Életforma.hu


Sajtsaláta – a 10 perces könnyű vacsora

Sajtsaláta – a 10 perces könnyű vacsora 

Önállóan, de húsok mellé is nagyon szeretjük a sajtos, pikáns salátákat. A hozzávalókat szabadon, kedvünk szerint variálhatjuk, és mindössze 10 perc alatt elkészülünk vele.
Farm öntet

Farm öntet 

Ugye veled is előfordult már, hogy végtelenül unalmasnak találtad a kefíres öntetet a diétás salátádon? És sima majonézt se lehet mindig rányomni a zöldségekre. Itt jön a képbe a klassz kis farm öntet.
Sopszka, a macedónok kedvenc salátája

Sopszka, a macedónok kedvenc salátája 

Ha a nyári hőségben nem kívánjuk a nehéz ételeket, vagy éppen a grillezett húsok mellé szeretnénk egy nagyszerű salátát készíteni, akkor ezt a macedón zöldségmixet ajánljuk. Még látványnak is gyönyörű!
Waldorf saláta

Waldorf saláta 

Nem javaslom, hogy a reggelit kihagyjuk, az a nap legfontosabb étkezése, de azt szívből ajánlom, hogy egy ilyen könnyű salátával indítsuk a napot. Tudtad, hogy az első Waldorf salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf Astoria séfje készítette 1893-ban?
Citromos-olívás nyers gombasaláta

Citromos-olívás nyers gombasaláta 

A gombát nem mindenki kedveli, ezt kénytelenek vagyunk elfogadni. Nálunk a családban is mindig vita van, ha gombát akarok készíteni, mert a gyerekek látni se akarják. Ez a remek saláta viszont tökéletesen megfelel a felnőtteknek bármilyen hús köreteként.
Mézes-tonhalas tésztasaláta

Mézes-tonhalas tésztasaláta 

A nagy melegben az a jó, hogy a sok folyadék mellett nincs kedvünk a fűszeres, meleg és nagyon tartalmas ételekhez. Egy jól elkészített tésztasalátával is beérjük, sok zöldséggel megpakolva, vagy éppen egy izgalmas összetevővel megízesítve.
Aszalt szilvás, barackos sajtsaláta

Aszalt szilvás, barackos sajtsaláta 

A sajt és a gyümölcs kiváló párosítás, akár főételben, akár salátában. Válogassunk a sajtok közül, egyszer karakteresebb, máskor lágyabb ízű sajtot használjunk, sőt, akár a barackot is lecserélhetjük, így egy alapreceptből többféle salátát varázsolhatunk.
Kapros-uborkás tésztasaláta

Kapros-uborkás tésztasaláta 

A tésztasalátában az a jó, hogy összetevőit kedvünkre variálhatjuk, elkészítése pedig nagyon egyszerű. Ez a kapros-uborkás változat nemcsak színében, de ízvilágában is rendkívül üdítő nyári egytál étel.
Frissítő ubislai

Frissítő ubislai 

Nekem akár előételnek is jöhet az ubisali, annyira szeretem. Ráadásul úgy variálod, ahogy akarod! Ha vendégeket vársz, és nem ismered elég jól az ízlésüket, akkor csak addig készítsd el, ameddig megkapja salátalevet. A többi alapanyagot tedd ki nyugodtan, és mindenki úgy ízesíti, ahogy a legjobb szereti! Ez vonatkozika a grillpartikra is! A háziasszony gondoskodását jelzi, ha segítesz az összeállításban! Ez mindenkinek jólesik!     

Részeges epersalátám 

Ha valaki azt hiszi, hogy csak a pezsgő illik az eperhez, az nagyon téved! A vörösbor legalább ilyen pompás! A barátnőm, akitől ezt a receptet tanultam, azzal variálja ezt a remek gyümölcsalátás receptet, hogy fele-fele arányban használ epret,és karikára vágott banánt. 

Dinnye saláta feta sajttal 

Amikor először találkoztam a recepttel, azt hittem, ez valami vicc. De szerencsére volt bennem elég vállalkozó kedv, hogy kipróbáljam, és nem bántam meg.

Majonézes virsli saláta 

Néha nem vágyunk túl nagy ebédre, megelégszünk egy könnyű, egyszerű salátával. Ezzel a virsli salátával alig van munka, mire megkeverjük a tartárt és belekarikázzuk az alapanyagokat, a virsli is kihűl. Magos kenyérrel a legfinomabb.

Háromszínű kuszkusz saláta 

Ha van otthon kuszkusz, nagy baj már nem lehet. Mindegy, hogy hús mellé köretnek eszed, vagy egy színpompás salátát dobsz össze belőle, percek alatt elkészülsz, és biztos, hogy jót eszel.

Az inkák aranya, a quinoa 

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, kiemelkedően magas a fehérje-tartalma.Található benne C-, E- és B-vitamin, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosav, melyre a szervezetnek szüksége van. Egyik legnagyobb vonzereje, hogy gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Quinoa saláta 

A quinoát főzés előtt nagyon alaposan le kell öblíteni, ha ezt elmulasztjuk, ételünk keserű lehet. Érdemes sűrű szűrőt használnunk, netán gézzel kibélelni azt, hisz a magok nagyon kicsik.

Fülöp-szigeteki tésztasaláta 

Az egyik amerikai utamon tanultam ezt a roppant egyszerű receptet, azóta is gyakran készítem, sőt, én is szoktam belőle munkahelyi ebédet kerekíteni, mondhatom, remek választás!

Almás édeskömény saláta 

Ízgazdag, üde, friss, ropogós, egészséges! Kell ennél több, ha egy salátáról beszélünk? 

Legjobb édesburgonyás receptjeink 

Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.

Spenót saláta eperrel és fetával 

Eper szezonban keresve sem találhatnánk kellemesebb társaságot a spenótnak, a hatást pedig egy darabka fetával koronázhatjuk meg.

Paprikába töltött sajtsaláta 

Nem kell mindig bonyolult ételeket főzni és enni vacsorára, az egészségünkkel is jót teszünk, ha időről időre beiktatunk egy saláta vacsorát a hétre.

Kuszkusz saláta, eredeti nevén taboulet 

Annyira egyszerű az elkészítése, hogy szinte nem is lehet receptnek nevezni. Legfőbb alkotóeleme a kuszkusz mellett a rengeteg petrezselyem.

Fetás karfiol saláta 

Unod a karfiolt? Dobd fel újhagymával, feta sajttal, és máris azt tapasztalod, hogy az unalmas karfiol átlényegül egy üde, frissítő salátává.

Insalata Caprese 

Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.

Újburgonya saláta joghurtos öntettel 

Lassan megjelenik majd az újkrumpli is, amit a magam részéről türelmetlenül várok, hiszen a tavaszban - a zöldborsó után - szerintem ez a legjobb dolog. Salátának is kitűnő, nemcsak köretnek.

Sajtos uborkasaláta 

Tele van a piac gyönyörű, piros retkekkel, megjelent már az üvegházi saláta is, kígyóuborka meg egész évben van. Nincs semmi akadálya ennek a vitamindús, friss salátának az elkészítésének tehát.

Vaníliás gyümölcssaláta 

A Nespresso szakértői megalkották ezt az élénk színű desszertet, mely igazi élmény az ízlelőbimbóknak édes, gyümölcsös aromákkal, amelyek tökéletes kombinációt alkotnak a Nespresso Vivalto Lungo Decaffeinato Grand Cru őrleménnyel.

Grillezett gomolya salátával 

Hétköznapi csodavacsinak is bevállalja az ember az alábbi sült sajtot friss salátával, kevés pirított maggal. Ha te is így vagy ezzel, ne habozz tovább, vásárolj be az alábbiak szerint hazafele, aztán lepd meg a családot vele.

Sajtos vitamin saláta 

Tavasz közeledtével egyre többen odafigyelnek az alakbarát étkezésre, azoknak pedig, akiknek egészségügyi problémáik miatt kell diétázniuk, az a jó hírem van, hogy lehet finomakat enni. Erre itt van példának ez a csodás saláta.

