Életforma.hu


Tüke Borház - a szőlő szolgát kíván

Tüke Borház - a szőlő szolgát kíván 

Pécs, Mecsek oldal, Tettye. A mediterrán város egyik legfestőibb része. Gyönyörű park, a középkori püspöki palota romjai, friss vizű patak. De nem csak ezért érdemes felkapaszkodni a hegyoldalba, ha Pécsett jártok. Itt működik ugyanis 2010 óta az a Tüke Borház, amit a vendégek nemrég a Dél-Dunántúl legjobb vendéglátóhelyének választottak. Ungurán József tulajdonossal az ide vezető útról és a jövőről is beszélgettem. INTERJÚ
„Szeretem a szőlőm” - interjú Lenkey Géza szőlőbirtokossal

„Szeretem a szőlőm” - interjú Lenkey Géza szőlőbirtokossal 

Van egy pincészet Tokaj-Hegyalján, Mádon, amely a Lenkey családé. Ezen a helyen szenvedéllyel és odafigyeléssel készülnek a borok. A szőlőtőkéket gyermekükként szeretik a tulajdonosok, akik tényleg nem a mennyiségre hanem a minőségre törekszenek. Immár húsz éve.
Waldorf saláta

Waldorf saláta 

Itt a tavasz, amikor testünk is kezd jobban vágyódni a könnyű fogásokra a sok nehéz téli étel után. A Waldorf saláta pillanatok alatt elkészül, és mennyei az íze.
Napi egy alma az orvost távolt tartja

Napi egy alma az orvost távolt tartja 

Egyes élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Ezt bizonyos jelekből eddig is sejtettük, de most egy angol kutatás tudományos bizonyítékokkal is szolgált.
Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 2. rész

Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 2. rész 

Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. A fehérborokról már ejtettünk pár szót, sorozatunk második részében jöjjenek a vörösborok!
Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 1. rész

Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 1. rész 

Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. Sorozatunk első részében a fehérborokat mutatjuk be.
Mennyei szőlődzsem

Mennyei szőlődzsem 

Hajlamosak vagyunk a szőlőt csak nyersen fogyasztani, pedig számos módon felhasználható - például lekvárként is.
Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel

Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel 

Aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhezni fog – szól a szólás-mondás. Libahúst nem, de libamájat készítettem, és hogy a bor se maradjon ki, tokaji aszú is a menüsor része lett. Nos, így nem éhezik Pammer Lívia soha! Kóstold meg!
Legyen a slágered az idénygyümölcs!

Legyen a slágered az idénygyümölcs! 

Bár mostanában sokat játszadozik velünk a szeszélyes időjárás, mégis kijelenthetjük: a náthaszezonnal karöltve megérkezett az idei ősz is. Ilyenkor mindig kérdésessé válik, hogyan ússzuk meg a betegségeket?
Egész évben erre vártunk!

Egész évben erre vártunk! 

Sok munkát ad a szüret, rengeteg dolgot kell ilyenkor összehangolni, hogy minden gördülékenyen menjen. A Balaton mellett gazdálkodó Bujdosó Feri most elmeséli, hogy néz ki egy napjuk az év számunkra legfontosabb időszakában. Elsőre egy idilli kép tárul elénk, de ha belegondolunk, irdatlan kemény munka áll mögötte.

Napsütésben ragyognak a legfényesebben az egri csillagok 

Nyáron, ha könnyed, friss borokat keresünk, érdemes az Egri borvidék egyik kiemelt borát, az egri csillagot választanunk. A laza és trendi fehér házasítás már nem csak a borvidéken hódít.

70 éves a világ egyik legizgibb bankja 

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.

Szépasszony új ruhában 

Tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre az Egri Borműhelyt. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék jobb ismertsége érdekében. 

Szüretre: túrós-szőlős rétes 

Nem mondanám hogy tradicionális rétesről van szó, hiszen pár éve kezdtük el sütögetni, próbálgatni. Nem járunk szüretelni sem, azért az elnevezés, mert ilyenkor találni finom, zamatos szőlőt, ami elengedhetlen a szőlős-túrós réteshez. Előre bocsátom, ennél a receptnél mindenki a saját kedvére módosítja az arányokat. Most mutatom Max eredeti verzióját.  

A Jani, az Ördöngős nyúl meg a hatlövetű bor + egy video 

Mese, mese mátka, pillangós batárba - Móra Ferenc után szabadon -, volt egyszer egy borász és egy grafikus. Összedugták a fejüket, hogy miként is kaphatna új köntöst néhány palack. Adott volt a jó bor, az Ördöngős nyúl, az ufó, a kőfejtő, az utazó gepárd, a Zebra Zuzu és az öteltekből, a barátságból megszületett a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok új címkecsládja..., ami mellesleg a régi folytatása.           

Mustáros céklaleves karamellizált szőlővel 

Forrón, langyosan és hidegen is isteni ez a céklaleves - mondja Bodrogi Eszter, aki ezt varázsolta elénk a nagygombosi rozék kísérőjeként, és persze mondanom sem kell, hogy a must és a szőlő is Nagygombosról érkezett. A Fűszer és Lélek blog szerzője igazi őszi ételeként ajánlja ezt a költeményt! Elképesztően finom!    

Grassalkovich gróg nagy gombját újra felvarrták 

Bár az ősz már itt toporog az ajtóban, a rozét nem engedjük a nyárral elfeledni. Reneszánszát éli - nemcsak nálunk, az egész világon. A mátrai Nagygombos klímája kiegyenlítettebb az ország déli vidékeihez képest, és ezért pompás, zamatos szőlő terem a rozéhoz. Takács-Barta Anna borász mindig a természetességre törekszik, és hiszi, ha a rozét nem siettetjük, meghálálja - már az első kortynál.   

Márti őszi kacsája rozmaringos krumplival 

Készítettem már szüreti kacsát, és óriási sikernek örvendett nemcsak otthon, hanem itt, az Életforma otthonfozok.hu oldalán is! Nos, ismét itt az ősz, itt a szüret, itt a szőlő, turbóztam tehát a receptemen! Ahogy egykori hajószakács barátom mondta: elveimmel ellenkezik a vasárnapi rántott csirke! Igaz, itt van helyette egy igazi különlegsség! Keress hozzá egy finom bort, ha lehet, fehéret! Irány a konyha!    

A veszélyes szőlő ügye 

Korábban értek, érnek a gyümölcsök a szokatlan meleg miatt, így a napokban már friss szőlőt és körtét falatozhatunk. Nem árt azonban az óvatosság, mert e két gyümölcs fogyasztása akár kellemetlen panaszokat is okozhat - figyelmeztet dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa.

Mosolygó buborékok egy pohárban 

Egész életében azon dolgozott a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon, hogy ne legyenek tavaszra buborékok az üvegekben, mégis erről, vagyis a pezsgőtől vált áldottá a neve. Az akkor selejtnek tartott bor gyorsan vált a francia főúri reggelik és ünnepek kedvencévé a champagne. A pezsgő ma virágkorát éli! Óriási kedvenc, de sajnos Magyarországon még mindig csak szilveszter környékén fogy belőle igazán.       

Budapest szőlőskertje, Etyek 

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált..., építik a történetet - egy remek, nagy tudású ifjúval!  

Különc borvidék 

A Wineglass Sajtóklub borkóstolóján találkoztam ezzel a gyönyörű könyvvel! Horváth Ferenc újságíró, a Soproni Téma főszerkesztője írta, a legtöbb fotót Filep István, az MTI munkatársa készítette. A kötet először 2005-ben jelent meg, de világörökségi területen azóta annyi minden történt, annyi fiatal borász tette le a névjegyét, hogy át kellett dolgozni azt. Aki belelapoz, egy nagyon izgalmas világba csöppen, és biztos kedvet kap egy soproni kékfrankoshoz!   

Pulykamell szőlőmártással 

Fantasztikus párosítás a pulyka és a szőlő. Az ünnepek felé közeledve, pedig egyre csábítóbb! Ez a recept annyira jól sikerült, hogy szerintem kitűnően alkalmas arra, hogy ráhangolódj az ünnepekre! Nem kell mást tenned, mint elkészíteni, és a pároddal egy jó kis forralt borral megenni! Ne felejts el egy-két gyertyát is meggyújtani!     

Ha kedd, akkor szőlős pite 

Ki mondta, hogy csak hétvégén jár a süti, mert anya akkor ér rá? Mi minden nap megennénk, és a tízórais dobozban is nagyon jól mutat...egy darabig. Igazán egyszerű, alap pite tésztából készült, amibe bármilyen töltelék kerülhet. Most éppen a szőlő volt a soron.

Szőlőleves 

Igazán kellemes aromájú és egyedi levessel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeinket, ha például azt szőlőből készítjük. Nem egyszer fogod elkészíteni, az szinte biztos!

Népszerűek a hazai borvidékek 

Szüretkor igencsak népszerűek a hazai borvidékek ingatlanjai. Számos az eladó hobbitelek és pince, egyes borvidékeken duplájára emelkedtek az árak az elmúlt években. A kereslet is élénkül irántuk, noha a szigorúbb szabályok miatt e vidékeken nehezebb építkezni - derül ki OTP Ingatlanpont országos körképéből. Az alacsonyabb árkategóriában keresgélők száma a legmagasabb, ám egyre kevesebb az olcsó ingatlan a piacon.

Szőlőtorta - Jucus sütőjéből 

Megmentettünk a mai szőlőszüretből egy kilónyi szép szőlőt, hogy októberi köszöntőként ezt a nagyon finom tortát elkészíthessük. Igazán különleges, egyszerű vendégváró desszert.

5 toplistás étel és ital az öregedés ellen 

Sok nő aktív harcot folytat a ráncok ellen, melyek komoly fenyegetést jelentenek az önértékelésükre. Ránctalanító krémek, drága pakolások, extrém kozmetikai kezelések helyett, most megmondjuk mit egyél, hogy az öregedés látható jeleit eltüntesd. De van még egy plusz egy ajánlatunk is!

Krémsajtos szőlősaláta 

Tartozom egy vallomással. Én nem nagyon rajongok a szőlőért. A saszlaszerűeket ki nem állhatom, az Otellót se díjazom különösképpen, a külföldről importált óriás szeműeket néha meg-megkívánom, és be is habzsolok belőlük akár 6-7 szemet is. Ez az én szőlőfogyasztásom, szerintem egy évben nem teszi ki a fél kilót sem. De ez a recept simán rá tudna venni, hogy akár napi fél kilót is lenyomjak belőle.

Vincellér saláta 

Nem gondoltam volna, hogy a lila káposzta és a szőlő ilyen közeli, jó viszonyt ápolnak egymással, pedig nagyon jó barátok. Az édes és a sós ízek keveredése nekem nagyon bejön, így bátran ajánlom ezt a salátát a hozzám hasonló ízlésűeknek.

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet... 

Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról - mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese...     

Szőlőlekvár, ahogy a nagyapám szerette 

A szőlőnek minden egyes szeméből bort készített nagyapám, alig tudott néhány szép fürtöt megmenteni nagyanyám, hogy ezt az isteni lekvárt is befőzhesse belőle szüret idején. Volt is öröm, amikor a disznótoron előkerült a sült húsok mellé!

Imre bácsi grillezett kecskesajtja tavaszi virágsalátával és mustban párolt körtével 

Szemem-szám eláll, valahányszor Badacsonyból lenézek a tóra! Mindig valami földön túli boldogság áraszt el! Ott kiülni egy teraszra, borozgatni, maga a gyönyörűség! És ha már mindez együtt van, haraphatunk is valamit! Itt van példálul Imre bácsi páratlan kecskesajtja! Meg kell kóstolnod!  

Waldorf saláta 

Nem javaslom, hogy a reggelit kihagyjuk, az a nap legfontosabb étkezése, de azt szívből ajánlom, hogy egy ilyen könnyű salátával indítsuk a napot. Tudtad, hogy az első Waldorf salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf Astoria séfje készítette 1893-ban?

Maga Széchenyi - a PEZSGŐ keresztapja 

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is - ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     

Hárslevelűk ünnepe: mondd, te mit választanál? 

Ismét megrendezik az Országos Hárslevelű Borversenyt június 23-án. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon.

Rozmaringos, fehérboros csirke szőlővel és őszibarackkal 

Csirkecomb felhasználásával száz és száz féle ételt készíthetünk, ne elégedjünk meg csak azokkal a receptekkel, amelyeket már évek óta főzünk, kutassuk mindig az újat!

Ambrózia saláta Györgyi konyhájából 

Csánk Györgyi remek és különleges gyümölcssaláta receptjét osztjuk meg veletek, ami nemcsak frissítően finom, de csodásan is néz ki, ami szintén nem utolsó szempont.

Csúnyán terjed a sárgaság 

A NÉBIH laboratóriumi eredményei alapján a Villányi borvidékhez közeli Gyód községben, valamint a Soproni borvidéken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség kórokozója. Az illetékes kormányhivatal szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, valamint a fertőzés mértékének felmérését. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében a hatóság felhívja a szőlőtermesztők figyelmét a fitoplazma terjesztőjének számító amerikai szőlőkabóca elleni védekezés fontosságára.

Kecskesajtos szőlő - vadító páros 

Pompás előétel, de ha nem sajnáljuk az időt az elkészítésére, esti filmnézéskor is jó szolgálatot tesz így ősz táján. Keressünk minél nagyobb szemű szőlőt, hogy ne legyen annyira pepecs meló a kenegetés... Pontos mennyiségeket nem adunk meg, ha idő előtt elfogyna a sajtkrém, kapkodjuk be pucéran a szőlőket. Diót is annyit használjunk, amennyit szeretünk, talán van, aki annyira nem rajong érte. Próbáljuk még ki mandulával is!

Igyunk Irsai Olivér vizsgájára! 

A Bujdosó Pincészet a napokban végezte el az Irsai Olivér próbaszüretét, ennek alapján meghatározta a szüret időpontját is. Vajon milyen terméshozamra számítanak idén a borosgazdák? Ez ugye nekünk se mindegy...

Szőlős csirkemell saláta - a fogyókúrázók kedvence 

Bár még nem a hazai, de már megjelentek a boltok polcain a szőlőfürtök. A közkedvelt csirkés salátánkat dobtuk fel vele, egészen kitűnő lett. Bizonyára a diétások kedvence lesz.

Borban az igazság és a nők 

Míg az ókorban nem is szolgálhattak fel bort a nők, addig napjainkban már egyre több női borásszal találkozhatunk. Bár a hölgyek biológiailag jobb képességekkel rendelkeznek a borok tesztelése szempontjából, mégis a szakmában jelentős többségben vannak a férfiak. A nemek megoszlásáról és az elmúlt évtizedek változásairól a Kovács Borház borászai, Kovács László és lánya, Kovács Zita beszéltek.

Legális dopping az abasári rizling! 

Megünnepelték Abasáron a rügyfakadást! A Mátrai Borvidék turistacsalogató településén koncertekkel, gyerekprogramokkal buliztak az érdeklődők. A legfontosabb természetesen az ásványokban gazdag olaszrizling volt. A helyi gazdák szerint a remek borban a „periódusos rendszerben még nem szereplő elemek” is fellelhetők. 

Csúcsformában a Kékfrankos és a Bikavér - kóstolj, játssz! 

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb szőlőfajtája, számos bortípus készíthető belőle, a szőlőfajta borai még magyar viszonylatban is elképesztően változatosak. A Wineloversnél az egész április ezek megismeréséről szól: borversennyel, rendezvényekkel, játékkal!

Adj új nevet az olaszrizlingnek, és nyerj! 

Új nevet adhatunk Magyarország egyik legelterjedtebb fehérszőlő fajtájának, az olaszrizlingnek, ugyanis pályázatot írnak ki a fajta, illetve a belőle készült bor szinonimanevére. Az új névnek könnyen ejthetőnek és jól megjegyezhetőnek kell lennie, előny továbbá, ha hangzásában emlékeztet az olaszrizling név hangzására. Augusztus 30. a határidő.

Ezt az évjáratot megemlegetjük! 

Idén  17,5 millió kiló szőlőt dolgoz fel a Varga Pincészet. Ekkora mennyiségből a tavalyihoz képest 50 százalékkal több bort készítenek. A borászat szerint, jövőre el is tudják adni a többletet, hiszen kiemelkedő lesz a  2015-ös borok minősége. Idén a cég 400 millió forintot költött fejlesztésekre is, jövőre ez az összeg el fogja érni az 1 milliárd forintot.

Ha október és szombat, akkor olaszrizling! 

Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben, október folyamán pedig több étterem, szaküzlet, borbár is népszerűsíti Magyarország egyik legelterjedtebb szőlőfajtáját.