Recept cikkek

Rossz a közérzeted? Ez a 9 étel meggyógyít!
Az alábbi ételféleségek nem helyettesítik az orvost, de jelentősen javíthatnak a náthás vagy az influenzás beteg közérzetén.Chili paprika, gőzölgő tyúkhúsleves - csodát művelnek, mint a többi ételajánlatunk is!

Főzz a semmiből finomat!
Volt Hofi Gézának egy poénja, nem emlékszem pontosan rá, de a nyugdíjasok-patkányok-szemeteskukák háromszögéről szólt, valami olyasmi lehetett, hogy a nyugdíjasnak meg kell küzdenie a patkánnyal, ha a szemétből enni akar. Ha ennyire nem is tragikus a helyzet, mindig is csodálattal néztem azokat a nagyikat, akik a semmiből is képesek voltak vacsorát varázsolni az asztalra. Nézzük, mit főzzünk, ha nincs otthon semmi.

A vágy fűszerei
Néhány száz évvel ezelőtt még luxuscikknek számítottak az alábbi fűszernövények. Keresettségük azonban nemcsak annak volt köszönhető, hogy megízesítették a középkori Európa meglehetősen egyhangú ételeit, hanem vélt és/vagy valós afrodisztikus hatásaiknak is.

Boros-szőlős pisztráng
A gomba és a szőlő különleges, igazi őszi ízpárosítás.

Juhtúrós-boros báránysült
Báránysült juhtúrós-boros szószban párolva.

Szőlős vöröskáposzta-saláta
Borból még salátát - illetve öntetet is lehet készíteni. Némi előrelátást igényel, mert előző este neki kell látni!

Királyrák boros-fokhagymás mártással
Különleges alapanyagok, egyszerű recept - lenyűgözheti vendégeit

Sárgadinnyés szőlőkehely
Egyszerű ugyanakkor látványos desszert, finom gyümölcsökből.

Zelleres-köményes szőlősaláta
Egy cseppet sem unalmas saláta szőlőből, zellerből és édesköményből

Szarvasbélszín erdészmódra
A szarvashús áfonyalekvárral klasszikus és megunhatatlan párosítás.
Fehérboros báránysült flambírozott szőlővel
Lassan párolt bárány, látványos, konyakkal hirtelen sütött szőlővel tálalva.
Szőlős túróhab áfonyával
Könnyű túróhab a szezon gyümölcsével ízesítve
Töltött gomba mártással
Libamájjal és vargányával töltött gombafejek, besamellel és barnamártással
Göngyölt bélszín nyárson sütve, színesbors-mártással
Látványos és ízletes nyársra húzott göngyölt bélszín
Gazpacho parmezánforgáccsal
Ízletes hideg zöldségleves, a spanyolok kedvence.
Vörösboros őzpörkölt dödöllével
Az ismét egyre népszerűbb dödölle önmagában, tejföllel is finom, köretként pedig kiválóan illik vadételekhez, például az őzpörkölthöz is.
Boros-szőlős menüsor, mesterszakácstól
Boros, szőlős menüsor őszre, Andreas Mensch mesterszakácstól, a Sofitel Paris Budapest éttermének séfjétől. Kagylótól a bórjúszeleten át a szőlőhabig.
Nem pánikkeltés! Ha fáj a hátad, azonnal orvoshoz...
A legtöbben csak legyintünk, amikor fáj a hátunk, a gerincünk. Pedig akár komoly betegségek első tünete is lehet! Tuberkulózis, gerincsérv, daganat, csontritkulás - minderre utalhat a vissza-visszatérő hátfájás.
A friss fűszernövények csodát tesznek!
A levesek és egytálételek alfája és omegája a fűszerezés. Ezeknek a fogásoknak az elkészítéséhez a legalapvetőbb adalékanyagok a friss konyhai füvek és a szárított fűszerek.
Torma krémleves villányi módra
Villányban a Bortrezor étterem pincéjében készítette először saját kezűleg Polgár Kata kis létszámú, baráti csapatnak. Ám oly népszerű lett, hogy azóta is szerepel az étlapon, és a rendezvények menüjében, és a budapesti éttermük is a villányi recepttel dolgozik.
Miért együnk gabonaféléket?
Vajon az emberiség legősibb táplálékából, a gabonafélékből melyek s milyen minőségben kerülnek be étrendünkbe? S vajon mi az oka annak, hogy az évtizedekre elfeledett kukoricaliszt, zab és köles nálunk is reneszánszát kezdi élni, és újra felkerült az egészséges táplálkozás híveinek asztalára?
Húsok vörös- és fehérborral-receptekkel!
Sertés, bárány, borjú, baromfi, hal. Mindegyikhez ízében harmónikusan illeszkedik a bor, a szőlő. Most egy-egy sertés, bárány és borjú receptjével hozzuk meg kedvüket a főzéshez.
A legfinomabb francia szárnyas receptek
A franciák a marhahúst kedvelik a legjobban, de szeretik a csirkét, a pulykát, a kacsát és libát is. Most a szárnyas receptjeikből kínálunk néhány különlegességet!
Palacsintában sült kapros tengeri halfilé
Mai vacsorának sem késő még elkészíteni, hiszen a meleg miatt hamar ki tudjuk olvasztani a halat.De holnapi ebédre is kitűnő választás, így bőven van időnk egy sütemény elkészítésére is.
Eredeti francia levesek
Ha még sosem próbálta, most éppen itt az ideje, hogy eredeti francia recept szerint főzzön finom leveseket. A hagymaleves sajtos pirítóssal, vagy a Dubarry krémleves nem hiányozhat a magyar konyhákból sem.
Miért pazar a francia konyha?
A francia konyhaművészetet már a középkorban megalapozták, s a mai hírnévhez az egymást követő uralkodók maguk is hozzájárultak egy-egy finom étel meghonosításával udvarukban.
Mennyei, borral megboldult ételek - receptekkel
"Bor - ezen kifejezés alatt a magyar mindig szőlőnedvből készült italt ért oly vidékeken azonban, hol szőlőt nem termesztenek s gyümölcsből gyártanak bort, mindig hozzá teszik, hogy minő bor..."
Itt az igazi "cordon bleu" recept is!
Igazi francia marhargut és két bélszínből készült ételt ajánlunk. Ami a gallok kedvenc étele, az a mi gyomrunkat sem fogja "megfeküdni"..És itt az igazi cordon bleu recept!!
Most tegye el a gyümölcsöket, zöldségeket télre! Tanácsaink!
Nyáron, amikor mindig lehet friss zöldséget, gyümölcsöt kapni, nagyon egyszerű változatos és egészséges ételeket készíteni. Télen már nehezebb a helyzet, de nem megoldhatatlan, hiszen szinte minden zöldség és gyümölcs tárolható fagyasztva. De azért érdemes néhány tanácsot megszívlelni!
Igazi nyári luxus-vacsora-receptekkel!
Szeretne valami nagyon jót és egyben szépet tálalni a vendégeinek? Ajánlatunk az asztalra:Zöldségekkel töltött padlizsán, Parajjal rakott burgonya kecskesajttal grillezve, Piritott laskagomba.
Sárgadinnyés hűsítő desszert receptek
A sárgadinnye ínyenceknek, a málnát szeretőknek nemcsak hűsítő desszertet, hanem még vitaminbombát is ajánlunk ezzel a hideg csodával. Gyors, finom és nem hízlal (annyira).
A leggyorsabban elkészíthető nyári hűsítők
