Sütés cikkek

10 főzési hiba, amit mind elkövetünk a konyhában
Gyakorlás teszi a mestert, ám vannak olyan konyhai bakik, amiket mindenki elkövet, főleg amikor először ragad fakanalat a kezébe. Most összegyűjtöttünk egy listát a legtipikusabb főzési hibákról, amiket jobb elkerülni.

Balássy Betti eddig 13 kilótól szabadult meg
Varga Feri és Balássy Betty életét alaposan átírta a koronavírus-járvány. Koncertek és fellépések hiányában Feri asztalosként kezdett dolgozni, Betty pedig belevágott a régóta halogatott fogyókúrába: 10 hét alatt 13 kilótól szabadult meg.

10 különböző konyhai eszköz 10 különböző országból
Ahány ország, annyi különböző étel - és persze az ételek elkészítéséhez szükséges eszköz. A a sütés-főzés során a háziasszonyok a speciális recepteken kívül különböző érdekes edényeket és készülékeket is bevetnek a finomabb fogások elkészítéséhez. Körbenéztünk a világban és megmutatjuk, hogy milyen egyedi konyhai eszközöket használnak az emberek az egyes országokban.

Mikrós főzés egy nehéz nap után
Semmihez sincs kedved, de jólesne valami meleg étel, netán egy kis nasi? Összegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű receptet, amelyekhez nem kell sokat főzöcskézni.

Mikrós édességek, elfoglaltaknak
Ahogy közelednek az ünnepek, egyre inkább ránk jön a sütési vágy. Akkor sem kell csüggedned, ha nincs időd a konyhában órákat tölteni, hiszen a mikródban is kiváló édességeket készíthetsz.

Többet sütöttünk a karanténban
Mit és hányszor sütöttek a magyarok a karanténban? Erre a kérdésre kereste a választ a Pek-Snack online kérdőíve, amely 3000 ember megkérdezésével készült május elején. A válaszadók 43 százaléka valóban igyekezett ritkábban boltba menni a járványügyi korlátozások idején. A legtöbben heti kétszer sütnek otthon, általában édességet. A kakaós csiga a favorit, a sós péktermékeknél pedig a pogácsa a magyarok kedvence.

Amerikai sajttorta
Az amerikai sajttortát, vagy ahogy sokan hívják, a new yorki sajttortát kétféle módon lehet készíteni. Sütés nélkül, illetve sütéssel. Mi most a melósabb, sütéssel készült változatot ajánljunk, de higgyétek el, megéri a fáradtságot. Mondjuk, így is roppant egyszerű.

Karácsonyi libamáj csészébe csomagolva
Még azt sem mondom, hogy libamáj kell hozzá, mert a kacsáé is pont olyan finom a célra. A lényeg, hogy "egy valaki kedvesnek" saját kezű ajándékot készíts! A zsírjában sült máj erre tökéletesen megfelel! A tetejére készíts kis karácsonyi kalapot egy csinos szalaggal. Amikor majd az ünnepek alatt reggelire vagy vacsorára egy kis pirítósra teszi, biztosan Rád gondol majd! De lehet, hogy meg is hív az ínyencségre! Egy biztos, ez nagyon jó!
Melyik grill illik hozzád?
Legyen finom, sőt, különleges vagy inkább egészséges, de gyorsan? Esetleg éppen szertartásszerűen, hosszan pepecselve? A grillezés, vagyis a nyílt tűzön sütés az ételkészítés egyik legősibb módja, így nem csoda, hogy sokan rajonganak érte, csak éppen mindenki másként és mindenkinek másfajta grillsütő lehet a jó választás.

Húsvéti töltött kalács
Dobd fel ezt a húsvétot valami különlegességgel! Reggelre kész, és kihűl a sonka a levében, tehát akkor neki is foghatsz ennek a fogásnak. Nemcsak ízében, de megjelenésében is különleges lesz! Ráadásul pulykasonkával egyszerűen pazar!
Kenyérben sült virsli, ahogy a finn barátaim készítik
Alig ismertem meg finn barátaimat, máris meg kellett kérdeznem tőlük, mit énekel a Picasso kalandjai című filmben a finn dizőz? Jót nevettek, mert nem én voltam az első, aki érdeklődött. A válasz: egy hagyományos finn recept, ami arról szól, hogyan készül a kenyérben sült hal? Innetől kezdve felkeltette az érdeklődésemet a finn konyha, íme egy nagyon egyszerű, ám isteni finom vendégváró, amit tőlük tanultam.
Szilveszteri csúcs a bőrös malacka
Tudjuk, a malac kitúrja a szerencsénket, ezért kell újévkor egy ilyen finomságot sütni. Volt olyan barátom, aki már azt is szerencsének tartotta, ha sikerült időre megsütni a csodás karajt. Azért adom tehát most közre ezt a remek, hagyományos receptet, hogy Ti ne járjatok így, és időben elkezdjétek, és tálaljátok anélkül, hogy megütne a guta! BUÉK!
Titkos tanácsok a tökéletes pulykasülthöz
Álmodozol róla, mégsem teszed meg? Mi lenne, ha idén megpróbálkoznál a karácsonyi pulykával? Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya elárulja neked legféltettebb titkait, hogyan is kerülhet illatos, omlós, ropogós fogás a karácsonyi asztalra.
A LIBA főpróbája az ünnepek előtt
Nekem a liba mindig sikerül, főként ha gyümölcsökkel együtt dolgozom össze! Ezt a pazar ínyencséget is a minap készítettem, és annyira finom lett, hogy eldöntöttem, a karácsonyi menü része lesz! Variálhatod például naranccsal, grapefuittal, szőlővel is, egy biztos, nem lehet benne csalódni! Úgy lehetsz király saját konyhádban, hogy észre sem veszed!
Az vagy nekem, mint testnek a kenyér...
William Shakespeare gyönyörő sora szinte mindent elmond... 2001-ben a Pékek Világszövetsége döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. Azóta majdnem 30 ország csatlakotott a mozgalomhoz. Ilyenkor adományaikkal segítik a rászorulókat a pékek.
Márti őszi kacsája rozmaringos krumplival
Készítettem már szüreti kacsát, és óriási sikernek örvendett nemcsak otthon, hanem itt, az Életforma otthonfozok.hu oldalán is! Nos, ismét itt az ősz, itt a szüret, itt a szőlő, turbóztam tehát a receptemen! Ahogy egykori hajószakács barátom mondta: elveimmel ellenkezik a vasárnapi rántott csirke! Igaz, itt van helyette egy igazi különlegsség! Keress hozzá egy finom bort, ha lehet, fehéret! Irány a konyha!
Rozmaringos kacsa és bazsalikomos cékla - sütve
Fantasztikkus szerzőnk mostanában ezekre az alapanyagokra kattant rá! Most így készült e fogás, ami még nem zárja ki hogy holnap nem lesz-e egy picit más - írja Steffel Csaba. Ha már készítettél kacsamellet, és sült céklát, készítsd úgy, mert nincs is más dolgod, és hangolj rá ezekre az ízekre!
Pulykasonkás aszaltparadicsomos tekercs
Mindig jó, ha van a hűtőben egy jó kis levelestészta. Itt van rögtön ez a pulykasonkára hangolt recept, ami biztosan nyerő lesz a következő partidon. Gosso Gabi egy jó kis mártogatóst is ajánl hozzá, amihez jól fog esni egy pohár hideg sör vagy egy kellemes fröccs, monjuk rozéból!
Édesem! Úgy imádom, amikor roppansz!
Ostya nélkül nem fagyi a fagyi! Kevesen tudják azonban, hogy ezt az elmaradhatatlan kelléket magunk is el tudjuk készíteni! Nem nagy tudomány, de a kerti partit nélküle megkoronázni nem lehet! Ugorjunk neki!
Nem Panni! Pacsni!
Veled is előfordul, hogy hazamész, de már minden tagod iszonyú fáradt? Laktató, gyors, gondolkodás nélküli vacsorára vágysz? Nos ezen a recepten nincs mit gondolkodni! Nem kíván extra agymunkát, tutira laktató, és háromnegyed óra alatt kész! A többi a mosogatógép dolga! Ja, ha valakit érdekel, ki az a Panni? A húgom! Jó étvágyat!
Sonkás-tarjás másképp Márti sütőjéből
Kaptam egyszer egy szenzációs receptet, de valahogy soha nem állt helyre az én konyhámban. Tudtam, hogy jó lehet az eredeti, a végeredmény sem volt csúfos, de még mindig vártam az igazi ízeket. Szerintem most sikerült!! Próbáld ki!
Besenyő Pita bácsi kedvencei - avagy a kenyérsütés kémiája
Mitől lesz magasabb a kenyér? Mi alakítja ki az állagát, az anyagát? Mi befolyásolja az élesztőgombák szaporodásának sebességét, a kenyér héjának a színét? Mi történik a dagasztás, a kelesztés és a sütés alatt? A kenyérsütés kémiájában a Laboratorium.hu segít eligazodni.
Így sütjük a tökéletes bélszín stake-et
A mai bejegyzésben mélyutazást teszünk az omladozó hússzeletek, a rendkívüli szaftosság és a karakteres aromák rejtelmeibe. Készülj fel, mert ma életed steakjét fogjuk megsütni! Sokan félnek hozzáfogni az első steak elkészítéséhez, gondolva, hogy biztosan kvantumfizika szintű ismeretek szükségesek a sikerhez. A valóság ennél jóval egyszerűbb, néhány támpontot betartva világsiker várakozik a tányérodon.
Márti mandulával bolondított sült pisztrángja
Nálam minden jöhet, ami hal! A pisztráng pedig az egy igazi király! Sokan nem is mernek belevágni, mert attól félnek, hogy majd nem kunkorodik jól a tányéron. Megsúgom, a lényeg nem a kunkorodáson van! Sokkal inkább az ízeken! Elámulsz, milyen ügyes vagy, ha kipróbálod! Egy szerelmes vacsorához is remek ötlet! különleges, és gyorsan elkészül! Hűts be hozzá egy rajnai rizlinget!
Kell-e fólia alatt sütni a húsokat? - videoval
Lefedjem vagy ne fedjem le? Öntsek alá vizet vagy se? Kiszárad vagy sem? Forró sütőbe tegyem vagy csak alacsony hőfokot adjak neki? Hogy marad egészségesebb? Nincs olyan amatőr szakács, aki ne tenné fel ezeket a kérdéseket! Figyelem, indul a húsfizika két tételben, és most minden kiderül!
Veszélyesen ropogós chilis csirkeszárnyak
Ezzel a recepttel táplálni kívánom a csirkeszárny-roppanás iránti elköteleződésedet. Annak ellenére, hogy a bő olajban sütéssel bátran elengedheted a napi kalória szükségletedet, ez az étel garantáltan mosolyt csal majd az arcodra. Az Inner Taste receptje annyira ínycsiklandó, hogy, amikor írom, már korog a gyomrom! Ráadásul, akik ismernek, tudják, hogy a csirkeszárnyért elmennék a világ végére is. Ha jól figyeltek, hamarosan egy kisfilmben is bemutatom a bámulatos tudományt!
Pulykasonkás-kecskesajtkrémes kifli
A legkülönbözőbb falatkákat kínálják a farsangi bulikban. Az a tapasztalat, hogy az utóbbi időben egyre többen figyelnek arra, hogy igényes finomságokkal kényeztessék a vendégeket. Így került előtérbe az igazán fonom pulykahús, ami páratlan ötlet ilyenkor! Ezt próbáld ki! Nem ismerek olyat, akinek ez nem sikerült volna! Rajta!
Kakaós piskótarúd tojás és tej nélkül
Most pedig bebizonyítjuk, hogy a tojáson túl is van élet! Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa saját, jól kipróbált receptjét adjuk közre! Meg ne lepődj, ez még finomabb, mint a hagyományos piskóta!
Hogyan készíthetünk süteményeket tojás nélkül?
Fejtörést okozhat, ha tojásallergia miatt mellőzni kell ezt az alapanyagot a sütésekkor. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusának praktikus tanácsai azonban azt bizonyítják, hogy ha a tojást a megfelelő alapanyagokkal helyettesítjük, akár még az eredetinél finomabb, változatosabb desszerteket is készíthetünk!
Malacod van!
Bámulom azokat a szakácsokat, akik meg tudnak sütni egyben egy malacot úgy, hogy minden porcikája puha, a bőre ropogós - mondta egykori kolléganőm, amikor férjemmel távol-keleti hajóutunkról érkeztünk haza, és elmeséltem a finomságot. Szakács barátunk csak annyit mondott, néha ő is csodálkozik, hogy sikerül! Szerintem a titok a malac hasába rejtett nyitott sörösüvegben keresendő. Mindenesetre láss hozzá minél előbb!
Citrusos pulyka - igazán porhanyósan
Amerikában szeretnek őshonos alapanyagokból készült ételeket felszolgálni. Így mindig kerül az ünnepi asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz és sütőtökpite is, de a pulykahús - mint a kontinensen háziasított baromfi - számos egyéb változatával is színesítik a menüt. Az érdekes recepteket mi is kipróbálhatjuk, hiszen így változatos ízekkel lephetjük meg éhes családunkat.
Legyen Tiéd a pékmesterek titka
Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.
Bagettini al mascarpone
Másnap este is puha a tészta, és nem morzsálódik a belőle készült bagett. Készítés közben könnyű vele dolgozni, nagyon jó állagú a tészta, szívből ajánljuk.
Pirított magos kenyér curryvel
Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. - Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni... - ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!
Lelke van a kenyérnek is! Ez biztos!
David Seboek a Szex és New York sorozat egyik kedvenc pékségében tanulta meg az alapokat, Franciaországban a pékművészet mesterfogásait sajátította el, saját éttermében, Budapesten pedig már több mint 15 éve süti maga a kenyeret!
Rozé kacsamell készítése
A kacsamell nemes hús, nem is a legolcsóbbak közül való, érdemes hát pontosan tudnunk, hogyan készítsünk belőle puha, szaftos ételt, és ne kemény, száraz cipőtalpat.
A finom sütemények titkai
Gyakran szembesülök vele, hogy azok a konyhai kifejezések, szakszavak, melyekkel egy gyakorlott háziasszony könnyedén dobálózik, kezdő konyhatündéreknek nem jelentenek semmit. Adunk néhány tanácsot, hogy a süteményeitek mindig jól sikerüljenek.
10 legjobb fánkreceptünk - egy tálon!
Fánkfesztivált rendeznek a jövő hét végén Nagykanizsán. De hogy addig se maradjunk a farsang jellegzetes süteménye nélkül, összegyűjtöttük az oldalunkon megjelent fánkos receptek közül a 10 legnépszerűbbet. Nem csak hazai finomságokat tálalunk!
Olajozottan az olajokról
Süssün vagy ne süssünk olajban, melyiket használjuk salátához, egyáltalán mennyire egészségesek a különböző alajok? Ehhez adunk egy gyors összefoglalót!
Süss egészségedre!
Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában? Nem minden olaj alkalmas ugyanis az úgynevezett hőkezelésre, vagyis, hogy ételeket süssünk benne. Figyeljünk az összetételre, valamint a címkén található információkra, így pontos iránymutatást kaphatunk a javasolt felhasználásról. Ha betartjuk, megszívleljük, azt az egészségünk is meghálálja!
Sült kacsamáj a barátaimnak
Alaposan meglepődött idén a piacon az, aki nem olvassa a híreket, és libamájat keresett. A madárinfluenza miatt még kacsamáj is csak elvétve akadt, az is aranyárban - legalább is a fővárosban! Ezért jó, ha van az embernek saját hentese vagy baromfisa. Így aztán idén kacsamájat sütöttem a barátaimnak, amit csinos csatos üvegekben adok majd át szokásos ünnepi sörözésünk alkalmával.
Mennyi az annyi - nálatok?
Hányszor álltál már a szakácskönyv és a keverőtál felett, mert valahogy semmi nem állt össze! De vajon miért? Elképedsz, ha megtudod, olyan egyszerű a megfejtés! Próbáld ki, és szólj a barátnőidnek is! És, ha végre kész a igazi süti, töltsd fel új rovatunkba, az otthonfozok.hu - ra! Így lehetsz nálunk sztárszakács!!!!
Ábel Anita megint kisütött valamit!
Igaz, hogy még csak november van, Ábel Anita és Mádai Vivi már apró előkészületekkel hangolódnak a karácsonyra. A két sztár, akik a TV2 Drágám, add az életed című műsorában találkoztak, ezúttal együtt sütöttek mézeskalácsot Fűszeres Eszter gasztroblogger egyedi egészséges receptje alapján.
Török lángos
A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk!
Aranybarna, ropogós és tökéletes: mi az?
Rántott hús vagy sült krumpli? Ugye akkor szeretjük igazán, ha friss, aranybarna és ropogós? Mindez könnyedén megvalósítható egy apró sütési trükkel! Olyan olajat kell választani, amiben fritopti van. A nemesített napraforgóból előállított étolaj természetes Omega-9 zsírsavtartalma lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljon a hőnek, de használatával egészségünk megőrzéséért is tehetünk. A többszöri biztonságos sütés lehetőségével a tökéletes eredmény az aranybarna és ropogós étel.
Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Melyik egészségesebb?
Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában?Segítünk!
Minden, amit tudnod kell az édesítőszerekről
Szerencsére ma már sokféle édesítőszerrel lehet helyettesíteni a cukrot, viszont van néhány tulajdonságuk, amelyeket érdemes szem előtt tartani ételkészítéskor. Egyénenként eltérő, hogy melyik használata válik be leginkább, így érdemes kísérletezgetni velük, kitapasztalni, hogy melyik illik a saját ízlésünkhöz leginkább. Mutatjuk a választékot!
Sós, pirított mandula - házilag
Drága dolog a mandula! Benzinkutaknál, presszókban egy vagyont kérnek egy-egy pici, celofánba csomagolt zacsiért. Pedig te is el tudod készíteni, mert nem ördöngösség! Az édesapám imádja, a recepttudományom természetesen anyukámtól származik. Próbáld ki, nem fogsz csalódni!