Események cikkek

Ehető gyomnövényekkel indult a MOM Park Gasztro Napok
Négy napig az ínyenceké a MOM Park – a Gasztro Napok nyitóeseményén Mautner Zsófi vezetésével megtudhattuk, hogy mik az idei nyár legizgalmasabb alapanyagai a konyhánkban.

Hétvégi programok országszerte
Ezen a kellemes kora nyári hétvégén a gyümölcsök, a boroké és a halaké a főszerep az ország különböző fesztiváljain. Budapesten éppúgy találnak kedvükre valót, mint az ország egyéb tájain.

Söröspohár-kisokos
Ahogy a jó borok esetében, a sörfogyasztás élvezeti értékét is befolyásolja, hogy milyen poharat választunk. Ezek legtöbbjét úgy alakítják ki, hogy érvényesüljön a főzet aromája, íze és illata, a minőségi pohár ráadásul a sörhab tartását is befolyásolja.

Pop up piknik a Várban
Szokatlan programmal várja látogatóit június 10-én, szombat délelőtt a Magyar Nemzeti Galéria. A ZÖLD/BENN pop-up piknikrésztvevői ezen a szombaton birtokba vehetik a várkupola alatt található impozáns teret és olyan teraszok is megnyílnak előttük, melyek a „hagyományos” nyitva tartás során nem látogathatóak. A piknik résztvevői olyan terekben jógázhatnak, falatozhatnak és kávézhatnak, ahol korábban még senki sem tette ezt.

Jöjjön ki Óbudára, egy jó kézműves sörre!
Háromnaposra bővült az Óbudai Sörfesztivál. Június 9–11-e között a Kisüzem 2017 elnenevezésű rendezvényen kéttucatnyi sörfőzde mintegy 200 féle sörét lehet majd kóstolni. A sör mellé ételeket a felvonuló food truck-ok szolgáltatnak, az ital- és ételkínálat mellett mindhárom napon sörfőzők előadásait hallgathatják, és zenei csemegéket s élvezhetnek a látogatók.

Most nagy durranás jön!
Június második szombatja a pezsgőrajongók piros betűs ünnepe lesz! A Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón Magyarországon még sosem látott buborékos választékkal találkozhatnak a vendégek. Nem csupán a kóstolható tételek száma, de azok változatossága és minősége is lenyűgöző: több mint 30 magyar és 40-nél is több nemzetközi pincészet több mint 150 pezsgője, gyöngyöző- és habzóbora várja a látogatókat 2017. június 10-én, a Corinthia Hotel Budapest termeiben a nagy kóstolón.

Üdítő pillanat - kóstold meg a Balaton kávéját
Mi más is lehetne egy citrommal, naranccsal és szirupokkal megbolondított jeges kávénak a neve, mint - Üdítő pillanat? Ez a folyékony élvezet lett nemrég a Balaton kávéja a Balatoni Barista Bajnokságon Gyenesdiáson, ahol megválasztották a régió legjobb kávémesterét is – tájékoztatta az onlinebalaton.hu-t Somogyi Zoltán Max, a rendezvény ötletgazdája, szervezője.

60 éves a Fény utcai Auguszt Cukrászda
Ünnepel a legendás Fény utcai Auguszt Cukrászda, a napokban lettek hatvan évesek. Süteményeik, fagylaltjaik fogalommá váltak egész Budapesten.

Gasztronómiai rendezvények június első hétvégéjén
Borünnep, halas fogások, vadételek, pálinka és túrós csusza, sörfesztivál és csülökparádé várja a pünkösdi hétvégén kikapcsolódni vágyókat országszerte.

