Életforma.hu


Túrófánk

Túrófánk 

A fánkot mindenki szereti, legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki visszautasította volna. Ez a túrófánk pedig végtelenül egyszerű, nem kell keleszteni, mégis a fánkozás szuper élményét adja. Mindenkinek ajánljuk szeretettel Kard Éva receptjét.
Ropogós kacsacomb grillezett sárgarépával, spenótos rizzsel

Ropogós kacsacomb grillezett sárgarépával, spenótos rizzsel 

A recept egyáltalán nem bonyolult, még ha viszonylag hosszú is a leírása. Tipikus példája annak, amikor jó alapanyagokból, nem nagyon sok munkával szuper finom ételt varázsolunk az asztalra.
Dán briós diós mogyorókrémmel töltve

Dán briós diós mogyorókrémmel töltve 

Nem egy tíz perc alatt összedobható sütemény receptje ez, de különleges a végeredmény, ez bizonyos. Kicsit muffin, kicsit briós, kicsit krémes töltött süti, a tészta felcsíkozása meg olyasmi, mint mikor csörögefánkot készítünk. Egy ráérősebb hétvégén megéri kipróbálni.
Somlói kocka

Somlói kocka 

Ez a recept nem az igazi, nem a klasszikus somlói galuskára alapoz, hiányzik belőle a diós piskóta és a csokoládé öntet, ráadásul a pudingpor sem igazán autentikus, de somlói illúziónak tökéletes lehet. Ne használjanak hozzá növényi tejszínt, ez a sütemény megérdemli a valódi habtejszínt.
Kókuszos szelet

Kókuszos szelet 

Érdekes ennek a kókuszos süteménynek az elkészítési módja, az összekevert tésztát tepsibe öntjük, és az előzőleg megfőzött és kihűtött pudingot a tetejére szaggatjuk, csak ezután kerül a sütőbe. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
Baconbe tekert csirkemáj aszalt szilvával

Baconbe tekert csirkemáj aszalt szilvával 

Ideális vendégváró étel, mert jóval a vendégek érkezése előtt elkészíthető, elég akkor sütni, ha megérkeztek. Hidegen is, melegen is kitűnő. Adhatunk mellé salátákat, rizst, burgonyát, ahogy szeretnénk.
Csirkecombok zöld köntösben, lila karfiolpürével

Csirkecombok zöld köntösben, lila karfiolpürével 

A csirkecomb önmagában nem túl izgalmas alapanyag, de Györgyi néhány ötlettel igencsak vonzóvá, és nem utolsó sorban látványossá tette, amely látványhoz a lila karfiol is hozzájárul.
Mesy szelet

Mesy szelet 

Sütés nélküli finomság, mindenféle földi jóval. Túró, tejszín van benne bőven! Ideális sütemény forró nyári napokra, amikor ennénk valami édeset, de a sütőt nem akarjuk bekapcsolni.
Tepsis csirkecomb vele sült újkrumplival

Tepsis csirkecomb vele sült újkrumplival 

Kard Éva küldte be ennek az ínycsiklandó csirkecombnak a receptjét, amelynek legnagyobb előnye - azon túl persze, hogy isteni finom -, hogy egy edényben, egyszerre készül a hús és a köret.
Harcsapaprikás túrós csuszával Judit módra

Harcsapaprikás túrós csuszával Judit módra 

A legjobb ételek egyike a harcsapaprikás, amit hagyományosan túrós csuszával szokás kínálni. Ahány ház, annyi harcsapaprikát, de valószínűleg a legtöbben úgy készítik, ahogy Fajcsák Sándorné leírta receptjében.

Fasírttekercs, ahogy Györgyi tekeri 

Györgyi ezt írta receptje mellé: Nálunk akkor van fasírt, amikor se időm, se türelmem törni az agyamat valami extra menün. Mindenki szereti, még a macskám is. Darált húst mindig tarok a mélyhűtőben, mert kiváló mentőöv vész esetére, de bevallom, nem szeretek gyakorta ugyanazt készíteni. A fasírtot már számtalan módon megvariáltam, de még nem tekertem, így most ennek is eljött az ideje.

Sonkával, kukoricával töltött hajtovány 

Igazi baráti borozáshoz, sörözéshez való recept. Persze langyosan a legfinomabb, de nincs kétségünk a felől, hogy akkor is bombasztikus, amikor már nem meleg.

Túrós ünnepi sütemény 

A kelt tészta, túró, szilvalekvár, dió kombináció nagyon izgalmasnak tűnik ebben a receptben, és látszik, van vele munka bőven, minden bizonnyal nem csalódik, aki elkészíti.

Túrós süti Judittól 

Egyszerű, ízletes túrós sütemény, nem igényel különösebb gyakorlatot az elkészítése. A teljes kiőrlésű búzaliszttől állaga kissé el fog térni a megszokott fehér lisztes sütikétől.

Tormás virslileves, ahogyan Judit készíti 

Igazi retró leves, semmi manapság divatos hozzávaló nincs benne, csak leveszöldség, hagyma, tejfölös habarás és virsli. Nokedlit is lehet bele szaggatni, attól még kiadósabb lesz.

Pékfivérek - új sorozat a TV Paprikán 

A családi vállalkozásban dolgozó Tom és Henry szerint a brit ételek népszerűtlensége teljesen alaptalan, hiszen Nagy-Britannia híres a lelkes, elkötelezett termelőiről, akik mind kiváló alapanyagokat biztosítanak ahhoz, hogy végül remek fogások készüljenek az otthonokban is.

Csodapalacsinta 

Babapiskótából, palacsintából és háromféle pudingból áll ez a torta, ami látványosan szeletelhető, és igazán meglepő kombináció. Fodor Emese receptje.

Hidegtál 

Vendégváró hidegtálat készíteni házilag nem kis kihívás, de az elismerések bezsebelésekor ez már biztos nem fog eszünkbe jutni. Emese hidegtálján a klasszikusok találhatók: franciasaláta alapon kaszinótojás és sonkatekercs.

Rókagombás csirkemell ragu 

Bástyai Frigyestől kaptuk ezt a csirkeragu receptet, melyet egyszerűsége mellett mégis különlegessé tesz a rókagomba használata. Ha nem jutunk hozzá ehhez a finom erdei gombához - használhatnak szárítottat is, ha előtte beáztatják -, megfelel hozzá bármilyen más fajta is.

Paradicsomos tészta sonkamorzsával 

Egyre többen vannak, akik kénytelenek olyan étrendet folytatni, amiben kizárnak allergén anyagokat, lisztet, tojást, tejet. Ez a tészta útifűmagból készült, tehát gluténmentes. Talán sokaknak jól jön egy ilyen recept.

Karamellás tiramisu torta 

A mascarpone alapú krémsajtos, tejszínes krém a világ egyik legfinomabb ételei közé tartozik. Az olaszok nagyon értenek a tiramisu készítéshez, aminek ez a krém az alapja. Csánk Györgyi csodálatosan szép - és biztos nagyon finom - tortát kreált belőle.

Édes, csípős báránycsülök lassan sütve, citromos, mákos tagliatellével 

Ez aztán az izgalmas, szokatlan recept! Sajnos báránycsülökhöz ritkán jutunk hozzá, de ha esetleg mégis szert teszünk rá, ezzel az eljárással, amit Györgyi ír, biztosan nagyon finom lesz.

Almás habos sütemény 

Almás is, habos is, egyszerű is, megvan benne minden, amit az ember egy jó házi süteménytől kívánhat. Fajcsák Sándorné receptje.

Finom csirke mártással 

Csirkecombból könnyen és gyorsan készíthetünk laktató vacsorát. Ehhez az ételhez sem kell a húson, egy kevés újhagymán, tejszínen kívül semmi különleges hozzávaló. Gayer Taubert Szilviától kaptuk a leírást.

Zserbógolyó 

Gyors, sütés nélküli édesség, aki szereti a zserbó ízvilágát, az nagyon fogja kedvelni. Semmi más dolgod nincs vele, mint összegyúrni a hozzávalókat, majd csokiba mártani. Csábító!

Kakaós kuglóf kelt tésztából 

Egy kuglóffal sosem lőhetünk mellé, kínálhatjuk kávé, tea mellé, adhatunk hozzá lekvárt, krémet, ha pedig nem fogy el idő előtt, a maradékból akár felfújtat is készíthetünk.

Chilis pácolt csirkemell csíkok panko morzsában 

Ennek a receptnek az érdekessége a japán zsemlemorzsa, amibe Györgyi a csirkét panírozta. A panko jelentősége szerkezetében rejlik, melynek köszönhetően kevesebb zsírt szív fel sütés közben, mint a hagyományos zsemlemorzsa, ettől az elkészült étel egészségesebb lesz.

Ambrózia saláta Györgyi konyhájából 

Csánk Györgyi remek és különleges gyümölcssaláta receptjét osztjuk meg veletek, ami nemcsak frissítően finom, de csodásan is néz ki, ami szintén nem utolsó szempont.

Mézes, balzsamecetes tarja vajbab pürével 

A tarja kellemesen szaftos hús, csodás sülteket lehet belőle készíteni, akár egyben, akár szeletben sütjük. Gayer Taubert Szilvia most egy olyan receptet oszt meg velünk, melyben a tarja szeletben sül, és egy izgalmas köret van mellé.

Tokaj nagykövete 

Hogyan kerül egy budapesti vendéglátó szakember Dallasba étterem-menedzsmentet tanulni, és miképp lesz belőle egy ötcsillagos londoni luxushotel pohárnoka? Mi a legnagyobb szakmai elismerés, amit egy, a versenyeket tudatosan kerülő sommelier kaphat? És miért elképzelhetetlenek az élet nagy pillanatai − például egy családi vacsora a szeretet ünnepén – tokaji borok nélkül?  Aki mesél magáról és a szakmájáról: Pongrácz Péter, a Michelin-csillagos Costes Downtown étterem pohárnoka.

Citromtorta 

A francia cukrászat egyik remeke a citromtorta, mely alul omlós tészta, a tetején pedig egy könnyű, citrusos krém varázsolja el az embert. Nem éppen egy bögrés sütemény, amit csak összedobunk, de megéri a fáradozást. Gayer Taubert Szilviától kaptuk a receptet.

Pikáns paprikakrémes tagliatelle szűzérmével 

A szűzérme nemes alapanyag, nem is olcsó, érdemes vele úgy bánni, hogy valami kényeztetően finom étel jöjjön létre belőle. Gayer Taubert Szilvia receptjénél ez teljesülni látszik.

Újhagymás palacsinta Szilviától 

Nem szokványos palacsinta receptjét kaptuk Gayer Taubert Szilviától, ez inkább átmenet a palacsinta és a tócsni között. Akár önálló ételként, akár köretként is tálalhatjuk.

Zserbó pohárban Szilvia receptje szerint 

Minden benne van, ami egy jó zserbóból sem hiányzik, ezúttal azonban egy poharas desszert válik belőle, nem mintha a hagyományos zserbó már unalmas lenne, de egy kis változatosság sosem árt. Gayer Taubert Szilviától kaptuk a receptet.

Ribizlis, jostás clafoutis Gayer Taubert Szilviától 

A jostát az 1920-as években nemesítették ki Németországban, a fekete ribizli és az egres házasításával. Kereskedelmi forgalomba az 1970-es években került, valószínűleg ez az oka annak, hogy még nagyon kevesen ismerik ezt a nemcsak finom, de egészséges gyümölcsöt.

Grillezett csirkemell sült zöldségekkel 

Gayer Taubert Szilvia lelkes olvasónk sok receptet küldött nekünk, ez a grillezett csirkemell igazi adu ász lehet, mert gyors vacsorának éppúgy megfelel, mint vendégvárónak, vagy nyári grillpartik fogásának.

Hűha! Így mosogatunk mi? 

Mosogatógép. Ez a legnagyobb találmány az űrhajó után - mondtam én, amikor több mint 30 éve az elsők között vettem ilyen gépet Magyarországon. Az olasz, hatszemélyes masina jó 20 évig bírta. Második tesója se mai gyerek, de állja a sarat! Nem tudnék meglenni nélküle! Tepsitől a pohárig csak az marad nálunk a háztartásban, amit bele lehet tenni, a többi elbukik! Higiénikus, takarékos, egészséges! Egy főnyeremény!... Csakhogy nem minden házasszony gondolja így!       

Pulykasült Czakó Marianntól 

Pulyka felső combból készítem - írja Mariann -, mert ez a része kicsit szaftosabb, és ha jól van megsütve, akkor csak úgy omlik-bomlik a hús a csontról. Különösebb fűszerezést nem igényel,  csak só-bors-majorannát szoktam, és amit köré pakolok, fokhagyma, hagyma,és valamilyen savanykás alma vagy birsalma is lehet vegyesen.

Sütőtökös tortácska citrusos mascarpone krémmel Szilviától 

Könnyű, piskótaszerű alap, lágy tejszínes, mascarponés krém, mi másra vágyhatna az ember egy hideg téli estén? Gayer Taubert Szilvia receptjéből azt is megtudhatjuk, hogyan kell elkészíteni.

Somlói galuska, ahogy Szilvia készíti 

A somlói galuska háromféle piskótából, vanília krémből és csokoládé öntetből áll. Ebben a receptben, amit Gayer Taubert Szilviától kaptunk, a vaníliakrém pudingból készül, ami egyszerűbbé teszi az elkészítést.

Házi csirkemáj pástétom Mariann konyhájából 

A bolti, adalékanyagokkal telepakolt májkrémek helyett kis időráfordítással készíthetünk isteni finom házi májpástétomot. Egyszerű az elkészítése, többféleképpen lehet ízesíteni, mindenkinek az ízlése szerint.

Tandoori csirke - Mariann kalandozása az indiai konyhában 

Az autentikus tandoori csirkét a pácolás után speciális kemencében sütik, és tulajdonképpen egy nagyon élénk színű, ropogós csirkesült lesz a végeredmény.  Nagyon sokféle fűszer van benne, de nem kell megijedni, mert lehet kapni kész fűszerkeverékeket, és ami még kell hozzá, az elmaradhatatlan gyömbér, koriander, és római kömény. 

Paleo gyümölcstorta 

A párom betegségéből kifolyólag gluténmentesen étkezünk. Mostanában pedig már a paleo konyhával is ismerkedem. Paleos szárnypróbálgatás - brutál finom torta. - írja Putóczki Gáborné, aki több receptet is küldött nekünk.

Paleo gesztenyés alagút Putóczki Gáborné konyhájából 

Olvasónk párja egészségügyi állapota miatt gluténmentesen étkeznek, és most ismerkednek a paleo étkezés szabályaival is. Ezt a gesztenyés alagutat azonban bárki megkóstolja, imádni fogja.

Hajdina puding 

A hajdina sokoldalúan hasznosítható növény, jelentőségét leginkább a kivételesen kedvező táplálkozás-élettani és gyógyhatású jellemzői adják. Kiválóan alkalmas gabonaféléink, ezen belül a búzából készített termékek kiegészítésére, helyettesítésére. Hasznos összetevője a diétás étrendnek.

Mákos guba torta Czakó Marianntól 

A mákos gubából - ami lássuk be, roppant egyszerű étel - ilyen csodálatos ünnepi desszertet is lehet varázsolni, legalábbis Czakó Mariannak ez sikerült.

Zsebes karaj Czakó Marianntól 

Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna,  pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.

Zöldséges borjúragu - Kovács György receptje 

Borjúragu receptet kaptunk Kovács Györgytől, és ez az étel nagyon finomnak tűnik. Borjúhús hiányában nyugodtan készíthetjük marhából.