A házi készítésű feketeribizli-sörbet fantasztikus: íze kirobbanóan friss, és gyönyörű, mélybíbor színe van. A fagylalatok gyümölcsből- lehűtenek és még egészségesek is.
Levesek lédús gyümölcsökből és zöldségekből
Schiller Lívia és Schiller György Mindenki szakácskönyve című könyvükben többek közt olyan levesek receptjeit ajánlják a konyha tündéreinek, melyek desszertként vagy előételként különleges komponensei lehetnek egy kiadós ebédnek. Az alább felsorolt három leves zöldségek és gyümölcsök ízes egyvelegei.
Isteni fehérpecsenye hidegen - melegen ajánljuk!
A nagy nyári melegben nem mindig kívánunk meleg ebédet, vagy vacsorát. A húsról viszont sokan nem szívesen mondanak le. Ráadásul az alábbi receptet eleve előre kell elkészíteni, tehát akár előző nap este is megsüthetjük.
Isteni és gyors nyári zsírégetés, éhezés nélkül !
Legyen kicsit olasz - Itáliában ugyanis a minestrone az egyik nyári kedvenc. A tésztás-zöldséges leves finom, laktat, miközben fogyaszt. A levessel beindíthatja a zsírégetést és megelőzheti az éhezést.
Mit készítsünk meggyből és cseresznyéből?
Lédús, zamatos és szemet gyönyörködtető a meggy és cseresznye. De mit készíthetünk belőlük a konyhában? Íme néhány ötlet, melyet ki kell próbálnia! Jó étvágyat!
Van, aki forrón szereti ... de hidegen is tökéletes!
A kihűlt kávé nem éppen élvezetes. Elveszti csáberejét, a krém összeesik, az aromákkal teli párolgó illat elillan: nem szívesen fogyasztjuk. Kivéve, ha éppen a meleg ellen alakítjuk hűsítő, finom nedűvé. Ez esetben egzotikus fűszerekkel, csokival-mogyoróval és gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk az aroma-őrző kapszulákba rejtett prémium őrlemény zamatát. Így aztán a bágyadt kánikulában ugyanúgy lehet kedvelt minőségi kávémárkánk a hűsítő társunk.
Egy villámgyors étel: Mozarellás omlett
Gyorsan elkészíthető, tápláló és ízletes előétel, de önálló fogásként is fogyasztható. Mai ebédnek is kitűnő, de akár vacsorának is szívesen ajánljuk!
Változatos saláták, nem "nyúltápok"!
Saláta készülhet szinte mindenből, és túloz az, aki azzal utasítja el ezt a változatos és finom fogást, hogy "nyúltápnak" bélyegzi. Következzen számos zöldséges és más saláta receptje.
Olcsót és finomat...
Magam is meglepődtem, hogy annyi év távlatából hirtelen előbukkant. egy régi emlékkép. Ötéves lehetek. Apai nagyanyám a konyhaasztalon tésztát gyúr, én pedig mellette ugyancsak ilyesmivel foglalatoskodom - kicsiben. Előttem a "hokedlin" a kis nyújtódeszka, rajta az én tésztám: igaz, ebbe nem kerül tojás, csak egy kis víz. Nagyanyám a sajátja mellett az én munkámat is figyelemmel kíséri. Megmutatja, hogyan készítsek belőle apró fonottkalács-formát, aztán ezeket a tűzhelyen, a "spóron" megpirítom, és jóízűen meg is eszem.
A sütés-főzés energiakímélő alapszabályai!
Pár egyszerű mozdulattal, vagy okos szerkentyűvel, hihetetlen mennyiségű energiát takaríthatunk meg a mindennapok során.Vajon tudja, hogy mire jó a prelátor és a csappöcök?
A félreismert finomság: pacal
Előítéleteimet levetkőzve sikerült megbizonyosodnom róla, hogy a pacal nagyon finom, azóta szorgalmasan járom e finomság lelőhelyeit - egy asztaltársam neologizmusával élve -, a "pacaldákat".
Jó tudni! - A tésztafőzés aranyszabályai
A tészta boldoggá tesz! A szénhidráttartalmú ételek fogyasztása jót tesz a közérzetünknek és immunrendszerünknek. Könnyen emészthetőek, gyorsan felszívódnak, és élettani szempontból is elengedhetetlen tápanyagokat-vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat tartalmaznak.
Különleges csirkés receptek,vasárnapi ebédre
Csirkepörkölt? Sült csirke? Szeretne valami különlegeset is végre? Íme néhány ízletes csirkés recept, még elkészül vele ebédre! A bulgár és a cseh konyha különlegességeiből válogattunk...
Szuper tavaszi vitaminbomba menüsor mesterszakácstól
A profi szakácsokat sem hagyja hidegen a tavasz megérkezése. Kis Sándor mesterszakács könnyű, színes menüsort állított össze olvasóink számára, így feltölthetik vitaminkészleteiket.
Éledező gasztronemzet
Egyre többen érdeklődnek Magyarországon a gasztronómia iránt. Az üdvös változás nemcsak a gombamód szaporodó éttermekben érhető tetten, hanem a minőségi étkezés iránti vágy általános erősödésében is.
Nyakadon a sok kalács?
Ha nem tudunk mit kezdeni a megmaradt húsvéti kaláccsal, egy kis praktikával újjávarázsolva tehetjük az asztalra néhány nappal később. Könnyű és finom!
A legjobb tojáspakolások arcra és hajra! Szépülj!
A húsvét egyik "főszereplője" a tojás. De most ne csak süssünk-főzzünk belőle, hanem rafinált pakolásokkal szépüljünk is tőle. Íme néhány egyszerű, de hatékony recept!