ételek cikkek

Kakaós kuglóf kelt tésztából
Egy kuglóffal sosem lőhetünk mellé, kínálhatjuk kávé, tea mellé, adhatunk hozzá lekvárt, krémet, ha pedig nem fogy el idő előtt, a maradékból akár felfújtat is készíthetünk.

Chilis pácolt csirkemell csíkok panko morzsában
Ennek a receptnek az érdekessége a japán zsemlemorzsa, amibe Györgyi a csirkét panírozta. A panko jelentősége szerkezetében rejlik, melynek köszönhetően kevesebb zsírt szív fel sütés közben, mint a hagyományos zsemlemorzsa, ettől az elkészült étel egészségesebb lesz.

Ambrózia saláta Györgyi konyhájából
Csánk Györgyi remek és különleges gyümölcssaláta receptjét osztjuk meg veletek, ami nemcsak frissítően finom, de csodásan is néz ki, ami szintén nem utolsó szempont.

Mézes, balzsamecetes tarja vajbab pürével
A tarja kellemesen szaftos hús, csodás sülteket lehet belőle készíteni, akár egyben, akár szeletben sütjük. Gayer Taubert Szilvia most egy olyan receptet oszt meg velünk, melyben a tarja szeletben sül, és egy izgalmas köret van mellé.

Citromtorta
A francia cukrászat egyik remeke a citromtorta, mely alul omlós tészta, a tetején pedig egy könnyű, citrusos krém varázsolja el az embert. Nem éppen egy bögrés sütemény, amit csak összedobunk, de megéri a fáradozást. Gayer Taubert Szilviától kaptuk a receptet.

Pikáns paprikakrémes tagliatelle szűzérmével
A szűzérme nemes alapanyag, nem is olcsó, érdemes vele úgy bánni, hogy valami kényeztetően finom étel jöjjön létre belőle. Gayer Taubert Szilvia receptjénél ez teljesülni látszik.

Újhagymás palacsinta Szilviától
Nem szokványos palacsinta receptjét kaptuk Gayer Taubert Szilviától, ez inkább átmenet a palacsinta és a tócsni között. Akár önálló ételként, akár köretként is tálalhatjuk.

Őzgerinc formában sült csirkemell
Bacon és csirkemell, a győztes páros! A recept könnyen elkészíthető és nagyon finom, ünnepi fogásnak is tökéletes. Fodor Emesétől kaptuk a receptet.

Sajtos burgonyagombóc
Ami krumpliból van, az számomra csak jó lehet. Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, azonnal beleszerettem, és rekord gyorsasággal ki is próbáltam, no és persze nem csalódtam benne.

Körtés muffin Szilvia módra
A muffin olyan műfaj, aminek kitalálásáért mi, háziasszonyok, különösen hálásak lehetünk. Elkészítésük gyerekjáték, millió módon variálhatjuk őket, és nincs olyan étkezés, amelyben ne kaphatna szerepet.
Zserbó pohárban Szilvia receptje szerint
Minden benne van, ami egy jó zserbóból sem hiányzik, ezúttal azonban egy poharas desszert válik belőle, nem mintha a hagyományos zserbó már unalmas lenne, de egy kis változatosság sosem árt. Gayer Taubert Szilviától kaptuk a receptet.
Ribizlis, jostás clafoutis Gayer Taubert Szilviától
A jostát az 1920-as években nemesítették ki Németországban, a fekete ribizli és az egres házasításával. Kereskedelmi forgalomba az 1970-es években került, valószínűleg ez az oka annak, hogy még nagyon kevesen ismerik ezt a nemcsak finom, de egészséges gyümölcsöt.
Grillezett csirkemell sült zöldségekkel
Gayer Taubert Szilvia lelkes olvasónk sok receptet küldött nekünk, ez a grillezett csirkemell igazi adu ász lehet, mert gyors vacsorának éppúgy megfelel, mint vendégvárónak, vagy nyári grillpartik fogásának.
Citromos, lazacos kagylótészta fetával, rukkolával
Ez a tésztaétel hamisítatlan mediterrán ízekkel ajándékoz meg bennünket, és ahogy az már a mediterrán tészták esetében lenni szokott, elkészítése gyakorlatilag addig tart, amíg a tészta megfő, annyi idő alatt a szósz is elkészül. Zseniális!
Pulykasült Czakó Marianntól
Pulyka felső combból készítem - írja Mariann -, mert ez a része kicsit szaftosabb, és ha jól van megsütve, akkor csak úgy omlik-bomlik a hús a csontról. Különösebb fűszerezést nem igényel, csak só-bors-majorannát szoktam, és amit köré pakolok, fokhagyma, hagyma,és valamilyen savanykás alma vagy birsalma is lehet vegyesen.
Sütőtökös tortácska citrusos mascarpone krémmel Szilviától
Könnyű, piskótaszerű alap, lágy tejszínes, mascarponés krém, mi másra vágyhatna az ember egy hideg téli estén? Gayer Taubert Szilvia receptjéből azt is megtudhatjuk, hogyan kell elkészíteni.
Somlói galuska, ahogy Szilvia készíti
A somlói galuska háromféle piskótából, vanília krémből és csokoládé öntetből áll. Ebben a receptben, amit Gayer Taubert Szilviától kaptunk, a vaníliakrém pudingból készül, ami egyszerűbbé teszi az elkészítést.
Házi csirkemáj pástétom Mariann konyhájából
A bolti, adalékanyagokkal telepakolt májkrémek helyett kis időráfordítással készíthetünk isteni finom házi májpástétomot. Egyszerű az elkészítése, többféleképpen lehet ízesíteni, mindenkinek az ízlése szerint.
Tandoori csirke - Mariann kalandozása az indiai konyhában
Az autentikus tandoori csirkét a pácolás után speciális kemencében sütik, és tulajdonképpen egy nagyon élénk színű, ropogós csirkesült lesz a végeredmény. Nagyon sokféle fűszer van benne, de nem kell megijedni, mert lehet kapni kész fűszerkeverékeket, és ami még kell hozzá, az elmaradhatatlan gyömbér, koriander, és római kömény.
Paleo gyümölcstorta
A párom betegségéből kifolyólag gluténmentesen étkezünk. Mostanában pedig már a paleo konyhával is ismerkedem. Paleos szárnypróbálgatás - brutál finom torta. - írja Putóczki Gáborné, aki több receptet is küldött nekünk.
Paleo gesztenyés alagút Putóczki Gáborné konyhájából
Olvasónk párja egészségügyi állapota miatt gluténmentesen étkeznek, és most ismerkednek a paleo étkezés szabályaival is. Ezt a gesztenyés alagutat azonban bárki megkóstolja, imádni fogja.
Hajdina puding
A hajdina sokoldalúan hasznosítható növény, jelentőségét leginkább a kivételesen kedvező táplálkozás-élettani és gyógyhatású jellemzői adják. Kiválóan alkalmas gabonaféléink, ezen belül a búzából készített termékek kiegészítésére, helyettesítésére. Hasznos összetevője a diétás étrendnek.
Mákos guba torta Czakó Marianntól
A mákos gubából - ami lássuk be, roppant egyszerű étel - ilyen csodálatos ünnepi desszertet is lehet varázsolni, legalábbis Czakó Mariannak ez sikerült.
Zsebes karaj Czakó Marianntól
Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna, pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.
Zöldséges borjúragu - Kovács György receptje
Borjúragu receptet kaptunk Kovács Györgytől, és ez az étel nagyon finomnak tűnik. Borjúhús hiányában nyugodtan készíthetjük marhából.
Sütőtök leves - Oláh Krisztián receptje
Oláh Krisztiántól kaptuk a sütőtök leves receptjét, használjátok egészséggel!
Meggyes tejespite
A tejespite külföldi változata a ma oly divatos clafoutis, de ez a tejespite elnevezés nagyon is kifejező. Bármilyen gyümölccsel kombinálható, a gyerekek egyik legnagyobb kedvence lesz. A receptet Oláh Krisztiántól kaptuk.
Baconbe tekert csirkemell, a gyors hétköznapi vacsora
Nálam mindig van a mélyhűtőben csirkemell filé - a csontját külön csomagban fagyasztom le, szuper alaplevet tudok belőle főzni, vagy ha elég nagy a mennyiség, akár húslevest is -, ezért nem jövök zavarba, ha hirtelen kell valamit varázsolnom az asztalra.
Kolbászos, babos egytál
Vegyünk egy pár jófajta sütni való kolbászt, egy kis zöldséget, babot, tésztát, házasítsuk össze édes paradicsommal, főzzük meg őket, és élvezzük!
Frittata, a spanyol rántotta
Ráérős vasárnap reggeleken szívesen sütök frittatát, sőt, előfordul, hogy vacsorára is összeszedek egyet, ha nincs más ötletem, és a családom tagjai nem kerítésszaggatóan éhesek. Azért szeretem a receptet, mert sokféle módon variálható a hűtő tartalmának megfelelően.
Sajtban sült csirke
Bátran állíthatom, hogy a családunkban ez az egyik legnagyobb favorit, magam is igencsak kedvelem, mert az elkészítésével igazán nem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig mindig garantáltan isteni. Az évek alatt úgy alakítottam a receptet, hogy bár eleinte több sorban is egymásra raktam a húsdarabokat, mostanra jobban szeretem, ha a húsok inkább csak egy rétegben kerülnek az edénybe, mert így nem lesznek benne nem kellően átsült részek.
Csirkés Cézár saláta
Videósulink következő darabjából a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb salátájának elkészítését ismerhetitek meg. Caesar Cardini 1924-ben alkotta a receptet. Az egyik legfinomabb salátával, a római salátával, frissen készített öntettel, ropogós krutonnal az igazi.
Otthon is süthetsz vadítóan jó croissant-t
Megvadulok a jó croissant-ért. Természetesen akkor a legjobb, ha Párizsban ehetem, mellé cappuccinot lehet hörpölni, de Pesten sem söprök le a tányéromról egy-egy jófajta francia kiflit.
Pikáns virslitorta
Aki szereti a virslit, de már kicsit unja az egyszerű „kifőzős” változatát, annak ajánljuk ezt az egyszerű és pikáns tortát. Az egész család jól lakhat vele, és garantáltan az egyik legkedveltebb vacsorája lesz.
Tejszínes fokhagyma leves
Egy finom, forró leves csodás tud lenni, ha az ember fázik. A fokhagyma pedig garantáltan felpezsdíti a vérünket, úgyhogy ne legyünk restek összedobni ezt a finomságot!
Gombás korhelyleves
Nagyobb ivászat után jól esik a megfáradt gyomornak a káposzta és a tejföl savanykássága, pótolja az alkohol által elszívott folyadékot a szervezetben, és megnyugtatja a gyomor háborgását.
Alkoholmentes frissítők, koktélok szilveszterre is
Télen-nyáron jól esik az alkoholmentes frissítő. Szilveszterkor azok is fogyaszthatnak koktélt, akik nem szeretnének szeszt magukhoz venni, de a koktélozás élményétől sem akarják megfosztani magukat.
Malacsült
Szilveszterkor és újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a hagyományok szerint azok elkaparják a szerencsét, szemben az ajánlott malachússal, mert a malac kitúrja nekünk az áhított szerencsét. Rajtunk ne múljon, mutatjuk, hogyan süss malacot.
Egyszerű, de ütős szilveszteri koktélok
Ha a szilvesztert idén otthon töltjük, néhány egyszerű és olcsó koktéllal mégis feldobhatjuk a szokásos sör-bor-rövid menüt. Koktélozni különben is menő!
Majonéz készítése házilag
A majonéz cseppet sem egészséges étel, de azzal vitatkozni, hogy nagyon finom, sajnos nemigen lehet. Ha tenni akarunk legalább egy kicsi lépést az egészségünk felé, készítsük a mártást otthon, és ne adalékanyagokkal telezsúfolt boltit használjunk.
Szendvicset készítene? Ötleteket adunk hozzá!
Az év utolsó éjszakáján mindenki izgatott, nagy a jövés-menés, házibuliból házibuliba jár az ember, otthon pedig nem lehet tudni kik és hányan toppannak be. Lelki szemeink előtt megjelenik a ropogós malacpecsenye és az éjféli dupla adag székelykáposzta. Vagy mégsem?
Tárkonyos malacleves
A tárkonyos malacleves igazán kitűnő menü szilveszterre, de újévre is. Mindenképpen szerencsés választás!
Szilveszteri bólé
Ha vendégeket hívunk az év utolsó napján, hogy együtt ünnepeljük az új évet, fel kell készülnünk alkoholos italokkal is, nemcsak finomságokkal. A bólét sokan szeretik, ezt ne hagyjuk ki a kínálatból!
Virsli saláta
A virsli szilveszterkor örök sztár, de ne mindig csak az unalmas főtt virslit együk, legyünk kicsit kreatívabbak. A majonézes saláta sem a kulinária csúcsa, de kiadós, finom saláta az ünnepi éjszakára.
Falatkák szilveszterre
Ha szilveszteri bulit rendezünk, az a lényeg, hogy könnyen fogyasztható, de mégis finom ételekkel kínáljuk a vendégeket. A virsli nagy klasszikus ugyan, de talán unalmas már egy kicsit. Bátran készíthetünk más, kicsit komolyabb fogásokat is, ha megfelelő - kicsi - formába öntjük őket. A falatkákat így könnyű lesz megenni, és nem kell hozzájuk se kés, se villa.
Kuszkusszal töltött csirkerolád
Komolyan mondom, zseniális étel. Finom, variálható, mutatós, nem is túl drága. Egyetlen hibája talán az, hogy nem gyors, de gyakorlottabb háziasszonyoknak nem nagy kihívás, kevésbé gyakorlottak meg bátran szánják rá a időt, mert megéri. Ünnepi asztalra is kiváló.
Töltött tojás, a hidegtálak központi fogása
Vannak ételek, amelyekhez szinte mindenki ugyanazt az emléket társítja. Szerintem ilyen a töltött tojás, amiről a legtöbbünknek a szilveszteri hidegtálak jutnak eszünkbe. Tojás, alatta a megszokott francia saláta, mellette pedig a szintén megszokott tormakrémes sonkatekercs. Így készítsd a töltött tojást.
Másnapos körömpörkölt
Nagyapám mestere volt a körömpörköltnek! Tőle tanultam ezt a receptet. Mindig is szerettem a cupákos kis darabokat! Megjegyzem a tyúkhúslevesből is mindig a lába volt a kedvencem! Ahogy mondani szokták, nem éppen karcsúsító fogás, de a sertésköröm valami isteni. Ez is az a fogás, ami akkor igazi, ha jó sokat készítünk belőle, a maradékot pedig lefagyasztjuk.