Libanoni saláta keménytojással 

Ennél egyszerűbb saláta kevés van, csak egy fejes saláta, petrezselyem és néhány fűszer kell hozzá, hogy egzotikus, különleges ízű finomságot tálalhassunk.

Mézes szezámmagos céklasaláta 

Hamisítatlan téli salátát ajánlunk, hisz mind a répa, mind a cékla ilyenkor is könnyen és olcsón beszerezhető. Ez a színpompás saláta amellett, hogy nagyon finom, ráadásul még a szemnek is kellemes!

Narancsos édeskömény saláta 

Az édeskömény ropogós, enyhén ánizsos ízű zöldség, feje búbján étvágygerjesztő zöld levélkoronával, ami a levelek mellett szintén jó szolgálatot tesz egy salátában.

Cikória saláta 

A cikória az őszi és téli időszak egyik értékes vitamin- és ásványianyag-forrása. Kesernyés tejnedvet tartalmaz, melyet a hajtatás során sem veszít el. Ha ezt nem kedveljük, fogyasztás előtt áztassuk enyhén ecetes-sós vízbe. 

Süss egészségedre! 

Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában? Nem minden olaj alkalmas ugyanis az úgynevezett hőkezelésre, vagyis, hogy ételeket süssünk benne. Figyeljünk az összetételre, valamint a címkén található információkra, így pontos iránymutatást kaphatunk a javasolt felhasználásról. Ha betartjuk, megszívleljük, azt az egészségünk is meghálálja!

Lencsét egész évben 

Te is egy évben csak egyszer, új évkor eszel lencsét? Simán elmész mellette a boltban, a piacon? Azt hiszed, csak főzeléket lehet főzni belőle? Akkor bizony fel kell fednünk előtted a titkot: a lencse roppant változatosan használható, egészséges, gyakorlatilag az év bármely szakában fogyasztható növényünk.

Az egészség 17 tippje 

Sokan megfogalmazták már az örök élet titkát. Sokan sokféle ígéretet is tettek már szilveszterkor. Egy darabig tartott a fogyókúra, a reggeli futás vagy úszás, azután elfogyott a lendület. Mi most 17 olyan tanácsot gyűjtöttünk össze, ami mindenképpen fontos! Igazán nincs benne olyan újdonság, amiről ne hallottál volna, de csak számold meg, hogy ebből mennyit tartasz be?     

Virsli saláta 

A virsli szilveszterkor örök sztár, de ne mindig csak az unalmas főtt virslit együk, legyünk kicsit kreatívabbak. A majonézes saláta sem a kulinária csúcsa, de kiadós, finom saláta az ünnepi éjszakára.

Téli karfiolsaláta 

Sok helyen látni a piacon karfiolt, nem olyan vészes az ára, érdemes tartalékolni belőle a hűtőben, mert bármikor elővehetjük, ha egy salátára vágyunk, de persze leves is nagyon rövid idő alatt készíthető belőle. Az ünnepek körüli nagy evészetek után jól jön egy könnyű saláta recept mindenkinek.

Szilveszteri saláta - kuglófnak álcázva 

Ha elmúlik karácsony... nos, akkor készülhetünk a szilveszteri bulira! Az előre elkészített falatok, hidegtálak ilyenkor a legkedveltebbek,ezért ezt a kuglóf formába töltött zöldséges finomságot ajánljuk most. Nemcsak a formája, de az elkészítése is különleges.

Majonézes kukorica Mártinál 

Gyerekkorom óta imádom a majonézt és a tartárt. Ami ezzel készül, az csak jó lehet! Így van ez a kukoricával is! Nem éppen fogyókúrás recept, de például hideg sültekhez egészen kiváló! Karácsony este is jó hasznát veheted! Ha előre lesütsz valamilyen húst, akkor ezzel tálalhatod! Ráadásul, nekem kell kapkodni, nehogy kihűljön. A hideg ünnepi vacsora ugyanolyan jó, és előre tudsz vele készülni.   

Füstölt sajtos burgonya saláta 

Ezzel a salátával nyugodtan előállhatunk az ünnepekkor is, hiszen bármilyen rántott vagy sült hús mellé kiváló. Az alma és a füstölt sajt együtt is nagyon jól harmonizálnak, a burgonyával és a kissé savanykás tartás mártással pedig egészen különleges aromákat hoznak létre.

Caprese saláta 

A meleg nyarak legklasszabb ebédje, vacsorája, bármikor jöhet, csak egy a fontos: legyen otthon friss bazsalikom, mert anélkül semmit sem ér. Ezt szárított fűszerrel nem érdemes elkészíteni, mert mindennek a alfája és omegája, ahogyan a bazsalikom íze összeolvad a paradicsoméval és a mozzarellával. Miután hála az égnek már télen is lehet friss fűszernövényeket kapni, a caprese négy évszakos saláta lett.

Mozzarellás paradicsomsaláta 

Legelőször egy ebédnél előételként találkoztam vele, de annyira ízlett, hogy rögtön jól is laktam vele. Vendéglátásra is jól bevált, mert rendkívül dekoratív a hidegtálak mellé!    

Francia királyi szeretők csábereje 

Egyszerű is, meg úri is ez a zseniális zellersaláta, amit Monacóban gyakran előforduló televíziós kolléganőmtől tanultam. Ma már egyre többen szeretik a zellerszárat, de amikor úgy 30 éve berobbant a konyhámba, még nem sejtettem, hogy mekkora siker lesz a baráti körben. Azt már csak később tudtam meg, hogy a XVII. században gyakran használták a francia királyi szeretők, mert úgy vélték, erősíti a nemi vágyat. Ezt nem tudom, de az biztos, hogy erősíti az immunrendszert. Erre pedig most, tél elején, nagy szükségünk van!    

Zöldfűszeres burgonyasaláta 

Érkezik a krumplisaláták idénye, most megmutatom az én legnagyobb kedvencemet. Amúgy a hagyományos ecetes-hagymás krumplisalátát szeretem a legjobban, de azt leginkább karácsonyra tartogatom. Ez a zöldfűszeres, majonézes változat is nagyon kellemes, jó szívvel ajánlom. Nem hátrány, hogy a vendégség előtt egy nappal össze lehet állítani. Elkészítéséhez legjobb az apró szemű krumplit választani.

Tonhalas tésztasaláta 

Ennél a salátánál nincs egyszerűbb, ez egészen biztos. Tésztafőzés, konzerv kibontás, majonéz összekeverés, tálalás. Ennyi az egész. Ráadásul variálhatjuk zöldségek hozzáadásával, szóba jöhet a borsó, a kukorica, a kápia paprika. Turbózhatjuk petrezselyemmel, snidlinggel, kaporral, citrommal. Mi kell még a boldogsághoz?

Káposztasaláta, amitől karcsúsodsz 

Ezt a salátát egy gyorsétterem láncnál kóstoltam, megmondom őszintén, azóta is rajongója vagyok, és bár amúgy sem járok gyakran gyorsétterembe, néha egy-egy káposzta salátára elcsábulok. De egy ideje magam is el tudom készíteni azt a finom, édeskésen savanyú salátát, és egyáltalán nem is ördöngösség!

Salátaleves 

Tavasztól őszig készíthetjük ezt a levest, télen bizony nem túl kifizetődő vállalkozás, amikor a saláta ára az egekben jár. De szezonjában bármilyen főétel elé szívesen ajánlom, könnyed, a tejföltől kicsit pikáns, fokhagymás levest tehetünk asztalra, ha a salátalevesre esik a választásunk.

Fácánsaláta 

Ez a recept hat éhes szájhoz elegendő. Különösen az ínyenceknek, és az őszi ízek kedvelőinek ajánlom! Színes falevelek, doromboló kályhák, egy kis kényeztetés... Nekem ezt jelenti ez a saláta!