Események cikkek

Hízunk, hízogatunk, de van remény
Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont, hogy vannak biztató jelek. A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített 2017. őszi felmérés szerint ugyanis egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni.

Mítoszok és tények
A tej az emberi táplálkozás egészséges és szükséges eleme. Különböző vitaminok forrása, többek között fehérjét, laktózt, A, B1, B2, B12, C és D vitamin, folsavat és tiamint tartalmaz. Az egyik vezető élelmiszercsomagolás-gyártó vállalat a Tej Világnapja alkalmából, amit június 1-jén tartunk, úgy döntött, leszámol az italos kartonokat övező mítoszokkal. Íme!

Ébresztő! Elindult a Nagy Bor Teszt!
Az elmúlt két évben összesen 60.000 válaszadó adatait dolgozták fel a kutatók, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint az internetet használók borvásárlási és -fogyasztási szokásainak elemzésére. Idén szeretnék feltérképezni a hazai borturisztikai trendeket is.

Mátrai mámor
Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm - ez jellemzi az idei fesztiválborokat, amelyek a Mátrából érkeznek. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a vörös küvé határozott és lendületes lesz, akár maguk a fiatalok, akik a világ minden tájárólé érkeznek. Egészségükre!

Szexi, ha egy nő sört iszik
Tízből nyolcan legalább heti rendszerességgel söröznek a Belvárosi Sörfesztivál szervezőinek felmérése szerint A legszívesebben Palvin Barbival vagy Nagy Feróval ülnénk le egy sör mellé. Megdőlt a férfias ital sztereotípia: tízből kilenc férfi kifejezetten szexinek találja, ha egy nő sört iszik, és a randik kísérőitalának is előszeretettel választjuk a folyékony kenyeret.

Frici, Fekete Járdovány, Kopar és a többiek
Minden a szép, egészséges szőlővel kezdődik, hiszen csak abból készíthető jó bor. Fontos az is, hogy legyen a bornak eleganciája, amiben sokat segít a hordó minősége. A Gere család kizárólag zempléni hordókkal dolgozik - derült ki a Wineglass Sajtóklub legutóbbi kóstolóján, ahol a társaság két fiatal vezetője, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf mesélt a villányi borvidékről, a villányi szőlőkről.

Minden a szicíliai nagyival kezdődött...!
Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!

Bori Mami hóna alatt pálmával tért haza
Évek óta egyre nagyobb az érdeklődés a minőségi gasztronómia iránt. Most négy nap alatt több mint húszezren látogattak ki a Millenárisra. Idén is minden feltétel adott volt, hogy egy helyben végigkóstolhassuk Magyarországot.

Igenis mindig kell a kaviár és a pezsgő - ezen a héten biztosan...
Ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait az OTP Bank Gourmet Fesztivál a hétvégén. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az ételremekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.

Dolce vita a villányi dombok között
Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között - immár hetedik alkalommal - csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.
Ilyen a háromlaki Zsirai
Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.
Nyílnak a lakatok a szekszárdi pincék ajtaján, menjünk csak be!
Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg az ország különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén, május 18-tól nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.
Erdei kincskereső
Csapadékos, de meleg időjárás vár ránk a következő egy-két hétben magas páratartalommal, ami tökéletes körülményeket teremt a gombáknak. A profik mellett amatőrök tömege is elindul ilyenkor az erdők ízletes kincseit gyűjteni. Ezért megosztunk néhány hasznos tanácsot, hiszen a gomba nem játék!
Ez a gombóc biztosan nem akad a torkodon
Gombóc, kaviár és pezsgő - ez lesz az idei Gourmet Fesztivál központi témája. Ezúttal is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek. Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait ismerhetjük meg, és ízelítőt kaphatunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.
Ahol a sörben az igazság
Megkezdődött a kisüzemi sörfőzdék sörversenye és sörmustrája a Diósgyőri várban. Szombat estig negyven magyar társaság nyolcvan sörét kóstolhatjuk meg, de színesíti a palettát, hogy idén már hét országból 86 főzde is elküldte több mint 300 sörét a megmérettetésre.
Csak a Mentes!
Sokévi tapasztalattal a háta mögött elérkezettnek érezte az időt arra a Csak a Mentes csapata, hogy egy tavaszi vásár keretein belül, egy helyen vonultassa fel a Magyarországon megtalálható mentes termékek legjavát - bemutatva azokat a vállalkozásokat, amik a műfaj legfinomabb mentes termékeit gyártják, kínálják vagy forgalmazzák. Buli lesz a Duna Palotában április 14-15-én - ingyen!
Hímes tojásaim - és ez nem vicc!
Na, azért a kézügyességemről nem lehetne ódákat regélni, de a szándék a lényeg! Azért a Magyar Néprajzi Lexikon sokat segített! Ezek a teljesen ősi motívumok még így is csudásan szépek! Tehát ezt bárki meg tudja csinálni...!
Szilvára simuló Halott Pénz
Indul a fesztiválszezon! Itt a tavasz, pezsegjünk, mert minden okunk meg van rá! Idén azonban valami különlegességgel koccinthatunk! A Zwack legikonikusabb márkája, az Unicum minden évben egy olyan különleges embernek vagy eseménynek szenteli a limitált kiadású palackot, akire vagy amire magyarként igazán büszkék lehetünk: az egyedi kiadással megünnepelték már többek között a 225 éves Unicumot, Puskás Öcsit, és tisztelegtek Sors Tamás elképesztő teljesítménye előtt is!
Rántott csoki uzsonnára?
A skót gasztronómiáról legtöbbünknek a haggis és a whisky jut eszébe, de bőven tartogat még érdekességeket Gordon Ramsay hazájának konyhája. A nemzetközi különlegességek rajongói egy kis kreativitás bevetésével könnyedén össze is állíthatják saját hamisítatlan skót menüjüket. Ha a híres nemzeti ételükhöz nem állna rendelkezésünkre elég birkabelsőség és tölteni való bendő, a következő, egyszerűbb fogásokkal is megidézhetjük a Felföld ízeit.
Ez a magyar bika és a vére...
Bikavér - ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.
Pezseg az élet Bujdosóéknál
Betartotta ígéretét a Bujdosó Pincészet, és megalkotta első pezsgőjét - ezt maga, Bujdosó Feri jelentette be. Az elsők között kezdtek gyöngyözőbort készíteni itthon, de mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a kínálatukba. A nyáron már meg is kóstolhatjuk!
Amikor a sörmesternek új gyereke születik...
Kísérleteztek, végül a próbafőzések után a sörivókra bízták a döntést! Így született meg a Pale Ale. A legnagyobb hazai sörgyár új, kellemesen kesernyés italának ízvilágát három különleges komló hozzáadásával alakították ki, csodás színét pedig a bajor malátának köszönhetjük.
Fizess verssel!
Ébreszd fel a benned rejlő költőt! Minden év március 21-én, a Költészet Világnapján helyszínek százai csatlakoznak világszerte a Fizess Verssel kampányhoz.
Budapest szőlőskertje, Etyek
Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált..., építik a történetet - egy remek, nagy tudású ifjúval!
Istenes Bence kicsit beleszédült, Dallos Boginak viszont volt kire támaszkodnia
Ez volt életem legszürreálisabb vacsorája, de nagyon ízlett. Ezt Cseh Laci mondta nevetve, miután füstbe burkolózva, a levegőben lebegve fogyasztotta el a Lakatos Márk által nekik készített fogást. Márk pop-up vacsoraklubja, a Marki’z Supper Club legújabb helyszínén, a Kodály köröndön többek közt Lolát, Istenes Bencét és Dallos Bogit vendégelte meg a Lay’s chipsszel közösen szervezett vacsoraesten, ahol a nassolni való különböző variánsai által inspirált ételkölteményekkel kápráztatták el a vendégeket. Extrém körülmények és kirobbanó ízek: ezt az estét még sokáig emlegetni fogják.
Itt krumpli krumpli hátán nem marad!
Együtt a Konyhafőnök zsűrije! Kiderült, hogy ki csatlakozik Fördős Zéhez és Gáspár Beához az RTL Klub népszerű gasztro realityjében. A Konyhafőnök 7. szériájának ítésze, a Michelin-csillagos fiatal séf, Rácz Jenő!
Ismerkedj meg Asahival, a felkelő nap urával
Elegáns környezetben, autentikus dobkísérettel, a japán konyha remekművei kíséretében mutattak be minket egymásnak. Így találkoztam az Asahi Super Dry-jal, Japán első számú sörével, amit világhódító körútja keretében Közép-Kelet-Európában először kóstolhat meg a közönség. Az úr száraz, ugyanakkor friss jelenség, igazi tavaszi tavaszi partner! Ajánlom a foci vb-re készülő férfiaknak csakúgy, mint az ezalatt különleges élményekre vágyó hölgyeknek! Mi még biztosan találkozunk!
Tovább szánt a séfek séfe a hazaiból
100% hazai címmel hétköznap esténként új műsorral jelentkezik a LiChi TV. A gasztroprodukciót a Séfek Séfe döntőse, Szendrei Bence vezeti majd. A fiatal szakács a kitűnő hazai alapanyagok bemutatása mellett számos konyhai praktikával várja a nézőket, hogy a főzés mindenkinek a felhőtlen kikapcsolódássá válhasson.
Jó huzatunk volt tavaly
Húszmillió korsóval több sört ittunk tavaly. Ez azt jelenti, hogy százezer hektoliterrel több sört adtak el 2017-ben a magyar gyárak a hazai piacon. A középkategóriás sörökből 10 %-kal fogyott több. Két számjegyű növekedést ért el az alkoholmentes és ízesített sörök forgalma.
Pálmaolajböjt a Föld tüdejéért
Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához. A Felelős Gasztrohős csapata márciusra Pálmaolaj Böjtöt hirdet, amelynek lényege, hogy arra buzdítsák a lakosságot: egy hónapig ne vásároljunk olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne együnk olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak.
10 érdekesség a skót aranyról
Skócia nemes párlatainak Magyarországon is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatsz!
Hiányzik a saját gasztronómiai arculatunk
A jó éttermek mind egyformák a világon, járhatnak nagyon különböző utakon, képviselhetnek különböző stílust, de a legfontosabb, hogy minden jó konyha valójában ugyanúgy mindenhol az ízek egyensúlyáról szól. Ez nem lehet trend kérdése - kezdte értékelését Enrico Cerea, 2018-es Volkswagen-Dining Guide vezető tesztelője a díjkiosztó gálán.
Továbbra is a Costes Magyarország legjobb étterme
Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. Ezúttal is a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta a legnagyobb elismerést. Az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie, az Életmű Díjat Rosenstein Tibor vehetett át.
Édes hírek Kölnből
Gabonafélék és különböző gyümölcsök voltak a sztárok az édesipar nagy találkozóján. Idén 1647 kiállító és majd 38 ezer érdeklődő vett részt Kölnben, az 1971 óta megrendezett ISM-en. Mint kiderült, egyre fontosabb elvárás a gyártókkal szemben az egészségtudatosság és hódítanak a praktikus kiszerelések.
Még várat magára a forradalom
Rövidesen megjelenik Magyarország legnívósabb gasztronómiai kalauza, mely idei újításként nemcsak az éttermeket, de a cukrászdákat is listázza. A hazai legjobb cukrászdákat a Dining Guide tesztelői, és két külföldi szaktekintély válogatták össze. Herczeg Zoltán, gasztronómiai szakértő, a Dining Guide tesztjeinek vezetője szerint őket is meglepte a cukrászdákban tapasztalt, meglehetősen alacsony színvonal. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2018-as kiadványába 100 cuki meglátogatása után végül 65 hely került be.
Mire képes egy bika vére?
Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható. A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.
Lenyomta a tányéralma a berkenyét
Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája, a fekete tányéralma lett az Év gyümölcsfajtája. Az MKSZN által tavaly hagyományteremtő szándékkal indított szavazáson két különleges fajta, a Fekete berkenye és a Pipacs1 meggy mellett indult az az ősrégi magyar alma, amely idén a vállalat lakossági programjának központi elemévé vált.
Furmint február
Ilyenkor egyre több szó esik róla, a borszaküzletek kirakataiban több ilyen palack jelenik meg, a sommelier-k gyakrabban öntenek a poharakba furmintot. Ha még nem esett volna le, újra itt a Furmint Február, és február 1-jén a második Nemzetközi Furmint Nap!
A pasta olyan, mint a mamma
Enrico Cerea, a három Michelin csillagos Da Vittorio séfje, az elmúlt hónapban társával, az olasz Michelin Guide korábbi igazgatójával, Fausto Arrighivel tesztelte Budapest topéttermeit. Február végén derül ki, hogy a két nemzetközi szaktekintély szerint melyek Magyarország legjobbjai?
Csapolt és magyar az igazi
Magyar söröket isznak a magyarok a legszívesebben. De ha nincs? Akkor jöhetnek a cseh termékek! Ezen sörök népszerűségét csak a német és a belga sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a brit, a holland és az amerikai nedűk jönnek. Azért olyanok is voltak, akik az osztrák, a dán és az írországi italokat jelölték meg - derült ki egy friss felmérésből!
Ha február, akkor furmint!
Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!
Ilyen kávékülönlegességekkel kényeztették a 75. Golden Globe sztárjait
Idén újra a Lavazza készítette a 75. Golden Globe-gála hivatalos kávéját. A Beverly Hiltonban berendezett a cég pop-up kávézójában egyedi, az olasz kortárs szemlélettel átitatott kávékülönlegességekkel kínálták a vendégeket.
Indul a farsang! Ezek a kedvenc pulykás receptjeink!
Ünnepi asztalunk egyik legfontosabb kelléke a pulyka! Most, hogy megkezdődött a farsang, biztosan sokan sütnek-főznek finomságokat, hiszen hagyományosan ez a nagy lakomák, mulatozások ideje! Nézzük, Nektek mely receptjeink tetszettek a legjobban?
Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok
Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt...
Rengeteg málna van az Ország Sörében
Egy málnás búzasör, a Békésszentandráson működő Szent András Sörfőzde terméke lett idén az Ország Söre a fogyasztók szavazatai alapján. A közönségdíjat egy budapesti kisüzem nyerte el. A Beerselection sörszaküzlet és a Beerporn.hu idén is közös versenyt szervezett, amelyben a magyar kisüzemi sörfőzdék főzetei indultak az Ország Söre cím elnyeréséért.
Száz bornak is egy a vége: Culture 2009
95 pontot kapott a Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől. Andreas Larsson 2007-ben lett a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa. A bor Larsson úr úgynevezett szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Gratulálunk!
Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk!
Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. ...És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.
Jakabos legfeljebb átmegy a szomszédba
Karácsonyra hangolódó süteménysütésen vett részt Jakabos Zsuzsanna olimpikon úszónő, a Team Scitec sportolója, akiről megtudtuk, hogy imádja az édességeket, de fontos számára, hogy egészségesen étkezzen.