Események cikkek

Növényi ételek parádéja Budapesten
Immáron negyedszer rendezik meg a növényi ételek ünnepét, a Vegan Food Festet, ahol az érdeklődök betekintést nyerhetnek a növényi alapú ételek izgalmas sokszínűségébe. A rendezvény egyik különlegessége, hogy mindegyik kiállító egy olyan előétellel, főétellel vagy desszerttel készül, amiket csak a négynapos rendezvényen lehet megkóstolni. Azaz sem a rendezvény előtt sem a rendezvény után, nem teszik étlapra a vendéglátó egységek a kifejezetten Vegan Food Festre megálmodott ételkülönlegességeiket.

Fakanálhadonászok újra kamerák előtt
Szeptember 4-től ismét a legkisebb hobbiszakácsok uralják majd a Konyhafőnök Junior konyháját. Minden hétköznap este fél kilenctől izgulhatunk a kis tehetségekért! (Sokan vehetnénk róluk példát!)

Mag nélküli Évára ájulnak a magyarok
Idehaza átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek az emberek, és egyre többen keresik a mag nélküli fajtákat. Jellemzően import csemegeszőlőt kínálnak az áruházak, ugyanakkor a saszla (Chasselas) mellett egyre népszerűbb a magyar nemesítésű Arkadija, Pannónia kincse és Éva is. Magyarországon mintegy 1000 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, a legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában.

Hatalmas magyar siker Angliában!
A londoni illetőségű, az élelmiszerek Oscar-jának is nevezett Great Taste Awards-on közel 400 bíráló részvételével, nagyjából két hónapnyi kemény munkával választják ki a világ legjobbnak ítélt ételeit, élelmiszereit és – többek között – a világ legjobb granoláit.

Itt van az ősz, itt van újra
Hogy is mondják pestiesen? Van itt kérem minden, mint a búcsúban. Nos, ez maximálisan igaz az első szeptemberi hétvége progamkínálatára, csak győzzenek belőlük válogatni!

Bővülő kínálat a Food Truck Show-n
Burger illat, utcazene és lóverseny – szeptember 1. és 3. között ötödik alkalommal rendezik meg a hagyományos Food Truck Show-t a Kincsem Parkban. Ízekből és választékból nem lesz hiány: a szokásos kedvencek mellett hét új truck-kal bővül a csapat, így összesen 52 büfékocsi, több mint kétszáz fogásából áll a guruló gasztronómia kínálata.

Szédületes időutazásra hív a mádi furmint
Ismét megmutatja egyediségét, poharunkba hozza a mélyben rejlő ásványok ízét és az éltető nap erejéta mádi furmint szeptember elsején és másodikán. Ez az a csoda, mely évszázadokkal ezelőtt megalapozta a Tokaji Borvidék talán legszebb településének hírnevét. A hetedik Mádi Furmint Ünnepre látogatókat különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják!

Csapjunk bele a sóletba!
Idén harmadszor rendezik meg a szabadtéri Sóletfesztivált a fővárosban az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A kóser ételeket kínáló népszerű gasztronómiai esemény augusztus 27-én vasárnap 11-21 óra közt vár minden érdeklődőt a VII., Kazinczy utca Király utca és Wesselényi utca közti szakaszán.

Búcsúzik a nyár...
Tessék, kérem, lehet, lehet! Ki lehet használni augusztus utolsó hétvégéjét, és inkább azt javaslom, ne a lassan tovaballagó nyár miatt szomorkodjunk, hanem élvezzük ki a nyár végi szép napokat, látogassunk borünnepre, csirkepaprikás fesztiválra, vagy kiránduljunk Szentendrére, ahol egymást fogják érni az események.

Mit tettek Pöttyös Pannival a laborban?
A Magyarország Cukormentes Tortája győztes tortakölteményét, Pöttyös Pannit elégették, kiszárították, kénsavval roncsolták, és még lúgban is megfőzték. Hogy minderre miért volt szükség? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása.
Újabb fipronillal szennyezett tojást talált a NÉBIH
A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a hatóság haladéktalanul megkezdte, emellett elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.
Hamarosan kezdődik a Vegetáriánus Fesztivál
21. alkalommal rendezik meg a Vegetáriánus Fesztivált Kőbányán. Az érdekes, sokszínű programok ingyenesen várják az érdeklődőket és a tanulni, tájékozódni vágyókat.
Sommelier-bajnok: A győzelem még szerényebbé teszi az embert...
Hogy milyen egy sommelier-bajnokság belülről, a győztes szemével? Hogyan lehet felkészülni rá, és milyen váratlan – vagy akár vicces – szituációk fordulhatnak elő? Melyik iskola a sommelier-k „jedi-képzője”? Mindez kiderül, interjúnkból, amelyben Horváth Máté országos sommelier bajnok, a budapesti MÁK Bisztró munkatársa mesél az Év Sommelier-je 2017 verseny és az Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatairól, valamint a munkájáról és a Tokaji Borvidékhez fűződő kapcsolatáról.
Agyad eldobod! Érintőajtós okossütő, okostelefonról nézhető sütési folyamat
Az ajtó nyitogatása nélkül, akár okostelefonról követhető sütési folyamat, 19 colos teljes érintőajtó, melyről videóreceptek nézhetők; mindez csak néhány azon különleges újdonságok sorában, mellyel az itthon is kapható Watch&Touch sütő rendelkezik. A vásárlókkal együtt fejlesztett termék a videórecept megfelelő fázisában még a sütő előmelegítését is elvégzi.
Adjunk még a nyárnak, hisz nincs vége!
Bár az időjósok nem kecsegtetnek bennünket túl jó idővel az augusztus 20-dikai hétvégére, ne törődjünk vele, húzzuk fel az átmeneti kabátot, ha szükséges, és vágjunk neki a gasztroprogramoknak. Mindenképpen érdemes lesz, hisz se szeri, se száma a jobbnál jobb ajánlatoknak.
Lehengerlő menüvel debütált a brazil séftehetség a Barakában
Egészen különleges nyári étlappal mutatkozik be a Baraka, Budapest első műfajteremtő fine dining éttermének új séfje, a brazil származású André Bicalho.
Hogy jobban csússzon!
A sör összehoz. Mert hogyan is csúszhatna a legjobban ez a nemes ital, mint finom falatkákkal párosítva?! A Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt éves rendezvénysorozata, a Sör mi több ismét keresi az ország legjobb sörkorcsolyáit – idén először amatőr konyhaművészek jelentkezését is várják!
Jön a Konyhafőnök VIP második évada
A Konyhafőnök VIP tavaszi sikere után nem volt kérdés, hogy a gasztro reality sztár verziójából újabb évad érkezzen az RTL Klubra. Az ősszel képernyőre kerülő új adásokban két ismerős arc is feltűnhet, ugyanis a nézők most lehetőséget kapnak arra, hogy visszaszavazzanak két sztárt az előző szériából.
Pöttyös Panni – ez a legfinomabb hozzáadott cukor nélkül készült torta idén!
Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Pöttyös Panni győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.
Bor, sör, hétvége, nyár!
Mi lehetne jobb, mint a nyári melegben árnyas fák alatt elfogyasztani egy-két pohár jéghideg sört, hűvös fröccsöt, vagy egy pohár igazán jó bort? Ha ilyen élményre vágysz, irány a hétvégi gasztroprogramok valamelyike!
Összefogásból mátrai borünnep
Vár Rád a Mátra! - szólt a Mátra Open borászatinak szlogenje, akik azzal a nem titkolt céllal fogtak össze 2017 elején, hogy felhívják a figyelmet a kiváló mátrai borokra, mondhatni kinyissák a Mátra kapuit.
Csinálj programot hétvégére, biztosan jobb lesz, mint a lakásban főni
Nagyon meleg van, szenvedünk a lakásban, de szenvedünk szabad téren is. Ha nem akarsz vízparton tolongani a tömegben, ha unod a lakásod 30 fok fölötti hőmérsékletét, a legjobb választás, ha gasztroprogramokat látogatsz.
Most először nyert magyar fagylalt az élelmiszeripari Oscaron
A magyar fagylaltok taroltak a világ élelmiszeripari Oscarjának számító Great Taste Awards-on: a zsűri összesen 4 csillaggal jutalmazta a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra három különböző ízű fagylaltját, amelyek megkóstolhatóak a cég nemrégiben nyílt Király utca 38. szám alatti üzletében. Ez az eredmény különösen annak fényében kiemelkedő, hogy magyar fagyi még soha nem nyert semmit a világ legkiemelkedőbb ízversenyén.
Erősít a Chili TV
Hogy miben rejlik a Chili TV ereje? Például abban, hogy a nyár utolsó hónapjára is számos új tartalommal készülnek. Visszatér náluk a képernyőre Erdélyi Mónika, de feltűnik Justin Bonello, Gordon Ramsay és Nigella Lawson is.
Bor van, de hol itt az apátság?
Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak - mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!
500-as csülökrekord Dunaferr módra
Fantasztikus, soha nem látott hidegtál készült a dunaújvárosi Vasas- és Kohásznapra. A siker nem volt kétséges, hisz Fásy Ádám személyesen irányította a munkálatokat. Az egésznapos buli alatt még a gyárat is megnézhették az érdeklődők!
Bor, mámor, Badacsony
Újabb kuriózum hellyel bővült a kiváló boráról híres badacsonyi régió: ezúttal ugyanis a legmagasabb ponton fekvő Kisfaludy-Ház Étterem büszkélkedhet nemrég megnyílt Borteraszával, ahol minőségi borokkal és ételekkel élvezhetjük a szemünk elé táruló, páratlan balatoni kilátást.
Bravó! Ez Európa egyik legjobb pesti étterme!
The Ritz-Carlton Budapest’s éttermét, a Deák St. Kitchen-t a legjobb európai étteremnek választották magyar konyha kategóriában a World Luxury Restaurant Awards-on. A 2017-es World Luxury Restaurant Awards díjait július 22-én adták át Hanoi-ban.
Hétvégén hódoljon a gasztronómiának!
Nyár, napsütés, szabadság... menjenek valóban a szabadba, töltsék tartalmasan a hétvégét, és ha esznek egy jó halászlevet, isznak egy-két finom bort, szinte garantált a kikapcsolódás.
Pucolhatsz! Zöldséget!
Alig egy hónap múlva, 2017. augusztus 26-27. között rendezik meg Budapesten a 21. Vegetáriánus Fesztivált. Az ingyenes rendezvény többek között táplálkozási szakemberek előadásait, relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és tánc-programokat, valamint filmvetítéseket kínál. Lesz „főzőszoba” is, ahol ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók, valamint idén először a fesztivál keretein belül szervezik meg az első budapesti szakmai szimpóziumot a növényi alapú táplálkozásról. Az esemény idei arca Hevesi Tamás, aki közel 30 éve maga is vegetáriánus.
Bravó! Újabb magyar étterem a világtopon
Két díjat is elnyert a Budapest belvárosában működő Tama Restaurant a World Luxury Restaurant Award elnevezésű versenyen. A vietnami fővárosban, Hanoiban július 22-én megrendezett díjátadó gálán a globális kategóriában egyedüli magyar étteremként díjazták a tavaly májusban nyílt éttermet, de a regionális kategóriában is elismerést vehetett át a Tama Restaurant tulajdonosa, Hegyi Attila.
A legnépszerűbb íz a csokifagyi!
A kutatások szerint a legnépszerűbb fagyiíz a csokoládé, amelyből az egyik legizgalmasabb kínálat a Bonbonier új üzletében kóstolható, amelyet Erdélyi Nóra chocolatier álmodott meg kifejezetten otthoni körülményekre.
Egy kémikus lehet a Jack Daniel’s nyolcadik lepárlómestere
Chris Fletcher gyerekkora óta rajong a kémiáért, de a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy ez teheti őt a világ egyik leghíresebb whiskey-jének mesterévé. Amerika legrégebben bejegyzett whiskey lepárlójában az elmúlt 151 évben 7 whiskey mester felelt azért, hogy minden csepp ital megfelelő minőségben hagyja el Lynchburgöt. Közülük az első maga Jack Daniel volt, jelenleg pedig Jeff Arnett tölti be ezt a posztot. Úgy tűnik lassan megvan, ki veheti át tőle a stafétát: aki nem más, mint az ötödik mester, Frank Bobo unokája.
James Martin új sorozattal várja rajongóit
James Martin tévés szakács Franciaországot veszi célba vadonatúj főzős-utazós sorozatában, melynek címe: James Martin: Kalandozások Franciaországban. Ellátogat azokra a helyekre, melyek kulináris pályafutására a legnagyobb hatással voltak, és szakmai példaképe, Keith Floyd, a 2009-ben elhunyt, szintén brit sztárszakács és televíziós személyiség emléke előtt is tiszteleg.
Hoppá! Forradalom a Belvárosban!
Street food vagy fine dining? A határok igen, az ízek nem mosódtak el! Miért őrülnek meg az emberek egy hamburgerért, és miért nem? A titok sajnos már nem titok! Akár tetszik, akár nem az emberek társas lények, és, ha például munka közben csak öt perced van a barátnődre, barátodra, plusz gyorsan enni is kéne valamit, ez a legjobb ötletek egyike!
