Életforma.hu


Így használd a hűtőt helyesen

Így használd a hűtőt helyesen 

Az idei év korlátozásai mindenkit tudatosabb bevásárlásra ösztönöztek, a Samsung legújabb kutatásából azonban kiderül, hogy a megvásárolt ételek tárolásában már kevésbé előrelátók a magyarok. A hűtő és más konyhai tárolók nem megfelelő használata akár százezres nagyságrendű kidobott élelmiszerhez is vezethet egy-egy háztartásban.
A Fény Utcai Piacon nyit éttermet az ország egyik legismertebb séfje

A Fény Utcai Piacon nyit éttermet az ország egyik legismertebb séfje 

Bíró Lajos már bevált koncepcióval érkezik, mégis sok újdonsággal készül a Fény Utcai Piacra, amely egyre több izgalmas gasztronómiai helyszínnek ad otthont.
A színészek a legjobb séfek!

A színészek a legjobb séfek! 

Kipróbálta magát a Konyhafőnök VIP-ban énekes, influenszer, humorista, modell és még sokan mások, de a legjobb hatba a színészek kerültek, akik nem csak eljátszották, hogy jól főznek.
Ünnepi kávék

Ünnepi kávék 

Az idei téli szezonban a Nespresso elhozza otthonunkba a “dolce vita” életérzést, amit a szeretteinkkel eltöltött idő, a kellemes beszélgetések és a különleges gasztronómiai élmények varázsolnak különlegessé. A limitált kiadású Variations Italia kollekció Torta di Nocciole, az Amaretti és Il Caffè kávéit a közös ünneplés legszebb pillanatai és a tradicionális olasz desszertek inspirálták. Lássunk néhány finom és látványos kávéreceptet, melyet az ünnepi készülődéshez vagy a karácsonyi ebédekhez, vacsorákhoz is ajánlunk.
Főmenü

Főmenü 

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától Széll Tamás Michelin-csillagos séf és Anger Zsolt színész, rendező jobbnál jobb, otthon is elkészíthető receptekkel készül a nézőknek. A két házigazda zömében magyaros ételeket szolgál majd fel vendégeinek egy csipetnyi újragondolással. Természetesen nem hiányozhatnak olyan klasszikusok sem, mint a véres hurka, a töltött káposzta vagy a szalontüdő, persze nem a megszokott formában.
30 percen belül a konyhádba szállítják az élelmiszert

30 percen belül a konyhádba szállítják az élelmiszert 

A gyorskereskedelemben szerzett tapasztalatára építve indítja el új szolgáltatását a NetPincér. A NetPincér market forradalmasítja a bevásárlást, hiszen akár 30 percen belül házhoz rendelhetünk mostantól alapvető élelmiszereket és háztartási cikkeket, ráadásul a minimum rendelési érték mindössze 1000 Forint. A  szolgáltatás első körben 10 budapesti kerületben indult el, azonban már folyamatban van a kiszállítási kör bővítése más budapesti kerületekre és vidékre egyaránt. Cikkünk végén két ajándékreceptet is találtok Sárközi Ákos séftől.
Tudod mi az a Munch?

Tudod mi az a Munch? 

Ha az ételpazarlás egy ország lenne, akkor az üvegházhatású gázok szempontjából a 3. legnagyobb kibocsájtású lenne a Földön. Az ételpazarlás nem csak a vállalkozásokat befolyásolja, hanem a környezetünkre is hatással van. A környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések a 21. században fontosabbak, mint valaha. A Munch erre a komplex problémára kínál megoldást.
Készíts karácsonyi granolát és mézeskalács likőrt!

Készíts karácsonyi granolát és mézeskalács likőrt! 

Arra bátorítunk mindenkit, ne hagyjátok, hogy elsodorjanak ezek a furcsa hónapok, inkább álljatok az élükre, és ti magatok is váljatok rendkívülivé idén karácsonykor! Hiszen az idei év maga a „rendhagyó” fogalom megtestesítője. Mint az év többi részét, a karácsonyt is teljesen másképp fogjuk megélni. Ezért hoztunk néhány tippet, hogy mivel tehetitek az idei ünnepeket egy kicsit különlegesebbé. Például házi granolával és házi likőrrel.
Friss hús a kémcsőből

Friss hús a kémcsőből 

Először kerülhetett az ebédlőasztalra tisztán laboratóriumi körülmények között előállított hús Szingapúrban. Hogy milyen ízűek a csirkefalatkák, arról nem sok szó esik a híradásban - vélhetően hasonlóak az eredetihez -, annyi azonban már most biztos, hogy a biotechnológiai fejlesztések egy újabb fontos állomásához érkezett el az emberiség.
Az év bejglije

Az év bejglije 

Tudjuk, hogy a nagyié legfinomabb, de ezen a versenyen csak cukrászok indulhattak, Több mint ötven bejgliből került a három kategóriagyőztes.

„A japán ételektől boldogabb leszek” - mondja Schreiner Gábor 

A pazar Nobu étterem séfjével, Schreiner Gáborral beszélgettünk arról, hogyan lehet túlélni a pandémia okozta válságot, vannak-e jó vendéglők Budapesten és mit lehet szeretni a japán konyhában.

Gyerekek gluténmentesen 

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, ezért kell odafigyelni az intő jelekre. Így tett a 13 éves Bak-Szabó Norina családja is, akiknek nehezen ugyan, de sikerült megállapítaniuk, hogy miért jelentkeztek a fiatal teniszező tünetei. Norina már egy éve áttért a gluténmentes táplálkozásra és jelentősen nőttek a sporteredményei is: a Career Sport versenyzője U14-esként máris a Grand Slameket célozza.

Opera Gin után itt az Opera Vodka 

A magyar Opera Gin alig másfél év alatt elért eredményei saját tulajdonosai várakozásait is felülmúlták. Most az Első Magyar Gin Manufaktúra egy másik spirit kategóriában indít kiemelkedő minőségű terméket. Az Opera Vodka megalkotásával nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy újabb szegmensben hódítsák vissza a magyar közönség bizalmát a nemzetközi prémium márkáktól, és váljanak ugyanúgy trendszetterré, ahogy a gin reneszánsz beindításával tették.

Egy hamburger elfogyasztásával 4000 liter vizet „rágunk meg” 

Összeállt a Red Bull Basement University világdöntőjének a csapata, ahol hazánkat az IWI projektje, vagyis Guthy Máté és Popovics Kinga képviselik majd. Az idén online zajló, inkluzív ötletbörze a jövő innovátorait és gondolkodóit tereli egy mederbe, a legnagyobb fiatal koponyák gyűlnek össze decemberben, hogy megreformálják a diákéletet és pozitív hatást gyakoroljanak a világra.

Kásás Tamás vegán lett 

Kásás Tamás olimpiai bajnok vizilabdázó 2017-ben váltott: mindennapos húsevőből váltott vegán életmódra, s azt mondja, soha ennél jobban nem érezte még magát.

Az év szaloncukra: sós karamellás 

Vannak, akik nem tudnak elszakadni a zselés és marcipános klasszikusoktól, de ínyenceknek itt vannak az új ízek!

A cukor története 

A napjainkban sokszor „ellenségnek” kikiáltott cukor valójában évszázadok óta jelen van az emberiség életében, melynek eredményeképpen jól ismerjük már hatásait a főzésben-sütésben, és az emberi szervezetre gyakorolt hosszútávú hatásával is tisztában vagyunk. De valójában milyen múlttal bír a napjainkat megédesítő cukor?

Bemutatkozott az összes jelölt a Konyhafőnök VIP-ban 

Az elődöntőkből kiderült, hogy Rácz Jenőnek Madár volt a példaképe, hogy magassarkúban tilos főzni és hogy Sipos Peti nem csak nevettetni tud.

Ők lettek idén a Kutyabarát-hely díjazottjai 

A koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére, a turizmusban és vendéglátásban működő kutyabarát szolgáltatók legelhivatottabbjai 2020-ban is megmutatták kutyabarátságukat. A kiírók pedig idén eltörölték a nevezési díjakat.

Frei Tamás itthon vészeli át a második hullámot 

Az 54 éves, ma már üzletemberként tevékenykedő Frei Tamás hosszú idő után interjút adott, amiben arról is beszélt, miben változott meg az élete a járvány miatt, és most először még kedveséről is elárult pár dolgot.

30 éves a legendás étterem 

Október 23-án kóstolhatták először a vendégek az Arany Kaviár 30. évfordulóját ünneplő Golden Season menüjét, amely egyben izgalmas új korszakot is nyitott az étterem történetében. Tegyük hozzá: koronavírus-járvány idején megújulni nem kis bátorságra vall.

Ingyen ehetsz a két Michelin csillagos étteremben! 

Tizenhárom év után, idén márciusban bezárt Magyarország egyetlen két Michelin csillagos étterme, de búcsúzóul rendeznek egy 'utolsó vacsorát' , amire bárki jelentkezhet.

Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 2. rész 

Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. A fehérborokról már ejtettünk pár szót, sorozatunk második részében jöjjenek a vörösborok!

Egészséges gyorsétterem nyílt Budapesten 

A világon egyedülálló technológiával készíti ételeit a nemrég nyílt gyorsétterem, amely kizárólag egészséges ételeket tesz a vendégek elé.

Hogy kerül a skorpió a gin-tonicba? 

Thaiföldről rendelik a szárított skorpiókat hazánk alighanem legkülönlegesebb gin tonic variációjához. A Neverland szabadulószobák bárjaiban kóstolható polgárpukkasztó ínyencségnek a bartenderek egy vad, csípős, fűszeres világot kölcsönöztek, és aki elég bátor, a végén el is fogyaszthatja a pohár fenekén fekvő ízeltlábút. A budapesti szórakoztatóhelyen található meg egyébként az ország legnagyobb gin tonic választékja, melyek elkészítéséhez a skorpiók mellett olyan speciális alapanyagokat kínálnak, mint a japán málnalevél, a gyöngyhagyma vagy a dzsungelbors.

Erdélyi ízek az új gourmet étteremben 

Hiánypótló étteremmel bővült Budapest gasztro-térképe. Az Andrássy út 41. alatt frissen megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az új étteremben kóstolhatunk csorbalevest, böjtös töltött káposztát, lókodi oldalast, helyben készült zakuszkát és eperfagylalttal tálalt kürtőskalácsot is. Az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik, csakúgy mint a különleges zöldségpárlatok és minőségi borok.

Trendforduló a desszertek világában 

Sajátos forradalom zajlik a desszertek világában. Kezd megtörni a cukor dominanciája, és egyre inkább előtérbe kerül a keserű és a sós íz.

Ez lett az Ország Salátája 

A saláta szerető közönség álmodta meg az Eisberg új termékét: Az Ország Salátáját. A három héten át tartó szavazáson a jégsaláta, a római saláta, a sárgarépa, a kukorica és az édes frisée győzedelmeskedett. A frissen összeállított gasztro különlegesség már a boltok polcain is megtalálható.

A magyarok eszik a legkevesebb halat Európában 

A magyarok több mint 40 százaléka nem eszik elég halat. Még heti rendszerességgel sem, pedig a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® éppen ezt javasolja. A megkérdezettek háromnegyede az íz alapján választ élelmiszert, és az, hogy mennyire egészséges az, ami a tányérunkra kerül, csak az emberek 16 százalékát érdekli.

Kürtőskalács Hétvége a Ligetben 

Mert nincsen ősz és tél kürtőskalács nélkül, így ha kisebb volumenben is, de megtartják a rendezvényt, most hétvégén.

Októberi Sörnapok a Margitszigeten 

Ha nagy rajongója vagy a söröknek, és fáj a szíved, hogy nem mehetsz Münchenbe, van egy jó hírünk: ezen a hétvégén pazar sörkínálattal vár a Margitsziget.

A 3 legjobb budapesti brunchozó - szerintünk 

A nyár végével és az ősz beálltával lassan, de újra muszáj felvenni a munka ritmusát, a korán kelést, a napi rutinokat. Na de ott van a hétvége, amikor jobban ráérünk, és egy gyors reggeli helyett hosszan bruncholhatunk. Ehhez mutatunk három remek fővárosi helyet.

Fördős Zé újabb dobása 

Nem vagy virtuóz a konyhában? Utálsz pepecselni? Esetleg időd nincs főzni? Megvan a megoldás: instant kaja!

Sárközi Ákos & Évi az alultáplált gyerekeknek gyűjt 

Sárkozi Ákos meglehetősen egyedi szettben érkezett a Konyhafőnök döntőjére. Pólóját ugyanis felesége, Évi festményének lenyomata díszítette, ami a három zsürort ábrázolta – ’angry birds’ stílusban. Ennek eredetijét, vagyis a képet magát bocsájtották most árverésre, melynek bevételét az UNICEF kapja.

Kezdd a napot kávéval és fejezd be pezsgővel! - tartja a mondás 

Mi a közös a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? A kézi szüretelés, a türelmes érlelés, valamint a speciális termőtalaj, ami meghatározza mindkét ital egyedi karakterét.

Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 4. 

Marton Adrienn gasztroműsorvezető fiai szerencsések. Ha megéheznek az iskolai tanórák közben, mindig valami fnomságot találnak az uzsonnás dobozukban.

Okos kenyér Budapesten is 

Új taggal bővült az okos élelmiszereket gyártók és forgalmazók köre Magyarországon. Budapestet és vonzáskörzetét, valamint Pest megye egyes részeit hamarosan a Hel Pékség Kft. látja el kedvező élettani hatású sütőipari termékekkel.

Ezt az ételt utálják a legtöbben 

Biztos ti is tudnátok sorolni, minek az ízét utáljátok a legjobban: spenót, kelbimbó, pálpusztai, és még folytathatnánk. Kijött a világranglista, amelynek első helyén egy meghökkentő dolog áll.

"Az én szívem már félig magyar" - mondja a Konyhafőnök idei győztese 

Egy fiú, akit nem lehet nem szeretni! Akinek nevét nem csak azért fogjuk megjegyezni, mert megnyerte a Konyhafőnököt, hanem azért is, mert olyan személyiség, aki példaképe lehet saját generációjának, de voltaképpen bármely generációnak. Ilyen vőt szeretne minden anyós, ilyen gyereket minden szülő, ilyen barátot minden srác, ilyen párt minden lány. Mert Armando mosolya mögött egy igazán tiszta, értékes, nyílt, okos ember van.

Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 3. 

Marton Adrienn ha csak teheti, saját készítésű finomságokat csomagol iskoláskorú fiainak, hogy ha a tanórák közt megéheznének, legyen mit falatozniuk.

Magyarország új konyhafőnöke: egy venezuelai fiú 

Armando Mundarain már a válogatón mindenki kedvence lett. Akkor még csak hatalmas mosolyát és megható történetét szerettük, de azóta kiderült az is, milyen kedves, szerény srác – na és persze az is, milyen jól főz!

Szüreti nyitott pincék és Szemezgető 

Nagy csatában vannak a magyarországi bortermelő vidékek, hogy vajon Villányban, Tokajban vagy Badacsonyban készül-e finomabb nedű. Szekszárd most megmutatja, ők mit gondolnak jó bornak.

Elkészült az első Hungarikum-koktél 

Az angolok gin-tonikot isznak, a mexikóiak margaritát, az olaszok martinit, a kubaiak választhatnak, hogy cuba libret, vagy mohijot. Számos nemzetnek megvan tehát a maga saját koktélja, melynek alapanya az adott ország valamely párlata. Egy hazai pincészet úgy döntött, lesz nekünk is magyar koktélunk!

Édes napok - csokoládé és süti ünnep 

Imádod az édességet? Akkor most hétvégén feltétlenül sétálj el a Szent István Bazilikához!

Itt a Konyhafőnök három dobogósa 

Szerdán, Tamás kiesésével eldőlt, ki a három legjobb versenyző a gastro-reality 2020-as évadában.

Vacsorázz medvékkel ebben a magyar étteremben! 

Elragadó módját választotta egy budai étterem annak, hogy az elvárt másfél méteres távolságtartást érvényre juttassa.

Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 2. 

Marton Adrienn gasztroműsorvezető saját bőrén tapasztalja meg, hogy elkezdődött az iskola. Két iskoláskorú fia szerencsés helyzetben van, olyan tízóraikkal és uzsonnákkal indítja őket el, amit érdemes nekünk is kipróbálni.

Laktató uzsonnák Marton Adrienntől 

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás d dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.