt javaslom Nektek is!
Bejgli, ahogy te is szeretni fogod
Nem állítom, hogy bejglit sütni nagyon könnyű. Nem az, mert gyakorlat kell hozzá. Az kezdőknek pedig nem szokott lenni, viszont senki nem úgy születik, hogy a kisujjában van a sütés minden tudománya. És ha ez így van, akkor egy a jelszónk, és az nem feltétlenül a béke, hanem a gyakorlás!
Bajai halászlé
A karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogása a halleves. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk elengedhetetlen fogás.
Drezdai kalács, azaz stollen készítése
A Krisztuskalács, más néven Stollen vagy Stolle egy ismert német karácsonyi péksütemény, melynek formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít. A stollen sűrű kelt tésztából készült pékáru, mely 10 kg liszthez legalább 3 kg vajat vagy margarint, 6 kg mazsolafélét (közönséges, sultana és feketeszemű mazsolát), illetve kandírozott narancs- és citromhéjat tartalmaz. Figyeld a videót!
Málnás csokoládétorta
Málnás csokoládétorta receptet küldött nekünk Lestár Mónika kedves olvasónk, ezzel a finomsággal szállt ringbe a Kitchen Aid gépekért.
Csicsókapüré
A csicsóka roppant egészséges zöldség, fogyasztása igen ajánlott így tél derekán. Jó hatással van a hasnyálmirigy működésére, kordában tartja a vércukrot, bár ezzel óvatosan kell bánni, mert túlzott fogyasztása akár nagyon le is viheti azt.
Nagyi karácsonyi linzere
Nagyanyáink idejében nem ledes fényfüzérek, hanem igazi gyertyák díszítették a karácsonyfákat. Nem most kapható színes műanyag, gömböket akasztottak az ágakra, hanem használt csokis papírba csomagolt diót és ilyen süteményeket. Sütés előtt fehér színű hímzőfonalat húztunk át rajta. Már napokkal korábban el lehet készíteni, mert sokáig eláll. Soha nem felejtem el nagymamámat, aki így vezetett be a sütés és az örömteli karácsonyi készülődés tudományába! Nyakig lisztesen, cukrosan, diósan jöttünk ki a konyhából! Pompás volt!
Vajas pogácsa
Tegye fel a kezét, aki nem szereti a pogácsát! Szerencsére egy kezet se látok a magasban, ezért megosztom az egyik kedvenc pogácsa receptemet az olvasóval. Másnap is kellemes, puha pogácsa a végeredmény. Van benne anyag rendesen, az már biztos, de a végeredmény sem mindennapi!
Mézes krémes, ami nem hiányozhat karácsonykor
Klasszikus ünnepi sütemény, falusi lagzi ma sem lehet meg nélküle, de nagymamáinktól mi is megörököltük. Kicsit macerás a négy lap külön sütögetése, cserébe azonban sokáig finom, puha, krémes süti a jutalmunk.
Paradicsomos káposzta főzelék
Még mielőtt bármi is történne, szeretném védelmembe venni a paradicsomos káposztát. A jól elkészített paradicsomos káposzta ugyanis jó. Sőt mi több: finom. Nem flancos, nem fúziós, nem trendi, csak az, aminek mondja magát. Egy jóízű főzelékféle, ami attól, hogy olcsó, még lehet finom.
Mogyoróvajas csirke
Tudom, hogy sokan tágra meredt szemmel olvassák a receptet. Nemcsak a mogyoróvaj, mint hozzávaló szokatlan, de az egész recept úgy, ahogy van. Pedig érdemes barátkozni az ismeretlen ízekkel.
Ünnepi óriáskrémes
Sokan félnek a krémes készítéstől, többnyire a krém fog ki rajtuk. Ám ezzel a módszerrel nem csak egyszerű, de szép magas is lesz a krém, és nem fog elfolyni sem.
Ha nem főztél még halászlevet, nézd meg videón, hogyan kell!
Ha még soha nem főztél halászlevet, nem árthat egy olyan videót megnézni, amin hozzáértő séf mutatja be a lépéseket.
Porchetta répapürével - Fördős Zé konyhájából
Ez a szilveszteri vacsorák ásza is lehet! Lehet, hogy kicsit munkásnak tűnik az elkészítése, de a szerencsét tuti meghozza a következő évre. A malacból készült finomság receptjét Fördős Zé gasztroblogger osztotta meg velünk.
Kesudiós csirke
Attól csodás, hogy nagyon hamar készen van, látványnak sem utolsó a maga színkavalkádjával, és a mártás hozzávalóit pedig örökre elhelyezem a családi recepttár legbecsesebb darabjai közé, mert pont olyan, amilyennek én ezeket az ázsiai jellegű ételeket szeretem.
Gyümölcskenyér, ahogy én tanultam
Állandó szereplője a karácsonyainknak, nemcsak azért, mert pillanatok alatt összedobható - tényleg! -, hanem mert gyakorlatilag elronthatatlan, ugyanakkor nagyon finom, némileg variálható is a beleszórt ez-meg-azok változtatásával. Ha még nincs tele a puttonyod a karácsonyi sütikkel, vagy szilveszterre szeretnél valami édeset is az asztalra tenni, próbáld ki nyugodtan!
Részeges Izidor
Nagyjából kétmillió kalóriát tartalmaz egy adagja, de ha csak egy süteményt kóstolsz az ünnepek alatt, hát ez legyen az! Nincsenek szavak, amikkel hűen le lehetne írni, hogy mennyire jó.
Csézy bejglije
A sztárok is karácsonyoznak, ők is sok mindent tanultak a nagyszüleitől, ahogy Csézy is, aki a nagymamája bejgli receptjét mutatja meg nekünk.
Sütőtök leves
Ősz végétől kezdve egész kora tavaszik megtalálhatjuk a piacon a sütőtököt. Válasszunk akár kanadait, akár nagydobosi magyart, csodálatos süteményeket, tortákat, sőt, leveseket is készíthetünk belőlük. Olyan gyönyörű színe van, hogy attól mindenkinek jó kedve lesz.
Sajtos burgonya
Rengeteg szakácskönyvem van, van internetes receptgyűjteményem is, amit időről időre átlapozok, újabb ötletek után kutatva. Így került elém ez a recept, amit azonnal meg is valósítottam, kicsit átdolgoztam az ízlésünk szerint, és azóta is imádjuk.
Juhtúrós pogácsa, ami percek alatt elfogy
Ne legyenek illúzióink: ez a pogácsa amilyen gyorsan készül, pont olyan gyorsan fogy is el. Raktározni belőle nem érdemes, is nem is lehet. Ebből az adagból elég becsületes mennyiség lesz.
Mákos guba torta vaníliasodóval - Andi konyhájából
Aki már unja a hagyományos mákos bejglit karácsonykor, de a következő évben is bőségben szeretne élni, azoknak ezt a fantasztikus mákos guba tortát ajánljuk. Vanília sodóval tálalva érkezett Andi konyhájából.