Életforma.hu


Vörösborban sült kacsacomb zöldséges burgonyával

Vörösborban sült kacsacomb zöldséges burgonyával 

Szakértőnk azt hitte, kedd van. Azután kiderült, hogy szerda. Na jó, akkor is kacsát készített... És milyen jól tette, mert most itt egy pompás fogás a hétvégére! Ebből aztán igazán ünnepi falatozás lesz!! Vágjunk bele!
Mit súg a besugó a spanyoloknak?

Mit súg a besugó a spanyoloknak? 

Azért (is) jó Spanyolországba menni, mert bámulatos a konyhája! Roston sült halukat besugónak hívják, de amilyen viccesnek tűnik a neve, annyira finom! Én személy szerint nem tudtam vele betelni, de azt hozzá kell tenni, hogy tényleg csak a fás vagy faszenes parázson sült halak az igazán ízletesek! Na, készüljetek a hétvégi grillpartira!
A nyár slágere a zöldbab

A nyár slágere a zöldbab 

Imádni való szomszédjaim vannak! Ezt le kell szögezni! Például azért, mert az egyik isteni barackokkal ajándékozott meg (már rég hűlt helye!), a másik fantasztikus illatú zöldbabbal (ennek is hűlt...). Élmény volt tehát elkészíteni is a babomat, hiszen már az illatukkal elbűvöltek a szép, sárga hüvelyek! Ezt a receptet a barátnőm köretnek szánta. Elég egy debreceni vagy egy tükörtojás, és már kész a pompás ebéd vagy vacsora!
Sárgabarack chutney

Sárgabarack chutney 

Fűszeres indiai mártás, adhatjuk grill húsokhoz, vagdalthoz vagy szendvicsbe. Idén igen jó termés sikeredett, a befőzés melletti is érdemes elkészíteni ezt a finomságot. A frissessége, a keleti ízvilág pikánssága jól kiegészítik egymást. Jól illik csirkéhez, rizs ételekhez, hamburgerhez. Hangolhatjuk lágyra vagy csípősre, ki hogy szereti. Eltehetjük üvegbe, a hosszú téli estékre.
Faszénen sült pisztráng

Faszénen sült pisztráng 

Napok óta halra vágytam, ezen belül is grillezettre. Előkerítettem hát a tízéves öntöttvas grillsütőnket, kicsit kipofoztuk, faszenet izzítottunk és a fűszerezett pisztrángokat szép pirosra sütöttük. Így megy ez Pammer Líviáéknál! Hű, de jó nekik! Próbáljuk ki mi is!
Paradicsomos zöldségleves zöldbabbal, csirkemellel és baconnal

Paradicsomos zöldségleves zöldbabbal, csirkemellel és baconnal 

Csak egyszerűen! Így kell főzni. És hogy a legegyszerűbb? Nézzük meg, mi van itthon! Így ajánlja őrülten jó finomságát barátunk, Steffel Csaba! Van otthon zöldbabod? Na akkor kattanj rá!
Forrázott, kapros uborka

Forrázott, kapros uborka 

Forrázott, kapros uborka Gizi mamától. Történt ugyanis, hogy a minap a kedvenc ABC-mben, a zöldséges részen találkoztam Gizi mamával. Róla annyit kell tudni, hogy a gyenesi Termelői Piac egyik oszlopos tagja, a csodás rétesek és lekvárok készítője. Kérdezte mit vásárolok. Mondom kaprot a Sváb kovászos uborkához. Nem jó kapor ez, nem magyar, nincs se íze, se bűze - közli velem Gizimama. Pénteken megyek le a piacra, viszek én neked jó magyar kaprot innen, az alsókertből. Azzal lehet jó forrázott uborkát csinálni, az ropog, nem puhul meg teljesen. És el is sorolta a forrázott uborka hozzávalóit, és készítésének módját.
Garnélával töltött toscan cukkini

Garnélával töltött toscan cukkini 

Toscanaból hoztam haza kerek cukkiniket, egy igazán finom garnélás töltelékkel megtöltve, egészben sütve készítettem el. Akár ebédre, akár vacsorára egy pohár fehérborral leöblítve kiváló választás. Pammer Lívi ezúttal is nagyszerűt alkotott!
Szűzérmék lestyán mártásban, sokmagos rizzsel körítve

Szűzérmék lestyán mártásban, sokmagos rizzsel körítve 

Főzetét vízhajtóként is használják, illetve a legtöbb vízhajtó teakeverék nélkülözhetetlen alkotóeleme, ugyanakkor a vesekő és a vesehomok kialakulása is megelőzhető a fogyasztásával. A népi gyógyászatban emésztést serkentő, étvágyjavító, de még görcsoldóként is használatos. Ez a csoda pedig a lestyán! Az ételízesítők legtöbbjében is megtalálod!
Karfiol steak, hamis aioli mártással

Karfiol steak, hamis aioli mártással 

Kalandozás a mentes, könnyedebb világba! Ez is rendezvényre, vendégeknek készült, és fel is került a táblás ajánlatok közé. Azt mondták a húsmentes étkezést folytató vendégeim, hogy általában grillezett zöldséget (nem tudom, miért hívnak egy olajozott rostlapon/serpenyőben meggyalázott zöldséget grillezettnek, ahol mondjuk előtte egy termetes marha steak készült), vagy párolt zöldséget tudnak enni. Opció lehet még a saláta is. A húsmentes étkezés okai lehetnek egészségügyi, vallási, vagy a leggyakoribb a „fejbenvan a baj”. De tudni kell kezelni, és tudjuk, legjobb vendég a hálás vendég. Tehát akkor íme: a karfiol steak. Max konyhája ezt is tudja!

Háromsajtos csirkés-gombás pasta 

Ez az egyik legjobb tésztaétel , minden benne van amit kedvelek, nem utolsó sorban pedig gyorsan elkészül! Pammer Lívia ajánlja!

Lazac és zöldség, avagy csípős és édes 

Sajnos a nagy meleg kihozza az emberből a tiltott dolgokat, pl. viszonylag jó áron vásárolni olyan lazacot, ami fagyasztott, papírdobozban van, tehát nem látunk bele... No de most már mindegy, ettől még ízében, állagában lazac volt, csak az a fránya színe! Pedig valamikor ugyanebben a Boltban ez a termék, igaz más márkanév alatt, egész szép színű volt... és ez néhány más termékükre is igaz… Ettől függetlenül a mai egyszerűm is Őrülten Jó lett ?

Kínai zöldségleves Maxtól 

Ez itt Max egyik kedvenc keleti levese. Sokféle zöldséggel, egy kis halszósszal megbolondítva, tökéletes gyors leves. Arra figyeljünk, az elkészült levest már ne forraljuk, mert a keményítő összetörik, elveszti a hatását!

Menemen, a törökök lecsója 

Autentikus török étel. A lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel, amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz. Pammer Lívia receptje érkezik – egyenesen a piacról!

Tök és lecsó, avagy beindultunk... 

Nagy öröm a kiskert még akkor is, ha nekem nincs, illetve nem én művelem... De a drága szomszéd nénik nem hagyják ám veszendőbe menni a nagyon is bőségesen megtermelt javakat, hisz' ott a Csabi aki mindent elhasznál, ráadásul még szereti is, mondjuk ő mindent szeret, néha még a rántott húst is. A mostani hetek termésének köszönhetően jelenleg is 3 db tök is receptjeim java részétét képezik. Steffel Csaba nem hazudtolja meg önmagát, főzzük le a nyarat!!!

Katalán sárgarépa-saláta 

Bámulatos a katalán konyha, ha arra jártok, kóstoljatok meg mindent! A halaktól a sajtokig, a sonkától a caváig egyszerűen minden mennyei! Ezt az egyszerű salátát most azért mutatom meg, mert jön a kánikulai hétvége, és a kerti partihoz biztosan jól jön majd egy kis változatosság!

Málnahab a nagyi füzetéből 

Tombol a málnaszezon! Imádom, amikor olvad szét a számban a nyár kincse! Hát még, amikor desszert lesz belőle! A nagymama mindig ezzel kedveskedett, amikor játszani jöttek a rokongyerekek. Nem tudtam vele betelni! Próbáld ki!

Summer Morning 

A friss ébredést Győri Emese koktélja tálalja, a hűs cold brew és az immunerősítő bazsalikomlevél segít majd, hogy a reggeli energia estig tartson. A következő kávékoktél akár otthon, vagy akár az irodában is könnyen elkészíthető, hogy ne csak a nyári bulik, de a mindennapok is színesebben teljenek!

Zöldséges-sonkás tésztasaláta 

Vannak időszakok, amikor csak ilyeneket ennék. Simán magában, vagy egy kis són sült csirkével, vagy egy kis sült hallal... Ezernyi variáció, laktató, vacsira, a maradék mehet másnap ebédre. Ez Somogyi Zoltán Max mai ajánlata.

Könnyű, tonhalsaláta friss zöldségekkel 

Amióta tombol ez a nagy meleg, nem kívánunk semmi nehéz ételt. Ebédre vagy vacsorára egy villámgyorsan összedobott egyszerű salátával beérjük, sok friss zöldséggel és hangulattól függően hússal vagy halfélékkel dúsítva. Ezt a receptet ajánlja Pammer Lívia ebben a melegben!

Sertésborda bakonyi módra 

Nagyon megörültem, amikor a maxonyhaja.hu segítségemre volt e klasszikus recept elkészítésekor. Rég adósa voltam már ugyanis az olvasóknak az igazi bakonyival! Egy jó kis dödöllével az igazi! Egyszerűen szuper!

Rántott cukkini Mártinál 

Fantasztikus cukkiniket kapta a minap egy kedves szomszédomtól. Tudom, hogy mesterszakács nem rántaná ki, de annyira szépek voltak, hogy nem tudtam ellenállni. Csak egy kis petrezselymes újkrumplit sütöttem, és egy kis tartárt kevertem hozzá. Mennyei ebéd volt!

Királygarnéla cukkinivel, paradicsommal Pammer Líviától 

Közreadom ezt az egyszerű, ám mennyei finom ételt! Munkából hazaérve éhesen, fáradtan nagyobb főzésre nem volt kedvem, de milyen jó, hogy így alakult. Maradék cukkini, paradicsom felhasználásával pofonegyszerű szószos garnéla készült, a maradék gluténmentes spagettitészta párosításával. Kell ennél több?

Grill a konyhában, ha esik... 

Szép idő, jó idő, napsütés és grillezés. Mert egy finoman bepácolt húsnak nincs is párja kerek e világon, mellé valami egyszerű grillköret, amit akár tárcsán is összedobhatunk. Szép idő, napsütés... ma pont ilyen idő volt, ...az esőt leszámítva...

..egy tál dödölle, ettél belőle?... én igen! 

Huh, mennyiszer mondtuk a mondókát annak idején. Most meg mennyire szeretjük! Dödölle, köret, de alkalmas egytálételként is. Származását tekintve, valahol Vas-Zala megye határán, mi konkrétan göcseji dödölle néven ismerjük, és azt írja a szakirodalom, hogy tejfölös paradicsom salátával pompás nyári vacsora is lehet, de felséges csak simán tejföllel nyakon öntve. Elkészítése izmos munka, jelen esetben úgy határoztuk meg az adagot hogy, másnapra is maradjon, és simán tejföllel fogjuk megenni (még így is maradt belőle!).

Ettől nagyi is dobna egy hátast 

Ellágyultam, amikor a piacon megláttam a csodás zöldbabhüvelyeket. Nem tudtam ellenállni! Nem tévedtem, és főztem egy olyan levest, ami a nagyimnak is nagyon ízlene! Imádta a lőrinci kertjében termett konyhai kincseket!

Darált csirkemellel töltött padlizsán és cukkini 

Igazán alakbarát, ám mégis első osztályú és finom főétel, ráadásul minimális erőbedobással :) - írta Pammer Lívia. Én hiszek neki, mert az előző cukkinis receptje is feldobta a napomat, a konyhámat! Vessük bele magunkat ebbe a mediterrán nyárba!

Tejfölös sárgarépa-saláta 

Imádom a grillpartikat gyerekkorom óta. Ma is nagy lelkesedéssel készülök. A barátnőim tudják, hogy a húsok ízletesek, omlósak lesznek, de ők elsősorban a salátákra készülnek! Nos, ezt a spanyol, rém egyszerűt egy nagyon régi szakácskönyvben olvastam, és ezt tálalom majd legközelebb. Most zsenge, fincsi a sárgarépa, de a húslevesből megmaradtak is tökéletesen megfelelnek!

Mentás-csokis álom 

Geiger Gábor receptje azok számára készült, akik igazi energiabombára vágynak, és a hétköznapok különlegességét keresik. A koktélban a kávé és a jótékony hatású gyümölcsök kombinációja keveredik a menta és csoki párosával. Tényleg egy álom!!!

Fogyózós cukkinimetéltes csirkemell 

Dübörög a cukkini szezon, rántva, töltve, párolva finom és könnyed nyári kajákat főzhetünk-süthetünk belőle kevés idő alatt. Gyors és pofonegyszerű ételt készítettem belőle fél óra alatt, és nagyon finom lett - írja Pammer Livi. Akkor pedig nincs mit tenni, ki kell próbálni!

Tonhalas orecchiette cukkinivel 

Szokásom szerint, hama-hama-gyorsan, egyszerűen, finomat oszt Őrülten Jó napot :! E szavakkal kíván jó étvágyat az őrülten jó ételek szakértője!

Éjjel-nappal pezsgő élet 

Baristák és kávémesterek hosszú ideig tanulják a kávékészítés módszereit és titkait, így pontosan tudják, hogy az adott kávéfajtához milyen pörkölés illik, milyen kávékészítő eszközzel főzve a legfinomabb, és milyen ízekkel harmonizál legjobban. Így született meg Végh Emese alkotása is. A pezsgő nappalok és éjszakák rajongóinak álmodta meg ezt a koktélt, amely gyümölcsökkel és csokoládéval adja meg a napindító erőt és igazi agyserkentőként kísér végig a mindennapokon.

Na, gyere, Drágám! 

Vannak olyan dolgok, ételek amelyek sajnos nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak. Ide sorolom például a füstölt lazacot és a többi hasonló eljárással „kifinomított” halat. Azért a lazacot emeltem ki, mert talán ez a legnépszerűbb a sok közül, és talán ezt látni legtöbbször a szupermarketek hűtőpolcain; illetve ezzel találkozni leggyakrabban az étlapokon – írja blogjában Steffel Csaba. Jöjjön tehát a tormás-joghurtos saláta a füstölt lazaccal a Drágámnak!

Padlizsán és paradicsom a csirkecsíkok bűböletében 

No, ebben a dög melegben nem árt, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk! Legyen könnyű, szénhidrát"mentes", és ne fűszerezzük túl... És még az evés után sem vert a víz!... – írta az őrülten jó ételek tudora.

Spagetti a la fantázia 

Ki ne szeretne Olaszországban nyaralni? Mégsem engedheti meg magának mindenki, ezért kénytelenek vagyunk a fantáziánkra támaszkodni! Na, pont így született meg nálunk ez a finomság! Próbáld ki, és meglátod, már látod is a gyönyörű csizma minden csücskét! Bámulatos!

Fűszeres garnéláim nyári estékhez 

Már sokszor leírtam, hogy tengerészfeleségként annyi helyen megfordultam, annyi receptet megtanultam a világ minden táján, hogy se szeri, se száma. Csakhogy ez nem volt mindig így. A munkám mellett például évtizedekig énekeltem különböző, ragyogó kórusokban. A budapesti Stellával például többször is turnéztunk Olaszországban. Nos, ezt a receptet ott tanultam - két fellépés között...

Pikáns piszkelevesem 

Kevés olyan gyümölcsünk van, aminek ennyi neve lenne: a piszkén kívül a köszméte, a biszke, a pöszméte, a brüszke vagy az egres. Eurázsiából származik, ám egész Európában ismert. Jó a májnak, a szívnek, a vesének. Nyáron, frissen vagy levesnek, szósznak egyenesen csoda! Egykor a nagyim kertjében termett, és azóta is imádom! Egészségetekre!

A legis legegyszerűbb kaporleves 

Ha egyszer a kapor megveti a lábát egy kertben, onnantól szinte kiirthatatlan - mondta a nagyi. De miért is kellene kiirtani ezt a finomságot? Ha már úgy is gyönyörűen díszíti kerted, használd ki a remek lehetőséget! Mutatok egy remek nyári levest! Nem bánod meg!

Kávékoktéllal a hőség ellen 

Forró nappalok, szikrázó fények és hűs strandok: ez a nyár! Ilyenkor különösen fontos a megfelelő hidratálás. A kávémesterek ennek érdekében készítették ezt a remek koktélt, amit Te is bármikor, bárhol könnyedén elkészíthetsz. A receptet Deák Dóra alkotta mindazoknak, akik az édes, habos, kávéval teli koktélokat kedvelik, vitamindús narancs kíséretében.

Pikáns zöldséges fülecske 

Milyen zöldségleves az, amelyikben nincs egy kis hús? Ez az utóbbi idők kedvenc mondata, vagy legalábbis a lényege. Ez az igazság Margó és Ági főzős műsorában hangzott el. Akkor én ezen egy jót mosolyogtam, ők pedig egy egész csirkét beledaraboltak a levesbe. Amikor ezt a tésztát elkészítettem, egy jót mosolyogtam magamon; :) bár az a kicsi kis szalonna megbocsátható. Ugyi? Eztkérdezi Steffel Csaba blogíró.

Lime-krémes epervelős pohárkrém Pammer Livitől 

Sütni nem volt kedvem, de gondoltam, jól jönne egy epres desszert. Pár hete sikerült citromverbénát beszereznem, ami fantasztikusan- intenzíven lime- citrusos illatú és ízű, így a krémbe belecsempésztem és egy nagyon frissítő különleges citromos aromájú anyagot kaptam, amit epervelővel és zabkeksszel rétegeztem. A siker nem maradt el, amellett, hogy szemet gyönyörködtető lett a látvány az íze messze meghaladta az elvárásaimat.

Almás-ananászos csirkesaláta 

Szerepelt már ez a saláta a maxkonyhaja.hu blogon, de most újragondolta a szerző. Készíthető bármilyen maradék szárnyas sültből, vagy akár egy kis grillcsirke maradékból is. Hozzá egy jó majonézes öntet, ropogós alma, és kész a laktató saláta. Dúsíthatjuk a kedvenc félkemény sajtunkkal, pár kanál ricottával vagy egy kis körtével is. És a végeredmény: hmmmmm...!

Fokhagymás-római köményes fasírtgolyó ropi spiccen 

Itt a nyár, ilyenkor még a megrögzött otthonülők is a szabadba kívánkoznak. Kirándulás helyett vagy mellett élvezhetjük a szabadtéri étkezés örömeit. Terítsünk plédet, pakoljunk hűtőtáskákba és ha az időjárás engedi, irány a rét! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: egy jó piknikezés némi előrelátást igényel. Ugyan kinek van kedve a békés szemlélődés helyett azon bosszankodni, hogy valami otthon maradt? Nem érdekes! A fontos, ami a piknikkosárban lapul!

Asztúriai sült hal a hétvégére 

Könnyű annak, akinek tengerész (volt) a férje, és még könnyebb, ha a hajószakácsok mindenütt a barátai voltak. Így kaptam meg ezt a remek spanyol receptet is! Ne tétovázzatok, ez egy remek nyári recept, bár a spanyolok sokszor választják a karácsonyi menü részeként is! Egy biztos, nagyon egészséges! És még milyen finom...!!!

Ha valami igazán gyorsra és finomra vágynál 

Nincs olyan tésztafogás, ami nálunk ne fogyna el. Ilyen Pammer Livi fantasztikus spagettije is! Nem kell ehhez fantasztikus felvezető, egyszerűen össze kell dobni, és már érezhetjük szánkban az olasz konyha egyik magyarosított változatát! Vágjunk bele!

Gyors édes-savanyú csirkeleves 

Keleti ihlet, magyarra átdolgozva, kicsit egyszerűsítve, lábaskában. Inkább a combfilét, mint mellét, az szerintem száraz ebben a formában. Tudom, kicsit soknak tűnik az ananász, de azt is tudom, hogy aztán mikor tányérba kerül, keressük majd a gyümölcs darabokat. Ezekkel a gondolatokkal ajánlja Max Nektek ezeket a finom falatokat.

Meggyszósz a nagyitól 

Fantasztikus szószok kerültek ki a nagyi konyhájából ilyenkor, nyáron. Közéjük tartozik ez is! Rendszerint párolt marha- vagy csirkehúshoz adta. Igazán praktikus, hisz a párolás eredménye volt még egy remek húsleves is!

Alkoholmentes bodzakoktél 

A házi készítésű bodzavirágszörp remek alapja a különleges ízesítésű frissítőknek, akár piknikre akár kerti partira. Felnőtteknek tölthetünk hozzá égetett szeszes italt, de az lehetőleg színtelen legyen!