Életforma.hu


Sütőtök leves - Oláh Krisztián receptje

Sütőtök leves - Oláh Krisztián receptje 

Oláh Krisztiántól kaptuk a sütőtök leves receptjét, használjátok egészséggel!
Meggyes tejespite

Meggyes tejespite 

A tejespite külföldi változata a ma oly divatos clafoutis, de ez a tejespite elnevezés nagyon is kifejező. Bármilyen gyümölccsel kombinálható, a gyerekek egyik legnagyobb kedvence lesz. A receptet Oláh Krisztiántól kaptuk.
Több ember juthat jó minőségű kenyérhez az új szabályozással

Több ember juthat jó minőségű kenyérhez az új szabályozással 

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásainak bevezetésétől minőségi javulást remél a JÓkenyér alapítója. Ludwig Klára pékmester szerint ez a szigorú változtatás elősegítheti azt, hogy a jövőben tovább növekedjen a tudatos vásárlók száma a kenyérfogyasztás terén és egyre többen, egyre alaposabban nézzék majd meg, mi kerül az asztalra odahaza.
Kisasszony drága, malária ellen is igyon pezsgőt!

Kisasszony drága, malária ellen is igyon pezsgőt! 

XIV. Lajos kedvenc itala volt a pezsgő, ő vezette be a pezsgős reggeliket is az udvarban. Nem véletlen, hogy az ital hamarosan a legfelső rétegek egyik kedvelt nedűjévé vált. Manapság sok szállodában kínálnak pezsgőt a reggelihez, szilveszterkor meg pláne! Nálunk is komoly hagyománya van a pezsgőkészítésnek, de mit értünk klasszikus champagne-i eljárás alatt a pezsgők esetében? Most ez is kiderül!
Ez milyen? A pezsgő szólít le Téged?

Ez milyen? A pezsgő szólít le Téged? 

Sokszor az utolsó pillanatokra marad az ünnepi pezsgővásárlás, holott, ha időben ébredünk, és nem a sarki boltban vesszük meg a koccintanivaló bubis italt, a kellemes együttlétet megalapozó különlegességekkel lephetjük meg barátainkat!
Az év utolsó napján menj a Bazilikához!

Az év utolsó napján menj a Bazilikához! 

Az év utolsó és az újév első napján is különlegességekkel készülnek az Adventi Ünnep a Bazilikánál szervezői és street food kiállítói. December 31-én a forró koktélok mellett fényfestés és visszaszámlálás várja a látogatókat, január 1-jén pedig az összes kiállító különleges lencse étellel készül, amely a hagyományok szerint nemcsak pénztárcánkat, de afrodiziákumként szerelmi életünket is feltölti.
Jamie újra főz

Jamie újra főz 

Jamie Oliver azt javasolja, ne azért étkezzünk egészségesen, mert úgy kell, hanem azért, mert finom! Ehhez  ad számtalan ötletet és mutat ínycsiklandó fogásokat legújabb, Jamie Oliver - Családi klasszikusok című műsorában.  
Menzareform módosítás

Menzareform módosítás 

Az elmúlt időszak tapasztalatai és több szervezet, köztük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének javaslatai alapján módosították a közétkeztetési rendeletet: megváltoztatták a korábban drasztikusan lecsökkentett sómennyiséget, optimalizálták a zöldségadagokat, és szigorították a diétára vonatkozó előírásokat is.
A piac, ami nem szimpla

A piac, ami nem szimpla 

Nem ismerek egyetlen olyan helyet sem Budapest belvárosában, amelyik ilyen leleményesen használná ki a hely adta lehetőségeket, mint a Szimpla Kert/Szimpla Piac. Vasárnaponként megtelik a ház kézműves sajtokat, füstölt árut, lekvárt, mézet áruló termelőkkel, no meg a törzsközönséget alkotó, visszatérő vásárlókkal. Ha még nem jártál ott, feltétlenül megér egy sétát!
Gyümölcskenyér - családi recept

Gyümölcskenyér - családi recept 

Juhász-Váczi Heni is szeretne Kitchen Aid gépet nyerni, bizonyára ezért küldte el nekünk nagymamája szuper gyümölcskenyér receptjét, amit a nagymama után édesanyja sütött évekig, most pedig Henin a sor, hogy elkészítse az ünnepekre a családi sütit.

Élelmiszer kisokos - mi mit jelent a csomagoláson? 

Ma már számtalan light, alacsony- vagy csökkentett energiatartalmú, cukor- és kalóriamentes élelmiszerrel, itallal találkozhatunk a boltok polcain. De vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Párosan szép az ünnep 

Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.

Ha unod a mézeskalácsot, egyél linzert! 

Bizony előfordul, hogy már alig-alig bírunk ránézni a karácsonyi mézeskalácsra. De semmi gond, együnk helyette linzert! Pleskó Enikő kedves olvasónk küldte nekünk a receptet. Ha versenybe akarsz szállni a Kitchen Aid gépek valamelyikéért, küldj te is receptet nekünk!

Gőzerővel készülnek Széll Tamásék a lyoni döntőre 

Heti 6 napon, napi 8 órában készül a január 24-25-én Lyonban megrendezésre kerülő Bocuse d’Or döntőre az európai döntőt májusban Budapesten megnyerő magyar csapat. A megterhelő felkészülés mellett azonban a jótékonyságra is jut ideje Széll Tamáséknak: a közmédia „Jónak lenni jó!” jótékonysági műsorának keretében ők is felajánlottak egy emblematikus tárgyat, a csapat által használt dedikált séfkabátot, amelynek értékesítéséből származó bevétel a Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységét segíti majd.

Málnás csokoládétorta 

Málnás csokoládétorta receptet küldött nekünk Lestár Mónika kedves olvasónk, ezzel a finomsággal szállt ringbe a Kitchen Aid gépekért.

Az iszlám élelmiszer-biztonsági rendszere 

Arról már írtunk, hogy az emberiséget ma már nem lehetne etetni szigorú élelmiszerbiztonsági előírások betartása nélkül, és hogy régen a vallás irányította ezt a munkát. Akkor a keresztény, zsidó és a muszlim konyhát vizsgáltuk meg a laboratorium.hu segítségével, most kukkantsunk be az iszlám konyhába!      

Így ajándékozzunk bort! 

Nem sajnáljuk a pénzt egy-egy palack jó borra, különösen akkor, ha ajándéknak szánjuk. De vajon érdemes-e drága bort vásárolni, ha mi magunk nem igazán értünk hozzá? Ha a megajándékozott borértő ember, a válasz inkább nem: lehet, hogy hasznosabb valamilyen boros kiegészítőt venni. Ha mindenáron bort akarunk adni, forduljunk szakemberhez!

Nő a cukrot helyettesítő édesítőszerek elfogadottsága 

A hazai felnőtt lakosságnak már kétharmada fogyaszt valamilyen édesítőszert – derült ki a Szinapszis, friss, reprezentatív kutatásából. Az édesítőszerek ismertségének és népszerűségének növekedése elsősorban az italoknak köszönhető, hiszen ezekben használjuk főképp, az ételek ízesítésére egyelőre még kevésbé.    

Mit csinál Mózes öt könyve a konyhában? 

A világ népességének robbanásszerű növekedése miatt a 20. és 21. századi élelmiszeripar szigorú szabályozás, ellenőrzés és laboratóriumi vizsgálatok nélkül elképzelhetetlen lenne. Az étkezést azonban mindig is szabályozták. Ezt a feladatot leginkább a vallások határozták meg. A Laboratorium.hu összeállításából kiderül, mindez hogyan történt, illetve hogyan lehet összeegyeztetni a vallási előírásokat a modern élelmiszer-biztonság feltételeivel...

Karácsonyi könyvajánló: Energia falatok 

A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk.

Ez igen! Csúcson a pálesz! 

Óriásit javult a pálinka minősége a hatósági mérések alapján, amihez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült...

Hatszáz mézeskalács jótékony célra 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) minőségi, termelői magyar mézből készült mézeskalácsok adományozásával kívánja szebbé tenni az ünnepet a nélkülöző családok számára. Az elkészült mézeskalácsokat a Baptista Szeretetszolgálat ajándékozza oda december 19-én a VII. kerületben élő, rászoruló családoknak.

Karácsonyi könyvajánló: Magok a konyhában 

A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk. Bezselics Ildikó harmadik szakácskönyve a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg, ezt ajánlom most figyelmetekbe.

A borok királya, a királyok bora 

Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű! Nagyon sokunk ünnepi asztalán ott lesz majd a tokaji, de vajon tudod-e mi az a tokaji aszú?

Békési az Ország Söre 

Négyféle komlóból, háromféle malátából állította össze díjnyertes sörét a békésszentandrási Szent András Sörfőzde. Húsz hazai kis sörfőzde versengett a címért. 

Ütött a forralt bor utolsó órája 

Vége a kétes minőségű forralt boros karácsonyi vásároknak és a cipekedésnek – a prémium boros rendezvényeiről ismert Winelovers az ünnepek előtti kóstolás és vásárlás XXI. századi generációját hozza el Budapestre. Indul a Pezsgő és Aszú kóstoló és vásár!