Fesztivál a Balatonnál, ahol együtt bulizhat a család
Zamárdit nyáron a fesztiválok városaként is emlegetik, hiszen hosszú, egybefüggő árnyas partszakasza tökéletes helyszínként szolgál a legkülönbözőbb rendezvényekhez. A nagy, több tízezer főt befogadó óriásfesztiválok mellett érdemes odafigyelni a kisebb megmozdulásokra is, hiszen igazi kincsekre lelhetnek így azok, akiknek első számú szempontjuk az, hogy családjukkal együtt kapcsolódjanak ki egy finom étel, jó hideg sör és könnyű mulatságot ígérő koncertek mellett.
Maga Széchenyi - a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is - ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.
Keverd újra, Buday! Újra képernyőn a sztárséf
Július 8-án, szombaton indul a LifeTV legújabb gasztroműsora, a Keverd újra, Buday, a népszerű séf, Buday Péter vezetésével. A szakember klasszikus és közkedvelt ételeket fog elkészíteni új hozzávalókkal és egészségtudatos módszerekkel. A séf a tudatos étkezés mellett a fenntartható fogyasztásra is szeretné felhívni a figyelmet.
Vidékre is betört a minőségi street food
Óriási az igény vidéken a minőségi street food-ra, mert a fővároson kívül mindenhol gyerekcipőben jár a színvonalas utcai étkeztetés. A Magyar Street Food Egyesület szerint a hamburgerpiacon már vannak próbálkozások, de a forradalom sokkal lassabban megy végbe, mint ahogy Budapesten tapasztalható. A helyzeten folyamatosan javít a Food Truck Show partnereiből álló büfékocsi karaván, akiket évről évre több vidéki város hív meg különböző rendezvényekre. Sikerük a helyi kereskedőknek is jó visszajelzés, hiszen az érdeklődő tömegekből látszik, hogy vidéken is van kereslet a minőségi street food-ra.
Tudj meg többet a kávédról!
A világon naponta 2,25 milliárd csésze kávé fogy. A kávéivás sokunknak napi szertartást jelent: egy cappuccino a reggelihez, vagy egy gyors délutáni eszpresszó! Sokan nem tudják pontosan, milyen kávét fogyasztanak, milyen típusú kávék léteznek, és hogyan lehet keverni őket.
Hétvégi programok az egész családnak
Ezen a hétvégén is várják a szabadtéri programok az érdeklődőket, ezen a héten a barack és a sör van terítéken. Egyre ügyeljenek, hogy egymás után ne fogyasszák a kettőt!
Villantanak a fröccskoktélok
Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket - állítja a Borháló szakembere.
Szupermeggyel a C-vitaminért
Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-el. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. által nemesített fajta igazi superfood: különösen magas antioxidáns- és melatonin tartalma mellett vitamin-összetételével is kiemelkedik.
Maradékkirálynő
Csobádi Mónika lett az Életfroma Otthon főzök rovatának sztárszakácsa! Az elismeréssel járó hévizi wellnesshétvégére szóló ajándékutalványt most vette át szerkesztőségünkben. Mónika imádja a konyhát, imádja a facebook fantasztikus főzős videóit, és nem véletlen a főzés iránti szeretete. Vendéglátós szakközépiskolába és főiskolára járt, de tudományát csak otthon kamatoztatja. Édesanyjával egy száz embert foglalkoztató takarítóvállalatot vezet.
Görögdinnye szingliknek, pagodakarfiol ínyenceknek, és még sokan mások...
A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani! Az nem kérdés, hogy sokkal frissebb gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, ha hazai terméket választunk, és nyáron erre számtalan lehetőségünk van. A 60-75 százalékos érettségi szinten leszedett, gyakran több ezer kilométert utazó import áruval szemben, a hazai gyümölcsök egy nap alatt az asztalunkra kerülhetnek!
Édes kultúra a Kossuth téren
Egyéves lett a budapesti Kossuth téren nyílt Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládé múzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: válaszolva a látogatói igényekre, interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét.
Sörben az igazság, sörben a vigasz
Június harmadik hétvégéjén átírjuk a klasszikus bordalt, és most sörbe fojtjuk az igazságot, és a sörtől várjuk a vigaszt. Országszerte hangulatosnak ígérkező sörfesztiválokon hódolhatnak szenvedélyüknek az árpa és a komló szerelmesei. Mi biztosan ott leszünk valamelyiken!
Hárslevelűk ünnepe: mondd, te mit választanál?
Ismét megrendezik az Országos Hárslevelű Borversenyt június 23-án. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon.