Életforma.hu


Húst hússal? - Mennyi dolga lesz itt majd az orvosoknak!

Húst hússal? - Mennyi dolga lesz itt majd az orvosoknak! 

Mi magyarok még mindig nem figyelünk eléggé magunkra, húst eszünk hússal, keveset sportolunk, nem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt - derül ki a világ egyik vezető krémsajt márkájának legfrissebb, reprezentatív kutatásából. A Philadelphia megvizsgálta, hogy milyen étkezések szerepelnek napirendünkben, mennyire figyelünk élelmiszereink összetételére, milyen gyakran sportolunk vagy lazítunk a képernyő előtt. Kiss Ramóna segített.
November a vörösöké

November a vörösöké 

Hatvan hazai kiállító majd 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsort is végigkóstolhat, hogy megtudja.
Ne hagyd, hogy a szürkeség leterítsen!

Ne hagyd, hogy a szürkeség leterítsen! 

Szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy ne, ne, és ne engedjen a novemberi szürkeségnek, ne hagyja, hogy a fényszegény idő lehúzza a hangulatát, mert az a rossz hírem van, hogy ez még sokáig fog tartani. És ha már most megadjuk magunkat neki, úgy fogjuk érezni, sose jön el a tavasz, noha még tél sincs igazából. Úgyhogy fesztiválra, forralt borra fel, éljen a jókedv és a barátok!
Jön újra a Mitiszol!

Jön újra a Mitiszol! 

A boros rendezvények sorában van egy sziget. Egy olyan találkozó, ahol az összes kiállító és látogató egy valamiben garantáltan közös. Odafigyel fogyasztási cikkeinek eredetére, elkészítési módjára, technológiájára.
Így választunk éttermet mi...

Így választunk éttermet mi... 

A fővárosi ember a barátokkal, míg a vidéki a családdal jár étterembe! Más okból és más intenzitással járnak étterembe a vidékiek és a fővárosiak, ugyanakkor a vezető beosztásban dolgozók a leggavallérabbak a fizetésnél - ez derült ki a Városliget Café étterem kutatásából.

Uralkodj a testeden! 

Fogyni és fogyókúrázni sokféleképpen lehet, de kevés az olyan módszer, ami bizonyítottan működik, ugyanakkor finom és változatos ételek elfogyasztását teszi lehetővé. A Toman diétát és Tomán Szabina receptjeit mindenkinek érdemes megismernie, aki nem vágyik az önsanyargatásra, de ragaszkodik a jó ízekhez.
Hol a boldogság mostanában?

Hol a boldogság mostanában? 

Hol a boldogság mostanában? - teszi fel a kérdést Petőfi Sándor Téli világ című versében. A kérdésre az aktuális válaszom csakis az lehet: egy barátságos családi csokimanufaktúrában. Kiskunlacházán jártunk, a bonbon mennyországban.
Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti...

Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti... 

Borszaküzletekben, Michelin-csillagos és elegánsabb budapesti illetve miskolci éttermekben már jól ismerik a bükki borokat. Ami még nem a Tokaj-hegyaljai és már nem az Egri Borvidék, nos, azt nevezzük Bükki, avagy korábbi nevén Bükkaljai Borvidéknek. A napfényben gazdag, csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb területen elsősorban fehér borok születnek, de ennél sokkal gazdagabb a prémium kínálat!
Tarolnak a libák a hétvégén

Tarolnak a libák a hétvégén 

A hét végén van Márton-nap, amikor a hagyományt követve libahúst szükséges fogyasztani. Aki nem akar otthon bíbelődni a főzéssel, menjen fesztiválra, ott most biztosan talál libasültet.
Márton-napi készülődés Adrinál

Márton-napi készülődés Adrinál 

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik - tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezető és családanya Magyarország patrónusa, Szent Márton ünnepének közeledtével ahhoz ad tippeket, miként tehetjük meghitté ezt az őszi néphagyományt, valamint elénk tárja különleges ünnepi menüjét is.

Most megvadulunk! 

Miként illik össze a fácánhús az almával és a tormával? Hogyan kell elkészíteni az osso buccot? Mi is pontosan a pejsli? A Vadászok konyhája a klasszikus főzőműsorok elemeit vegyíti a talk show-k könnyed, vidám hangulatával, amelyből a legfinomabb vadreceptek mellett egyéb hasznos ötleteket és főzési technikákat is elleshetnek a nézők. A vadételek kedvelői e kérdésekre is választ kaphatnak minden csütörtökön 17.00-tól, a DoQ műsorán.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben 

Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen Márton-napi fesztiválján november 11-12-én. Vidám tollfosztó, népi játékok, mesék, táncház és koncertek várják a látogatókat.

Cukorbetegen is finomat 

Marton Adrienn a TV2 Ízes Élet, valamint a Life Tv Privát Séf című műsorának háziasszonya különösen figyel arra, hogy ne csak ízletes ételeket készítsen, hanem  allergiával vagy akár bármilyen érzékenységgel, betegséggel küzdők számára is választékos étkezési ötleteket adjon. 

Raktárakat feltölteni, vigyázz, kész, rajt! 

A trendek azt mutatják, hogy mindennapjainkban egyre nagyobb szerepet játszik az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, és testsúlyunkra is jobban odafigyelünk, mint pár évvel ezelőtt. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legteljesebben táplálkozzunk, miközben az alakunkra is vigyázunk?

Jön a hétvége, lazíts velünk! 

Szokásos hétvégi gasztroprogram ajánlónkat olvashatják, országszerte nagyon izgalmas programokat találhatnak a garda, a töltött káposzta, az édesburgonya vagy a hurka iránt vonzalmat érzők.

Nem őrültünk meg: malátából készül a hamburger 

A sör egyik legfontosabb alapanyagából, malátából csinálnak hamburgert a FIRST első belvárosi pubjában. ahol minden a sörről szól.

Utolsó vacsora a Titanicon 

Százöt év után magyar sztárszakács készítette el újra a Titanicon felszolgált utolsó vacsorát. Krausz Gábor séf Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében. Alig néhány órával később a vendégek és a személyzet már az életéért küzdött.

Ez a világ legnagyobb repülő étterme! Kóstolj bele! 

Évente több mint 100 millió fogást szolgálnak fel az Emirates First, Business és Economy osztályain, minden egyes fogás esetében különös figyelmet fordítva a részletekre. A világ legnagyobb repülő éttermeként a légitársaság 6 kontinens 144 városába utazó több mint 55 millió utasának kínál a különböző desztinációk ihlette kulináris fogásokat. Az Emirates évi 1 milliárd dollárt fektet a vendéglátásba, valamint 1 200 dubaji szakáccsal napi 24 órán át üzemelő konyhát működtet, amelynek köszönhetően naponta 590 járat utasának kínál ízelítőt a célországok gasztronómiájából. 

Őszi témájú fesztiválokat ajánlunk 

Ha borongós, szürke az ég felettünk, a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy elmegyünk valami jó hangulatú közösségi programra, ahol ehetünk, ihatunk kedvünkre. A mostani hétvége a sajtok, illetve a tök jegyében telik.

Mónika belecsap a habüstbe 

Újabb gasztronómiai műsorral jelentkezik Erdélyi Mónika a Cukrászok után a Chili TV műsorán. A finomabbnál finomabb sütemények maradtak! A Süti suli Mónikával epizódjaiban neves cukrászok és bloggerek érkeznek a stúdióba, hogy a műsorvezetővel közösen tanítsák sütni a nézőket.

Hírek a S. Pellegrino Young Chef régiós döntőjéről 

A S.Pellegrino idén harmadszor rendezi meg a nemzetközi S. Pellegrino Young Chef versenyt azzal a céllal, hogy felkutassa és támogassa a világ fiatal gasztronómiai tehetségeit.

Sütőtökös töltött krumpli sajttal, baconnel, szezámos mártogatóssal 

A töltött burgonya nagyon jó téli étel, egyrészt számtalan variációt lehet kitalálni, mivel is töltsük meg a krumplikat, másrészt a sütő jó meleget csinál a konyhában, ami hideg téli napokon nem hátrány.

Csináld a fesztivált a hosszú hétvégén is! 

Még mindig gyönyörű őszi időnk van, napsütéssel, kellemes hőmérséklettel, semmi okunk rá, hogy a lakásban töltsük a hosszú hétvégét! Válasszunk egy - vagy több - fesztivált magunknak, és kapcsolódjunk ki, megérdemeljük!

Ezek a legjobb Gastro Design díjas éttermek és szállodák nálunk! Próbáld ki! 

Sok-sok győztes a vidéki nevezők közül, éremeső a legnépesebb kategóriában, és pár esetben szigorú, de előremutató ítélet miatt a shortlistesek rövidlistán maradtak – ez dióhéjban az idén negyedszer meghirdetett Gastro Design Award verseny eredménye. Mi csak azt láttuk, ez világszínvonal!

Nálunk nemcsak a szürkemarhák buliznak 

Finom szürkemarha ételekkel, népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal, díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat a VI. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2017. október 20-22. között.

Készítsd fel kamrádat télire Cecén! 

Címerében a paprika és a Csók-Szluha-Kiss kúria, azaz a Csók István Emlékmúzeum látható. Ez a mezőföldi Cece. Több látnivalója mellett ilyenkor ősszel kell ellátogatni a Fejér megyei településre - főként azoknak, akik imádnak az utcai standokról vásárolni - nagyjából mindent, ami csak a konyhában kell! Gyertek velem egy kis sétára! 

Vasból épült szentély a San Lorenzo tövében 

Nem is tudom, hogy történhetett, hogy nem készültem fel a csarnok történetéből, helyrajzából olasz utazásom előtt, de így történt. Vétkes könnyelműség volt részemről. De ha valakinek a gasztronómia a becsípődése, a sors néha megkegyelmez neki.

Újabb konyhafőnököt keres az RTL 

Harminckét közismert személyiség késélre menő harcát követhetik nyomon a nézők október 16-tól minden hétköznap este az RTL Klubon. A verseny első hetében többek között Dobó Ágnes, Lakatos Márk, Nyári Alíz, Nébald Olivér (Éjjel-Nappal Budapest), Szabó Sipos Barnabás valamint Vágó Piros konyhai összecsapásának lehetnek szemtanúi a nézők. A közismert médiaszemélyiségek egytől egyig azért mondtak igent a felkérésre, mert szeretnék megnyerni a konyhafőnöki címet és az ezzel járó 10 millió forintos fődíjat.

Élő bíborfüggönyök Cecén 

Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!  

Gumicukor és narancsos csoki a Whisky Shown 

Meglepetésekkel várja a Whisky Show 2017 vendégeit a két legnagyobb skót whiskymárka. Az október 14-15-én a Corinthia Hotelben megrendezeendő találkozón a The Famous Grouse és a The Macallan magyarországi nagykövete, Szombati Zsolt bartender igazi ínyencségekkel készül a stand látogatói számára.

Disznótoros kolbászfesztivál Pesten 

2017. október 13-15-ig kerül negyedik alkalommal megrendezésre a budapesti kolbászfesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok, nosztalgia és mulatós zenei előadások várják a látogatókat. A 10 hektáros területen rengeteg program és neves fellépők szórakoztatják a közönséget 3 napon át.

Tökéletes tökételek 

Vitathatatlanul beköszöntött a sütőtök szezon, már mindenhol kaphatunk a különböző sárga árnyalatokban pompázó, sokféle formájú finomságból. De ha többre vágynánk, menjünk tökfesztiválra, most széles a kínálat.

Megjelent Havas Dóra új szakácskönyve 

Dóra olyan különlegességeket tartogat olvasói számára, amelyeket nem csak megenni álomszerű élmény, de megfőzni, megsütni is élvezetes. Habcsókok, pohárdesszertek, teasütemények, piték, torták és sós sütemények egyaránt szerepelnek a 100 receptet tartalmazó válogatásban.

Az élet sója és borsa 

A 13. századig a só szinte luxuscikknek számított, melynek ára folyamatosan emelkedett. Volt idő, amikor még a levesbe való só ára is megfizethetetlen volt a nép számára. Ezért már a korai évszázadokban is törekedtek arra, hogy a sót más – megfizethetőbbnek vélt – ízesítőkkel váltsák ki, melynek lehetőségét a friss és a szárított fűszernövények alkalmazásában lelték fel.

Jön a Sütnicake - a IV. Sütemény- és Tortafesztivál 

Már hét elején lehet - és érdemes is - megtervezni a hétvégi programot. A gasztroprogramok között az egyik legérdekesebb a sütemény- és tortafesztivál lesz Budapesten. Mi biztosan ott leszünk!

Hétvége a hal és a bor jegyében 

Bár már hűvösebbek a napok, a hétvégén elköszönünk a szeptembertől is, a fesztiválok még lendületben vannak, sok érdekességet kínálnak országszerte azoknak, akik nem a lakásban tervezik tölteni a hét utolsó napjait.

Hogy kerül az alma az asztalra? 

Bár Magyarországon is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. több ezer őshonos, magyar fajta őrzői, kutatói és több száz fajta forgalmazói. Ők segítenek nekünk a termékcímkék mögé látni: öt lépésben foglalták össze a magyar almafajták útját.

A süti segít 

Azt gondoljuk, a süti segít a rossz hangulaton például, vagy pusztán az édesség utáni vágyon. De nem, a süti sokkal többre is képes, mint a cukoréhségünket csillapítani.

Új Executive Chef a pesti Ritzben 

Matthew Piercy személyében új Executive Chef érkezett a The Ritz-Carlton, Budapesthez. Az új mester minden nap azon dolgozik majd csapatával, hogy olyan gasztronómiai élményekkel kápráztassa el szálloda vendégeit, melyek méltóak a szállodalán nevéhez.

Úgy él a bor, mint az ember 

Fontos, hogy az ételeknek és a boroknak legyen mondanivalójuk, a bor-étel párosítás pedig akkor jó, ha az ízélmény „szinte robban” – véli Blazsovszky Péter sommelier, aki szerint lassan ideje lenne elengedni a fine dining kifejezés használatát, elkezdeni hosszú távon gondolkodni a magyar borokról, és vendégként bízni végre a sommelier-k ajánlásában. A hazai borversenyek zsűrijéből is ismert szakemberrel ezúttal Jójárt Gergő, a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója beszélgetett.

Csiperkére és laskára ájulunk 

E két gombából termesztenek a legtöbbet Magyarországon. Nagyon egészséges, ennek ellenére évente csak legfeljebb 1-1,5 kilogrammot eszünk belőle - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Ismét izgulhatunk a Konyhafőnök VIP újabb évadán 

Hamarosan kezdetét veszi A Konyhafőnök VIP második évada az RTL Klubon, melyben ismét közismert személyiségek mérkőznek meg egymással. A késélre menő küzdelem tétje ezúttal is a konyhafőnöki cím és 10 millió forint.

Napfényes őszi hétvégi programok 

Ugyan a vénasszonyok nyara idén kicsit esősre sikeredett, reménykedjünk benne, hogy a hétvége mégis napos lesz, és ki tudunk mozdulni otthonról, hogy borkóstolón, utcafesztiválon, tökfesztiválon vegyünk részt.

Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek! 

Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz... Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket... 

Kóstolható kiállítás avagy sütibe zárt emlékek Újlipótvárosban 

Kóstolható kiállítás és hanginstalláció, vagyis az Emlékek cukrászdája várja a vendégeket szeptember 20-22. között az újlipótvárosi ÉdességLaborban. Góg Angéla formatervező-food designer azt kutatja, vajon egy sütemény képes-e felidézni az emlékeinket. A kiállítás látogatói megkóstolhatják az emlékek által ihletett Mama, Kívánság, Vakáció, Vasárnap és Bárcsak nevű sütiket a PLACCC City Conversations rendezvénysorozatban.

Hajó, szabadság, szerelem 

Navigare nevesse est, vivere non est necesse - hajózni muszáj, meghalni nem - mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.      

Édes hétvége 

Hűvösre fordult az idő, de a gasztro programok száma nem csökken, és talán még élvezhetőbbek is, mint a nyári forróságban. A hétvége legnagyszabásúbb eseménye a budapesti Édes Napok Csokoládéünnep, érdemes ellátogatni a Bazilikához.

Szilvamennyország Szarvason! 

Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja a szilvaérés idején Szarvasra csábít. Az idei jubileumi szilvanapok szeptember 8-tól 10-ig várja a szilvás ételek kedvelőit, valamint azokat, akik szívesen töltenének el egy szórakoztató hétvégét a Körös parti kisvárosban. A háromnapos fesztivál a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermek programokkal várja a látogatókat.