Fagyizni jó!
Szokatlan ízek, sosem hallott párosítások, káprázatos színkavalkád, ez jellemzi Damniczki Balázs, a Gelato World Tour nyertesének kínálatát.
Gasztro programokat ajánlunk a hétvégére
Számtalan érdekes gasztro program várja a látogatókat ezen a nyári hétvégén is. Válogathatunk a borünnepek, a grill fesztiválok és a csokoládé- és édességünnepek közül.
204 és fél szeletes tortával hívják fel a figyelmet a jó éttermekre, cukrászdákra
204 és fél szeletes az a torta, amelyet szerdán este kóstolhatnak meg a vendégek a 2017-es MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat indító eseményén, az Akvárium klubban. A tortát azért vágják 204 és fél szeletre, mert éppen ennyi kilométer az a kerékpáros út, amely a tavat veszi körül.
A Bor Világnapján
Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.
Sörben az igazság Tapolcán
Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék – soha ilyen zsongás nem volt még itthon ezen a területen. Azon fogyasztók, akik a valódi minőséget keresik, egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező, hogy legyen úgynevezett kézműves sör. A jó sör ezekben az években előttünk válik a gasztronómia részévé.
Átadták az első Gourmet-díjakat
A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, mert mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztrofesztiválra.
Lelke van a kenyérnek is! Ez biztos!
David Seboek a Szex és New York sorozat egyik kedvenc pékségében tanulta meg az alapokat, Franciaországban a pékművészet mesterfogásait sajátította el, saját éttermében, Budapesten pedig már több mint 15 éve süti maga a kenyeret!
A mangalicák elfoglalták a Millenárist
Csütörtökön megnyitotta kapuit a Gourmet Fesztivál, az ország legrangosabb gasztronómiai fesztiválja. A több mint száz kiállítót felsorakoztató fesztivál a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételeit, a régió kiemelkedő italait, cukrászdáinak és gourmet üzleteinek kínálatát is bemutatja. Idén első alkalommal a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat a legjobb kiállítóra és a legjobb ételre.
Hétvégi gasztrofesztiválok
Ezen a hétvégén is nagyon gazdag a gasztronómiai rendezvények kínálata, akár többet is körüljárhatunk a két nap alatt. Az idő csodaszépnek ígérkezik a programokhoz.
Újra itt vannak a rókaszínű borok
Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó.
Csütörtökön nyit a Gourmet Fesztivál
Minden eddiginél átfogóbb választékkal és színesebb programkínálattal várja vendégeit az idei Gourmet Fesztivál május 18-21. között a Millenárison. A szervezők célja továbbra is az, hogy mindenki megtalálhassa a saját érdeklődési körének és ízlésének megfelelő ételeket és programokat egyaránt.
Bemutatták a BalatonBor új évjáratát
A 2016-os BalatonBorok budapesti bemutatója a borokon és az ilyenkor szokásos kóstoltatáson jóval túlmutatott. Az évjárathoz illő falatokat a Costes Downtown készítette, Lábas Viktória, a Margaret Island frontembere pedig a borászok számára is fontos modern hagyományőrzés jegyében adta elő kifejezetten erre az alkalomra komponált zenei meglepetését.
Hétvégi programajánlónk május 13-14-re
Úgy tűnik, a május közepi hétvége a borfesztiváloké, az ország szinte minden területén kóstolhatunk finom borokat különböző kulturális programokkal körítve. Reméljük, az időjárás is kegyes lesz a fesztiválozókhoz.
Indítsd roséval a nyarat!
Fűben heverni, rosét rendelni, Veled szemezni, egy jó burgert megenni. Egyre csak szeretni, a buliban elveszni, végül egymásra találni!
Éljen Napóleon - kolbászünnep a Hold utcában
Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter kezdeményezésére hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be a békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton. 2013 óta hungarikum, ez a kézműves csúcstermék, amely hosszú évszázadok alatt fejlődött, változott, s amelynek egyediségét a kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja, s amely a város vezetése és őstermelői jóvoltából igazi prémium terméket lehet!
Még két hét!
Bámulatosak vagytok! Olyan sokan küldtetek be recepteket, és annyi holtverseny van, hogy úgy döntöttünk, kérésetekre meghosszabbítjuk a játékot! Tehát semmi nem dőlt még el, várjuk az újabb recepteket, hogy megajándékozhassunk egy fergeteges lazulással!
Lyoni kirándulás, eredjünk a legboldogabb csirkék és legjobb borok nyomába!
Gasztrománoknak kötelező legalább egy hosszú hétvégére kiruccanni Lyonba, amely kis túlzással a világ legínyencebb városának is tekinthető. A Beaujolais és Chardonnay, Syrah bortúrák, az autentikus francia falatok végérvényesen átszabják az ízlésünket!
Ezt a csodás hétvégét ne töltsd a lakásban!
Programokban gazdag hétvége elé nézünk, lehet válogatni a jobbnál jobb programokból. Az Anyák napjáról ne feledkezzünk meg!
Sör mi több
Jó hír! Hivatalosan is ihatunk már sört 2017-ben! A Magyar Sörgyártók Szövetsége megtartotta hivatalos csapolását. A szervezet tobvábbra is a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolódását erősíti. Mint kiderült, ehhez jó alapot szolgáltat a prémium kategóriájú termékek forgalmának tavalyi, erőteljes növekedése.
Gáspár Bea a Konyhafőnök VIP győztese!
A konyhafőnöki cím és a tíz millió forintos nyeremény Gáspár Beáé lett, aki a fináléban Kovács Katalin olimpikonnal küzdött meg.
Legyél te a következő Hagyjál főzni! sztárja
A Hagyjál főzni!, Magyarország legszórakoztatóbb családi gasztro-realityje, amelyben a versenyzőknek, konyhai tapasztalatlanságukat legyőzve kell egy fogást elkészíteniük, mindezt időre. Itt az alkalom, hogy te is részese legyél a show-nak!
Furcsa pár Baranyában
A gasztronómia, az illatok és a zene áll a középpontban a pécsi fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs elnevezésű rendezvényen, amelyet május 4. és 7. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen - írta az MTI.
Elkészült a szilvapálinkák Szupermenta rangsora
30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül mindössze egyetlen esetben kellett intézkednie a hatóságnak.
Tavaszi gasztro programok
Ha majd eltűnik ez a kellemetlenül szeles, esős, már-már télies időjárás, és hogy eltűnik, az bizonyos, mert így nem maradhat, akkor ismét lesz kedvünk különböző fesztiválokon tölteni a hétvégéinket. Összeszedtük, hogy a közeljövőben merre érdemes elindulni.
Széll Tamás ismét a TV Paprikán
Folytatódik a TV Paprika Bocuse d’Or sorozata, amely a 2016-os világraszóló európai győzelemtől a 2017-es lyoni döntőig tartó szakaszt mutatja be. Eddig soha nem látott szakmai titkok derülnek ki a felkészülésről, láthatóak lesznek a legizgalmasabb lyoni pillanatok.
Villányban ünnepelnek, 20 éves a Kopar
Az ünnepi alkalmak megkívánják, hogy ételeinket igazán jó borokkal kísérjük, mert a jó bor képes a jó ételt még magasabb régiókba emelni. A húsvét népszerű ételéhez, a bárányhoz dukál egy jófajta vörös bor, mi pedig egy híres magyar fajtát ajánlunk önöknek.
Lökd ide a söralátétedet!
Mindig is arra vágytál, hogy a saját söralátéteddel villoghass egy-egy házibuliban vagy akár a kedvenc szórakozóhelyeden? Itt az alkalom, hogy megtervezd vicces, odamondós vagy éppen csajozós-pasizós korongodat.
A NÉBIH jó tanácsai sonka- és tojásvásárláshoz
A sonka és a tojás egyaránt előkelő helyet foglal el a húsvéti ünnepi asztalon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a két népszerű termékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint, hogy mire figyeljünk vásárláskor.
Trendi lett nálunk a piac!
A fiatalok inkább főznek, és szeretik a piacon beszerezni a hozzávalókat, viszont kevéssé fine dining, és nem is gyorsétterem pártiak. A zöldség és gyümölcs népszerűbb, mint az édesség, és ha nem lenne a közelükben szupermarket, akkor a többségük piacra járna – derül ki a Fény Utcai Piac legfrissebb online kutatásából.
Magyar burgert esznek Közép-Európában
Franchise-hálózattá alakul a népszerű hazai burgerezőlánc, a Zing. Az éttermeket működtető We love Beef Kft. tulajdonosai az első franchise-rendszerben működő egységet még idén szeretnék megnyitni. Hosszú távú céljuk, hogy egy közép-európai márkát hozzanak létre, és a hazai nagyvárosok után Lengyelországot, Ausztriát, Romániát és Horvátországot is megcéloznák.
Havas Dóra megnyitja álmai cukrászdáját
Havas Dóra megsüti az álmait, és erre a nézőket is megtanítja. A népszerű gasztroblogger legújabb műsorában azoknak az édességeknek az elkészítését mutatja be, melyek a legkedvesebbek számára. Április 15-én a TV Paprikán indul a Havas Dóra: Álmaim cukrászdája, mellyel a húsvéti készülődéshez is ihletet ad.
5 tévhit a margarinról
Nincs háziasszony, aki a konyhájában ne használna zsiradékokat. Csak az nem mindegy, hogy milyet!? Az Unilever Magyarország most összegyűjtötte, milyen téves nézetekkel találkozhatunk nap mint nap a margarinról! Olvasd el gondosan, mielőtt hozzáfogsz a húsvéti készülődésnek!
Indiai Íz- és Egészségfesztivál – Gasztronómia, egészség és önismeret az ősi Indiából
A Lélek Palotája idén 5. alkalommal rendezi meg tavaszi szezonnyitó fesztiválját, melynek középpontjában az egészségmegőrzés, a táplálkozás és a gasztronómia, a test és a lélek egyensúlya áll. Éld át Te is velünk India hétköznapi csodáit!
Mesebeli film a budapesti sokszínűségről és szerelemről
A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsőként nyitó fine dining étterme, amelyet a Michelin Guide is előszeretettel ajánl évről évre. A most debütáló, a város képét erősítő, egy új Budapest image-filmnek is beillő kisfilmben megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgő, sosem szunnyadó metropolisz. Ez a videó egy megnyerő szerelem a város, egymás és a gasztronómia iránt.
Nagyot nőtt az Év Fiatal Vállalkozója
Egyre népszerűbbek a cukor-, laktóz- és gluténmentesség jegyében készített sütemények. Oltványi Zsolt, a Mentes cukrászüzem tulajdonosa, a 2016-os Év Fiatal Vállalkozója új üzemet indított Zuglóban.
Nyert a holdbéli séta!
Két éven belül másodszor lett Magyarország legjobbja a HOLDVÖLGY kincskereső borkóstoló pinceséta! A díj a történelmi pincerendszer hangulatának, a látványvilágnk, a programoknak és a munkatársak szól! Te már kipróbáltad?
A csokoládé húsvétkor sem vicc
Egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű csokoládék kerülnek tavasszal elénk, milyen csokival örvendeztetjük meg húsvétkor gyermekeinket, unokáinkat. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy felfedezzük a hazai manufaktúrák kínálatát! Tartsuk szem előtt, hogy a családnak nem minél több csokoládéra van szüksége, hanem minél magasabb minőségűre.
Egyre fontosabb a családoknak az egészséges élet
Több mint háromezer háztartás megkérdezésével végzett felmérés bizonyítja, hogy egyre inkább elismerik a magyar családok a környezettudatos és az egészséges életmód fontosságát, ugyanakkor ennek korlátja a családi büdzsé és a megfelelő ismeretek hiánya.
Exkluzív borvacsora a Café 57-ben
Az Ötvenhét – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az egyedi borlap, a diszkréció és a minőség. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált.