Életforma.hu


Éva mézeskalácsa

Éva mézeskalácsa 

Ahány ház, annyi mézeskalács recept. Lehet kemény, lehet puha, lehet írókázott vagy sima, díszítetlen. Mindegy is, egy a lényeg, hogy ha egy mód van rá, közösen készítsük szeretteinkkel, mert az a legjobb adventi móka.
Szuper karácsonyi mézes

Szuper karácsonyi mézes 

Ezt a sütit már most elkészítheted, mert bőven eláll az ünnepekig! Igazság szerint jó vele bíbelődni, kérd meg a gyerekeidet is, hogy segítsenek! A közös munka, a közös készülődés mindig emelkedettebbé teszi az ünnepek előtt perceket! Próbáld ki!  
Német burgonyaleves

Német burgonyaleves 

Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!
Veracruzi hal

Veracruzi hal 

Sajnos mi magyarok nagyon kevés halat fogyasztunk. Ennek csak az egyik oka, hogy nem vagyunk tenger menti ország. Azok a tengeri halak, amiket kapni lehet, általában nem a legjobb minőségűek, a frisset meg arany árban mérik. De ne adjuk fel a próbálkozást, ne csak horvátországi nyaraláskor együnk halat!
Gomba curry

Gomba curry 

Mire a gyerekeknek elkészült a rántott csirkemell-sült krumpli vacsora, már el is felejtettem, hogy előtte tíz perc alatt megfőztem a felnőttek diétás vacsoráját is. Sajnos ez az étel is azok közé tartozik, amelyik egy cseppet sem fotogén, na de az íze! Az minden pénzt megér.
Fűszeres magok az esti bulihoz

Fűszeres magok az esti bulihoz 

Roppant egyszerű recept, iszonyú finom parti étel lesz belőle, de bánjunk az elfogyasztott mennyiséggel óvatosan, mert a sok olajos mag, plusz még a rajta lévő vaj eléggé megterhelheti a gyomrunkat, ha túlzásba visszük a csipegetést.
Korhelyleves

Korhelyleves 

Hagyományosan olyankor főzzük ezt a savanykás, pikáns levest, amikor nagyobb ivászat után vagyunk, állítólag segít a másnapos gyomron. Hát nem tudom, ez mennyire igaz, főleg ha alaposan megpakoljuk a levest füstölt hússal, de ivászat nélkül is jól eshet ez a tartalmas korhelyleves.
Rántott sajt, amit sosem rontasz el

Rántott sajt, amit sosem rontasz el 

Nagyon szeretem a rántott sajtot, mindegy, hogy trappistából vagy camembert-ből van. Azonban elég rizikós a készítése, gyakran kilyukad a panír rajta, a sajt pedig belefolyik az olajba. Mióta ezt a receptet megszereztem egy görög szigeten lévő étteremben, sosem csinálom másként a rántott sajtot. Elronthatatlan recept következik.
Sült paprika saláta - egy falat nyár a télben

Sült paprika saláta - egy falat nyár a télben 

Valami ismeretlen okból kifolyólag azt gondoltam, hogy paprikát sütni valami bonyolult eseménysorozat, amit csak beavatottak képesek jól elvégezni. Tévedtem. Jelentem: paprikát sütni nem túl bonyolult, szofisztikált történet. Bármilyen sült csodás kiegészítője lehet, izgalmassá tehetjük vele a legunalmasabb sült csirkét is.
Tagliatelle Alfredo

Tagliatelle Alfredo 

Tartozom egy vallomással. Van egy középsúlyos függőségem, amit úgy tudnék meghatározni, hogy kifejezetten kellemetlenül érzem magam, ha nincs a hűtőszekrényemben friss petrezselyem. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár, az erre a célra használt hosszú üvegpohárban mindig bevetésre készen kell ácsorognia 2-3-4 csokor zöld petrezselyemnek. Ez a vacsora is úgy született, hogy gyorsan kellett vele elkészülni, így aztán abból gazdálkodtam, ami a hűtőben volt.

Az eredeti Gundel-somlói 

Ahány ház, annyi somlói. De vajon, melyik az igazi! Most megnyugtatok mindenkit! Mindegyik az, amelyiket mi készítünk! Amikor én megismerkedtem vele, még úgy tanultam, hogy a híres színészről, Somlai Artúrral kapta a nevét, és ez volt a művész kedvenc édessége. Most azt olvasom, hogy a fóti Somlyó hegy a névadó. Akkor most jöjjön a Wikipedia eredeti receptje. Igazi karácsonyi fogás!     

Csokoládés crinkle 

Senki nem tud ellenállni egy finom csokis sütinek. Kettőnek meg végképp nem. Ennek a darabnak az az érdekessége, hogy még sütés előtt kell porcukorba forgatni, ettől alakul ki sütés közben a jellegzetes, repedezett felszín. Ne süssük túl, mert ha kiszárad, élvezhetetlen.

Zabpelyhes, áfonyás keksz 

Kell néha egy kis kényeztetés az embernek, ehhez kétség sem fér. Különösen ilyen ronda időben, amikor hideg szél nyargalászik az utcákon, már kora délután sötét van, és úgy nagyjából pont semmihez sincs kedve az embernek. Kivéve... kivéve néhány kekszet.

A görögök legjobb ötlete, a muszaka 

Érdemes kipróbálni más nemzetek konyháinak klasszikus receptjeit, ezzel nemcsak szuper íz-élményekben lehet részünk, de megtanulhatunk más konyhatechnikai eljárásokat is. A görögök muszakája remek kiindulópont, hogy körülnézzünk a nagyvilágban.

Citromos, mákos keksz 

Bizony ez is egy olyan kekszes-dobozba-vele típusú finomság, aminek a sütéséhez 12 perc kell, az összekeverése még annál is kevesebb, a legtöbb időt a hűtése veszi igénybe. Ám van egy remek hírem! Ez a tészta istenien fagyasztható, elég a rudakat betenni a mélyhűtőbe, és csak elő kell kapni belőle, ha szükség mutatkozik egy jó kekszre.

Majonézes kukorica Mártinál 

Gyerekkorom óta imádom a majonézt és a tartárt. Ami ezzel készül, az csak jó lehet! Így van ez a kukoricával is! Nem éppen fogyókúrás recept, de például hideg sültekhez egészen kiváló! Karácsony este is jó hasznát veheted! Ha előre lesütsz valamilyen húst, akkor ezzel tálalhatod! Ráadásul, nekem kell kapkodni, nehogy kihűljön. A hideg ünnepi vacsora ugyanolyan jó, és előre tudsz vele készülni.   

Sült paprikakrémleves 

Először egy jó nevű balatoni étteremben kóstoltam ezt a levest. Forró nyár volt, a leves pedig hűsítően hideg. Igazi felüdülés volt. Ámde miért ne ehetnénk ilyen finomságot télen is, melegen? Semmi akadálya nincs ennek a verziónak sem.

Gyömbéres, mézes ital megfázás ellen 

Nem is mondanám receptnek az alábbi leírást, az viszont igaz, hogy nagyon jó szolgálatot tesz megfázás, meghűlés esetén ez a gyors ital. Átmelegít, a gyömbér fertőtlenít, a méz szintén antibakteriális hatású, és inkább ilyen természetes készítményeket igyunk, mint a gyógyszertári forró, méregdrága italporokat.

Hamis gulyásleves a hétköznapokra 

Mitől hamis egy gulyásleves? Attól, hogy nincs benne hús. Az én hamis gulyásom mégis tartalmaz húst, és attól nevezem hamisnak, hogy nem marhából, ürüből készül, mint a gulyás általában, hanem csirkehúst csempésztem bele.

Gyors chilis bab 

Vannak azok a napok, amikor semmi másra nem vágysz, mint egy gyors vacsorára, ami átmelegít, kicsit fel is ráz a fáradtságból, és ami mellett el lehet beszélgetni a családtagokkal a tányér fölött. Nos, ez pont ilyen recept.

Anyukám mese almása 

Gyerekkoromban sokszor ez volt a telitalálat! Imádtuk a húgommal! Sőt, még Apa is nagyon kedvelte! Alma télen mindig volt! Hát még egy kis dióval meghintve, na ez tényleg maga a mese! Nagyon egyszerű, és mégis elég ahhoz, hogy elkápráztassa a családot, a vendégeket! Igazi karácsonyi süti is lehet belőle!  

Kenyérlángos, a magyar pizza 

Ugye tudjuk, hogy a töki pompost nem akkor találták fel, amikor a kézműves vásárokon és fesztiválokon elkezdték árulni méregdrágán? De nem ám! Régen, amikor kemencében sült a kenyér, a megkelt tésztából mindig lecsippentettek egy darabot, amit a gyerekeknek sütöttek meg, aztán a kamrában található finomságokkal gazdagon megrakták. Őrizzük meg a hagyományainkat, és bátran álljunk neki a pompos sütésnek otthon is!

Kókuszos panna cotta pite gyümölcsökkel és Raffaelloval 

Fördős Zé gaszroblogger nem főz karácsonyi menüt, ám megosztotta velük egyik legkedvesebb desszertjét. A panna cottás gyümölcsös pitének már a látványa is emeli az ünnep fényét. Hát még az íze!

Csicsóka krémleves 

Vannak ételek, amelyek - mondjuk ki az igazságot, egyáltalán nem szépek. Ez a leves is azt a tábort erősíti, de az íze nagyon kellemes, diós, a bacon chips remekül illik hozzá. Arról nem beszélve, hogy szuper egészséges, mivel a csicsóka igen előkelő helyet foglal el az egészséges zöldségek listáján.

Gyors vacsora: töltött csirkemell 

Nálam mindig van a mélyhűtőben csirkemell filé, így aztán sosem jövök zavarba, ha hirtelen kell valamit villantani. Tejföl, sajt szintén van a fridzsiderben, az aszalt szilva pedig helyettesíthető akár barackkal, paradicsommal.

Póréhagyma torta 

Mindig jó, ha tartunk a hűtőben leveles tésztát, számtalan varázslatos ételt rittyenthetünk belőle igen rövid idő alatt. Választhatunk a friss tészta és a fagyasztott között, nyilván mindkettő jó, a frissel azonnal lehet dolgozni, viszont a mirelit hónapokig eltartható.

Kukoricás muffin - meglepő és finom! 

A muffin nem olyan rég hódított teret kis hazánkban, és viszonylag kevesen készítik sósan. Pedig a sós változat is kitűnő, rendhagyó és remek körete lehet akár húsoknak is, de simán el tudom képzelni tepsiben sütve, felkockázva is.

Bajadér szelet videó - így készítsd ezt a finomságot 

A bajadér nevű édességet sokan ismerhetik nyári, horvátországi nyaralásaikból, ott lehet kapni ezt az isteni finom desszertet. Megmutatjuk, hogyan kell házilag elkészíteni. Karácsonyi gasztroajándéknak is kiváló!

Pirítósban sült tükörtojás 

A kedvenc reggelim. Simán el tudok pusztítani belőle kettőt is egy ültő helyemben. Pofonegyszerű, ezért aztán érdemes kényeztetni magunkat vele reggel, még akkor is, ha akár öt percet is el kell töltenünk miatta a tűzhely mellett állva.

Párolt lilakáposzta 

Sült húshoz, disznótoros mellé elengedhetetlen köret. Nemcsak a szép színe miatt szeretem készíteni, de a pikáns kicsit édes, kicsit savanyú ízét is imádjuk. Lehet, hogy nem szokványos, de én csirke mellé is nagyon szívesen fogyasztom.

Krumplis tészta 

Nagy otthoni kedvenc. Hogy mitől? Az egyszerűségétől. A tiszta ízeitől. Hogy gyakorlatilag bármikor összedobható. Hogy gyorsan elkészül. Hogy lehet mellé savanyú uborkát, uborka salátát enni. Hogy olcsó. De ez mind kevés lenne, ha nem lenne olyan őrületesen finom. A barátnőmtől tanultam, hogy tegyek a tetejére egy kanál tejfölt, úgy még finomabb!

Gravlax színes céklákkal,- ahogy egy gasztroblogger készíti 

Fördős Zét, a népszerű gasztrobloggert a napokban egy izgalmas workshopra hívták meg, ahol három fantasztikus ünnepi finomsággal lepte meg a résztvevőket. Ennek a különleges lazacos ételnek az elkészítését is elleshették tőle.

Egyben sült töltött karaj 

Töltött karaj variáció számtalan van, ezt a sonkával, sajttal töltöttet kipróbálásra ajánlom, a sajt egyszerűen eltűnik belőle, de nem megy messzire, hanem beszívódik a húsba. Egyszerűen isteni!

Gyümölcsös nápolyi - a sütés nélküli csemege 

Hosszú téli esték, de még a vasárnapi családi mozi délutánok kedvelt csemegéje is lehet, ez a különleges, szárított gyümölcsös sütés nélküli nápolyi. Ilyet nem találsz a boltokban!

Ischler 

Én évtizedekig azt hittem, nem szeretem az ischlert. Aztán egy véletlen folytán kiderült, hogy nagyon is szeretem - azt, amit én sütök. Még jobb cukrászdákban is csak fűrészpor szárazságú darabokat lehet kapni, pedig az ischler egy csoda sütemény, ha minden benne van, aminek benne kell lennie.

Mákos, szezámos barhesz készítése 

A zsidó konyha alap süteménye a barhesz. A videóban megnézhetitek, hogyan készül a speciális fonás - nem nehéz! -, hogyan kell mákba mártani a barhesz tetejét, és hogyan kell megsütni. Összefut az ember szájában a nyál, és legszívesebben futna a konyhába sütni.

Egészséges kölesfasírt 

Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.

Kuglóf, a békebeli sütemény 

A kuglóf alapvetően egy magas, kerek, nagyjából bő 22 cm átmérőjű, szeletekben kínált, tartalmas, édes kalácsféle, amely tradicionálisan élesztővel, sok tojással és vajjal készül.

Kolbászhússal töltött, baconbe csavart szűzérme 

Nem tudom, mások konyhájában hogy van ez, nálunk a szűzérme ünnepi étel. És nem elsősorban az ára miatt, bár az sem elhanyagolható.  Az alábbi recept jól variálható, tölthetjük gombával, májas töltelékkel, de el tudom képzelni kuszkuszos-gyümölcsös béléssel is. Elkészítése könnyű, előkészíthető előző nap is, egyszóval ideális ünnepi recept.

Így süss palacsintát 

Ha sosem sikerül a palacsintád, ezt a videót neked ajánljuk, ebből megtudhatod, hogyan csinálják a profik.

Samoza 

Közép-ázsiai tésztaétel, melyet vagy sütőben, vagy olajban sütnek ki. Tölteléke vagy zöldség, vagy darált hús, jellemzően bárány. Háromszög alakúra formálják, Indiában nem maradhat el mellőle a jellegzetes mentaszósz.

Csirkemell párolt gyümölcsökkel 

Évekig, amíg a gyerekeim kicsik voltak, semmi más nem lehetett a szentestei vacsora, csakis ez a párolt gyümölcsös csirkemell. Egyszerűen imádták. Óriási könnyebbség kisgyerekes családoknál, hogy ezzel nem kell előre készülni, sakkozni az idővel, elég, ha előző nap gondoskodtunk arról, hogy legyen otthon három-négy féle gyümölcs.

Márti salátája a csábításhoz 

Ez igazi ízorgia! A számomra nagyon kedves előételt ünnepi alkalmakra szánom. Most például egykori, legkedvesebb kollégáim, barátaim tiszteletére készítettem - teljes megelégedésre! A fickósító salátám a karácsonyi ünnepi asztalon is megállja majd a helyét! 

Füstölt sajtos burgonya saláta 

Ezzel a salátával nyugodtan előállhatunk az ünnepekkor is, hiszen bármilyen rántott vagy sült hús mellé kiváló. Az alma és a füstölt sajt együtt is nagyon jól harmonizálnak, a burgonyával és a kissé savanykás tartás mártással pedig egészen különleges aromákat hoznak létre.

Diós puszedli 

Egyike a kedvenc karácsonyi aprósüteményeimnek, mert gyerekkorom ízeit idézi vissza. Háziasszonyként pedig roppant módon megbecsülöm, hogy egyszerűen és gyorsan készíthető. Ez ünnepek táján bizony nagy előny!

Így savanyítok én lila hagymát 

Egyszerűen imádom ezeket a vastagfalú csatos üvegeket. Remekül használom mindenféle tárolásra. Ilyenbe szűröm le a sült libamájat, vagy a kovászos uborkát, és már mehet is a hűtőbe! Már az pompás, ahogy az ételek rám mosolyognak a polcokról. Ehhez az őszi-téli recepthez is ajánlom. Még tálaláskor is pompásan néz ki! Bár megérte volna a nagymamám, akitől ezt a receptet is tanultam!  

Kuszkusz fahéjjal és almával 

A kuszkuszt sokan gondolják apróra zúzott búzának, ezzel szemben a kuszkusz valójában tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. Észak-Afrikából ered, de a világ minden táján ismerik.

Pikáns gyümölcssaláta, amit imádni fogsz 

A gyümölcssaláta jó dolog, felhasználható benne minden otthon fellelhető gyümölcs, akár konzerv is, és olyan gyümölcsöket tehetünk bele, amiket szeretünk. Édes ízével remek desszert, de próbáld ki pikánsan, egy kevés rokfort sajttal is!