Események cikkek

Ezt az 5 dolgot minden nap pucold meg!
Lehet, hogy nem a takarítás a legkedvesebb hobbid, és érthetetlenül nézted Monica ámokfutásait a Jóbarátokban, mégis érdemes néhány percet minden nap áldoznod erre a tevékenységre.

Durván vezet a hasábburgonya
Van, akinek 10 másodperc elég arra, hogy kaját válasszon, másnak majd 2 óra kell ugyanerre. Az internetes kajarendelés 2019-ben is rendkívül népszerű volt Magyarországon. Sokan még a reggeli kávét is házhoz rendelik, de általában ebédet kérünk a leggyakrabban.

54. Super Bowl Magyarországon is
Magyar idő szerint február 2-án vasárnap 23 órától a San Francisco 49ers és a Kansas City Chiefs csap össze a profi amerikaifutball-bajnokság évente megrendezett nagydöntőjében a miami Hard Rock Stadiumban. A 49ers lett a harmadik csapat az NFL történetében, amely úgy jutott be a Super Bowl-ba, hogy az azt megelőző idényében mindössze négy-négy győzelmet szerzett. Az idei nagy döntőt már Budapesten is autentikus amerikai hangulatban tekinthetik meg az NFL rajongói, a Sport Bisztróban ugyanis tematikus étel- és italkínálattal készülnek a mérkőzésre, amit öt nagy képernyős televízión lehet majd nyomon követni.

Nem a medve bőrére isznak!
Különösen jeles nap a borászok életében január 22-e, Vince napja. Ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják, most szombaton vesszőt és mangalicát is vágnak. Mi reggel indulunk!

A tej alternatívái
Attól, hogy kimondatott az ítélet, tejcukor- (laktóz), vagy tejfehérje-érzékenyek vagyunk, még nem dől össze a világ. A szükség és a kreativitás rengeteg tejpótló terméket alkotott meg! Fogyasztásuk előtt tájékozódjunk, mert egyes tejpótló termékek csecsemőknél, kisgyermekeknél hiánybetegségekhez vezethetnek, míg felnőtteknél akár pajzsmirigy-alulműködést is produkálhatnak.

Júdás megbukott Lengyelországban
Inkább néznéd viking rockernek, mint az abasári általános iskola igazgatójának vagy a környék legismertebb borászának. Az örök tanulás, az organikus szőlőművelés, az igazi natúr borok készítésének legnagyobb híve. Élete célja, hogy a legelőkelőbb éttermek séfjei olyan fantáziát lássanak boraiban, hogy különböző fogásokat álmodjanak meg azokhoz. Hitvallása másik szerelmére, a tanításra is érvényes.

Újévi lencsenappal zár az Advent Bazilika
Egyedülálló programmal köszönti az új esztendőt, egyben búcsúzik a látogatóktól Európa legszebb karácsonyi vására. A rendezvénysorozat záróakkordja különleges gasztronómiai élményt ígér: 2020 első napján több, több mint 5 féle lencseétel közül válogathatnak a Szent István térre érkezők.

Kedvenc szilveszteri receptejitek az Életformán!
Mindent szerettek, amit csak szilveszterre ajánlottam nektek! Műfaji megkötés nincs, a salátától a sütiig mindenért rajongtatok. Készítettem egy slágerlistát az elmúlt öt esztendő legnépszerűbb szilveszteri receptjeiből. Peregjenek a dobok, ta-tam: lekapom a fátylat, íme, a nézettségi adatok alapján az elmúlt öt esztendőben ezeket a szilveszteri receptjeinket szerettétek legjobban! Még nem késő, próbáljátok ki újra!

Halászlé helyett hawaii?
Letaszítja a trónról az olasz és az amerikai konyha a jól megszokott halászlé-töltött káposzta párost a magyarok karácsonyi menüjében, legalábbis, ha rendelésről van szó – derült ki az ismert internetes ételfutár ünnepi statisztikáiból. Budapesten és vidéken december 26-án és szilveszter estéjén rendeltek a legtöbben az ünnepek alatt, a három legnépszerűbb étel pedig a hawaii pizza, a hamburger és a rántott csirke. A magyarok átlagosan 4 ezer forintot fizetnek egy rendeléskor, vidéken Baranya megye, a fővárosban a XIII. kerület vezeti a listát a gyakoriságot illetően. Az ételek mellett az italválasztás is népszerű: Jász-Nagykun Szolnok megyében fogy a legtöbb whisky az ünnepek alatt, sörben viszont Budapest viszi a prímet.

Így született a karácsony és a pulyka házassága
Ma már nálunk is a karácsonyi ebédek, vacsorák családi hagyományához hozzátartoznak a pulykából készült finomságok. Ezeket mi is kipróbálhatjuk az ünnepek alatt, hiszen így a megszokott fogásaink helyett idén változatos ízekkel lephetjük meg a családot és a vendégeket.
Fakanállal Széchenyi nyomában
Új gasztronómiai kalandokról szóló könyv jelent meg karácsonyra a hazai
szakácskönyvpiacon. Segal Viktor és Vida József a magyarországi rengetegekben írt szakácskönyve, a Sercegés és erdőzúgás, Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat.
Hétnyelven szóló Hétszőlő
Tokaji íze van a karácsonynak – mondta rendkívül bortisztelő nagyapám, amikor szenteste kibontotta a régen dédelgetett borosüveget. Akkor még nem kaphattam belőle... Mára megértettem, sőt, minden pompás kortyát élvezhettem a Wineglass sajtóklub legutóbbi kóstolóján. Tényleg olyan, mintha egy korty történelmet kóstolgatna az ember.
Ezt biztosan nem tudtad az egri bikavérről
A legismertebb magyar házasított bor az egri bikavér , így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb élmény kóstolni. Ebből adunk most kóstolót!
Stílusosan pezsgő magyar világsiker
Egyedülálló sikerrel zárta szereplését a Franciaországban megrendezett világversenyen a Hungaria pezsgő egyik „legifjabb” tétele, az üde, mélyrózsaszín színű Hungaria Rosé Extra Dry. Nem „csupán” aranyérmet szerzett, hanem óriási szenzációként a világ TOP10 legjobb pezsgője közt végzett a francia Effervescents du Monde 2019 világversenyen. Ez a különleges pezsgősiker azért is lenyűgöző, mert ez az első alkalom, hogy Magyarország ilyen elismerésben részesült a dijoni megmérettetésen. A Hungaria Rosé Extra Dry mellett pedig csak francia és spanyol versenytársak kerültek a TOP10-es elitkörbe.
Diótörő és champagne: fesztivál a Duna-parton
Csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit az idei adventi vasárnapokon is az InterContinental Budapest. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak, és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.
Együnk kevesebb csomagolást!
Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a papírszalvéta-foszlányokra gondolunk, hanem a csomagolóanyagokból az ételekbe kioldódó vegyületekre. Melyek ezek? Hogyan együnk belőlük kevesebbet? Kiderül laboratórium. hu írásából…
Korona a karácsonyi asztalon
Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.
Szilvásváradi pisztrángrolád répákkal, édesköménnyel
Bikavér az egyik legméltóbb magyar bor karácsonyi ételeink mellé! Ehhez komponálta Macsinka János séf ezt az ünnepi előételt. Az egri Macok Bisztro pisztrángja természetesen Szilvásváradról érkezett, mert a mester legfőképp a környékről válogatja fogásaihoz az alapanyagokat. Továbbra is azt szeretné, hogy a vidéki éttermeknek is legyen rangja – nemcsak itthon, hanem egész Európában! Ez a karácsonyi fogás igazán jó belépő!
Kovászreneszánsz
Egyre nő nálunk is az egészségesebb életmód iránti igény. Elmondható, hogy a kovásszal készült termékek új reneszánszukat élik, és egyre többen nyitottak a természetes alapanyagokból, adalékmentesen sütött kenyerekre, zsemlékre, kiflikre - mutat rá a szektort érintő tendenciákot reprezentáló friss kutatás. Mint kiderült, a 18 és 65 év közöttiek több mint fele szerint a hagyományos eljárásokkal készült pékáruk mindenképpen jobb közérzetet nyújtanak.
Megérkezett a Stand 25!
Széll Tamásék bisztró stílusú étterme, a Stand25 megnyitott új, budai helyszínén és várja vendégeit. A gulyás és a rakottkrumpli után a halászlé, a beregi bébi töltött csirke és a palacsinta lehet az új kedvenc.
Határtalan bortúrára Bács-Kiskunban
Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait. Idén is kóstoló és közönségszavazás döntötte el, ezek közül melyik legyen a Bormustra bora. Az egyik kecskeméti hotelben megtartott rendezvényen jótékonysági borárverést is szerveztek, amivel a licitálók a csángó gyerekek továbbtanulását támogatták.
Lángos, Gofri és Barnabás is szarvasvadásznak állt
Szarvasgomba vadászatra várták vasárnap a kutyás gazdákat Alsópeténybe. Majd negyven versenyző indult a megmérettetésen. Amelyik eb a - szabályokat betartva - a leggyorsabban a legtöbb ép gombát megtalálta, az volt a nyertes. A gazdik is jól jártak, mert a végén szarvasgombás ebéd várta őket a Prónay-kastályban. És ezzel nincs vége! Itt a páratlan élmény folytatása!
Újra akcióban a Szaloncukor Angyal
Idén immáron negyedik alkalommal indul el a Szaloncukor Angyal, ami az elmúlt években 14 megyében 65 település 1600 családjában több mint 6000 rászoruló számára tette szebbé a karácsonyi ünnepeket. Újfent csatlakozik a programhoz Pataki Zita televíziós műsorvezető és Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf is, és arra kér mindenkit, hogy erejéhez mérten segítsen, hogy a leginkább rászoruló gyermekek is kaphassanak egy kis ajándékot!
„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra”
Igazi sikertörténet a Szekszárdi Palack. Hároméves egyeztetés után 2015-ben készült el az első, amibe kizárólag a vidék kiemelt borfajtáit: a szekszárdi bikavért, a kékfrankost és a kadarkát töltötték, és töltuk ma is. A környék gazdái a burgundi típusú palackot választották hozzá, lévén, hogy az említett borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről, a fűszerességről szólnak. Ebből kaptunk ízelítőt a napokban a Société Budapestben.
Faljuk a műanyagot a popcornnal együtt
Gondolkodtál már azon, hogy az autóülésre dobott pizza-doboz miért nem zsírozza be a huzatot? Vagy, hogy miért nem lobban lángra a mikróban a túlhevített popcorn? Azért, mert egészségünkre veszélyes műanyagokat tartalmaznak.
Főzőiskola egyetemi fokon
Érdekel más nemzetek konyhája? Szeretnéd tudni, hagyományosan hogyan és mit készítenek a Kajmán-szigeteken, Libanonban, vagy épp Mexikóban? A Pécsi Tudományegyetem és a Yokka Desszertműhely együttműködésének köszönhetően most mindenre fény derül! Próbáld ki!
Mit csinál ősszel a Kis Bence?
Természetesen meleget! Balatonendréden ugyanis október 26-án megnyílik az ország legnagyobb élő kemencegyűjteménye. A skanzen egész évben várja a kemencék, a paraszti élet és ételek szerelmeseit. Remek kirándulási tipp! Ott a helyünk!
"...aki issza hóttig él!"
Jó szőlő és jó csapat kell az igazán jó borhoz - árulta el a szekszárdi Eszterbauer János. Már a 10. generációt képviseli a helyi borászcsaládok közül. Ősei tiszteletére borcímkéin a hajdani paraszt-polgári közösség megtestesítőit, nagyszüleit, dédszüleit, az egykori napszámosokat jelenítette meg. Ipacs Géza grafikus ezúttal is rendkívül elegánsan váltotta valóra a család elképzeléseit. A bikavér, a kadarka és a kékfrankos csodás köntöst kapott!
Mennyit dobsz ki?
Elképesztő mennyiségű ennivaló kerül naponta a kukába az egész világon. Vagy mert feleslegesen vásárlunk, vagy mert nem tudtuk felmérni az otthon töltött idő mennyiségét, vagy mert… De most utánajárunk! Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.
Tudsz te egyáltalán sört inni?
Legalább olyan fontos a sörkóstolás tudományába belekóstolni, mint magába a sörbe! Mára nálunk i s a sörkészítés a gasztronómia fontos részévé vált. Olyan magyar sörök születtek a hazai piacon az elmúlt három-négy évben, amelyek az ír, a cseh és az amerikai piacon is szenzáció sikert arattak. Te melyiket ismered?
Aranyos lett a svájci paraszt
Aki egy kicsit is szereti a borokat és a pezsgőket, pontosan tudja, hogy egyik legjobb kísérőjük a sajt! Szerencsére ma már nálunk is válogathatunk a legkülönbözőbb falatok közül! Hetedszerre szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát. Itt az ízelítő!
Forradalom söpör a magyar sörpiacon
Most ért el hozzánk az a tűz, ami a múlt század hetvenes éveiben az Egyesült Államokból indult. A „forradalmárok” megelégelték az olcsó, nagyipari söröket, és otthon, a konyhában hozzáfogtak a házi sörfőzésnek. Ennek nyomán ma legalább 10 olyan sör készül Magyarországon, amelyik a világ minden táján megállná a helyét. Ez mindössze az elmúlt 3-4 esztendő eredménye. Na, ezt hívja magyar sörforradalomnak a HUBA – Hungarian Beer Academy munkatársa, Simonfai Balázs sörfőző mester. Kukkantsunk bele abba a különleges világba, ami még sok hazai sörkedvelő előtt is ismeretlen.
Köhögésre egyél bodzást
Citromfű, hibiszkusz, fehérbabhéj – idén is sok izgalmas és újszerű gyógynövényi összetevőt használtak a pályázók a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen. A bükki füvesember legjobb gyógynövényes tortáért járó különdíját egy bodzás-túrókrémes alkotás érdemelte ki.
Egész évben erre vártunk!
Sok munkát ad a szüret, rengeteg dolgot kell ilyenkor összehangolni, hogy minden gördülékenyen menjen. A Balaton mellett gazdálkodó Bujdosó Feri most elmeséli, hogy néz ki egy napjuk az év számunkra legfontosabb időszakában. Elsőre egy idilli kép tárul elénk, de ha belegondolunk, irdatlan kemény munka áll mögötte.
Mikromérgek és klímaváltozás
Táplálkozásunk egyik alapvető nyersanyagát a gabonák adják, a felmelegedő éghajlat kapcsán azonban felmerül a kérdés, hogy milyen káros hatások érhetik a gabonatermésünket és a szervezetünket. A Laboratorium.hu Ésszel a kosárba! cikksorozatában a mikotoxinokkal foglalkozik. Mire kell figyelni a vásárláskor?
Több mint 100 kalandos borút a Zöldveltelinitől a Rizlingig
Régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak az alsó-ausztriai borászok, miközben az innováció útját járják. Jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját, mely leginkább a Zöldveltelini, a Rajnai Rizling, a Fehér Burgundi és a Chardonnay fajtáinak kedvez, de termelnek Piros Veltelinit, Rothgipflert és Zirfandlit is, melyek a heurigerekben, azaz a helyi, hagyományos borozókban ízlenek a legjobban. Ismerkedjünk meg Alsó-Ausztria varázslatos tájaival, vendégszeretetével, és persze a 24 Borősz néhány programjával.
Megnyaljuk mind a tízet!
Soha nem volt még annyi food truck egy helyen az Magyarországon, mint az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválon. Szeptember 21-én és 22-én majd 80 kocsi települ ki az Andrássy-ra, az Operától a Bajcsi-Zsinlinszky útig, hogy 14 ország konyháját mutassa be a közönségnek.
Koccintsunk a sógorokkal!
Kulináris kalandok, borkóstolók, túrák és mulatságok a Zöldveltelini és a Rizling nyomában. Egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriába. A helyiek több ezer turistával közösen a bort és a gasztronómiát ünneplik. Kerékpárral vagy túrabakancsban is látogatható a 8 borvidéket magába foglaló őszi rendezvénysorozat, az ún. Weinherbst. Most mutatok néhány tippet!
Hogy kerül a festmény az asztalra?
Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész alkotásai lettek az egri Soltész borcsalád prémiumborainak névjegyei. Mostantól a Korcsolyázó cigánylány, a Delelő és a Béla a fácánnal elnevezésű alkotás kerül az asztalunkra, és persze hirdeti a kiváló egri borokat.
Egy kiállhatatlan zseni utóélete
A Szolnoki Szimfonikus zenekar Mozivarázs című koncertjével a Haraszthy Amfiteátrumban kezdődik 2019. szeptember 6-án az idei őszi piknik Etyeken! A repertoáron Oszkár- és Grammy-díjjal kitüntetett zeneszerzők, illetve filmzenék szerepelnek, amit a következő napokban egy jó kis Korda-kirándulással lehet kiegészíteni a filmparkban. Természetesen a jó kis borkóstolók sem maradnak majd el!
6 dolog, amit tudnod kell a pezsgőzéshöz
Pazar pezsgők hazája ma Magyarország! Fantasztikus különlegességeket találunk a borbárokban vagy az üzletek polcain, ennek ellenére még mindig december 15. és január 3-a között fogy el a pezsgők több mint 90 %-a. Szik Mátyás, Magyarország háromszoros szommelier bajnoka szerint kár lenne kihagyni a csodálatos nedűket, mert ma már a hazai borászok is tudják, csak minőségi alapanyagokból készíthető igazán jó pezsgő! Segítségül röviden összeszedtem nektek, mit kell tudni ma a pezsgőről, a pezsgőzésről!
Egyet szeretett Ady és Móricz!
A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó, és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe - valahonnan a múlt századból. Ez a berögzült kép azonban egyre inkább eltűnőben, hiszen a brandy napjainkban már nemcsak az idősebb korosztály kiváltsága - egyre több minőséget kedvelő, céltudatos modern férfi és nő választja a magyar brandy-t az elegáns gourmet-vacsorák zárásaként.
Most lecsapunk!
Rendszeresen hallunk történeteket vegánná vált hentesekről – ám ennek a fordítottja is egyre gyakrabban fordul elő. Az igazi hentes munkájának ugyanis az állatok tisztelete is fontos része – ellentétben a nagyüzemi élelmiszeriparral. Erre tanít többek között a History új sorozata, a The Butcher: Hentesek harca.
Nem csak növényevőknek
Fontolgatod, hogy átállj a nyers étrendre, de nem tudod, hogy kezdj bele? Fontos számodra a környezetvédelem? Érdekel, hogy mi fán teremnek a vegán kozmetikumok? Szeretnéd tudni, hogy mik a legújabb orvosi ismeretek a növényi alapú táplálkozásról? Akkor téged is vár a Vegetáriánus Fesztivál.
Tudtad? Csillaghulláshoz a rozé megy!
Hamarosan véget ér a nyári vakáció, de még szeretnél összehozni pár felejthetetlen élményt a szabadnapokra? Az alábbi boros programokat mindenképp érdemes kipróbálnod, mielőtt beköszönt az ősz! Nem bánod meg!
Jamie Oliver marad a fakanálnál
Páratlan pályát futott be Jamie Oliver, a világszerte ismert mesterszakács 22 év alatt. Tavasszal azután összeomlott híres nagy-britanniai étterem-birodalma, 23 olasz éttermének vagy ezer alkalmazottja került az utcára. Azóta először beszélt most arról, mi volt a csőd oka – és hogyan tovább.
Nyárindító séta borkóstolókkal
Június 1-jén Egerben ünnepelhetik az odalátogatók a nyár első napját az Egri Borműhely tíz pincészetének boraival, gasztrofinomságokkal és egy izgalmas városi sétával. Érdemes felfedezni a történelmi várost úgy, ahogy még sosem: egy pohár borral a kézben!
Helló, Villány! Jövünk!
A világ legszebb dűlőin teremnek A Gere borok. Ez, a csodálatos táj és a fantasztikus jazz egyszerűen összetartoznak. Kaliforniában látták a mintát, és két év kellett hozzá, hogy ők is összehozzák saját jazzfesztiváljukat. Idén már a nyolcadikat, amikor a funky lesz a középpontban. Na, ez az igazi Gere életérzés. Így kezdte sajtótájékoztatójukat Gere Andrea.