Életforma.hu


Nemcsak NAGY-Britannia NAGYszerű

Nemcsak NAGY-Britannia NAGYszerű 

Igazi, eredeti, krémes brit csapolt fekete sört is kínálnak majd a budapesti nemzetközi sörfesztiválon, melyen ezúttal is – immáron másodszor - Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete tölti be a fővédnöki posztot. Ebből az alkalomból hívta meg rezidenciájába az újságírókat.
5 tuti áprilisi receptünk

5 tuti áprilisi receptünk 

Ez a húsvét sem múlt el "otthonfőzökös" receptek nélkül! Több százezer olvasónk keresett nálunk valami különlegességet az ünnepekre. Most összegyűjtöttem, és megmutatom Nektek, hogy melyik volt az öt legnépszerűbb!
Napsütésben ragyognak a legfényesebben az egri csillagok

Napsütésben ragyognak a legfényesebben az egri csillagok 

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.
Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!

Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták! 

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.
Így kerül a sercli az asztalra!

Így kerül a sercli az asztalra! 

Szomszédaink legjobb séfjei mellett Oroszországból és Korából is érkeznek neves fellépők a Millenárisra. Május 16. és 19. között több mint 50 kiállító étterem mutatkozik be. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja.
Kiütéssel győzött a palacsinta

Kiütéssel győzött a palacsinta 

Palacsinta, somlói galuska és gesztenyepüré: ezek a legnépszerűbb desszertek ma Magyarországon. A legtöbb édességet februárban, illetve novemberben rendeljük – derült ki egy friss felmérésből.
70 éves a világ egyik legizgibb bankja

70 éves a világ egyik legizgibb bankja 

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.
Zsidai ösztöndíjat hozott a nyuszi

Zsidai ösztöndíjat hozott a nyuszi 

A gasztronómiai cégcsoport 2018-ban döntött arról, hogy hátrányos helyzetű, kitűnő tanuló általános iskolás gyerekeket karol fel, és támogat gyerekenként havi 35 000 Ft-os ösztöndíjjal a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ösztöndíjprogramjának keretében.
Pezsgőt a cipőből? Még ez is lehet!

Pezsgőt a cipőből? Még ez is lehet! 

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság kezdődik a pezsgőkedvelők legnagyobb örömére! Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.
Nyald meg a szádat, és licitálj a Nyúlcipőkért!

Nyald meg a szádat, és licitálj a Nyúlcipőkért! 

A 10 éves fennállását ünneplő Segítsüti Közhasznú alapítvány tavaszi fordulójával a Nyúlcipő Fejlesztő Centrumot fogja támogatni, szokásához híven fejlesztő eszközökkel, felszerelésekkel, amelyek a Nyúlcipő munkáját még színvonalasabbá teszik majd. Az alapítványt Belina Katalin konduktor-tanító, rehabilitációs szakember hozta létre 2007-ben azzal a céllal, hogy Dél-Pesten is legyen fejlesztő központ, ahol a megkésett beszéd- és mozgásfejlődésű, hiperaktív, autista, figyelemzavaros, diszlexiás, diszgráfiás gyerekeknek van lehetősége a fejlődésre.

Bátran pukkantsunk 

Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, ott a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált.

Úgy állnak a lyukak, mint a pinty! 

Ahogy a bélyeg egy ország névjegye, úgy a borcímke egy pincészeté. Ez jutott eszembe először, amikor megismerkedhettem a nagygombosi Barta Anna fiatal borász kollekciójának új arculatával, amit Laki Eszter tervezett.

Vincelléres, sokszínű Sopron 

Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!

Egyedülálló gésabemutató Magyarországon 

Sokakban él a kép, hogy a gésák a történelem letűnőben lévő titokzatos korszakát jelentik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a világon mindössze négy olyan gésa él, aki angolul is beszél, és utazó nagykövetként mutatja be világszerte e különleges világot. Április 4-én, Magyarországon először lesz látható művészeti előadásuk.

Minden palack egy külön történet 

Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban. 

Hogy kerül a sercli az asztalra? 

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. közötti OTP Bank Gourmet Fesztiválon. A Millenárison kilencedik alkalommal találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómia rajongói.

Magyar és francia minőség, olaszosan tálalva 

Ismételten egymásra talált a francia és a magyar konyha a festői botanikus kert közepén álló Károlyi Kastélyban. Fehérvárcsurgón az Accent Hotels közreműködésével immár harmadjára rendezték meg a Károlyi Gasztro Akadémiát, amelynek idén Angelica Károlyi grófnő és Gianni Annoni voltak házigazdái.

Kelta whisky póréhagymával és nárcisszal 

Március elseje Szent Dávid napja, Wales védőszentjének ünnepe. És mit tudunk mi magyarok Wales-ről a híres Arany János megénekelte bárdokon kívül? Nos, ott van például a póréhagyma, a nárcisz és mondjuk Jack Daniels és testvérei. Ezeket is bemutatta Caitlin Jones, a brit nagykövethelyettes, aki történetesen pont walesi származású!

Tarolt a Stand 

Széll Tamás és Szulló Szabina mindössze fél éve nyitott fine dining étterme kapta a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat. A Várkert Bazárban tartott díjátadón bemutatkozott a Made in Hungary éttermi társulás is. A 20 legjobb hazai étterem étlapján mostantól ezzel a márkanévvel ugyanaz a fogás jelenik meg - növelve ezzel egymás presztizsét.

Madárfütty a szőlőbe, dal a pincébe való 

Furmint a február bora. Ez a szőlő elsősorban Tokaj nevéhez főződik, de a helyzet lassan, de biztosan változik. Például Esztergomtól pár kilométerre, a  Garam mentén alig tíz hektáron gazdálkodik Bott Frigyes. Neki köszönhetjük, hogy a felvidéki Muzslai borvidék bejegyezte nevét Európa bortérképére - derült ki Wineglass Sajtóklub kóstolóján.

Szépasszony új ruhában 

Tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre az Egri Borműhelyt. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék jobb ismertsége érdekében. 

Nagyot robbant a sörpiac 

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felső kategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24%-kal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Találd ki, ki a legismertebb magyar séf 

Nem igazán ismerik a magyar séfeket itthon. Amikor éttermet választanak az egyébként gyakrabban vendéglátóhelyet felkeresők, akkor is kevesen választanak úgy, hogy pontosan tudnák, ki vezeti a konyhát? Még az egyik legismertebb séffel, Széll Tamással kapcsolatban is igaz, hogy az ismertsége nem elsősorban az étteremnek köszönhető − derült ki Magyarország Első Gasztro Körképéből.

Még nem elég fényes a feketeleves 

Hamarosan kiderül, melyek a legjobb hazai éttermek cukrászdák, kávéházat az ország legrégibb gasztronómiai platformján, a Dining Guide-on. Idén először az éttermi szerviz és az éttermek kávékínálata is fókuszba került, de újdonság az is, hogy díjazzák az év koktélbárját.

Nálunk is számít a csillag 

Meghökkentő eredményeket hozott a legrégebbi hazai gasztronómiai platform, a Dining Guide kutatása. A hazai étteremlátogatói szokásokat  mérték fel, és kiderült, sokan inkább kevesebbet költenek, hogy többször mehessenek étterembe. Az sem titok, hogy nagy az érdeklődés a Michelin csillagos éttermek iránt.

Így ínyeckedünk mi 

Elkészült Magyarország első Gasztro Körképe, amelyről már adtunk hírt. A Dining Guide kutatásából most további részleteket adunk közzé arról, hogy milyenek a hazai étterembe járási szokások. Nagyon sok érdekességre bukkantunk. Kiderült például, hogy a gasztronómia iránt érdeklődő réteg inkább lelkes laikus, mint tudatos fogyasztó és étterembejáró!

Törvényesített jó íz 

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...

Csábíts szezonális fogásokkal 

A messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet a Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában. Azt szeretné megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát. Honlapjukon megtalálható receptekkel, valamint egy kedvcsináló fotósorozattal - melynek szereplője Fehér Tibor színművész -, segítenek felkészülni a főzésre.

Elkészült Magyarország első Gasztro Körképe 

Mennyit költünk havi átlagban éttermekben? Van-e hatása a gasztroforradalomnak a fogyasztásunkra? Ki a legismertebb séf az országban? Tudjuk-e, hogy hány Michelin csillagos éttermünk van? Tervezzük-e meglátogatni ezeket? Kiderül a 2018. őszén végzett kutatásból! A Dining Guide, hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja érdekes vállalkozásba fogott néhány hazai csúcsétteremmel (Arany Kaviár, Babel, Costes, Costes Downtown, Fausto’s, Kistücsök, Olimpia, Tama, Stand, St. Andrea) karöltve. A lakosság étterembejárási szokásait kutatták az Ipsos segítségével, ennek köszönhetően készült el Magyarország első Gasztro Körképe. 

Jobb, ha az IHLET szüli a bort 

Hajóson mindenkinek van egy pincéje. Vagy kettő. Mert az ültetvényeken nem annyira szeretnek dolgozni, de bort készíteni annál inkább! Azt mondják, sokat dolgozni a szőlőben kell, a pince kóstolásra való. Európa legnagyobb öszefüggő pincefaluja 1200-1300 házból áll a Hajós-Bajai borvidéken. Már látványra is páratlan, a borok pedig sokszor a legelőkelőbb haztai éttermek itallapjain szerepelnek! Erről mesélt Sziegl Balázs borász, aki feleségével együtt 2012-ben vágott bele a nagy borkalandba. Ma a fővárosban, a Costesben, a Mákban, az Onixsban kóstolhatjuk kiváló boraikat.    

Lotz-terem, a velünk élő történelmi ragyogás 

Irodalmi és zenei estek színhelye is lesz a jövőben a fővárosi Andrássy út 39. Lotz Terme, melyben a napokban nyílt meg a Café Parisi. Budapest neoreneszánsz ékszerdobozában megkósolthatjuk a legfinomabb francia reggelitől az alkalomra készült édességen át a kávék és koktélok különleges választékát. A muzsikát is hallgatva úgy érezzük, egy pillanatra tényleg megáll az idő... 

Somló elsőbálozói: ide legközelebb mi is megyünk 

Hagyományteremtő céllal először rendeztek borászbált a Somló gazdái. A Kreinbacher Birtokon természetesen kóstoltak is a vendégek, amit egy fergeteges vacsorával koronáztak meg. A menüsort a birtok séfje, Toldi József állította össze.  Böngésszük végig, mi illik a somlói borokhoz?  

Indul a sörkarnevál 

Negyedszer rendezik meg a folyékony kenyér legnagyobb ünnepét. A Gellért Szállóban február 15-16-17-én csapra verhetjük a legjobb hazai és a külhoni söröket. Mintegy százféle izgalmas ízvilággal ismerkedhetünk meg. 

Óriási magyar gasztronómiai siker Japánban 

Nagyon tisztes helytállással zárta a versenyzést a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen. A Washoku World Challenge negyedik helyezettje a magyar Kurkó Zsolt lett. Miután 2018. szeptember 13-án Párizsban Európa legjobbjának bizonyult a séf, Japánban már az volt a cél, hogy a japán fővárosban is megmutassa tudása legjavát a szerény, de ambiciózus szakember. 

Folytatódhat a sikertörténet Tokióban 

Kurkó Zsolt Európa legjobb “külföldi japán” séf címe után a világ legjobbja címre tör! A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese az európai verseny után a tokiói döntőn már az egészt kontinenst képviseli a Washoku World Challenge versenyen! Szurkoljunk együtt! 

Minden palack tündérmese 

Minden palack tündérmese - avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelnti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell modndanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat! Fantasztikus kóstolón és címkebemutatón vehettem részt a budapesti Ritz-Carlton Hotelben. 

Lökd ide az Ország Sörét 

Egy szentesi sörfőzde söre, és egy másik kategóriában egy citromhéjjal készülő savanyú sör bizonyult a legjobbnak 2018-ban Magyarországon. Hamadszor rendezték meg az Ország Söre szavazást. A verseny két kategóriája a kézműves sörfőzdék között legnépszerűbb india pale ale (IPA) és a sörfőzői kreativitásnak legnagyobb teret adó „speciality” csoport lett. 

Minden kutya Spílerbe megy Budán is 

Benne van a rock, a féktelenség, a nyitottság, ugyanakkor a finom anyagok, a meghittség, a barátság - nos ez a Spíler Buda a MOM Parkban. Akár asszisztensként, akár igazgatóként dolgozol a környéken, találsz egy remek reggelit, gyors ebédet, üzleti löncsöt, vagy egy esti, baráti kidumálást náluk! Ott jó helyen vagy! A hétvégék pedig egyenesen mennyeiek a környékbelieknek! Az ebekről nem is beszélve!

Hetente egyszer iszik száraz vöröset a magyar 

A közösségi médiát is használó magyarok hetente egyszer fogyasztanak bort, akkor is inkább a száraz vörösbort választják. A legkedveltebb a cabernet savignon, a rosé cuvee és a merlot. Borszaküzletben legalább annyian vásárolnak, mint szupermarketben, legritkábban azonban borkimérésben szerzik be a bort. Csak minden 4. ember hozza meg döntését az ár alapján, de a többség ajándéknak a prémium kategóriás borokat választja – többek között ezek derülnek ki a Twickel Szőlőbirtok borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatásából.

Hiába, nincs párja a repülő francia konyhának 

Új, egészséges menüt szolgálnak az Air France egyes osztályain! Mostantól a Párizsból induló járatokon ínycsiklandó étkek várják az utasokat. Külön tavaszi-nyári, külön őszi-téli választékkal kedveskednek a vendégeknek. 

Nem kell félnünk a paprikától 

Iidén Enrico Crippa, a három Michelin-csillagos Piazza Duomo étterem séfje vezette a Dining Guide étteremteszteléseit. A mester a múlt héten látogatta meg a legjobb hazai éttermeket. A nemzetközi szaktekintélyt meglepte a magyar topéttermek szervizeinek magas színvonala, és elvarázsolta a magyar paprika íze. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem szabad szégyellnünk a hagyományainkat, sőt ideje lenne büszkének lennünk rá.

Mellbedobással győzött a húsleves, a gulyás a kanyarban sincs 

Köztudottan leveses nép a magyar, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. Az egyik legismertebb ételrendelő portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a húsleves, ami önmagában nem meglepő, hiszen ki ne akarná a hétköznapi munkarutin közben felidézni a vasárnapi családi ebédek nosztalgiáját? A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki.

A három S ízlett legjobban 2018-ban 

Sültek, sütik, savanyúságok vezetik az Életforma Otthon főzök rovatának sikerlistáját! Mutatom azt a sort, amelyik a legjobban tetszett Nektek tavaly. Lehet, hogy egyiket-másikat én is elkészítem újra. Még csak most értek véget az ünnepek, de a lsitát látva máris kedvem támadt újra kipenderülni imádott konyhámba. Jó is lesz, ha előre gondolkodunk, hiszem mindjárt is a farsang!

Pohárfenekére néztek a nébihesek 

Minden vizsgált édes magyar pezsgő átment a NÉBIH szigorú vizsgáján. Csupán egy kapott megrovást jelölési hiba miatt. A Szupermenta program szakemberei 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és sav-, illetve széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.

Ezért kell most a Balcsira menni 

Ilyenkor is sok minden történik a Balatonon, erről az itteni pincészetek, éttermek és más vállalkozások gondoskodnak. Noha mindig szívesen megyünk bármilyen rendezvényre az országban, sokkal jobban szeretnénk, ha ide, hozzánk jönnének el az emberek, még télen is - írja az ismert pincészet vezetője Bujdosó Feri honlapján. Nézzünk körül mi is!

Tudnak élni a francia nők 

A francia nők nem híznak címmel írt új könyvet Mireille Guiliano, és ami azonnal New York Times bestsellerlistájának 1. helyére került. Az írónő ezúttal górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát begyűjtő, és feltálaló figurákat, valamint azokat a nyomós érveket, amelyek alapján mindnyájunknak élveznünk kellene ezt a csemegét.

Rohanó hölgyek konyhabibliája 

Megjelent Kárai Dávid, az ízHUSZÁR magazin alapító szerzőjének legújabb könyve, amelyben a mindennapi főzés népszerűsítését tűzte ki céljául. A #HÁZIKOSZT – Az otthonfőzés művészete több mint 75 új és klasszikus recepttel kínál megoldásokat olyan élethelyzetekre, amelyekkel nap mint nap szembesülünk.

Nem csinálódik, hanem születik - ilyen az igazán jó bor 

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban - másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok - idézőjelben - bébi formáját is is megkóstolhattuk.