Életforma.hu


Édesburgonyás szárzeller krémleves fürjtojással

Édesburgonyás szárzeller krémleves fürjtojással 

Erőt, energiát adó, vitaminokkal teli melengető leves. Elkészíteni olyan egyszerű, hogy még azok is nekiállhatnak, akik nem gyakorlott háziasszonyok. Gyorsan kész, nagyon aromás, simogatóan selymes.
Vadas gomba nudlival

Vadas gomba nudlival 

Vadas mártás, kicsit átdolgozva, könnyítve. Egy rendezvény kapcsán jött az ötlet, készítsünk ilyet. Ha sült kolbászkarikákkal és kenyérpudinggal kínáljuk, akkor ő a Gyenesi Vadóc. Borvacsorákon sokszor kerül az asztalra, jól illik hozzá egy könnyű, gyümölcsös fehérbor – derült ki Max konyhájában.
Kiütéssel győzött a palacsinta

Kiütéssel győzött a palacsinta 

Palacsinta, somlói galuska és gesztenyepüré: ezek a legnépszerűbb desszertek ma Magyarországon. A legtöbb édességet februárban, illetve novemberben rendeljük – derült ki egy friss felmérésből.
Spárga és reggel

Spárga és reggel 

Ez az utóbbi idők legjobb reggelije – állítja az őrülten jó ételek tudója. az ötlet remek, hiszen itt a spárgaszezon, ráadásul május 1-je nem maradhat virsli-sör nélkül! Ez a recept pedig vacsorára is tökéletes lesz!
Pulykaragu leves – színesen

Pulykaragu leves – színesen 

Hol hideg az idő, hol meleg, hogy lehet ezt kibírni? Pammer Lívia kitalált egy jó levest erre. Pulykahús, sok friss, finom zöldség télen-nyáron aranyat ér! Próbáld ki, mert leves enni nagyon egészséges!
Spárga és hal, avagy ez is beindult

Spárga és hal, avagy ez is beindult 

Na végre, beindult a spárga szezonja! Igaz, a magamfajta kis városban még meg kell fizetni, az árát, de legalább van. Aztán, ha spárga van, akkor már legyen tilápia is. Hát így élünk mi fent a havasokon. Jut eszembe, ma láttam már új krumplit is, szépet, aprót, finomat - aranyárban.
Kacsamájpástétom Pammer Livi konyhájából

Kacsamájpástétom Pammer Livi konyhájából 

Nagyon szeretjük a májból készült ételeket, csirke, kacsa vagy liba, jöhet bármelyik. Rántva, sütve, hagymásan. Kedveljük az uzsonnára, vagy épp reggelire való májkrémeket is de bevallom nehezen találok olyat ami megfelelő. A mindenből jobb a házi! alapon most a pecsenye kacsamájból pástétomot készítettem friss fűszernövényekkel, és egy gyűszűnyi tokaji aszúval megbolondítva. Sütöttem hozzá egy zabos gyökérkenyeret is, mit mondjak, nem kellett sokáig eltárolnom se a pástétomot se a kenyeret.
Mák és alma, avagy a megkívánós szelet

Mák és alma, avagy a megkívánós szelet 

Valami mákosra vágyott Steffel Csaba. Nekiugrott az alapnak, ám a tepsibe kerülés előtt, elégurult kettő kisebb darab alma, és mielőtt továbbgurultak volna, hama-hama belereszelte a tésztába. Ja! ...és olyan jópofa nevet adott neki, hogy az csak na!...
70 éves a világ egyik legizgibb bankja

70 éves a világ egyik legizgibb bankja 

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.
Makréla és zöldség, avagy amikor megérdemlem...

Makréla és zöldség, avagy amikor megérdemlem... 

Amikor az ember fia úgy érzi, hogy megérdemli, akkor meg kell tennie, illetve meg kell vennie, azaz meg kell ennie, még akkor is, ha egy picit, talán nem a legolcsóbbra kíván rá. Ennek kompenzálására és költségenyhítésre tökéletesen megfelel az akciós brokkoli, ami kicsit talán sárgább, de a miénk! Ez az őrülten jó ételek alkotójának véleménye.

Gombás-sóskás spagetti életmódváltóknak 

Lépésről lépésre kell haladnunk, ha a tavaszi megújulás saját életmódváltásunkkal szeretnénk „megspékelni” – tanácsolta Barcza Zoltán, az egyik legismertebb hévízi séf. Arra is figyelmeztetett, hogy érdemes keresgélni okos és praktikus gasztro eseményeket, ahol jó fogásokat, recepteket tanulhatunk. Nemrég a Hotel Carbonában rendeztek egy különleges örömfőző estet, ahol 13 hévízi séf vacsoráján leshettünk el jó ötleteket az egészséges táplálkozáshoz! Ekkor osztotta meg velünk Barcza Zoltán gombás-sóskás spagettijének receptjét is, melyet szívből ajánlok minden kezdő életmódváltónak egy húsmentes nap megkoronázásaként!

Sonkás-medvehagymás csónakok 

„Anyuéktól kaptunk egy nagy adag medvehagymát. Csináltunk belőle pesto alapot, fagyasztottunk leaprítva és levélben, tettünk el olajba, de frissen is ettünk belőle. Tettünk a szendvicsre és csináltam ezt a csónakot. Füstölt, házi sonkával és medvehagymával. Már sütéskor vonzó az illata, hát még az íze!” Így ajánlja receptjét Somogyi Zoltán Max.

Vörös tonhalsteak baconszalonnába tekert spárgával Pammer Livitől 

Születésnapi vacsorát készítettem, ugyanis megint egy évvel korosabb lettem gondoltam, adjuk meg a módját. Egészen különleges nagyon finom vörös tonhalat készítettem minimális fűszerezéssel , szaftosra sütve olyan körettel, hogy az egész vacsorát bűntudat nélkül ehettük! Jó ez csak vicc volt.. Fotózáskor vettem észre, hogy szívecske alakú a tonhalsteak amit a tányérra tettem…

Medvehagyma és csibe, azaz az ízek netovábbja 

„Szóval, azt hiszem, ebbe az ételbe (majdnem gondolkodás nélkül) minden finomságot beletettem. A medvehagymának eleve szezonja van. A gombát imádom a fehérborral. A bársonyos tört burgonyáról csak annyit, hogy a meglátni és megszeretni kategóriájába tartozik. A burgonyáról, azért még annyit, hogy ezt a köretet, szlovén kollégáktól lestem el. Lényegében tört burgonya, ami leves (levesben főtt) zöldségekkel együtt kell összetörni, illetve ez adja meg a „bársonyos” ízvilágát.” Így ajánlotta húsvéti receptjét az őrülten jó ételek szakértője.

Gyors almatorta - lépésről-lépésre 

Almatorta gyorsan, egyszerűen, lépésről-lépésre. Alapja egy amerikai „Classic Crispo” omlós linzertészta, a tölteléke pedig egy egyszerű almás ragu. Amíg a hűtőben pihen a tészta, addig pont elkészítheted ragut. Igazi, férfias desszert Somogyi Zoltán Maxtól.

Medvehagymás krémmel töltött tojások a húsvéti asztalra 

Előételnek, hidegtálakra, vacsorára egy vékony kis sonkaszelettel vagy a húsvéti ünnepek egyik fogásaként kiváló étel a medvehagymás krémmel töltött főtt tojás. Gyorsan elkészül és pikáns, különleges ízű finomságot tálalhatunk a családnak.

Tormahimnusz 

Hinnéd, hogy kétszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban? Sőt, káliumban, kalciumban, vasban és foszforban is igen gazdag. Ez a torma, a húsvéti asztal dísze, éke, illata, a népi gyógyászat elengedhetetlen kelléke.

Húsvéti töltött kalács 

Dobd fel ezt a húsvétot valami különlegességgel! Reggelre kész, és kihűl a sonka a levében, tehát akkor neki is foghatsz ennek a fogásnak. Nemcsak ízében, de megjelenésében is különleges lesz! Ráadásul pulykasonkával egyszerűen pazar!

Zsidai ösztöndíjat hozott a nyuszi 

A gasztronómiai cégcsoport 2018-ban döntött arról, hogy hátrányos helyzetű, kitűnő tanuló általános iskolás gyerekeket karol fel, és támogat gyerekenként havi 35 000 Ft-os ösztöndíjjal a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ösztöndíjprogramjának keretében.

Medvehagymás kalács 

Sokszor előfordult már velem, hogy pont az ünnepek alatt találtam rá a tuti receptre! Csakhogy addigra már mindent megfőztem, megsütöttem, a hozzávalók fele pedig nem volt otthon. Ezt a receptet azért adom közre, hogy ne járj így, most találj rá, és még van lehetőséged ezzel fényezni magad az ünnepeken a család és a barátok előtt.

Pezsgőt a cipőből? Még ez is lehet! 

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság kezdődik a pezsgőkedvelők legnagyobb örömére! Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Hangulatos mediterrán reggeli 

Van, mikor nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egy saját sütésű rozmaringos kenyér, sonka a jobbikból, mozzarella, zamatos paradicsom , rukkola és egy csepp olivaolaj… egy asztalka a teraszon , pihenős reggelen ráérősen csipegetve, majd egy latte a végén… Ti is szeretitek az ilyen reggeleket? Ezt kérdezi Pammer Lívia!

Szűzpecsenye bacon-köntöseben, mindenféle földi jóval 

„Az elmúlt időszakban a fészen volt egy kis játék, egy "verseny", ahol próbáltam az egyszerűséget előtérbe helyezni; ezért használtam olyan dolgot is, ami itthon nem. Jó szokásom szerint, az ízekkel és a (talán) meglepő párosításokkal játszottam egy picit. Mivel az ítészek találtak ennél jobbat, a játék további részében már nem veszek részt. Ezzel nincs is baj; a verseny egy ilyen játék és pont. Az étel amit akkor készítettem, viszont többet érdemel annál, hogy csak úgy elsüllyedjen.” Ezekkel a sorokkal ajánlotta ezt a pazar fogást az őrülten jó ételek szakértője, Steffel Csaba.

Nyald meg a szádat, és licitálj a Nyúlcipőkért! 

A 10 éves fennállását ünneplő Segítsüti Közhasznú alapítvány tavaszi fordulójával a Nyúlcipő Fejlesztő Centrumot fogja támogatni, szokásához híven fejlesztő eszközökkel, felszerelésekkel, amelyek a Nyúlcipő munkáját még színvonalasabbá teszik majd. Az alapítványt Belina Katalin konduktor-tanító, rehabilitációs szakember hozta létre 2007-ben azzal a céllal, hogy Dél-Pesten is legyen fejlesztő központ, ahol a megkésett beszéd- és mozgásfejlődésű, hiperaktív, autista, figyelemzavaros, diszlexiás, diszgráfiás gyerekeknek van lehetősége a fejlődésre.

Bátran pukkantsunk 

Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, ott a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált.

Húsvéti tojástorta az ünnepi asztalra 

Egy újszülöttnek mindig vicc új, és teszem hozzá, szerencsére mindig vannak újszülöttek! Nos, így esett erre a régi receptemre a választás. Indítsuk tehát a húsvéti készülődést ezzel az egyszerű, de az ünnepi asztalon rendkívül dekoratív finomsággal! Nincs sok macera vele, és pofon egyszerű!

Vajas spárga húsvétra 

Idényzöldségünk a spárga, bár sokan nem tudnak vele okosan bánni! Pedig a spárga vitamin és ásványi tartalma nagyon jelenetős! Igazából a feje a legízletesebb. Ha a piacon válogatsz, vedd elő a "körömpróbát"! Ha ugyanis a körmöd nem megy bele a héjába, ne vedd meg, mert az már keserű lesz! Ez tényleg az ünnepi asztalod dísze lesz, és nem is hízlal!

Húsvéti pite 

Remélem, már tervezed az ünnepi menüt! Mutatok hozzá egy nem komplikált, ám egészséges receptet! Érdemes kipróbálni úgy, hogy a tetejét a leírt módon díszíted. A gyerekek imádni fogják!

Narancsos húsvéti kacsacomb rozmaringos takaróval 

Nincs olyan ünnepi fogás, amit már nem fűztek vagy sütöttek meg, és ez vonatkozik a hagyományos ételekre is. Az is igaz, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, tehát a friss háziasszonyok is találnak nálunk valami újdonságot, ráadásul én mindig teszek bele egy kis saját csavart is. Ebben az a jó, hogy előre összerakod, az ünnepen beszélgethetsz a családdal, a kacsa meg már illatával megteremti a hangulatot! Sok sikert!

Palócleves sertéshússal 

Zöldbab, burgonya, répa, szalonna, "pörkölt", tejföl, tárkony, kömény... Felesleges lenne méltatni, aki ismeri, az jól tudja, az egyik legfinomabb, legtartalmasabb levesünk a palócleves. Nevét illetőleg több változat is létezik: általában Mikszáthhoz kötik, ő kérte így... Neki tálalták ebben a formában fel... az iránta érzett tiszteletből (mint, A nagy palóc) nevezték el; de olyan verzió is akad ami szerint a palócokhoz, illetve a palóc ízvilágra utal, és egy szakácsverseny alkalmával készült először...

Brokkolis-krémsajtos-sonkás tészta Max konyhájából 

Már megszokhattuk, hogy Max imád a brokkolival dolgozni. Ez most egy igazán hangulatos recept, és még annak is ízleni fog, aki nem annyira kedveli ezt a zöldséget. Nosza, töltsünk egy pohár sört vagy rozét, és indulhat a munka!

Rizsleves finom zöldségekkel 

Húsvét előtt, böjt idején sok családnál gyakrabban kerülnek az asztalra hús nélküli fogások. Arra gondoltam, hogy az Őrülten jó ételek ezen remeke, pont beleillik ebbe a hangulatba!

Sajtos sertéskaraj 

Mindig praktikusan vezette konyháját az édesanyám. Mindig tudta, mi van otthon, és mennyi ideje van egy-egy fogásra, és ez nagyon lényeges egy háziasszonynak! Ez a nem túl komplikált de rendkívül finom, szaftos hús például irtó gyorsan tálalható. Az előkészületek mindössze 15 percet vesznek igénybe, a sütőben meg mindössze 15 percet töltenek a sajtos szeletek.

Úgy állnak a lyukak, mint a pinty! 

Ahogy a bélyeg egy ország névjegye, úgy a borcímke egy pincészeté. Ez jutott eszembe először, amikor megismerkedhettem a nagygombosi Barta Anna fiatal borász kollekciójának új arculatával, amit Laki Eszter tervezett.

Gyorsan valami...brokkolist!!! 

Az úgy volt, hogy brokkoli krémlevest szerettem volna enni. Eddig jó, a krémleveshez megvolt itthon minden, csak a brokkoli hiányzott. Amikorra szerettük volna a levest, az egyéb családi események miatt nem jött össze, de most eljött a pillanat. Somogyi Zoltán Max most lerántja a leplet!

Nyúlcomb és medvehagyma, avagy 5x gondoltam 

Tegnap pompás kis filézett nyúlcombra akadtam a boltban, gondoltam finom és legendás paprikást készítek belőle, galuskával. Aztán ahogy a sorok között bandukoltam, elém ugrott egy doboz akciós, kicsit idősebb, enyhén megbarnult sampipi gomba, gondoltam, akkor Bakonyi nyuszi lesz belőle. Ma elmentem a zöldségeshez, és jé! már van medvehagyma, na akkor gondoltam pompás medvehagymás ragu lesz belőle, mondjuk tejszínnel. És végül nehogy nehogymá' galuskával egyem – gondoltam -, inkább egy laza kis puliszkát dobok mellé, megpirítva, gondoltam… Na kérem, valahogy így készülnek Steffel Csaba ételei.

Tejszínes halleves burgonyagombóccal 

Hal és burgonya (Fish&Chips), a klasszikus, más kivitelben, levesként. Nyilván amelyik páros sütve jól illik egymáshoz, az főzve sem lehet ellenség. Ismét egy olyan leves, ahol meg lehet mutatni a hal ezernyi arca közül egy újabbat. Ha ki tudunk lépni a halászlé, sült hekk (sicc!) és harcsapaprikás háromszögből, és egy kicsit nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, mennyi minden kihozható egy jó alapanyagból.

Pulykaszárny és alma, avagy Mert szeretem 

Ma ezt készítettem, mert szeretem. Külön-külön is, na de így egybe... Steffel Csaba egy különleges ételét mutat meg Nektek. Még húsvétra is lesz!

Vega répa dog (húsmentes „hot-dog”) 

Kalandozás a mentes világba, ez egy kényszer szülte recept. Egy nagyobb társaság jelentkezett be borkóstolóra, és azt kérték, hogy a társaság hölgy tagjai valami könnyűt kaphassanak. Gondoltam, törjünk ki egy kicsit a párolt/grillezett zöldségek témájából. És ami még fontos, hogy ez a recept 25-30 perc alatt elkészül.

Medvehagymás burgonyakrémleves 

Szóval az alap az volt kérem, hogy medvehagyma krémlevest kívánok és készítek. Perdülten-fordultam a kis konyhámban (közben ölég sok mindent levertem), kezembe akadt néhány darab burgonya, no meg aztán azt a néhány csemegeuborkát is el kellene használni... és elkészült, most pedig mindenki kiválaszthatja, hogy mit szeretne enni. Ezekkel a szavakkal ajánlotta új kedvencét Steffel Csaba.

Tépkedős sajtos-hagymás cipó 

Nemes egyszerűséggel csak tépkedősnek hívom ezt az ötletes felhasználását a cipónak. Forrón megtépkedni a sajttal és hagymával gazdagon megszórt kockákat baráti összejöveteleken vagy csak egy délutáni kávézás idején… Pammer Lívia ezt ajánlja!

Sonkás-burgonyás serpenyős 

Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra. Van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt tálalhatod!

Vincelléres, sokszínű Sopron 

Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!

Tejbegrízes epres sütemény 

Valami sütés nélküli gyors édességre vágytam, és mivel engem is elért az eperőrület, így eperből készítettem el ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom édességet. Törökországban találkoztam először ebben a formában a tejbegrízzel, fantasztikus szeleteket varázsoltak belőle nap mint nap a sütispultra számtalan variációban. Húsvét közeledtével ez a recept is jól fog jönni!

Kókusztejes csirkeleves 

Csirkeleves, keleties ízesítéssel, egyszerűen. Készülhet estére, vagy a „dolgozóba” egy üvegben (vagy esetleg a mostanában oly népszerű, színes étel boxok valamelyikében) elvinni. Somogyi Zoltán Max szerint 25-30 perc alatt kész!

Egyedülálló gésabemutató Magyarországon 

Sokakban él a kép, hogy a gésák a történelem letűnőben lévő titokzatos korszakát jelentik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a világon mindössze négy olyan gésa él, aki angolul is beszél, és utazó nagykövetként mutatja be világszerte e különleges világot. Április 4-én, Magyarországon először lesz látható művészeti előadásuk.

Rakottas melegszendvics 

Tegnap pofon egyszerűen oldottam meg a vacsimat; ami olyan jól sikerült, hogy "muszájnak" tartom megosztani Veletek. Lényegében recept sincs hozzá hisz' mindenki olyan mennyiségekkel készíti el, (ha kipróbálja), ami számára megfelelő, de azért túlzásokban ne essünk, mert nem biztos, hogy a több, a jobb – tanácsolja Steffel Csaba.

Gluténmentes dán kuglóf 

Glutén és cukormentes kuglófot sütöttem, Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, egy pillekönnyű szép magas kuglóf született, nagyon harmonikus ízzel.