Romani Gastro. Hagyományosan. Másképp. 

A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk. Egy csodálatosan színes, izgalmas darabot ajánlok most a figyelmetekbe.

Vajon mit főznek a szomszédaink karácsonykor? 

Idén a te feladatod lesz a karácsonyi vacsora elkészítése? Pánikra semmi ok! A legjobb séfek sietnek segítségedre, hogy az ünnepi vacsorára érkező szeretteidet garantáltan lenyűgözd. A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy magyar, egy bolgár, egy román és egy szerb séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti.

Séta a szaloncukor körül 

Tudom, a szaloncukornak nem csökken a népszerűsége, óriási a választék, zselés, kézműves, hagyományos, ilyen, olyan, amolyan kelleti magát a polcokon. Mi már évek óta nem aggatjuk fel a fára őket, az asztalon egy tálban tartom a cukrot, mindenki vehet belőle, amikor csak akar. Épp ezért nekem nagyon fontos a szaloncukor minősége, mert nem a fát díszíti, amikor a csomagolása, színe lenne az elsődleges szempont, hanem desszertként esszük, ezért ügyelünk, hogy milyet veszünk.

Francia briós 

Újabb bűnre csábítom az olvasókat. És ez olyan bűn, amibe nagyon, nagyon, nagyon érdemes beleesni. Úgy hívják: briós. A recept Julia Childtól, attól a legendává vált amerikai asszonytól való, aki megismertette az amerikaiakat a francia konyhaművészettel. Tette ezt szakácskönyvek és tévéműsorok segítségével.

Királyi reggeli 

A világ egyik vezető krémsajt márkája úgy döntött, hogy reprezentatív kutatást készít arról, milyen fontosnak tartjuk mi, magyarok a reggeli étkezést, hányszor ülünk le az asztalhoz a nap kezdetekor, és mi alapján választunk ételt.

Ősszel és télen is fogyassz zöldségleveket! 

A hideg hónapokban hajlamosak vagyunk rá, hogy a folyadékfogyasztást és az egészséges, változatos táplálkozást is háttérbe szorítsuk. Erre a problémára egy csapásra megoldást kínálnak a zöldség-és gyümölcslevek.

Mutasd a tojásod! 

November 14-én a Felelős Gasztrohős Alapítvány belekezd idei utolsó szemléletformáló kampányába, hogy a karácsonyi sütiket egy kicsit fenntarthatóbbá tegye. A Mutasd a tojásod! négy hete alatt a civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy mi a különbség a ketreces, mélyalmos, szabadtartású és a bio tojás között, és arra biztatja a lakosságot, hogy minél alacsonyabb számmal jelölt tojást vegyenek.

Németh Ádám a Konyhafőnök! 

Véget ért az RTL Klub nagy sikerű gaszto realityjének újabb évada! A fináléban Németh Ádám és Wirgha Márk küzdött meg a tízmillió forintos nyereményért és a Konyhafőnök címért. Nekik hullott konfetti! 

A liba és az újbor ünnepe 

November 11-én van Márton napja, melyhez rengeteg népszokás, hagyomány és legenda kötődik. Számos előrejelzést is tesznek a Márton-napi jelekből a következő időszak időjárására vonatkozólag.

Otthon főzni jó! 

Néhány napja megszületett otthonfozok.hu rovatunk, és ugrásszerűen megnőtt új olvasóink száma! Ez azt jelenti, hogy jó úton járunk, és kedveltek minket! És akinek ezt köszönhetjük: rovatvezetőnk KANDIKÓ ÉVA! Ismerkedjetek meg a világ legvidámabb fakanálforgatójával, aki nemcsak remek recepteket tálal fel nekünk, hanem konyhai praktikákkal és étteremkritikákkal is kedveskedik! Mutatkozzatok be rovatában, töltsétek fel receptjeiteket, mert otthon főzni igenis jó! Ő bebizonyítja!   

Márton-napi jó tanács: szellőztesd a bort! 

Kifejezetten jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os a magyar borok választékában. A szokásosnál erősebb savak és magasabb alkoholtartalom jellemzően a nagy testű vörösboroknak tesz majd jót. Jó hír, hogy a Márton-napi libavacsorához passzoló újborok némi szellőztetés után jó társai lesznek a vörös húsú madaraknak. 

6 érdekesség a borospincék sötét rejtekéből 

Furcsa titkokat rejtenek a borospincék, amikről igazán csak a hozzáértők tudhatnak. Hallottál például az elöregedő, ellustuló borokról? o és arról, hogy milyen károkat okozhat egy apró kenyérmorzsa? Tudod, hogy miért fröcskölik a finom nedűt a pincék falára? Most eláruljuk...

Nem kell hozzá Colombus! 

Maga az élet és az ételcsoda a tojás! A Tojásszövetség a Tojás Világnapja alkalmából rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást, és neves szakértők körében felfedte a korábbi tévedés eredetét. A szövetség állítja: napi 3 tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada fedezhető!

Légy a sztárszakácsunk! 

Receptek, boszikonyha, gasztro hírek - útjára indult az otthonfozok.hu, az Életforma új rovata! Nálunk Te lehetsz a sztárszakács! Töltsd fel receptjeidet, nyerd meg versenyünket, és válogass a már most több mint 2000 ételünk között! Sok vidámságot, jó szórakozást, és nem utolsó sorban JÓ ÉTVÁGYAT!   

Kategorizálja és jelöli különleges termékeit egy élelmiszer áruház 

Megnövelte a kiegyensúlyozott étrendet támogató élelmiszereinek, valamint bio-, gluténmentes és laktózmentes termékeinek számát a SPAR. A kínálat bővülésével az áruházak polcain nagyobb felületet és színkódot, piktogramokat kap az öt új termékcsoport.

Beköltöznek a gasztroszentek a Gellértbe 

Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termét, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.

Egyszerű, mint Kolumbusz tojása 

Ugye te is ezerszer hallottad már, hogy a tojás fogyasztásával vigyázni kell, mert rossz hatással van a koleszterin szintre? Gondolom, téged is riogattak már vele, hogy rossz vége lesz, ha heti három tojásnál többet eszel. Jó hírünk van a tojáskedvelőknek: mindkét állítás téves, tehát elő a serpenyőkkel, induljon a rántotta party!

Pink Lady kiütötte Jonatánt 

Javában tart az almaszüret, mégis eltűnt a boltok polcairól a magyarok egyik kedvenc almafajtája, a Jonatán. Helyette azonban megjelentek olyan új klónok és hangzatos fajták, mint a Pink Lady vagy a Jonagold.  Gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne, a nemzetközi trend és a termesztési nehézségek azonban kiszorították a hajdanán népszerű fajtákat. Az érdi faiskolában azonban megőrizték a hagyományos magyar almafajtákat, és a kistermelők, hobbikertészek továbbra is hozzájuthatnak a régi kedvencekhez. 

Sztárok nyakig sushiban 

Vajon mit csinált Erdőhegyi Brigitta, Rippel Feri, Kefír és Frabato, vagy a szépséges Kocsis Korinna kedd délután Budapest egyik legexkluzívabb japán éttermében, a Sushi Sei-ben? Az ismert sztárok egyfajta különleges próba-tortát „tekertek” együtt, méghozzá az ismert japán csemegéből, a sushiból. A sztártorta hamar elfogyott, az igazi sushi-tortát pedig október 20-án, az étterem születésnapján bárki letesztelheti.

Zöldségek, gyümölcsök a rászorulóknak 

A legújabb Eurostat adatok szerint a magyar lakosság majd fele nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen minőségi élelmiszereket fogyasszon. Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából a 25 éves Budapesti Nagybani Piac is segít: zöldségeket és gyümölcsöket juttat el az Élelmiszerbank Adománykonvoján keresztül a rászorulókhoz.

Egyedi és praktikus - így néz ki egy trendi konyha 

Szaporodnak a főzőműsorok, recept blogok és otthoni vacsorapartik, a főzésben egyre többen látják meg a kipipálandó háztartási munka mellett a kreatív szórakozás lehetőségét. Ezzel együtt vált a korábbinál is fontosabb szereplővé a lakásokban a konyha. Mivel továbbra is népszerű a nappalival egybenyitott amerikai stílusú elrendezés, sőt, a két helyiség még a pár évvel ezelőttinél is jobban egymásba ér a friss trendek szerint, rég nem „kiszolgáló helyiségről” van szó. A konyhának is egyedinek, stílusosnak, viszont továbbra is praktikusnak kell lennie.

Végre! Jövő hétvégén kolbászból lesz még a kerítés is! 

Három napig kolbászból  lesz még a kerítés is Budapesten! Harmadjára kerül megrendezésre október 21-23-ig a budapesti Disznótoros Kolbászfesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Családi programok, folklór műsorok, disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár várja a látogatókat. A 10 hektáros fesztiválterületen egész nap neves fellépők szórakoztatják a közönséget 3 színpadon.