Életforma.hu


Így készül az igazi madártej

Így készül az igazi madártej 

Senki nem tudja miért lett ez a neve ennek a finomságnak, az azonban vitathatatlan, hogy az íze mennyei. Forró nyári napokon, jól behűtve ajánljuk.
Bogyós-bögrés süti zabpehellyel

Bogyós-bögrés süti zabpehellyel 

Érdemes az utolsó pillanatig kihasználni a gyümölcsszezont. Az sem baj, ha már nem a legtökéletesebb állapotú a termés, hiszen a szépséghibás gyümölcsök kiválóak lehetnek a süteményekbe.
Így készül a klasszikus bolognai ragu

Így készül a klasszikus bolognai ragu 

Számtalan receptet ismerünk, amely a közkedvelt bolognai ragu elkészítését írja le, de ha egy kicsit is utánanézünk a témának rájövünk, hogy igen sok a félreértés eme finom fogás körül.
Májjal töltött sertésdagadó

Májjal töltött sertésdagadó 

Ha sertéshúsról van szó, leginkább a karajra gondolunk, pedig az állatnak vannak más ízes részei is. Itt van például a dagadó, amely megtöltve és egyben megsütve isteni fogássá válhat.
Csokis kuglóf kevert tésztából

Csokis kuglóf kevert tésztából 

A kuglófnak többféle kedvelt változata is létezik, elkészíthető kelt tésztából, ami ugyan isteni, de jóval macerásabb, mint ez az egyszerű kevert tésztából készült változat.
Brassói aprópecsenye újburgonyából

Brassói aprópecsenye újburgonyából 

Érdemes kihasználni az újkrumpli szezont és minél több hagyományos ételt megbolondítani ezzel a zsenge idényzöldséggel. A metódus ugyanaz, mint a régi receptnél, a legfontosabb mozzanat, hogy külön süssük meg a burgonyát és csak a végén keverjük a húshoz.
Málnás mascarponés piskóta

Málnás mascarponés piskóta 

Lassan vége a málnaszezonnak, de ezt a fenséges gyümölcsöt muszáj az utolsó pillanatig kiélvezni. Ezzel a könnyed süteménnyel például meglepheted az egész családod, a barátaid vagy megsütheted csak úgy magadnak is.
Pikáns és omlós csirkeszárnyak

Pikáns és omlós csirkeszárnyak 

Íme egy fogás, amely a gyorséttermek egyik legkedveltebbjei közé tartozik, holott otthon is könnyedén elkészíthető. Megfelelő fűszerezéssel ugyanolyan, ha nem jobb lesz az eredmény!
Csülök Pékné módra

Csülök Pékné módra 

Íme egy olyan étel, amelyet nem lehet egy óra alatt összehozni, ám vitathatatlan, hogy megéri fáradozni vele. Többféle változat is ismert az elkészítését illetően, mi most egy barna sörrel meglocsolt verziót ajánlunk. Lehet, hogy ez lesz a hétvégi ebéd?
Paradicsomos húsgombóc magyarosan

Paradicsomos húsgombóc magyarosan 

A klasszikus paradicsomos húsgombóc receptje Olaszországból származik és komoly tradíció övezi. Még a legendás Keresztapa című filmben is van egy jelenet, mikor Don Corleone emberei épp húsgombócos spagettit főztek maguknak. Reméljük nem jut el a fülükbe, hogy mi ezen változtattunk kicsit.

Otthoni sütigyár 

Soha nem készült még annyi süti és torta a magyar háztartásokban, mint a koronavírus idején, és könnyen elképzelhető, hogy a lelkesedés az éttermek újranyitásával sem huny ki teljesen. De vajon mit sütünk a legszívesebben a négy fal közt?

Mákos nudli szilvalekvárral nyakon öntve 

A nudli a gombóc kis testvére és pont ezért, ha lehet még nála is édesebb, finomabb. Van ugye a klasszikus, prézlibe hempergetett változat, de egyáltalán nem megvetendő a mákkal borított és szilvalekvárral suhintott verzió sem.

Kiadós, szaftos rakott krumpli 

Íme egy olyan étel, melyet sokan rendszeresen készítenek, ám mindenki másképp csinálja. Ha te is a szaftos rakott krumpliért rajongsz, akkor ezt a receptet feltétlenül ki kell próbálnod.

Ilyen az eredeti olasz Tiramisu 

Az olaszok rendkivül büszkék az ételeikre, legyen szó tésztákról, húsételekről vagy éppen desszertekről, ragaszkodnak az autentikus receptjeikhez. Tiramisu dolgában sem ismernek tréfát.

Ma ebédre is elkészülhet! 

Ami az olaszoknak a spagetti, az nekünk a nokedli. Egyszerű az elkészítése, laktató, bár nem túl kalóriaszegény étel. Viszont friss fejes salátával tálalva ellenállhatatlan.

Túrógombóc a nagyi receptje szerint 

Az egyik legegyszerűbb étel, melyért egy ország rajong, de könnyebb elrontani, mint gondolnád. Ha viszont mindenben követed a nagyi tanácsait, garantált lesz a siker!

Elérkezett végre a medvehagyma szezon: ezt az isteni krémlevest próbáld ki! 

Márciusban ellepi az erdőket a frissen kihajtott medvehagyma. Ennek a különleges zöldségnek fokhagymára emlékeztető illatú levelei tele vannak vitaminokkal, és minden fogáshoz jól passzolnak. Kiváló ízesítője a húsoknak, szószoknak, de finom krémlevest is készíthetünk belőle.

Tojáslikőr házilag 

Nem is gondolnád, milyen egyszerű otthon elkészíteni ezt az igazán krémes finomságot. Akár a húsvéti ünnepek egyik kísérője is lehet.  

Pazar avokádós receptek 

Az avokádó telítetlen zsírsavai rendkívül jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, emellett a termés B- és C-vitamint is tartalmaz – azaz nemcsak egészséges, hanem finom is. Hoztunk nektek néhány receptet.

Mikrós főzés egy nehéz nap után 

Semmihez sincs kedved, de jólesne valami meleg étel, netán egy kis nasi? Összegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű receptet, amelyekhez nem kell sokat főzöcskézni.

Pörkölt parádé! 

A pörkölt egy igazán magyaros fogás, így erre az ételre valóban azt lehet mondani: ahány ház, annyiféleképpen készítik, megszámlálhatatlanul sokféle recept létezik. Ezúttal nem csak egy klasszikus, egyben könnyen elkészíthető változatot mutatunk be nektek, hoztunk egy programajánlót is mellé.

Fügelekvár egyszerűen 

A friss füge számtalan fogás csodálatos kísérője lehet. Tökéletes választás például sajtok, borok, de akár húsok mellé is. Most olyan receptet mutatunk, ahol a füge lehet a főszereplő. Például süteményekbe, reggelire a croissant mellé vagy a vajas kenyérre. Íme egy pofonegyszerű lekvárrecept.

Cukkini - 3 tételben 

Kiváló zöldség a cukkini: kevés kalóratartalma ellenére nagyon laktató, egészséges és rengeteg hozzávalóhoz passzol. Olyan egytálételeket hoztunk, amelyek a kánikulában is jól esnek, sőt ha épp fogyókúrázol, a nassolásról sem kell lemondanod.

A nyár örök slágere: lecsó 

Javában szezonja van már a nyár talán legkedveltebb és leggyorsabban elkészíthető melegételének, a lecsónak. Jöhet egy elronthatatlan és szupergyors kolbászos-cukkinis recept ebédre vagy vacsorára?

Készíts levendula fagylaltot! 

Június első felétől kezdve már virágzik a levendula. Nem is gondolnád, mennyi mindenre felhasználható ez a kellemes illatú és színű növény. Akár te is szedhetsz levendulát, ehhez mutatunk pár gyűjtőhelyet, sőt még egy különleges receptet is hoztunk.  

Vegyszer helyett sör, banán és kamilla a tuti 

Megérkezett a tél, és vele a hajproblémák is. A kinti hideg és a benti meleg, a száraz levegő szárítják a fejbőrt és a hajat, a sapkától könnyebben zsírosodhat, mindez pedig kedvez a korpa kialakulásának. A szintetikus hajápoló kozmetikumok gyakran csak rontanak a helyzeten, mert erősen szárító hatásuk lehet. Ápold a hajad vegyszermentesen és élj egészségesebben, Varga-Darabos Andrea Szappantündér megmutatja, hogyan?

Biedermeier mákos csók a szomszédból 

A karácsonyi kekszek, aprósütemények Ausztriában a biedermeier idején jöttek divatba, és ma is elmaradhatatlan részei az ünnepnek. Alsó-Ausztria egyik legismertebb régiója, Waldviertl nemcsak a borára, a máktermesztésére is igen büszke, hisz jó pár éve már az unió által is védett márka. Így mi mással, mint egy fenséges „Mákos csókkal” csábítjuk olvasóinkat egy kis adventi nyalakodásra. A receptet a magyar olvasókkal a Müssauer kávézó cukrásza osztotta meg.

Bodzaszörp "lagomosan" 

Mi az a lagom? A svéd életérzés! A nem túl kevés, a nem túl sok – az éppen elég gondolkodásmódja. Linnea Dunne fantasztikus könyve bepillantást ad a skandináv ország gondolkodásmódjába, ami életük egészét áthatja. Ez természetesen a konyhájukra is jellemző. Nálunk már virágzik a bodza, nézzük, hogy készítik a szörpöt a svédek?

Jordán puding, vagyis Muhalabiyeh 

A Muhalabiyeh az egyik legismertebb arab desszert. Nagyon könnyű elkészíteni, és még az alapanyagok beszerzése sem nehéz. Ezt írta ajánlójában Costa Fasheh, aki receptjével ugyancsak bekerült a Pécsi Tudományegyetem kiadványába. Az 50 étel a nagyvilágból című kötetet azok szerkesztették, akik a világ minden tájáról érkeztek az egyetemre. …Ja, és tanulás mellett „egy kicsit” kifőztek valamit!

Rák szevicse 

Ez recept hűen tükrözi az ecuadori szárazföld és a tengerpart adta termékek gazdagságát. Ott ez egy igazán közkedvelt étel, bő lével tálalva. Egy, vagy többféle tenger gyümölcse a fő összetevője: garnéla, tontahal vagy polip citrom vagy lime marinádban. Általában paradicsommal, sóval, lila hagymával és korianderrel ízesítik. Rendszerint pattogatott kukoricával, sült főzőbanánnal tálalják - ajánlja remek receptjét e föld szülötte. Evelyn Calipsa PhD hallgató a Pécsi Egyetem legújabb kezdeményezésnek egyik szereplője. Az 50 étel a nagyvilágból című kiadvány, amelyben az egyetem mintegy 100 országból érkezett, több mint 4500 diákjának legfinomabb nemzeti ételét gyűjtötték össze bizonyítja a világ és a egyetem sokszínűségét. Ja, és a magyar borokét is, hiszen a helyi kutatóintézet minden fogáshoz tudott remek magyar bort kínálni. Ez se véletlen! Kóstoljunk bele!

Tudnak élni a francia nők 

A francia nők nem híznak címmel írt új könyvet Mireille Guiliano, és ami azonnal New York Times bestsellerlistájának 1. helyére került. Az írónő ezúttal górcső alá veszi a franciák osztriga iránti vonzalmát. Megismerhetjük az osztrigát begyűjtő, és feltálaló figurákat, valamint azokat a nyomós érveket, amelyek alapján mindnyájunknak élveznünk kellene ezt a csemegét.

Mit sütött ki már megint Lakatos Márk? 

Nem csalás, nem ámítás, ez bizony egy szakácskönyv Márk konyhája címmel. A borítóból ítélve hatvan stílusos recptet találunk benne. Persze, hogy stílusos, mi mást is kaphatnánk egy ilyen színes egyéniségtől!

Serpenyő nem marad szárazon 

Népszerű ételek, gyorsan elkészíthető finomságok, konyhai trükkök, érdekességek és vidám hangulat. Így lehetne összefoglalni a LiChi TV legújabb, október 22-én induló műsorát, melyben egy legendás páros, Kovács Lázár és Kaszás Géza tér vissza a konyhába.

Vad fűszerekkel, aszalt fügén érlelve 

Madagaszkár őshonos állata, a gyűrűsfarkú maki díszíti a világ talán legismertebb likőrkészítőjenek legújabb italkülönlegességét, a Kalumba Madagascar Spiced Gint. A komplex fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző gyógy- és fűszernövény italt tölgyfahordókban, aszalt fügén érlelik hónapokon át. A most bemutatott különleges zamatú, borókapárlattal készült ital a világon elsők közt feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta nevét.

Most kaptál magasvérnyomás-gyógyszert? Erre figyelj! 

Megijedhetnek az információktól a frissen diagnosztizált magasvérnyomás-betegek a gyógyszerektől, a gyógyszerek szedésének szabályaitól, az életmód változtatás formájától. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a legfontosabb ismereteket gyűjtötte össze.

Ízletes saláta sonkamaradékból 

Még mindig van a húsvéti sonkából, de már kissé unod? Ezzel az ízletes salátával bolondítsd meg! Isteni finom akár sültek mellé, vagy főfogásként is!

Tejszínes-sonkás-pórés rakott burgonya 

Ugye, neked is maradt némi sonka húsvétról! Nem szabad megszabadulni tőle, íme az újrahasznosítás diadala! Burgonyából többféle rakottas variáció létezik. Kedvelt egytálétel, amelyhez alternatív módon lehet variálni a hozzávalókat. Most egy gyors és egyszerű változatot ajánlok.

Potatisgratäng med purjolök och svamp - Csőben sült burgonya póréhagymával és gombával 

Ez egy rendkívül népszerű svéd köret, főleg most, a tél közepén. Egy kis szezonális ízt adhatunk hozzá a póréval és bármilyen (főleg erdei) gombával jó - írja Lagom című könyvében Anna Brones. A svéd boldogság titka ebből a receptből is csak úgy ragyog! 

Gesztenyés pulykarolád tejszínes kelkáposztával, pirított hagymás burgonyakrémmel 

Farkas Bálintnak, a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotel Brix Bistro à la carte étterem séfjének és kollégáinak nem titkolt célja, hogy a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Mindezt egy olyan újszerű designnal megálmodott, és a legújabb irányzatoknak megfelelő környezetben teszik, amely a népszerű turisztikai célpontban eddig nem volt jelen. Ehhez a pulykás recepthez - csakúgy, mint minden máshoz az étlapon - kizárólag a kiváló minőségű szezonális és legkedveltebb alapanyagokat használja, igyekszik az új gasztronómiai trendeknek megfelelő fogásokkal megismertetni vendégeit, de az eddig megszokott ételeket is kreatívan, kifinomult igényességgel tálalja. A tradicionálisan magyar, hagyományos alapanyagok tiszteletben tartása mellett folyamatosan törekszik az új, meghökkentő összetevők és kombinációk kipróbálására is! Jó étvágyat!  

Hoppá! Hajas László szakmát váltott? 

Az ország legnépszerűbb fodrásza nehéz helyzetben találta magát, amikor is egy teljes napra átvette Wossala Rozina sztárséf helyét. A mesterszakács feladata volt a bevásárlás és az aznapi különleges menü összeállítása is, de egyáltalán nem illetődött meg a kihívástól.

Curry-s kolbász - ahogy a sörkedvelők szeretik 

A nagy sikerre való tekintettel ismét meghirdette a Sör mi több sörkorcsolya versenyét amatőr szakácsoknak. Már alig várom az eredményhirdetést, hogy közre adhassuk az újabb variációkat. Az itt olvasható receptet maguk a Sör mi többösök küldték. Valami isteni!   

Édes malacos popcorn SÖR MI TÖBBÖSEN 

Nehéz minden meccshez, minden sörözéshez új falatkákat kitalálni. Szerencsére a Sör mi több ismét meghirdette amatőr szakácsoknak sörkorcsolyaversenyét, és reméljük szeptemberben újabb receptekkel bombázhatunk Titeket. Addig is itt egy korábbi finomság, amit kedvcsinálónak kaptunk a sörkedvelőktől! Ők már csak tudják...!  

Rántott kovászos uborka snidlinges-fűszeres mártogatóssal 

Ismét meghirdette a Sör mi több amatőr szakácsoknak sörkorcsolya versenyét. Tavaly akkora sikere volt a vetélkedőknek, hogy úgy gondolták, ismét megpróbálják. Mi természetesen szurkolunk, és kedvcsinálónak itt rögtön egy Sör mi többös recept!     

Cukkinis, gombás rakott tészta 

Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.  

Imre bácsi grillezett kecskesajtja tavaszi virágsalátával és mustban párolt körtével 

Szemem-szám eláll, valahányszor Badacsonyból lenézek a tóra! Mindig valami földön túli boldogság áraszt el! Ott kiülni egy teraszra, borozgatni, maga a gyönyörűség! És ha már mindez együtt van, haraphatunk is valamit! Itt van példálul Imre bácsi páratlan kecskesajtja! Meg kell kóstolnod!  

Forradalmasított Gin Tonic 

Mi a bartenderek egyik legnagyobb rémálma? Hogy a felszolgált koktélokból a kiöntés pillanata utáni nagyjából 10. percben elillan a szénsav, ezzel pedig oda az ízélmény. Ezt hivatott orvosolni egy új tonik, amit kimondottan mixeléshez készítettek a szakemberek. A szervezők csak az Életforma olvasóival osztották meg például ezt a receptet!

A kémikus whiskey-s kedvence 

Alighanem rövidesen egy kémikus, Chris Fletcher lesz a világ egyik leghíresebb whiskey-jének mestere. ... De ezt már megítam! Most jön a meglepetés! Megmutatom a derék kémikus kedvenc receptjét!  

Tejben, vajban, málnahabban – a nyár slágere 

Szívesen feldobnád a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel a málnaszezon közepén? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak neked szól! A klasszikus piskótatekercs szinte mindannyiunkban a nagymamáknál töltött délutánokat idézi. Bereznay Tamás nagy rajongója a tejalapú desszerteknek, így most egy könnyed málnás habbal gondolta újra a receptet, amely egyszerre ébreszt nosztalgikus emlékeket, és számít igazán trendi édességnek.