Életforma.hu


Ehető gyomnövényekkel indult a MOM Park Gasztro Napok

Ehető gyomnövényekkel indult a MOM Park Gasztro Napok 

Négy napig az ínyenceké a MOM Park – a Gasztro Napok nyitóeseményén Mautner Zsófi vezetésével megtudhattuk, hogy mik az idei nyár legizgalmasabb alapanyagai a konyhánkban.
Hétvégi programok országszerte

Hétvégi programok országszerte 

Ezen a kellemes kora nyári hétvégén a gyümölcsök, a boroké és a halaké a főszerep az ország különböző fesztiváljain. Budapesten éppúgy találnak kedvükre valót, mint az ország egyéb tájain.
Söröspohár-kisokos

Söröspohár-kisokos 

Ahogy a jó borok esetében, a sörfogyasztás élvezeti értékét is befolyásolja, hogy milyen poharat választunk. Ezek legtöbbjét úgy alakítják ki, hogy érvényesüljön a főzet aromája, íze és illata, a minőségi pohár ráadásul a sörhab tartását is befolyásolja. 
Pop up piknik a Várban

Pop up piknik a Várban 

Szokatlan programmal várja látogatóit június 10-én, szombat délelőtt a Magyar Nemzeti Galéria. A ZÖLD/BENN pop-up piknikrésztvevői ezen a szombaton birtokba vehetik a várkupola alatt található impozáns teret és olyan teraszok is megnyílnak előttük, melyek a „hagyományos” nyitva tartás során nem látogathatóak. A piknik résztvevői olyan terekben jógázhatnak, falatozhatnak és kávézhatnak, ahol korábban még senki sem tette ezt.
Jöjjön ki Óbudára, egy jó kézműves sörre!

Jöjjön ki Óbudára, egy jó kézműves sörre! 

Háromnaposra bővült az Óbudai Sörfesztivál. Június 9–11-e között a Kisüzem 2017 elnenevezésű rendezvényen kéttucatnyi sörfőzde mintegy 200 féle sörét lehet majd kóstolni. A sör mellé ételeket a felvonuló food truck-ok szolgáltatnak, az ital- és ételkínálat mellett mindhárom napon sörfőzők előadásait hallgathatják, és zenei csemegéket s élvezhetnek a látogatók.
Most nagy durranás jön!

Most nagy durranás jön! 

Június második szombatja a pezsgőrajongók piros betűs ünnepe lesz! A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón Magyarországon még sosem látott buborékos választékkal találkozhatnak a vendégek. Nem csupán a kóstolható tételek száma, de azok változatossága és minősége is lenyűgöző: több mint 30 magyar és 40-nél is több nemzetközi pincészet több mint 150 pezsgője, gyöngyöző- és habzóbora várja a látogatókat 2017. június 10-én, a Corinthia Hotel Budapest termeiben a nagy kóstolón.
Üdítő pillanat - kóstold meg a Balaton kávéját

Üdítő pillanat - kóstold meg a Balaton kávéját 

Mi más is lehetne egy citrommal, naranccsal és szirupokkal megbolondított jeges kávénak a neve, mint - Üdítő pillanat? Ez a folyékony élvezet lett nemrég a Balaton kávéja a Balatoni Barista Bajnokságon Gyenesdiáson, ahol megválasztották a régió legjobb kávémesterét is  – tájékoztatta az onlinebalaton.hu-t Somogyi Zoltán Max, a rendezvény ötletgazdája, szervezője.
60 éves a Fény utcai Auguszt Cukrászda

60 éves a Fény utcai Auguszt Cukrászda 

Ünnepel a legendás Fény utcai Auguszt Cukrászda, a napokban lettek hatvan évesek. Süteményeik, fagylaltjaik fogalommá váltak egész Budapesten.
Gasztronómiai rendezvények június első hétvégéjén

Gasztronómiai rendezvények június első hétvégéjén 

Borünnep, halas fogások, vadételek, pálinka és túrós csusza, sörfesztivál és csülökparádé várja a pünkösdi hétvégén kikapcsolódni vágyókat országszerte.
Fagyizni jó!

