Életforma.hu


5 gazdaságos és finom ételmentő recept az ünnepek utánra

5 gazdaságos és finom ételmentő recept az ünnepek utánra 

Maradt egy kis mákod? Netán árválkodik egy-két szikkadt süteményed vagy kalácsdarabod a konyhában? Nem fogyott el az összes pulykahús? Bede Róbert öt szuper receptet ajánl, amihez felhasználatod a maradékot, így nem veszik kárba az étel, és új recepteket is kipróbálhatsz!
Egészséges ételek és kevesebb halászlé kerül idén a karácsonyi asztalra

Egészséges ételek és kevesebb halászlé kerül idén a karácsonyi asztalra 

Egy nemzetközi kutatás szerint a magyarok leginkább a magas élelmiszerárak miatt aggódnak.
Ettől lesz igazán boldog Liptai Claudia

Ettől lesz igazán boldog Liptai Claudia 

A színésznő odavan a brassóiért, amelynek – elmondása szerint – legjobb változatát édesapja készítette. Liptai Claudia akkor igazán boldog, ha egy étel felidézi számára kedvenc gyerekkori fogása ízét.
Bombaegyszerű grill receptek az augusztus végi kerti partikhoz

Bombaegyszerű grill receptek az augusztus végi kerti partikhoz 

Varázsold az asztalra a legvadabb ízeket a nyárbúcsúztató grillpartikon.
"Biztos vagyok benne, hogy az életmódomnak is köszönhetem, hogy életben maradtam" - interjú Dankóné Resinger Magdival a Vegasziget alapítójával

"Biztos vagyok benne, hogy az életmódomnak is köszönhetem, hogy életben maradtam" - interjú Dankóné Resinger Magdival a Vegasziget alapítójával 

Magdi igazi túlélő, aki egy súlyos betegség miatt váltott életmódot, és azóta saját weboldalán és szakácskönyvein keresztül másoknak is segít.
Borbás Marcsi frissítő szilveszteri menüje

Borbás Marcsi frissítő szilveszteri menüje 

Borbás Marcsi az év utolsó napjára készülve két receptet is megosztott. A marhahúsleves felhasználásával készített házi majonézes saláta, valamint egy savanykás csorbaleves is szerepel a szilveszteri menüben. Utóbbit még a babonás háziasszonyok is bátran elkészíthetik.
Hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta 

Gasztronómiai berkekben állandóan megy a vita arról, hogy eredetileg milyen húsból kell készíteni, és lehet-e darálni a tölteléket vagy inkább csak a hús apróra vágása ajánlott. Nehéz igazságot tenni és nem is biztos, hogy szükséges, mint annyi minden máshoz, a Hortobágyi palacsinta elkészítéséhez is többféle változat létezik.
Kókuszos lime-os kuglóf

Kókuszos lime-os kuglóf 

Ezekből a hozzávalókból egy remek karibi koktélt is készíthetünk akár, de süteményízesítéshez sem rosszak. Az édes kókusz ízét jól ellensúlyozza a lime különleges savassága, tökéletesen kiegészítik egymást, nem véletlenül használják őket gyakran együtt.
A Peller lányok még ma is a nagymama receptjéből főznek

A Peller lányok még ma is a nagymama receptjéből főznek 

Peller Anna és Peller Mariann az ország egyik legismertebb testvérpárja, akik nemcsak a színpadon, és a kamerák előtt mozognak otthonosan, hanem a konyhában is. Ehhez kiváló alapokat kaptak a nagymamájuktól.
Gulyásleves cipóba töltve

Gulyásleves cipóba töltve 

Lassan itt a kerti bográcsozások ideje, a Gulyásleves az egyik nagy kedvenc, ha kinti főzésről van szó. De azok se keseredjenek el, akiknek nincs módjuk erre, otthon a konyhában is remekül el lehet készíteni.

A tél gyümölcse: a befőtt 

Ezeken a végtelennek tűnő hideg, téli napokon mindig jó, ha van a spájzban mihez nyúlni, akár kicsit a nyárra, vagy némi gyümölcsre vágynánk. Ha nem csak magában ennél meg például egy üveg meggybefőttet, hanem készítenél is belőle valami finomat, nos ehhez hoztunk 3 villámgyors és egyszerű receptet.

Szuper ételek egyenesen a mikródból 

Unod a szendvicseket, és sokba kerül folyton rendelni vagy étterembe járni? Van egy jó hírünk: ma már szinte minden ételnek létezik mikrohullámú sütőben elkészíthető alternatívája.

Mennyei és gyors avokádókrémek 

Méltatlanul kevés receptben használja a magyar konyha az avokádót, miközben biztos kevesen tudják, hogy a babérfélék családjába tartozó fa Közép-Amerikában őshonos, érett termése számtalan vitamin forrása. Mutatunk három olyan receptet, amelyek nemcsak nagyon egyszerűek, de még egészségesek is, és garantáltan ízletesebbek a bolti kencékhez képest.

5 hűsítő alkoholmentes koktél 

Köztudott, hogy a hőségben sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek, miközben tanácsos az alkoholt mellőzni, ami nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a koktélozásról! Hoztunk 5 receptet, amelyek akár a kedvenceid is lehetnek.

Frissülj fel ASMR-videókkal 

A cím alapján ne arra gondolj, hogy kikapsz a hűtőből néhány alapanyagot és összedobsz egy klassz vacsorát vagy egy gyors süteményt! Olyan különleges videókat hoztunk neked, amelyek egészen szokatlan módon segíthetnek lelassulni és ellazulni.

Még több receptötlet az Instagramról 

A négy fal közt maradás kényszere az otthoni főzést is magával hozta – második rész.

Mit főznek az Instagramon? 

A négy fal között maradás kényszere az otthoni főzést is magával hozta.

Még százat kell aludni, és csendben mehetünk szabira… 

Pontosan 100 nap múlva kezdődik a foci EB. Sajnálom azokat a hölgyeket, akiknek éppen erre az időszakra esik például a házassági évfordulója… Sebaj! Június 12-étől miénk a világ, irány a szépségszalon, az uszoda, a traccsparti a barátnőkkel – már persze, ha ők sem szeretik a labdarúgást… Azt minden esetre megígérem, hogy a nevezetes naptól lehetőleg olyan recepteket ajánlok majd, amilyeneket gyorsan elkészíthetsz, és pont kitart 2x45 percig!

Nem csak növényevőknek 

Fontolgatod, hogy átállj a nyers étrendre, de nem tudod, hogy kezdj bele? Fontos számodra a környezetvédelem? Érdekel, hogy mi fán teremnek a vegán kozmetikumok? Szeretnéd tudni, hogy mik a legújabb orvosi ismeretek a növényi alapú táplálkozásról? Akkor téged is vár a Vegetáriánus Fesztivál.

Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták! 

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.

Az vagy nekem, mint testnek a kenyér... 

William Shakespeare gyönyörő sora szinte mindent elmond... 2001-ben a Pékek Világszövetsége döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. Azóta majdnem 30 ország csatlakotott a mozgalomhoz. Ilyenkor adományaikkal segítik a rászorulókat a pékek. 

Indul a farsang! Ezek a kedvenc pulykás receptjeink! 

Ünnepi asztalunk egyik legfontosabb kelléke a pulyka! Most, hogy megkezdődött a farsang, biztosan sokan sütnek-főznek finomságokat, hiszen hagyományosan ez a nagy lakomák, mulatozások ideje! Nézzük, Nektek mely receptjeink tetszettek a legjobban?

Szépségemet egy uborkáért - avagy uborkámat a szépségemért! 

Egy ősi csodaszer az uborka, amely a Himalája déli lejtőiről származik. Nem csupán élelmiszerként, hanem arcpakolásnak vagy a szem alatti táskák eltüntetésére is alkalmas - rengeteg egyéb jótékony hatása mellett.

Eperkrémleves 

Ezt a levest bármilyen, az idénynek megfelelő gyümölcsből elkészíthetjük, kitűnő cseresznyéből, meggyből, málnából, barackból... De én a legjobban mégis eperből szeretem.

Falatkák szilveszterre 

Ha szilveszteri bulit rendezünk, az a lényeg, hogy könnyen fogyasztható, de mégis finom ételekkel kínáljuk a vendégeket. A virsli nagy klasszikus ugyan, de talán unalmas már egy kicsit. Bátran készíthetünk más, kicsit komolyabb fogásokat is, ha megfelelő - kicsi - formába öntjük őket. A falatkákat így könnyű lesz megenni, és nem kell hozzájuk se kés, se villa.

100% disznóság, amit ebbe a könyvbe leírtak! 

A szúrástól a füstölésig eltelő, mintegy 10 órányi rituálét, a disznóvágás legfontosabb lépéseit követi szakavatott hozzáértéssel Pálinkás Norbert nemrég megjelent hiánypótló alapműve, a 100% DISZNÓ - a Geopen gondozásában - Szabó Gábor ínycsiklandó képeivel és több tucatnyi tradícionális és újragondolt receptúrával a hagymás vértől, a konyakos-narancsos szelőmájasig.

Otthon főzni jó! 

Néhány napja megszületett otthonfozok.hu rovatunk, és ugrásszerűen megnőtt új olvasóink száma! Ez azt jelenti, hogy jó úton járunk, és kedveltek minket! És akinek ezt köszönhetjük: rovatvezetőnk KANDIKÓ ÉVA! Ismerkedjetek meg a világ legvidámabb fakanálforgatójával, aki nemcsak remek recepteket tálal fel nekünk, hanem konyhai praktikákkal és étteremkritikákkal is kedveskedik! Mutatkozzatok be rovatában, töltsétek fel receptjeiteket, mert otthon főzni igenis jó! Ő bebizonyítja!   

Ez most a 10 legjobb cukkinis receptünk! 

Ezen a nyáron és ősszel csak úgy ontottuk a jobbnál jobb cukkinis finomságokat, aminek ti is nagyon örültetek. Mivel még mindig szezonja van ennek az egészséges zöldségnek, egy csokorba gyűjtöttük a legsikeresebb recepteket, hogy könnyebb legyen válogatni. Jó étvágyat!

Tudsz te sörkorcsolyázni? Akkor jelentkezz! 

Te milyen falatokat rágcsálnál szívesen egy pohár hideg sör mellé? Ha van ötleted és recepted, jelentkezz! A Sörszövetség idén először pályázatot hirdet éttermek, vendéglátósok számára, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját.

10 toplistás recept – ezeket imádtátok 2015 nyarán! 

Vajon mit főztük, sütöttünk legszívesebben a múlt nyáron? Talán a salátafélék voltak a legnépszerűbbek? Netán a sütés nélküli gyors desszertek? Összegyűjtöttük azokat a recepteket, melyekre a leggyakrabban lapoztatok virtuális receptkönyvünkben. Ezen a top 10-es listán ti is meg fogtok lepődni!

Hagyjál főzni - családi csata fakanállal! 

Április 4-én, 20.30-kor indul az RTLII -n új gasztro reality-je. A szórakoztató családi főzőshowban kéttagú csapatok mérik össze tudásukat. A műsorvezető Istenes Bence mellett Vajda Pierre is feltűnik majd a képernyőn.

Egyen halat, életmentő falat! Megmondjuk melyiket 

A halak táplálkozás élettani szempontból rendkívüli beltartalmi értékekkel rendelkeznek, a szív- és érrendszerünk védelmében igen jelentős szerepük van a bennük található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően. Íme néhány fontos tudnivaló a tengeri és édesvízi halfajtákról.

Posztold ki, amit a facebookról megfőztél! 

Döbbenetes adatokat közöl egy legutóbbi felmérés az érkezési kultúra átalakulásáról, mely szerint az étel státuszszimbólummá, míg maga az étkezés a szükséges napi rutinból egyre inkább versenysporttá vált. Az internethasználók fele már a közösségi médiumok segítségével főz.  

Így verhetjük át a hormonokat 40 felett ! 

Az életkorral együtt nemcsak az anyagcserénk, de a hormonszintünk is változik, s minderről növekvő körméreteink is árulkodnak. A felkúszó kilók azonban hamar leolvadnak rólunk, ha jobban ügyelünk az étkezésünkre. Íme néhány hatékony recept, amellyel kicselezhetjük a hormonokat!  

Sütifüggő a magyar! 

Még mindig a sütireceptekre vadászik a legtöbb magyar felhasználó az internetes gasztrooldalakon, de a jelek szerint már feljövőben vannak az egészségesebb ételek is.

Nálunk a Stahl a sztár! 

A gasztronómia változatlanul a divatos, kedvelt témakörök egyike. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a televízióból jól ismert, külföldi „celeb-szakácsok” kiemelkedő ismertsége a hazai internetezők körében, amelyhez kedvező kedveltségi mutatók is párosulnak a GfK Hungária rendszeres Sztár Monitor felmérésének legfrissebb adatai szerint.

Dupla kesztyűben kell készíteni a világ legerősebb szendvicsét 

Egy brit étterem szolgál jelenleg a világ legcsípősebb szendvicsével, amely számszerűsítve 2,3 millió scoville erősségű. Ennél talán többet mond, hogy duplakesztyűben kell készíteni "önvédelemből".

Könnyen elkészíthető különleges keleti húsos receptek 

Akik ismerik és szeretik a keleti konyha ízeit, azok tudják, hogy a Ton Katsu vagy éppen a Tori karage nem valamilyen harcművészet furcsa kifejezései. Könnyen elkészíthető húsok, szárnyasok receptjeit ajánljuk most!

Zöldséges ételek-receptek 

Ezek a receptek még azoknak is kedvet csinálnak a kizárólag zöldségekből készült ételekhez, akik el sem tudják képzelni, hogy hús nélkül is jól lehet lakni.

Spárgareceptek 

A spárgaszüret április–májusra esik, legfőbb ideje hát egy-két újabb recepttel bővíteni kínálatunkat. Íme: csőben sült spárga, spárga Cervantes-módra,spárga klasszikus módra, spárga sonkás vajjal !

Különleges zöld diós receptek húsvétra 

A nagymamáink által őrzött zöld dió legenda napjainkban ismét megelevenedik. Az elmúlt évtizedekben inkább házi likőrként fogyasztott ritkaság új, modern köntösben indult hódító útjára a gyomrok és szívek megnyeréséért. A zöld dió egy növekvő népszerűségű, hungarikum-számba menő gasztronómiai különlegesség, amely önmagában és ételkiegészítőként is fogyasztható, s amely egyedi ízvilágával igazi kulináris élményt nyújt.

A kuriózum zöld dióról, receptekkel 

A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban – bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon – most indult hódító útjára. Az egyre népszerűbb, hungarikum-számba menő ínyencség nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.

Rakott csirkecombok és gombás-halas rétes 

Mit főzzünk ma vacsorára? Főételnek rakott csirkecombokat, második fogásnak gombás-halas rétest? Íme a hozzávalók:

Mustáros sajtos csirkemell szerecsendiós krumplival 

Ha nincs kedvük sokáig a konyhában bíbelődni az ebéddel, íme egy recept, ami 40 perc alatt elkészíthető.

Kaviáros tésztalapocskák és csokis sült körte Valentinra 

Azt már régóta tudjuk, hogy a petrezselyem, a kaviár, a kagyló, a csokoládé, a chili, mind-mind vágykeltő finomságok. A csábítás étkeit azonban otthon, mi magunk is elkészíthetjük. A hatás garantált!

Palacsinták sósan és édesen 

A palacsintát általában desszertnek készítjük, vagy egy tartalmas leves után második fogásnak. Azonban önmagában is tartalmas fogás lehet, reggelire, vagy vacsorára, sőt vendégeknek meleg előétel gyanánt, ha sütés közben teszünk bele valami finom tölteléket. S így nem is kell feltétlenül édesnek lennie, a töltelék pedig harmonizálhat pl. a második fogással.

Banános kenyér, krém és turmix recept 

Nem fogy a banán, esetleg már meg is barnult a héja? Sebaj, minél barnább, annál édesebb és annál finomabb desszerteket készíthet belőle! Egészséges és finom receptek:

Isteni finom mandulás csirkemáj 

A mandula a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi, és májjal együtt nagyon finom! Minden májjal, de ez talán a legolcsóbb. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető!