ételek cikkek

Hamis tiramisu torta
A tiramisúnak rengeteg változata van, készítik málnával, eperrel, pohárkrémként. Mutatunk egy olyan verziót, ahol a mascarpone helyét a tejföl veszi át. Érdekes megoldás!

Zabkekszes, kókuszos szelet
Ennek a sütinek a hozzávalóit olvasva is elkezd csorogni az ember nyála. Ha nem esszük magunkat degeszre belőle, még talán azzal is vigasztalhatjuk magunkat, hogy ez egészséges süti.

Mediterrán paprikáskrumpli
Csirkemell, burgonya, padlizsán, paradicsom, olívaolaj, nem is kell más egy tányérnyi boldogsághoz. Ezek a mediterrán népek tudnak valamit az élet értelméről!

Sütőben sült zeller panko morzsában
Nagyon szeretem a zellert. Mindegy, hogy húslevesben főtt, nyersen lakik egy salátában, esetleg majonézesen tálalják, minden formában jöhet. De a legjobban mégis a rántott zellerért vagyok oda. Bő olajban sütve is finom, de most kipróbáltam, milyen a sütőben sült - egészségesebb - verzió. A válasz egyszerű: irtó jó!

Rántásos rétes
A gasztroszerkesztő életében is eljön időnként a pillanat, amikor a klasszikus viccel szólva így hümmög magában: no, ezt már nem gondoltam volna! Bevallom, még soha nem hallottam a rántásos rétesről, de ki fogom próbálni.

Virslis partifalatkák
Ha virslit használunk a konyhában, legyen szó bármilyen ételről, lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy a lehető legjobb minőségűt válasszuk. Érdemes mindig elolvasni a csomagoláson található információkat, nagyon hasznosak.

Brokkoli fasírt
Mi lehet egészségesebb, mint egy zöldségekből készült fasírt, amelyhez zabpelyhet használunk, és nem bő olajban sütjük, hanem sütőben, minimális olaj felhasználásával?

Kávés, diós kocka
Retró sütemény a javából, a pudingpor és a vajkrém elengedhetetlen hozzávalója, ami a mai modernebb sütési alapanyagok között kevésbé talál helyet. De ami régi, nem biztos, hogy nem is jó!

Lilakáposzta krémleves
Az utolsó dolgok egyike lenne, ami eszembe jutna, hogy lilakáposztából krémlevest készítsek. Viszont semmi olyan hozzávaló nincs ebben a levesben, ami amellett szólna, hogy ne próbáljuk ki ezt a merőben szokatlan ételt.

Körtével és vörösborral sült máj
A legtöbben rántva vagy resztelve készítjük a csirkemájat, legfeljebb még pástétomot készítünk belőle, pedig van ennél sokkal kifinomultabb módja is az elkészítésnek. Körtével és vörösborral készült ez a változat.
Málnás tiramisú
Babapiskótából nagyon sokféle desszert készíthető, a tiramisú a klasszikus babapiskótás édességek közé tartozik. Ha pedig málnával kombináljuk, isteni kombinációt hozhatunk létre.
Körtés, diós lepény
Körte, dió, kakaó - verhetetlen triót alkotnak. Szeretjük az olyan süteményeket, melyeknek összeállítása csak néhány percet igényel, viszont ellenállhatatlanul finomak. Ez is közéjük tartozik.
Tejfölös káposztaleves
Igazi téli leves, káposztával, hússal, tejfölös habarással. Ha ezt felveszed a menübe, elég utána egy könnyű tészta második fogásnak.
Szabolcsi töltött káposzta
Ahány ház, annyi szokás, tartja a bölcs mondás, és igaz ez a töltött káposztára is. Mert sokan szeretik a szabolcsi változatot, ami paradicsomban fő. Te próbáltad már? Györgyi most megmutatja, hogy csináld!
Kapros-tejszínes csirkemáj juhtúrós sztrapacskával
A csirkemáj igen változatosan felhasználható belsőség, és aki nem idegenkedik az ilyesmik fogyasztásától, ezt a receptet is valószínűleg szeretni fogja.
Sajtos ropogós
Hiába no, sajttal minden jobb! Megpirult sajttal meg pláne... Judit sajtos ropogós receptje nagyon egyszerű, a végeredmény viszont zseniálisan finom. Akkor jársz a legjobban, ha rögtön dupla adagot készítesz.
Őszibarackos chia puding
A chia mag nem gabona, mint ahogy sokan tévesen gondolják, hanem egy Peruban őshonos növény, az azték zsálya magja. Újrafelfedezése után gyorsan bekerült a szuperélelmiszerek közé, annyira egészséges. Próbáld ki te is, és ez az őszibarackos változat az egyik legjobb mód erre.
Kaszinótojás
A hidegtálak elengedhetetlen tartozéka a jó kaszinótojás, amit nem is olyan nehéz elkészíteni. Nem lesz olyan, mintha profi hidegkonyhán készült volna, mert lehet, hogy még annál is finomabb lesz!
Kenyérlángos
Ez a krumplis kenyérlángos tökéletes ebédre, vacsorára, de kerti partik sztárja is lehet. Minél gazdagabban rakod meg a tetejét, annál finomabb. Szinte bármit rátehetsz, mi szem-szájnak ingere. Sütőben ugyanúgy megsütheted, mint kemencében.
Csirke cacciatore édesburgonyával
Az olasz cacciatore (ejtsd: kaccsatóre) magyarul annyit tesz: vadász. Tehát a csirke cacciatore valójában egy vadász módra készült étel, általánosságban elmondhatjuk róla, hogy a hagyma, a zöldségek, a vörös bor és a paradicsom alapvető hozzávalója az ételnek.
Fűszeres sült paradicsomleves sajtos, újhagymás, duplán sült burgonyával
Nagyon-nagyon izgalmas ez a paradicsomleves, aki egy kicsit is kedveli ezt a műfajt, annak feltétlenül ajánlom kipróbálásra, mert minden bizonnyal páratlan élményben lesz része a leves kanalazásakor.
Túrófánk
A fánkot mindenki szereti, legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki visszautasította volna. Ez a túrófánk pedig végtelenül egyszerű, nem kell keleszteni, mégis a fánkozás szuper élményét adja. Mindenkinek ajánljuk szeretettel Kard Éva receptjét.
Ropogós kacsacomb grillezett sárgarépával, spenótos rizzsel
A recept egyáltalán nem bonyolult, még ha viszonylag hosszú is a leírása. Tipikus példája annak, amikor jó alapanyagokból, nem nagyon sok munkával szuper finom ételt varázsolunk az asztalra.
Dán briós diós mogyorókrémmel töltve
Nem egy tíz perc alatt összedobható sütemény receptje ez, de különleges a végeredmény, ez bizonyos. Kicsit muffin, kicsit briós, kicsit krémes töltött süti, a tészta felcsíkozása meg olyasmi, mint mikor csörögefánkot készítünk. Egy ráérősebb hétvégén megéri kipróbálni.
Somlói kocka
Ez a recept nem az igazi, nem a klasszikus somlói galuskára alapoz, hiányzik belőle a diós piskóta és a csokoládé öntet, ráadásul a pudingpor sem igazán autentikus, de somlói illúziónak tökéletes lehet. Ne használjanak hozzá növényi tejszínt, ez a sütemény megérdemli a valódi habtejszínt.
Kókuszos szelet
Érdekes ennek a kókuszos süteménynek az elkészítési módja, az összekevert tésztát tepsibe öntjük, és az előzőleg megfőzött és kihűtött pudingot a tetejére szaggatjuk, csak ezután kerül a sütőbe. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
Baconbe tekert csirkemáj aszalt szilvával
Ideális vendégváró étel, mert jóval a vendégek érkezése előtt elkészíthető, elég akkor sütni, ha megérkeztek. Hidegen is, melegen is kitűnő. Adhatunk mellé salátákat, rizst, burgonyát, ahogy szeretnénk.
Csirkecombok zöld köntösben, lila karfiolpürével
A csirkecomb önmagában nem túl izgalmas alapanyag, de Györgyi néhány ötlettel igencsak vonzóvá, és nem utolsó sorban látványossá tette, amely látványhoz a lila karfiol is hozzájárul.