Fagyizni jó! 

Szokatlan ízek, sosem hallott párosítások, káprázatos színkavalkád, ez jellemzi Damniczki Balázs, a Gelato World Tour nyertesének kínálatát.

Gasztro programokat ajánlunk a hétvégére 

Számtalan érdekes gasztro program várja a látogatókat ezen a nyári hétvégén is. Válogathatunk a borünnepek, a grill fesztiválok és a csokoládé- és édességünnepek közül.

204 és fél szeletes tortával hívják fel a figyelmet a jó éttermekre, cukrászdákra 

204 és fél szeletes az a torta, amelyet szerdán este kóstolhatnak meg a vendégek a 2017-es MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat indító eseményén, az Akvárium klubban. A tortát azért vágják  204 és fél szeletre, mert éppen ennyi kilométer az a kerékpáros út, amely a tavat veszi körül. 

A Bor Világnapján 

Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.

Sörben az igazság Tapolcán 

Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék – soha ilyen zsongás nem volt még itthon ezen a területen. Azon fogyasztók, akik a valódi minőséget keresik, egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező, hogy legyen úgynevezett kézműves sör. A jó sör ezekben az években előttünk válik a gasztronómia részévé.

Átadták az első Gourmet-díjakat 

A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, mert mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztrofesztiválra.

Lelke van a kenyérnek is! Ez biztos! 

David Seboek a Szex és New York sorozat egyik kedvenc pékségében tanulta meg az alapokat, Franciaországban a pékművészet mesterfogásait sajátította el, saját éttermében, Budapesten pedig már több mint 15 éve süti maga a kenyeret!

A mangalicák elfoglalták a Millenárist 

Csütörtökön megnyitotta kapuit a Gourmet Fesztivál, az ország legrangosabb gasztronómiai fesztiválja. A több mint száz kiállítót felsorakoztató fesztivál a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételeit, a régió kiemelkedő italait, cukrászdáinak és gourmet üzleteinek kínálatát is bemutatja. Idén első alkalommal a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat a legjobb kiállítóra és a legjobb ételre.

Hétvégi gasztrofesztiválok 

Ezen a hétvégén is nagyon gazdag a gasztronómiai rendezvények kínálata, akár többet is körüljárhatunk a két nap alatt. Az idő csodaszépnek ígérkezik a programokhoz.

Újra itt vannak a rókaszínű borok 

Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó.

Csütörtökön nyit a Gourmet Fesztivál 

Minden eddiginél átfogóbb választékkal és színesebb programkínálattal várja vendégeit az idei Gourmet Fesztivál május 18-21. között a Millenárison. A szervezők célja továbbra is az, hogy mindenki megtalálhassa a saját érdeklődési körének és ízlésének megfelelő ételeket és programokat egyaránt.

Bemutatták a BalatonBor új évjáratát 

A 2016-os BalatonBorok budapesti bemutatója a borokon és az ilyenkor szokásos kóstoltatáson jóval túlmutatott. Az évjárathoz illő falatokat a Costes Downtown készítette, Lábas Viktória, a Margaret Island frontembere pedig a borászok számára is fontos modern hagyományőrzés jegyében adta elő kifejezetten erre az alkalomra komponált zenei meglepetését.

Hétvégi programajánlónk május 13-14-re 

Úgy tűnik, a május közepi hétvége a borfesztiváloké, az ország szinte minden területén kóstolhatunk finom borokat különböző kulturális programokkal körítve. Reméljük, az időjárás is kegyes lesz a fesztiválozókhoz.

Indítsd roséval a nyarat! 

Fűben heverni, rosét rendelni, Veled szemezni, egy jó burgert megenni. Egyre csak szeretni, a buliban elveszni, végül egymásra találni!

Éljen Napóleon - kolbászünnep a Hold utcában 

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter kezdeményezésére hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be a békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton. 2013 óta hungarikum, ez a kézműves csúcstermék, amely hosszú évszázadok alatt fejlődött, változott, s amelynek egyediségét a kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja, s amely a város vezetése és őstermelői jóvoltából igazi prémium terméket lehet!

