Események cikkek

Gordon Ramsay berezelt Tasmániában?
A világhírű szakács, Gordon Ramsay műsorában, az Új utakon második évadjában életveszélyes helyzeteknek teszi ki magát. Bár Gordon Ramsayről tudni lehet, hogy „kemény” férfi mind testileg, mind lelkileg: ironman sportoló, gyakran mászik hegyet, szeret halászni, továbbá részt vett egy indai tíz napos elvonuláson is. Az utazós-főzős műsorban mégis számos olyan nehézséggel találkozik, amire egyáltalán nem volt felkészülve. Szeptember 6-án 14 órakor indul az Új utakon második évada a NatGeo-n.

Elindult a Konyhafőnök középdöntője
A Konyhafőnök középdöntőjében a legjobb tizenkét versenyző bizonyíthat, és rögtön az első napon komoly tétre ment a dolog, hiszen VIP vendégeknek tálalták az ételeiket.

Amerika továbbra is hatalmas büntetővámmal sújtja a skót whiskeyt
Az amerikai kereskedelmi kormányzat alaposan kihasználja a britek szorult helyzetét, már, ami a Brexitet illeti. A kereskedelmi megállapodások hiánya miatt az USA úgy érzi, csuklóztathatja régi szövetségesét: a skót whiskyre októberben kivetett 25 százalékos büntetővámot fenn kívánják tartani.

Nagy jövő előtt áll a rozé?
Mindenki, - főleg a rozét készítő borászok,- előszeretettel mondja, hogy a rozé töretlenül népszerű, és évről évre nő e borstílus rajongótábora, ezzel együtt pedig az eladási számai is. Vajon igaz ez? És milyen irányzatokra kell odafigyelnünk, ha lépést akarunk tartani a trendekkel?

Aszalj gyümölcsöt!
Ma már nem csak kenyeret érdemes otthon sütni, hanem a gyümölcsöket tartósítani, hiszen az aszalás ideális módja a gyümölcsök, gombák és gyógynövények egyszerű tartósításának. Mit több, finom és egészséges. Nincs szükség hozzá sem tartósítószerre, sem cukorra, sem más egyéb adalékanyagra. Mégis tökéletesen megőrizhető vele az élelmiszerek vitaminjai és ásványi anyagai.

4 egészséges hype, aminek ne dőlj be!
Nem szabad mindent elhinned, amit a közösségi médiában látsz, hiszen nem minden egészséges annyira és úgy, ahogy azt állítják.

Brutál növekedést hozott a járvány a webshopokban
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.

Cukormentes torták: győzött a Szentivánéji álom
A pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. Magyarország Tortája a Curiositas lett, melyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában megkóstolhatja.

Anglia elhízik, ha nem lesznek komoly intézkedések
Angliában hasonló eszközökkel terveznek küzdeni a gyorséttermi ételek ellen, mint korábban tették a dohánytermékek esetében: hirdetések betiltása, súlyos adók kivetése, az érintett cégek kitiltása az iskolák környékéről. Az időzítés nem véletlen, vannak ugyanis olyan kutatási eredmények, melyek azt állítják: az elhízás, a túlsúly komoly kockázati tényező lehet a koronavírus járvány idején.

Húsmentes húsgolyóval rukkol elő az IKEA - hamarosan te is megkóstolhatod!
A vásárlók kedvencét új formában kínálja a Magyarországon is elérhető svéd áruházlánc. Azoknak kínál ezzel alternatívát a cég, akik nem akarnak lemondani a kedvenc ételükről, és fontos számukra a fenntarthatóság.
A nyár itala: jegeskávé
A legenda szerint a jegeskávét francia gyarmatosítók találták fel, akik tej helyett hideg vízzel öntötték fel a kávéjukat, hogy jobban bírják az algériai forróságot. A frissítő ital azóta meghódította az egész világot, és minden kávékultúrában helyet kapott. Az elkészítési mód és a hozzávalók régiónként változhatnak, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen itala.
Óriási nemzetközi elismerést kapott a magyar Opera Gin Budapest
A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest.
3D-s nyomtatott vegán-steak: már nem fikció, létezik!
3D-nyomtatás. Vegán steak. Két teljesen különböző dolog, ám ezt most egybegyúrták és ma már 3D-nyomtatóval készítenek alternatív marhahúst. Mi nem tudjuk eldönteni, megkóstolnánk-e vagy inkább kihagynánk ezt az ételt. Pedig a termék kifejlesztői jövőre az európai piacra is betörnének vele.
Fördős Zé grill-tippjei
A nyár berobbanásával a grillpartikhoz ad megfogadható, jó tanácsokat az ismert műsorvezető.
Mexikó és az egzotikus tömények esete
A nyár a trópusi ízekről is szól – cikksorozatunk legújabb részében a legfinomabb tequila- és a mezcal alapú italok történetével ismerkedünk meg
Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben
A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki 1 , a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.
Az új őrület: citromdinnye!
A holland HillFresh vállalat az elmúlt évben behozta az európai piacra az Ázsiából származó, teljesen új típusú, „limelon” nevű sárgadinnyét, amely magas cukortartalma ellenére nem túl édes, mivel kombinálja a sárgadinnye édes és a citrom fanyar ízét.
Exkluzív kávékutatás
A magyar kávéfogyasztók kétharmada biztosan kétségbe esne, ha a jövőben megszűnne a kávétermelés. Pedig hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti.
9+1 érv, hogy miért együnk cseresznyét
„Istenek eledele” – így nevezték a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtájú cseresznyére igaz, hogy érdemes belőle minél többet enni, pláne most, amikor indul a szezon!
Tej Világnap - játssz és nyerj!
Ma van a 45. Tej Világnapja. Miközben a magyarok az Európai Uniós átlag alatt fogyasztanak tejterméket, addig a járvány alatt jóval többet vásároltunk belőle, mint azelőtt.
Többet sütöttünk a karanténban
Mit és hányszor sütöttek a magyarok a karanténban? Erre a kérdésre kereste a választ a Pek-Snack online kérdőíve, amely 3000 ember megkérdezésével készült május elején. A válaszadók 43 százaléka valóban igyekezett ritkábban boltba menni a járványügyi korlátozások idején. A legtöbben heti kétszer sütnek otthon, általában édességet. A kakaós csiga a favorit, a sós péktermékeknél pedig a pogácsa a magyarok kedvence.
5 pontos jegestea-kisokos
Közeledik a nyár, és vele a finom jeges teák időszaka. Ha szeretnétek ebből is a legjobbat választani, adunk néhány szempontot, ami segíthet, hogy valóban a számotokra legmegfelelőbb hűsítő ital kerüljön az asztalatokra
Egy alulértékelt, ám klasszikus koktél kalandos története
Legújabb sorozatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, a legizgalmasabb eredetsztorikba, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainak titkos receptjeibe. A sorozat első részében egy legendás gyümölccsel és koktéllal érkeztek, amiről maga a koktélbár is kapta a nevét: fókuszban az ananász.
Csapvíz, ásványvíz vagy szűrt víz?
Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása. Közeledik a nyár, növelnünk kell a folyadékbevitelt. Mennyit igyunk? És főleg mit?
Óda a medvehagymához, avagy mi is az a superfood
Miért együnk medvehagymát? Elsősorban azért, mert finom! Emellett számos jótékony hatása is van, ezekre is kitérünk írásunkban.
Frissítve: Mi lesz veled hagyományos müncheni sörfesztivál?
Megtartsák, vagy ne? Mostanában ez a kérdés foglalkoztatja a müncheni Oktoberfest rendezvény szervezőit. Pénzügyileg komoly bukta lenne a söresemény halasztása, népegészségügyi szempontból viszont lehet, hogy sokat hozna a konyhára.
5 étel a stressz ellen
Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás. S valóban, az ételek fantasztikus tápforrásai szervezetünknek, csak tudnunk kell, mit tartalmaznak. Számtalan olyan is van köztük, amelyek még a stressz ellen is jók. Mutatunk párat, amik segíthetnek a karantén miatt egyre gyűlő feszültség legyőzésében.
Kampány a hazai termelőkért
A járvány okozta nehézségek áthidalására, a munkahelyek megőrzéséért indít kampányt a Magyar Termék Nonprofit Kft. A „Vedd a hazait! Védd a hazait!” akcióhoz bárki csatlakozhat, akinek fontos az itthon előállított termékek vásárlása és a hazai szolgáltatások igénybevétele.
Itt a legújabb kistestvér
Április elejétől már ott van a boltok polcain a Dreher IPA. A receptúra elkészítésével a sörfőzőmesterek célja az volt, hogy egy igazán markáns ízt hozzanak létre. Érdemes kipróbálni a húsvéti sonka mellé!
Csokinyuszi helyett müzlit veszünk
Bár attól nem kell félni, hogy nincs elég csokinyúl és csokitojás a boltokban, a járvány miatt más termékek a favoritok, például a müzli és a chips.
Sonkavásárlás - a nagy dilemma
Ahogy az minden évben szokás, a hatóságok ismét elvégezték az ünnep előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket a sonkákra és kalácsokra vonatkozóan. Jó hír, hogy a jelek szerint nehezen tudunk mellényúlni idén.
Főzz finomat otthoni tartós cuccokból
Ingyenes receptgyűjteményt adott közre a Magyar Vöröskereszt, a NoSalty és a Publicis Groupe Hungary. Ahhoz adnak tippeket, hogy miként főzzünk a már otthoni készletből változatos fogásokat. Közben a felhasználók támogathatják is Magyarország legnagyobb humanitárius szervezetének koronavírus elleni munkáját.
Egy majdnem elfeledett magyar borvidék
Már a római kortól ismert volt a zalai bortermelés, mégis, a vidékről, e tekintetben alig tudunk valamit. Pedig igazán figyelemre méltó borokat alkotnak a helyiek. Igaz, a ma gazdái más-más fajtákban látják a vidék jövőjét, de ennek fő oka, hogy a különleges, és igen különböző termőtalajokon más és más típusok érzik jól magukat. A Bussay Pincészet gyönyörű, testes borai csak saját, csak minőségi szőlőkből készülnek. Meg kell kóstolni!
Újdonság a hazai alkoholmentes sörök piacán
A Dreher kiszélesíti az alkoholmentes sörpiacot: a vállalat szakemberei egy vörös sörrel nyújtanak új alternatívát a fogyasztóknak. Az egyedi eljárással készülő főzet sötétebb színével és markánsabb ízével eltér mindentől, amit eddig az alkoholmentes sörök piacán megszokhattunk.
Még százat kell aludni, és csendben mehetünk szabira…
Pontosan 100 nap múlva kezdődik a foci EB. Sajnálom azokat a hölgyeket, akiknek éppen erre az időszakra esik például a házassági évfordulója… Sebaj! Június 12-étől miénk a világ, irány a szépségszalon, az uszoda, a traccsparti a barátnőkkel – már persze, ha ők sem szeretik a labdarúgást… Azt minden esetre megígérem, hogy a nevezetes naptól lehetőleg olyan recepteket ajánlok majd, amilyeneket gyorsan elkészíthetsz, és pont kitart 2x45 percig!
Tavaszi nagytakarítás
Böjt idején sokan kezdenek méregtelenítő kúrákba, léböjtbe vagy akár csak egyszerű diétába. Ilyenkor azonban elsősorban nem a fogyáson van a hangsúly. Fontos, hogy tisztában legyünk étkezési vagy egyéb szokásainkkal, és azzal, hogy ezek milyen hatással vannak mindennapjainkra. Nézzük, mit is tehetünk testi- és lelki egészségünkért!
Konyhakiállítás a hétvégén
Érintésre nyíló borhűtő, gondolatolvasó kávéfőző, láthatatlan indukciós főzőlap: ezekkel mind találkozni lehet a 11. Konyhakiállításon február 28-március 1. között. A szakma hazai képviselői ott mutatják be először legfrissebb bútoraikat, gépújdonságaikat, eszközeiket a nagyközönségnek. Dobó Ági, Wossala Rozina, Mautner Zsófi, Steiner Kristóf, Jancsa Jani, Hokama San és Jókuti András mellett még sokan mások is ott lesznek a Budapest Arénában!
Standoltak az ország legjobbjai
Ismét Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Stand kapta a legjobb étteremnek járó díjat. A 2020-as gálán volt egy-két újdonság, egyébként nagyjából a papírforma döntött...
Olimpiai ezüstöt kapott a bravúros magyar cukrász!
Ezüstérmet nyert a 25. IKA CulinaryOlympics konyhaművészeti olimpián, vagyis a szakácsolimpián Szántó Éva. A székesfehérvári hölgy cukrászművészeti kategóriában 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával vette le a zsűrit a lábáról. A vetélkedésen több, mint 2000 induló vett részt.
Tiszta krimi: egy 24 fejű sárkánynak köszönhetjük a Balatont!
Tudtad, hogy valaha egy 24 fejű sárkány élt a Bakonyban, aki igen jó ízlésű, ám nagyon falánk volt? Nos, erre is fény derül február utolsó napján Balatonfüreden, a Kisfaludy strand parkolójában, ahol 16 híres balatoni étterem séfje süt-főz. A GasztroPiknik ingyenes borkóstolóján mutatják be a régió új közösségi borát. A gyerekek pedig sárkányeledelt is készíthetnek Füred Kapitány segítségével. Szóval télen is el kell menni a Balatonra!
Durian, mangosztán, afrikai szarvasuborka és társai
Olyan gyümölcsökről lesz szó, amelyeket szinte sosem láthatunk magyar piacokon. Physalist már lehet néha kapni, de a többivel csak egzotikus országokban találkozhatunk.
Minden cseppje dalol
Újpest peremén, egy ipartelepen működik Magyarország első olyan lepárló üzeme, mely kizárólagosan kézműves gint gyárt. Itt készül az Opera Gin Budapest, Magyarország prémium kategóriás London Dry ginje.
Szavazz a szerelemre - is
Biztosan van kedvenc éttermed, kávézód, borbárod. Add le szavazatodat bármelyikre február végéig, segítsd a szívedhez közel álló vendéglátóhelyeket, hogy megnyerhesse a Best of Budapest & Hungary díjat. Márciusban derül ki, melyeket tart a nagyközönség és a szakma 2019 legjobbjainak. Közben kellemes órákat tölthetsz a kedveseddel! Mindenkinek megéri!
Minden negyedik házhoz rendelt étel pizza
Elkészítette Magyarország pizzarendelési-körképét a Falatozz.hu országos ételrendelő portál A nemzetközi pizza világnap alkalmából. Az étlapokon szereplő pizzák közül a legnépszerűbb jelenleg a Hawaii pizza, de a rendelési adatok alapján a legtöbben saját magunk szeretjük összeválogatni a feltéteket.
Bábeli rendet vágott Veres István és csapata
Tökéletes minőség, harmónia és innováció: alapvető követelmények a Bocuse d’Or-on. A csúcsgasztronómia egyik legnagyobb presztízsű versenyének döntőjét a héten tartották Magyarországon. Veres István, a Bábel Budapest étterem séfje és csapata győzött.
Színre lépett a lecsó
Hungast Pécs a nyertes! Az év legrangosabb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításán, a Sirhán a Közékeztetési szakácsverseny idei versenyfogása a lecsó volt. 12 csapat indult, és a pécsiek nyertek.
Ismét toppon a fejes
Megkezdődött az év legrangosabb élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása, a Sirha Budapest. A Bocuse d’Or döntősei pedig megtudták, hogy a fejes káposzta lesz a főszereplő zöldség a döntőben a szivárványos pisztrángból, illetve fürjből és kacsamájból készülő versenyfogásokhoz.
Ó, ha Bálint ezt tudta volna!
Emlékezetessé szeretné tenni az egyik ismert légitársaság a Valentin-napi utazást. 40 egyedi, szerelmes hangulatot idéző desszertet és fogást kínál a fedélzeten és a 6 kontinenst behálózó reptéri társalgókban. Most elcsöppenünk!