Karalábé krémleves kakukkfüves húsgombóccal
A karalábélevest sokan ismerjük, szeretjük, de ahogy Kard Éva készíti, az eltér a megszokottól. Krémlevest készít a karalábéból, majd apró, kakukkfűvel ízesített gombócokkal tálalja.
Mesy szelet
Sütés nélküli finomság, mindenféle földi jóval. Túró, tejszín van benne bőven! Ideális sütemény forró nyári napokra, amikor ennénk valami édeset, de a sütőt nem akarjuk bekapcsolni.
Tepsis csirkecomb vele sült újkrumplival
Kard Éva küldte be ennek az ínycsiklandó csirkecombnak a receptjét, amelynek legnagyobb előnye - azon túl persze, hogy isteni finom -, hogy egy edényben, egyszerre készül a hús és a köret.
Harcsapaprikás túrós csuszával Judit módra
A legjobb ételek egyike a harcsapaprikás, amit hagyományosan túrós csuszával szokás kínálni. Ahány ház, annyi harcsapaprikát, de valószínűleg a legtöbben úgy készítik, ahogy Fajcsák Sándorné leírta receptjében.
Fasírttekercs, ahogy Györgyi tekeri
Györgyi ezt írta receptje mellé: Nálunk akkor van fasírt, amikor se időm, se türelmem törni az agyamat valami extra menün. Mindenki szereti, még a macskám is. Darált húst mindig tarok a mélyhűtőben, mert kiváló mentőöv vész esetére, de bevallom, nem szeretek gyakorta ugyanazt készíteni. A fasírtot már számtalan módon megvariáltam, de még nem tekertem, így most ennek is eljött az ideje.
Barack
Nem tudom, most milyen sütemények divatosan a falusi lagzikban, de gyerekkoromban biztosan nem múlhatott el lagzi e nélkül a sütemény nélkül. Elkészítése türelmet igényel, de megéri a fáradozás.
Sonkával, kukoricával töltött hajtovány
Igazi baráti borozáshoz, sörözéshez való recept. Persze langyosan a legfinomabb, de nincs kétségünk a felől, hogy akkor is bombasztikus, amikor már nem meleg.
Túrós ünnepi sütemény
A kelt tészta, túró, szilvalekvár, dió kombináció nagyon izgalmasnak tűnik ebben a receptben, és látszik, van vele munka bőven, minden bizonnyal nem csalódik, aki elkészíti.
Túrós süti Judittól
Egyszerű, ízletes túrós sütemény, nem igényel különösebb gyakorlatot az elkészítése. A teljes kiőrlésű búzaliszttől állaga kissé el fog térni a megszokott fehér lisztes sütikétől.
Tormás virslileves, ahogyan Judit készíti
Igazi retró leves, semmi manapság divatos hozzávaló nincs benne, csak leveszöldség, hagyma, tejfölös habarás és virsli. Nokedlit is lehet bele szaggatni, attól még kiadósabb lesz.
Narancsos torta percek alatt
Banán, narancs, túró, zselatin, no meg egy kis háztartási fólia, egy mély tál, és máris nekikezdhetünk egy szuper egészséges, látványos tortának.
Csodapalacsinta
Babapiskótából, palacsintából és háromféle pudingból áll ez a torta, ami látványosan szeletelhető, és igazán meglepő kombináció. Fodor Emese receptje.
Hidegtál
Vendégváró hidegtálat készíteni házilag nem kis kihívás, de az elismerések bezsebelésekor ez már biztos nem fog eszünkbe jutni. Emese hidegtálján a klasszikusok találhatók: franciasaláta alapon kaszinótojás és sonkatekercs.
Rókagombás csirkemell ragu
Bástyai Frigyestől kaptuk ezt a csirkeragu receptet, melyet egyszerűsége mellett mégis különlegessé tesz a rókagomba használata. Ha nem jutunk hozzá ehhez a finom erdei gombához - használhatnak szárítottat is, ha előtte beáztatják -, megfelel hozzá bármilyen más fajta is.
Paradicsomos tészta sonkamorzsával
Egyre többen vannak, akik kénytelenek olyan étrendet folytatni, amiben kizárnak allergén anyagokat, lisztet, tojást, tejet. Ez a tészta útifűmagból készült, tehát gluténmentes. Talán sokaknak jól jön egy ilyen recept.
Karamellás tiramisu torta
A mascarpone alapú krémsajtos, tejszínes krém a világ egyik legfinomabb ételei közé tartozik. Az olaszok nagyon értenek a tiramisu készítéshez, aminek ez a krém az alapja. Csánk Györgyi csodálatosan szép - és biztos nagyon finom - tortát kreált belőle.
Édes, csípős báránycsülök lassan sütve, citromos, mákos tagliatellével
Ez aztán az izgalmas, szokatlan recept! Sajnos báránycsülökhöz ritkán jutunk hozzá, de ha esetleg mégis szert teszünk rá, ezzel az eljárással, amit Györgyi ír, biztosan nagyon finom lesz.
Almás habos sütemény
Almás is, habos is, egyszerű is, megvan benne minden, amit az ember egy jó házi süteménytől kívánhat. Fajcsák Sándorné receptje.
Finom csirke mártással
Csirkecombból könnyen és gyorsan készíthetünk laktató vacsorát. Ehhez az ételhez sem kell a húson, egy kevés újhagymán, tejszínen kívül semmi különleges hozzávaló. Gayer Taubert Szilviától kaptuk a leírást.
Zserbógolyó
Gyors, sütés nélküli édesség, aki szereti a zserbó ízvilágát, az nagyon fogja kedvelni. Semmi más dolgod nincs vele, mint összegyúrni a hozzávalókat, majd csokiba mártani. Csábító!