Reggeli cikkek

Fehérjés zabkása - ha a reggelit inkább ebédre ennéd!
Ez a recept tökéletes megoldás lehet, ha odakint hideg az idő, te pedig otthonról dolgozol és valamilyen kényeztető finomságra vágysz, ami átmelegít.

3 isteni turmix, amivel jól indul a reggel
Nincs is jobb, mint reggel egy friss és finom turmixszal kezdeni a reggelt! Hoztunk három turmix receptet is, amivel te is felturbózhatod a szervezetedet, hogy jobban bírja a napi megterhelést. Ezek a finom italok abban is segítenek, hogy energikusabb legyél.

Ráérős reggeli hétvégére
Te is szereted a lassan induló hétvégéket? A reggeli és az ebéd rendszeresen egy délelőtti étkezéssé fonódik össze? Kövesd Kitchenette food blogger tanácsait és minden alkalommal tökéletes fogásokat készíthetsz a késői reggelikhez vagy a korai ebédekhez.

Az vagy, amit megeszel. Vagy mégsem?
Elsőre lehet nem is gondolnánk, hogy valóban mennyi igazságot tartalmaz a bölcs mondás. Ám ha jobban belegondolunk, az elfogyasztott ételek hatással vannak egészségünkre, energiaszintünkre, hangulatunkra, sőt, akár még szépségünkre is. Egészséges étrenddel hosszútávon energikusabbá válhatunk, immunrendszerünk erősödhet és testünk is a megfelelő irányba fejlődhet, legyen szó akár fogyásról, akár hízásról.

5 szuper reggelizőhely Balatonakarattyától Tihanyig
Nyaralás alatt egyre többen engedik meg maguknak, hogy egy hangulatos kávézóban, pékségben reggelizzenek barátok vagy családtagok társaságában. Éppen ezért sorra nyílnak a jobbnál jobb reggelizőhelyek a Balaton partján is. Mi most, kedvcsinálóként öt kedvenc helyünket mutatjuk be.

Csokoládéban sült croissant
A kész sütemény felturbózásának legpazarabb módját mutatjuk, ami ráadásul végtelenül egyszerű is.

Peller Mariann: „Az angyalok nem mesefigurák, itt vannak velünk”
Amikor azon gondolkoztunk, kinek a karácsonyába vigyük el az olvasókat, azért is választottuk Peller Mariannt, az RTL Klub Reggeli műsorvezetőjét, mert azt gondoltuk, kedves történeteket fog majd nekünk mesélni fenyőfáról és angyalkákról, de épp az utóbbiak apropóján végül sokkal többet kaptunk tőle.

A 3 legjobb budapesti brunchozó - szerintünk
A nyár végével és az ősz beálltával lassan, de újra muszáj felvenni a munka ritmusát, a korán kelést, a napi rutinokat. Na de ott van a hétvége, amikor jobban ráérünk, és egy gyors reggeli helyett hosszan bruncholhatunk. Ehhez mutatunk három remek fővárosi helyet.

Az egyiptomi reggeli: Fúl medames
Egyiptomban a bab igen sok étel origója, még a reggelijük fő alkotóeleme is az.
Changua, a kolumbiai tejleves
Nekünk, magyaroknak, elég furán hangzik reggelire levest fogyasztani, de nem úgy Kolumbiában. Ott a hagyományos tejlevest imádják a nap kezdetén falatozni.
Balinéz reggeli: Banana pisang
Balin nagy a szegénység, épp ezért sokkal találékonyabbak az ottlakók. Igaz ez az étkezésükre is, ahol ezt a mennyei palacsintát készítik.
A malájok reggelije: Nasi lemak
Malajziában és a környező országok hagyományos reggelije a Nasi lemak, de vannak olyan helyek, ahol egész nap kapható.
A svédek fahéjas csigája: Kanelbullar
Az idén 100 éves kanelbullar a svédek egyik legkedveltebb péksüteménye. Az egyedi hajtogatás mellett a fahéjas csigák érdekessége, hogy őrölt kardamommal is megfűszerezik, amely még különlegesebbé teszi a bucikat.
Hafragrautur: az izlandi reggeli
Az izlandiak híresek az egészséges táplálkozásról, ami a reggelijükben is megmutatkozik. A napjukat egy jó forró zabkásával indítják.
Costa Ricán kezdd a napot Gallo Pinto-val!
Costa Ricán, - ahogy Latin-Amerikában szinte minden országban -, a legtöbb étkezés egyik főszereplője a bab. Így van ez a reggelijükkel is, még ha nekünk furcsa is hüvelyessel kezdeni a napot.
Indiai omlett
Indiában is népszerű az omlett - csak kicsit máshogyan készítik és tele van fűszerrel. Lássuk, hogyan kell összedobni az indiai omlettet, melynek variációja végtelen.
Bolíviai napindító: empanada
Dél-Amerikában a hússal töltött tésztabatyut nemzeti eledelként fogyasztják. Népszerű reggel is ezzel indítani a napot, de ne csodálkozzatok, ha a nap többi szakában is folyamatosan találkoztok vele a világban.
Svájcban müzlivel kezdik a napot
Napindító sorozatunk következő részében Svájcba ugrunk át, hogy megnézzük, mit is szeretnek annyira a müzliken és zabkásákon a hegyek országában.
Kaviár és szirnyiki, az orosz reggeli
Sorozatunkban ma az orosz reggelit szedjük ízeire, ahol nem ritka a tőkehal, a kaviár, a palacsinta, vagy az édes tejföllel tálalt túrókorong, a szirnyiki sem. Az oroszok fekete teát kortyolnak mellé.
Amerikai palacsinta és lazacos bagel
Sorozatunkban brutál reggelikkel próbálunk kedvet csinálni, hogy jól induljon a napotok. Hétköznap nem biztos, hogy mindig jut idő rá, de hétvégén szakítsatok időt a finom ízekre. Most a tengerentúli villás reggelit mutatjuk.
Bagett - tervezet
Először olyannak akartam, mint amilyennek kelesztés előtt megformáztam, de a szabvány bagett formától eltérő kis kenyérke lett. Ez a bagett tervezet… Az alaptészta, egy jolly-joker, mert ebből szoktam zsúrkenyeret és kiflit is csinálni. Nagy mennyiség, ezért előbb ki kell venni a gépből, mert kiköszön az előszobába:-))
Nagyi kakaós csigája
Frissen, ropogósan, szinte még melegen kivesz egyet az ember lánya a tepsiből, mert annyira kívánatos! Puha belsejű, és körbe szépen letekerhető a külső részen éppen annyira roppanós, amilyennek lennie kell. Én így szeretem a kakaós csigát. Régi recept és leírás alapján készítem, egyszer meghajtogatva. Íme Pammer Livi ötlete egy fincsi reggelihez. Szerkesztőségünk szerint jó lesz egy jó kis gulyás után is!
Kezdjünk pulykahúsos reggelivel!
Ha új év, akkor új élet. Az eseményben szegény január alkalmat ad rá, hogy átgondoljuk szokásainkat, és egészségünk érdekében friss szabályokat vezessünk be étkezésünkben, életmódunkban. Szakértőnk szerint kezdjük rögtön azzal, hogy rászokunk a reggelizésre!
Omlett gombával, sajttal és baconszalonnával , friss házi gyökérkenyérrel
Mire felébredt a család, összeütöttem egy finom reggelit tojásokból, sajtból, szalonnával és gombával. Nem akartam rántottát, így szuflés tálkákban és sütőben sütöttem meg a következőképpen .
Tükörtojás baconkalodában
Egy blogon láttam meg ezt a fantasztikus reggelinek-vacsorának valót, egy amerikai lány bejegyzéséből való, engem elvarázsolt az egyszerűsége és a nagyszerűsége – írja Pammer Lívia. A bejegyzés így folytatódik: sokszor készítek bacont tükörtojással, de ez most egy más dimenzió szülötte, látványos és tuti telitalálat. Nézzük!
Gyerekkorunk tuti reggelije
Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!
Füstölt makrélás szendvicskrém
Gyönyörű , illatos füstölt makrélát vettem de nagyon nagy volt, így az egyik feléből szendvicskrémet készítettem, ami igazi fehérjebomba lett , a másik feléből előételek készülnek majd… Ez történt Pammer Lívia konyhájában.
Rakottas melegszendvics Csabától
Pofonegyszerűen oldottam meg a vacsimat, ami olyan jól sikerült, hogy muszáj megosztanom. Lényegében recept sincs hozzá hisz' mindenki olyan mennyiségekkel készíti el (ha kipróbálja) ami számára megfelelő, de azért túlzásokban ne essünk, mert nem biztos, hogy a több, a jobb!
Hát, akkor, tököljünk!
Ismét reggel, ismét reggeli, ismét tökös, ismét meló, ismét egész nap... Sebaj! Legalább a reggel jó volt... – árulta el nekünk magánéletéről az őrülten jó ételek tudója.
Omlett lustálkodóknak a hétvégére
Néha jó egy kicsit lelassulni, kényelmesen, pizsiben elkészíteni egy jó kis omlettet, színes paprikákból, finoman megpirított baconszalonnával és egy napsugaras hétvégi reggelen feltálalni a szeretteinknek. Pammer Líviánál elmaradhatatlan része a reggeliknek a latte machiato vagy egy jó habos cappuccino, így együtt pedig remek kezdése például egy lusta vasárnapnak…
Spárga és reggel
Ez az utóbbi idők legjobb reggelije – állítja az őrülten jó ételek tudója. az ötlet remek, hiszen itt a spárgaszezon, ráadásul május 1-je nem maradhat virsli-sör nélkül! Ez a recept pedig vacsorára is tökéletes lesz!
Hangulatos mediterrán reggeli
Van, mikor nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egy saját sütésű rozmaringos kenyér, sonka a jobbikból, mozzarella, zamatos paradicsom , rukkola és egy csepp olivaolaj… egy asztalka a teraszon , pihenős reggelen ráérősen csipegetve, majd egy latte a végén… Ti is szeretitek az ilyen reggeleket? Ezt kérdezi Pammer Lívia!
Börek marhahússal egyenesen Pammer Livi konyhájából
Barangoljunk a török reggelik között! Egy börek frissen sütve reggelire egy forró teával,… nem kell ennél jobb hétvégi reggeli! Hagymán párolt pirított darált marhahús, egy kevés sajt, roppanós tészta... Pammer Livi nagyon szereti!
Mazsolás csíkos kalács az ünnepekre is
Már nagyon vágyott Pammer Lívia egy puha, foszlós, kakaós kalácsra reggelire egy kis vajjal, mézzel és tejeskávéval. A gondolatot tett követte, az eredmény pedig pontosan olyan lett amit elképzelt. Egy apró hiba azonban belecsúszott, másnap reggelire a kalácsból már csak morzsa maradt...
Ropogós reggeli a gyereknek
Sok gyerek szereti a müzliféléket. Nos, most ezt dobjuk fel egy kicsit. Szűcs Zsuzsanna dietetikus egy igazi ropogós receptet ajánl: gabonakávés-mézes házi granola joghurttal és gyümölccsel. Ettől biztosan jobb kedve lesz a gyereknek, mielőtt elindul a suliba!
Krémes reggeli a gyereknek
Sok édesanya szembesül azzal a lehetetlennek tűnő helyzettel, hogy az addigi kakaó-vajaskenyér párosítás már nem jön be a gyereknek reggelire. Szűcs Zsuzsanna dietetikus egy krémes kávés-körtés köleskását javasol gyümölcsteával.
Dobd fel a gyerek reggelijét!
Napi energia- és tápanyagbevitelünk körülbelül 20-25 százalékát kell reggel elfogyasztani egészségünk érdekében. A legtöbb reggeli menüjavaslatban szinte kivétel nélkül szerepelnek gabonafélék, ezek mellé kiegészítésképpen pedig nyugodtan csempészhetünk például egy ízletes gabonakávét is. Szűcs Zsuzsanna dietetikus buggyantott tojást javasol rozsos pirítóssal, koktélparadicsommal, tejes gabonakávéval.
Színesítsük a reggelit
Iskolaidőben a korai kelés miatt még jobban oda kell figyelünk arra, hogy reggelente hogyan indítjuk útnak a gyerekeket. A napindító étkezésnek kiemelt hatása van az egész napi kalóriabevitelre és az iskolai teljesítményre is. Sokszor azonban nem könnyű kitalálni, hogy a reggeli kapkodásban mi kerüljön az asztalra. Az unásig ismert kakaó, tej, tea triót azonban lehet színesíteni, például egy könnyen elkészíthető gabonakávéval, amellyel a tudatos táplálkozás jegyében sem kell lemondanunk egy kis kényeztető finomságról.
Sógorék Kornspitze
A bámulatos osztrák reggelik elmaradhatratlan része ez az isteni péksütemény, ami eredendően rozsból készül (Korn), és csúcsos a vége (Spitz). Vajjal megkenve, sonkával, sajttal, paradicsommal megtöltve, vagy csak úgy magában egyszerűen feledhetetlen! Max konyhájából most ezt ajánljuk!
Gyorsan valami....tojásost!!! a farmer reggelije
Farmer reggeli, vagyis vacsora lett belőle, ami igazából elkésett egy ebéd volt - írja Max. Mindegy, tette hozzá, finom volt, és ez a lényeg. És emberes adag lett volna, ha nem hárman ettük volna. Eredendően csak két éhes szájhoz tervezte a fogást Somogyi Zoltán, és azt is - úgymond - kicsit kérek csak-ra, de hárman laktak jól, vagyis úgy eltűnt a tányérokból minden, mintha nem is lett volna. Amúgy hűtőtakarításra is remek egy fogás!
5 egyszerű tipp az egészséges irodai étkezéshez
Reggeli kapkodás, napkezdő meeting, e-mailek, üzleti találkozó, újabb céges megbeszélés, rohanás… Ha neked is ismerős a helyzet, akkor biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a pörgős mindennapok során nemhogy egészségesen táplálkozni, de általában pár egészségtelen falatot bekapni sincs idő. Íme, pár egyszerű, életmódváltóknak kötelező tipp, amivel nemcsak időt spórolhatsz, de az egészségedért is tehetsz, ha irodai étkezésről van szó!
Tejben sült zöldfűszeres tojás
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel.
Medvehagymás juhtúrókrém kápiában
Nem is annyira recept ez, mint inkább ötlet, mivel tehetnénk változatosabbá, színesebbé a ráérősebb reggeleken elköltött reggelik kínálatát. A juhtúró kitűnő alapanyag ehhez.
Bagel
A bagel búzalisztből készült kelt tészta, melyet kerekre formáznak, és sütés előtt néhány másodpercre forró vízben főznek, utána teszik a sütőbe. A tetejére különféle magokat lehet szórni, mákos, szezámot, lenmagot, készülhet különböző ízesítésekkel. Van sós és édes bagel, attól függően ízesítik pirított hagymával, fahéjjal, mazsolával. A jó bagel tömör, kissé rágós, a héja barnás, frissen sülve ropogós. Lengyelországból származik, de világszerte népszerű.
Avokádós omlett
Miért kellene a reggeli omlettnek mindig ugyanolyannak, és egy idő után unalmasnak lennie? Zöldfűszerekkel, avokádóval bolondíthatod, mellé egy jó pirítós, és jól indul a napod.
Hatalmas magyar siker Angliában!
A londoni illetőségű, az élelmiszerek Oscar-jának is nevezett Great Taste Awards-on közel 400 bíráló részvételével, nagyjából két hónapnyi kemény munkával választják ki a világ legjobbnak ítélt ételeit, élelmiszereit és – többek között – a világ legjobb granoláit.
Élettel teli fürjtojáskrém
Csökkenti a magas vérnyomást, jó a cukorbetegségre, a vérszegénységre, a gyomorfekélyre, az érelmeszesedésre, a migrénes fejfájásra, a szívinfarktus utáni kezelésre is. Ez nem más, mint a fürjtojás. Sokan luxusnak tartják, pedig jótékony hatása - a mellékelt felsorolás láttán is - tagadhatatlan. A legjobb, ha nyersen esszük, de keményre főve is kifjeti nagyszerű hatását. Arra azonban figyelni kell, hogy 15 percnél tovább soha ne főzzük, mert a benne lévő vitaminok teljesen elbomlanak!