Életforma.hu


Roosvelt süteménye az emberi jogok napján

Roosvelt süteménye az emberi jogok napján 

Idén ünnepelte 70. születésnapját az ENSZ  által 1948. december 10-én elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. A dokumentum elkészítését Eleanor Roosevelt amerikai first lady irányította. A születésnap alkalmából készítették el azt a süteményt, amelyet Eleanor Roosevelt is gyakorta sütött az elnöknek. Az édességet  megállókban szolgálták fel a buszokra várakozóknak.
Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor

Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor 

Így szól a magyar népdal, és tegyük hozzá, különösen igaz ez a tokaji aszúra! Köszöntsük tehát a karácsonyi ünnepek előtt a királyok borát azért is, mert december 10-én önnepeljük az Aszú Világnapját! Ebből az alkalomból ismerjétek meg az Oremus szőlőbirtokot egy különleges tudású borász segítségével. Ha pedig advent idején vagy az ünnepek alatt abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hastaget, hogy megoszthasd az élményt!        
Fördős Zé a gyerekekért fogott fakanalat

Fördős Zé a gyerekekért fogott fakanalat 

Jó ügyért hívta saját konyhájába ismerőseit, barátait és a gyerekek sorsa iránt elkötelezett vendégeit Fördős Zé. Többek között Bíró Eszter, Csepregi Éva, Görgényi Fruzsina, Iszak Eszter, Szinetár Dóra és Kembe-Sorel Arthur is elfogadta a Konyhafőnök VIP műsorvezetőjének invitálását, és bulizott késő éjszakáig a Street Kitchen főhadiszállásán.
Zöldre váltott a maglódi Korzó

Zöldre váltott a maglódi Korzó 

Nincs több egyszerhasználatos, eldobható műanyag kanál, tányér pohár mostantól a maglódi Korzó éttermeiben. Helyüket a 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagúak veszik át. A cégvezetés az órisi műanyagszennyezést szeretné megfékezni - saját módszereivel. 
Voltál már nagykövet? Most lehetsz!

Voltál már nagykövet? Most lehetsz! 

December 10-én immár másodszor ünnepelhetjük a tokaji aszút, ami exkluzivitása révén a világ egyik legjobb édes bora. Az idei Nemzetközi Aszú Day jó alkalom arra, hogy egy klasszikus párosításával, a libamájjal kóstoljuk együtt. Most léphetsz diplomata pályára!
Mit sütött ki már megint Lakatos Márk?

Mit sütött ki már megint Lakatos Márk? 

Nem csalás, nem ámítás, ez bizony egy szakácskönyv Márk konyhája címmel. A borítóból ítélve hatvan stílusos recptet találunk benne. Persze, hogy stílusos, mi mást is kaphatnánk egy ilyen színes egyéniségtől!
Hogyan kóstoljunk whiskyt?

Hogyan kóstoljunk whiskyt? 

Mit tudhatunk meg a whiskyről a színe alapján? Mennyire dugjuk bele az orrunkat a pohárba? Jéggel vagy jég nélkül érdemes kérnünk a whiskyt? Dave Francis, az Edrington nemzetközi nagykövete igazán hasznos tanácsokat adott az idei Whisky Show résztevőinek, melyekkel még a kezdők is bármilyen eseményen megállhatják a helyüket. Az alábbi összefoglalóban az is kiderül, hogy a nők miért ügyesebbek a whisky kóstolásban, mint a férfiak.
Itt az első Zöldülők Vására!

Itt az első Zöldülők Vására! 

Hogy néz ki egy intimkehely és hogyan kell használni? Milyen az illata egy környezetbarát mosószernek? Hogyan lehet egyszerűen csökkenteni a háztartásunk által termelt szemét mennyiségét? Milyen eszközökkel lehet csökkenteni a műanyag-hulladékot? Tényleg annyira macerás a mosható pelenka? A Felelős Gasztrohős Alapítvány egy ismert áramszolgáltató támogatásával és az Ökoanyu, Nagy Réka, négy fenntarthatósági tematikájú könyv szerzőjének közreműködésével rendezi meg az első Zöldülők Vásárát. A november 11-e programra várják azokat a környezetbarát életmód iránt érdeklődőket, akik szeretnének megismerkedni a gyártókkal és termékeikkel, feltenni kérdéseiket a - az úgymond - zöldüléssel kapcsolatban.
Gasztrocsúcs Budapesten

Gasztrocsúcs Budapesten 

November 8-án együtt főz a jelenlegi magyar Bocuse d'Or csapat, azaz Pohner Ádám, Csillag Richárd, Segal Viktor és Hamvas Zoltán, két norvég Bocuse legenda, Odd Ivar Solvold és Ørjan Johannessen, valamint Széll Tamás és Szulló Szabina. A vacsorajegyekből befolyt összeg a magyar Bocuse d’Or csapat felkészülését támogatja. Ilyen se volt még!
Csip-csip csóka...

Csip-csip csóka... 

Szerencsére egyre több olyan jó kis étterem nyílik Budapesten, a XX. kerületben, amelyik végre a mi lakásunktól sincs messze. Szájhagyomány útján jutott el hozzánk a hír, hogy a Kopaszi gáton nyílt egy étterem, amelyik egy világtalan fekete vagy dolmányos vagy vetési tipusú énekesmadár nevét viseli, és érdemes kipróbálni. Felkerekedtünk a barátainkkal négyesben ünnepelni a Duna-parta, és nem bántuk meg! 

Michelin-csillag ragyog a 100 éves Gellértre 

Ez egy igazi ínyenceknek szóló hír! Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos Costes head chefje ezúttal a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiváljának - úgymond - díszvendégeként a fesztivál exkluzív eseménye, a Lakosztályétterem vendégeit varázsolja el fine dining ételsorával és a hozzá tartozó borválogatással.

A Jani, az Ördöngős nyúl meg a hatlövetű bor + egy video 

Mese, mese mátka, pillangós batárba - Móra Ferenc után szabadon -, volt egyszer egy borász és egy grafikus. Összedugták a fejüket, hogy miként is kaphatna új köntöst néhány palack. Adott volt a jó bor, az Ördöngős nyúl, az ufó, a kőfejtő, az utazó gepárd, a Zebra Zuzu és az öteltekből, a barátságból megszületett a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok új címkecsládja..., ami mellesleg a régi folytatása.           

Magas osztrák férfi felemás cipőben 

Gombóc Artúr biztosra venné, hogy megérkezett a paradicsomba, ha betoppanna a stájer Riegensburg csokimanufaktúrájába. Több száz féle csokit lehet megkóstolni a Zotter családnál, és közben megismerhetjük az édesség elkészítését a kakaóbabtól egészen a csomagolásig. Valójában olyan, mintha épült volna egy szuper csokiüzem, de úgy, hogy az egészet egy édes show vesz körül. Az építészettől a csokipapírig egy stílusú megjelenés, grafika, egyszerűen egy édes kavalkád a natúr csokitól a havasi gyopároson át a szusis vagy baconösig. És ha nem találsz megfelelőt, csak mondd el a kívánságod, és 35 perc alatt kész!        

Sörözés közben Mozartot hallgatni: disznó egy élet 

Napozóterasz, tusoló, vakarógép, gabonamenü várja a stájerországi Auersbach bei Feldbachban a malacokat. A sonkamanufaktúra minden lakóját a szó szoros értelmében kényeztetik, hogy azután pompás sonka legyen belőlük. Ott semmi sem vész kárba. Nincs a sertésnek olyan porcikája, amit ne hasznosítanának. Bámulatos a gasztronómiai kínálat, az ottani étteremben mindent meg is kóstolhatsz helyi borokkal, szörpökkel leöblítve. Remek kirándulás a határól pár kilométerre! 

Serpenyő nem marad szárazon 

Népszerű ételek, gyorsan elkészíthető finomságok, konyhai trükkök, érdekességek és vidám hangulat. Így lehetne összefoglalni a LiChi TV legújabb, október 22-én induló műsorát, melyben egy legendás páros, Kovács Lázár és Kaszás Géza tér vissza a konyhába.

Nyert a Szép kis mákvirág 

Mákos céklatorta az év gyógynövényes, házi cukormentes tortája. Idén a legfinomabb és a legkreatívabb, gyógynövényes tortát is díjazták a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen, melyet Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervez meg minden évben. A rangos zsűriben Lopes-Szabó Zsuzsa, a Györgytea ügyvezetője, Szabó Gyuri bácsi lánya is helyet foglalt, aki a cég különdíját Kunsági Gabriella hobbicukrásznak ítélte oda.

Ez így, ahogy van, tökéletes! 

Kurkó Zsolt, a budapesti Sushi Sei étterem Sous chéfje nyerte a Washoku World Challenge európai versenyét Párizsban, így ő képviseli majd kontinensünket a tokiói döntőn 2019 elején.

100 éves a hazai vendéglátás legendája, a Gellért 

Hogy mi a közös Habsburg Ottóban, Richard Nixonban, Yehudi Menuhinban, Andrew Lloyd Webberben, Zsigmond Vilmosban, vagy Maximillian Shellben? Mindegyikük nevét egy-egy lakosztály viseli a Danubius Hotel Gellértben, ahol többször is megszálltak. Budapest egyik legszebb szállodája idén szeptemberben ünneplte centenáriumát. 

Romantika, bor meg egy kis időutazás 

Idén idította útjára borestjeit a Városliget Café, melynek célja a hazai borkultúra gazdagítása. A legutóbbi szeptemberi eseményen a híres magyar borvidékek borait állították párhuzamba tengerentúli, amerikai borokkal. Még ősszel az újbor tiszteletére is rendeznek egy vacsorát, amit a századforduló romantikája leng majd körül. A legkiválóbb hazai borvidékeket híváták vendégségbe, a vendégek villányi, egri, balatoni, etyeki és természetesen tokaji különlegességeket kóstolhatnak meg. 

Kiderült, mi a leggyakrabban fotózott magyar Instagram étel! 

Egy hazai országos ételrendelő portál utánajárt, hogy a magyarok mely hungarikumnak számító ételeket szeretik kitenni az Instagramra. Az is kiderült, hogy ez a lista nem egyezik a házhoz szállított kedvenc fogásokkal.

Csoki, kortárs művészekkel 

Kortárs művészek alkotásai díszítik az idén 160 éves Gerbeaud cukrászda jubileumi csokoládéit. A limitált számú „művészi édességhez” a világ egyik vezető csokoládégyára, a Cacao Barry – kizárólag a Gerbeaud számára készített - csokoládéja szolgálja az alapanyagot. A három különböző csomagoláson pedig Kiss Tibor zenész-festőművész, Réti Kristóf, az Autistic Arts Alapítvány művészeti foglalkozásain alkotó autista művész valamint Áron Eszter, az Áeron márka alapítója és tervezője egy-egy műve szerepel.

Vad fűszerekkel, aszalt fügén érlelve 

Madagaszkár őshonos állata, a gyűrűsfarkú maki díszíti a világ talán legismertebb likőrkészítőjenek legújabb italkülönlegességét, a Kalumba Madagascar Spiced Gint. A komplex fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző gyógy- és fűszernövény italt tölgyfahordókban, aszalt fügén érlelik hónapokon át. A most bemutatott különleges zamatú, borókapárlattal készült ital a világon elsők közt feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta nevét.

Grassalkovich gróg nagy gombját újra felvarrták 

Bár az ősz már itt toporog az ajtóban, a rozét nem engedjük a nyárral elfeledni. Reneszánszát éli - nemcsak nálunk, az egész világon. A mátrai Nagygombos klímája kiegyenlítettebb az ország déli vidékeihez képest, és ezért pompás, zamatos szőlő terem a rozéhoz. Takács-Barta Anna borász mindig a természetességre törekszik, és hiszi, ha a rozét nem siettetjük, meghálálja - már az első kortynál.   

Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon 

Huszonnyolcadik szürete a Bujdosó családnak az idei, de az első, amelyiken az alapító szülők nem vehettek részt. A háromgenerációs borászcsalád a Balaton déli partján műveli szőlőit, és készíti borait. Feri, aki gyakorlatilag átvette a pincészet irányítását, és testvére Zsiga nemcsak a Somogyi-dombság, hanem a Balaton szerelmesei is! A vitorlásversenyek népszerű részvevői. Mi lett ebből? Egy igazi matrózos borkollekció!     

Azért a rántott csirkét még ne dob ki! 

Hitted volna, hogy létezik vegán triatlonista? Érdekel, hogy mik a legújabb orvosi ismeretek a növényi alapú táplálkozásról? Fontolgatod, hogy átállsz a vegán életmódra, de nem tudod, hogy kezdj bele? Szeretnéd megelőzni a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, vagy kigyógyulni belőle, és kíváncsi vagy, mit tehetsz magadért? Már húsmentesen élsz, és néhány új receptre vágysz? Akkor 2018. szeptember 8-9-én a budapesti Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban a 22. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁLon a helyed! Az ingyenes rendezvény táplálkozási szakemberek előadásait, vegetáriánus ételkóstolókat, öko- és bio szemléletű termék-bemutatókat kínál - nem csak vegetáriánusoknak! Az esemény idei arca Kowa, aki több mint 16 éve maga is húsmentesen él.

Páratlan párlatok Kínától Katalinig 

Pattogó tűz a kandallóban, halk Csajkovszkij, ritka szivar az asztalon vagy fiatal hipszterekkel teli belvárosi bár egy nyüzsgő szombat éjszakán? Manapság mindkét képnek elengedhetetlen kelléke egy pohár prémium whisky. De milyen utat járt be az élet vizének is nevezett gabonapárlat, míg a világ összes sarkát meghódította?  

II. Erzsébet sem hagyja ki... 

Minden nap pontban délelőtt 11-kor egy pohár gin tonicot kortyol el a brit uralkodó immár hosszú évtizedek óta. Igazi frissítő, éppen ezért töretlenül népszerű nálunk is ez az ital, és persze a belőle készülő koktélok is. Egyedi ízvilága sok bártendert megihletett már, így az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy is, hogy közben a környezettudatosságra is figyelünk.

Egy életmű, amit mindenki szeret 

Életműdíjat kapott az újszilvási Bolyhos László. A Pálinka Nemzeti Tanács elismerését az országos pálinkaversenyen vehette át a Parlamentben, amikor kihirdették 2018 legjobb pálinkáját. Bár a legjobb itóka díját idén a Tolna megyei Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el, de Magyarország legjobb, 10 ezer palack feletti pálinkája a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett. 

Mosolygó buborékok egy pohárban 

Egész életében azon dolgozott a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon, hogy ne legyenek tavaszra buborékok az üvegekben, mégis erről, vagyis a pezsgőtől vált áldottá a neve. Az akkor selejtnek tartott bor gyorsan vált a francia főúri reggelik és ünnepek kedvencévé a champagne. A pezsgő ma virágkorát éli! Óriási kedvenc, de sajnos Magyarországon még mindig csak szilveszter környékén fogy belőle igazán.       

Öt dolog, amit nem tudsz a dobozos üdítőkről 

Fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás a nyári melegben: a dietetikusok ajánlása szerint ez lehet víz vagy tápanyagban gazdag és egészséges gyümölcslé. Vajon igaz az, hogy a hosszabb szavatossági idővel rendelkező dobozos gyümölcslevek legalább olyan egészségesek, mint amit otthon készítünk? Az alábbiakban lerántjuk a leplet az 5 legelterjedtebb mítoszról, ami a dobozos gyümölcsleveket övezi.

Vaníliafagyi nagyító alatt! Mit gondolsz, mit találtak? 

Népszerű nyári csemegét, vaníliás, dobozos jégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Összesen 18 terméket vizsgált az intézet, amelyeknél a szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek. Élelmiszer-biztonsági szempontból nem akadt gond, viszont jelölési hiányosságok miatt 4 esetben figyelmeztetni kell a vállalkozókat, míg egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabnak a szakemberek, édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.

Csúcsborok az érseki asztalon 

Bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket Egerben a második Vino Kóstoló Ünnepen, amit augusztus 24-én és 25-én rendeznek. A város legkedveltebb sétálóutcáján található Érseki Palota udvarán várják a borkedvelőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. 

Oscar-díjas a magyar kézműves csoki 

Magyar kézműves csokoládé nyert idén a gasztronómiai Oscaron. A nemzetközi versenyen tavaly a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra fagylaltjait, idén csokoládéját választották a világ élvonalába.  

Csapra magyar! 

A világ több mint 100 országában minden év augusztusának első péntekén arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki egy sörös újdonságot. A hazai sörösök az idén csapolt sörrel ünnepelnek. 

Szívjunk együtt szál nélkül! 

Szívószálmentesség éjjel-nappal! Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány újra a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot. Kezdeményezésükhöz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozik, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat. A kampányt augusztus 5-én egy nagy, közös szívószálmentes koccintással indítják el a Szabihídon.

Forró téma: sós desszertek a meleg napokra 

Ha nyár, akkor hajnalig tartó baráti összejövetelek, vidám hétvégék a gyerekekkel, gondtalan utazás… és persze állandó fogyókúra. Ha a meleg évszakban jókedvünket és alakunkat is szeretnénk megőrizni, és a családot is jóllakatnánk, akkor válasszunk pulykahúsból készíthető fogásokat. Váltsuk le a cukros édességeket egészséges sós csemegékre! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ezek a receptek sem az időt, sem a kalóriát nem pazarolják.

Imádjuk a cukros üdítőket nyáron 

Jóval több salátát és rengeteg cukros üdítőt teszünk kosarunkba a forró hónapokban, de zömében ugyanazokat a laktató főételeket választjuk, mint télen – derül ki a Falatozz.hu országos felméréséből.

Sörben az igazság 

Számos újdonsággal tér vissza az ország egyik legnagyobb sörfesztiválja Buda várába. A szervezők többek között a sörfogyasztók edukációját tűzték ki célul, melyre saját felmérésük szerint nagy szükség van. A folyékony kenyér alapvető egészségügyi hatásait ugyan sokan ismerik, azt például már kevesen tudják, hogy a szoptató kismamáknak kifejezetten ajánlott az alkoholmentes sör.

Hordóba zárt tango 

Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett - adta hírül a Wineglass Sajtóklub.

Bioboltok a tenyeredben 

Bevásárlószatyor, lelkesedés, szezonális receptek mind megvannak, de nem tudod, hogy hol szerezhetnéd be a hozzávalókat? A Felelős Gasztrohős Alapítvány applikációja ebben segít! Elő az okostelefonokat!

Nem kell csinálni semmit a jó borral, de azt időben! 

Halk szavú, megfontolt ember. Elsőre tudományos kutatónak néznénk. Az egri Gál Lajos Pincészet tulajdonosáról kiderült, valóban kutató szeretett volna lenni, csak nem vették fel. Ma vegyész, szőlész és borász végzettséggel rendelkezik. Majd jött az egri kutatóintézet, később az Eszterházy Főiskola, és amikor fia, Péter már útban volt, akkor döntötte el, lesz saját szőlőjük, pincéjük, boruk... Így kezdődött az ismert egri pincészet története. 

Milyen a sör atomja? 

Szuper jók a magyar sörök - ez derült ki a a NÉBIH Szupermenta tesztjén, amit a Magyar Sörgyártók Szövetsége örömmel üdvözölt. A hatóság húsz féle dobozos csomagolású, a hazai piacon forgalmazott világos sört bontott atomjaira. Mind a sörök minőségét, mind pedig jelölését rendben találták. Tavaly összesen több mint 6 millió hektoliter sör ittunk meg, amelyből mintegy 3,5 millió hektoliter a dobozos.

Légy egy napig dögös olasz! 

Az olaszokról általában az elegancia, a könnyedség, a gasztronómia szeretete, na meg az erős gesztikuláció jut eszünkbe. Bár Itáliában sem olajbogyóból van a kerítés, a mediterrán életmód bizonyítottan testnek-léleknek is jóbarátja. Végy egy szabad napot, és tippjeink segítségével kóstolj bele te is a hamisítatlan olasz édes életbe! Ennél jobb napot nem is választhattál volna!

AD 996 - avagy Pannonhalma legendája borba öntve 

Az AD nem egy titkos kód! Az anno Domini latin kifejezés rövidítése, és azt jelenti, hogy az Úr évében, vagyis az időszámításunk szerint. Az AD 996 tehát azt jelzi, hogy ebben az évben telepítettek a bencések monostort Pannonhalmán, akik azonnal nekiláttak a rómaiak kezdte szőlőtermesztés folytatásának. Ez a - mondjuk úgy - monogram ma is megtalálható az apátsági pincészet címerében - így a borok címkéjén is. Egyébként is, az apátsági borok nevéből mindenütt árad az egyházi attitűd, a latin nyelvkultúra. Kóstoljunk bele áhítattal! Megéri!

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között 

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő. Részemről Coco Chanellel értek egyet, és azonnal megkóstolom!

Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk? 

A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel! 

Szaladozó, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés, hangzavar -  a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp, hogy nyugodtan mehess elkölteni például egy finom ebédet csemetéiddel, és ne kelljen félidőben felállni, még mielőtt bárki jóllakott volna...

Már terítenek nekünk Fehérváron! 

Pizza, hamburger, hot dog… – június 22-24-ig Székesfehérvár behódol a kuliránis élvezeteknek. A világ legnépszerűbb ételei mellett előkerülnek az olaszos ízek, a kávékülönlegességek valamint a kézműves borok és sörök is. Az eseményt kulturális programok kísérik majd: koncertek, játszóház, street art és slam poetry…