Még két hét! 

Bámulatosak vagytok! Olyan sokan küldtetek be recepteket, és annyi holtverseny van, hogy úgy döntöttünk, kérésetekre meghosszabbítjuk a játékot! Tehát semmi nem dőlt még el, várjuk az újabb recepteket, hogy megajándékozhassunk egy fergeteges lazulással! 

Lyoni kirándulás, eredjünk a legboldogabb csirkék és legjobb borok nyomába! 

Gasztrománoknak kötelező legalább egy hosszú hétvégére kiruccanni Lyonba, amely kis túlzással a világ legínyencebb városának is tekinthető. A Beaujolais és Chardonnay, Syrah bortúrák, az autentikus francia falatok végérvényesen átszabják az ízlésünket!

Ezt a csodás hétvégét ne töltsd a lakásban! 

Programokban gazdag hétvége elé nézünk, lehet válogatni a jobbnál jobb programokból. Az Anyák napjáról ne feledkezzünk meg!

Sör mi több 

Jó hír! Hivatalosan is ihatunk már sört 2017-ben! A Magyar Sörgyártók Szövetsége megtartotta hivatalos csapolását. A szervezet tobvábbra is a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolódását erősíti. Mint kiderült, ehhez jó alapot szolgáltat a prémium kategóriájú termékek forgalmának tavalyi, erőteljes növekedése.

Gáspár Bea a Konyhafőnök VIP győztese! 

A konyhafőnöki cím és a tíz millió forintos nyeremény Gáspár Beáé lett, aki a fináléban Kovács Katalin olimpikonnal küzdött meg.

Legyél te a következő Hagyjál főzni! sztárja 

A Hagyjál főzni!, Magyarország legszórakoztatóbb családi gasztro-realityje, amelyben a versenyzőknek, konyhai tapasztalatlanságukat legyőzve kell egy fogást elkészíteniük, mindezt időre. Itt az alkalom, hogy te is részese legyél a show-nak!

Furcsa pár Baranyában 

A gasztronómia, az illatok és a zene áll a középpontban a pécsi fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs elnevezésű rendezvényen, amelyet május 4. és 7. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen - írta az MTI.

Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora 

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül mindössze egyetlen esetben kellett intézkednie a hatóságnak.

Tavaszi gasztro programok 

Ha majd eltűnik ez a kellemetlenül szeles, esős, már-már télies időjárás, és hogy eltűnik, az bizonyos, mert így nem maradhat, akkor ismét lesz kedvünk különböző fesztiválokon tölteni a hétvégéinket. Összeszedtük, hogy a közeljövőben merre érdemes elindulni.

Széll Tamás ismét a TV Paprikán 

Folytatódik a TV Paprika Bocuse d’Or sorozata, amely a 2016-os világraszóló európai győzelemtől a 2017-es lyoni döntőig tartó szakaszt mutatja be. Eddig soha nem látott szakmai titkok derülnek ki a felkészülésről, láthatóak lesznek a legizgalmasabb lyoni pillanatok.

Villányban ünnepelnek, 20 éves a Kopar 

Az ünnepi alkalmak megkívánják, hogy ételeinket igazán jó borokkal kísérjük, mert a jó bor képes a jó ételt még magasabb régiókba emelni. A húsvét népszerű ételéhez, a bárányhoz dukál egy jófajta vörös bor, mi pedig egy híres magyar fajtát ajánlunk önöknek.

Lökd ide a söralátétedet! 

Mindig is arra vágytál, hogy a saját söralátéteddel villoghass egy-egy házibuliban vagy akár a kedvenc szórakozóhelyeden? Itt az alkalom, hogy megtervezd vicces, odamondós vagy éppen csajozós-pasizós korongodat.

A NÉBIH jó tanácsai sonka- és tojásvásárláshoz 

A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.

Trendi lett nálunk a piac! 

A fiatalok inkább főznek, és szeretik a piacon beszerezni a hozzávalókat, viszont kevéssé fine dining, és nem is gyorsétterem pártiak. A zöldség és gyümölcs népszerűbb, mint az édesség, és ha nem lenne a közelükben szupermarket, akkor a többségük piacra járna – derül ki a Fény Utcai Piac legfrissebb online kutatásából.

Magyar burgert esznek Közép-Európában 

Franchise-hálózattá alakul a népszerű hazai burgerezőlánc, a Zing. Az éttermeket működtető We love Beef Kft. tulajdonosai az első franchise-rendszerben működő egységet még idén szeretnék megnyitni. Hosszú távú céljuk, hogy egy közép-európai márkát hozzanak létre, és a hazai nagyvárosok után Lengyelországot, Ausztriát, Romániát és Horvátországot is megcéloznák.

Havas Dóra megnyitja álmai cukrászdáját 

Havas Dóra megsüti az álmait, és erre a nézőket is megtanítja. A népszerű gasztroblogger legújabb műsorában azoknak az édességeknek az elkészítését mutatja be, melyek a legkedvesebbek számára. Április 15-én a TV Paprikán indul a Havas Dóra: Álmaim cukrászdája, mellyel a húsvéti készülődéshez is ihletet ad.

5 tévhit a margarinról 

Nincs háziasszony, aki a konyhájában ne használna zsiradékokat. Csak az nem mindegy, hogy milyet!? Az Unilever Magyarország most összegyűjtötte, milyen téves nézetekkel találkozhatunk nap mint nap a margarinról! Olvasd el gondosan, mielőtt hozzáfogsz a húsvéti készülődésnek!     

Indiai Íz- és Egészségfesztivál – Gasztronómia, egészség és önismeret az ősi Indiából 

A Lélek Palotája idén 5. alkalommal rendezi meg tavaszi szezonnyitó fesztiválját, melynek középpontjában az egészségmegőrzés, a táplálkozás és a gasztronómia, a test és a lélek egyensúlya áll. Éld át Te is velünk India hétköznapi csodáit!

Mesebeli film a budapesti sokszínűségről és szerelemről 

A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsőként nyitó fine dining étterme, amelyet a Michelin Guide is előszeretettel ajánl évről évre. A most debütáló, a város képét erősítő, egy új Budapest image-filmnek is beillő kisfilmben megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgő, sosem szunnyadó metropolisz. Ez a videó egy megnyerő szerelem a város, egymás és a gasztronómia iránt.

Nagyot nőtt az Év Fiatal Vállalkozója 

Egyre népszerűbbek a cukor-, laktóz- és gluténmentesség jegyében készített sütemények. Oltványi Zsolt, a Mentes cukrászüzem tulajdonosa, a 2016-os Év Fiatal Vállalkozója új üzemet indított Zuglóban.

Nyert a holdbéli séta! 

Két éven belül másodszor lett Magyarország legjobbja a HOLDVÖLGY kincskereső borkóstoló pinceséta! A díj a történelmi pincerendszer hangulatának, a látványvilágnk, a programoknak és a munkatársak szól! Te már kipróbáltad? 

A csokoládé húsvétkor sem vicc 

Egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű csokoládék kerülnek tavasszal elénk, milyen csokival örvendeztetjük meg húsvétkor gyermekeinket, unokáinkat. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy felfedezzük a hazai manufaktúrák kínálatát! Tartsuk szem előtt, hogy a családnak nem minél több csokoládéra van szüksége, hanem minél magasabb minőségűre.

Egyre fontosabb a családoknak az egészséges élet 

Több mint háromezer háztartás megkérdezésével végzett felmérés bizonyítja, hogy egyre inkább elismerik a magyar családok a környezettudatos és az egészséges életmód fontosságát, ugyanakkor ennek korlátja a családi büdzsé és a megfelelő ismeretek hiánya.

Exkluzív borvacsora a Café 57-ben 

Az Ötvenhét – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az egyedi borlap, a diszkréció és a minőség. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált.