Életforma.hu


Nálunk is számít a csillag

Nálunk is számít a csillag 

Meghökkentő eredményeket hozott a legrégebbi hazai gasztronómiai platform, a Dining Guide kutatása. A hazai étteremlátogatói szokásokat  mérték fel, és kiderült, sokan inkább kevesebbet költenek, hogy többször mehessenek étterembe. Az sem titok, hogy nagy az érdeklődés a Michelin csillagos éttermek iránt.
Iráni krumplisaláta, ahogy én szeretem

Iráni krumplisaláta, ahogy én szeretem 

Jól esik egy kis melegség és egy kis frissesség ilyen kezdődgető tavasz idején. Bebújni egy ilyen tál salátával egy fotelba, majd magunkhoz szólítani egy jó könyvet és egy pohár száraz fehérbort − na, ez a teljes a nyugalom! Hogy ez a recept mitől iráni, sajnos nem tudom, a barátnőm sem tudta, akitől a receptet kaptam, de nagyon finom!    
Lélekmelegítő katalán zöldségleves

Lélekmelegítő katalán zöldségleves 

Ahány ház, annyi húsleves. Ez például sáfrányos, füstös, olyan katalános. Barcelonában strandpapucsban sétáltunk, de mire felértünk a hegyek közé, majd megfagytunk. És akkor jött ez a parádés finomság! Feltétlenül próbáljátok ki a hegyi mediterrán ízvilágot! Egyszerűen remek!
Leves a szárított gombádból

Leves a szárított gombádból 

Ahogy mondani szokták, lassan a tél az utolsókat rúgja. Már nem kell sokat várni a primőrökre, de addig is használjuk el az ősszel eltett élelmiszereket. A szárított gomba pont ilyen. Ha nincs, az se gond, mert már minden nagyobb élelmiszerboltban kapható! Vágjunk bele! 
Így ínyeckedünk mi

Így ínyeckedünk mi 

Elkészült Magyarország első Gasztro Körképe, amelyről már adtunk hírt. A Dining Guide kutatásából most további részleteket adunk közzé arról, hogy milyenek a hazai étterembe járási szokások. Nagyon sok érdekességre bukkantunk. Kiderült például, hogy a gasztronómia iránt érdeklődő réteg inkább lelkes laikus, mint tudatos fogyasztó és étterembejáró!
Céklahimnusz, cékla hummusz

Céklahimnusz, cékla hummusz 

Imádom a céklát, de ez számotokra nem újdonság! Az viszont már igen, hogy a Felelős Gasztrohős Alapítvány kampányt indított a hazai, egészséges ételek érdekében. A lényeg, hogy te magad legyél az alkotó, és így szerezz örömöt a párodnak Valentin-napra.   
Törvényesített jó íz

Törvényesített jó íz 

Milyen hatással vannak a pálinka ízére és élvezeti értékére a jogszabályi előírások? Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? A Laboratorium.hu legfrissebb összeállításából kiderül...
Csábíts szezonális fogásokkal

Csábíts szezonális fogásokkal 

A messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet a Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában. Azt szeretné megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát. Honlapjukon megtalálható receptekkel, valamint egy kedvcsináló fotósorozattal - melynek szereplője Fehér Tibor színművész -, segítenek felkészülni a főzésre.
Farfalle lazaccal, a dolce vita

Farfalle lazaccal, a dolce vita 

Sokan mondják, hogy azért kövérek az olasz nők, mert rengeteg tésztát esznek. Én meg azt mondom, ismerek olyan olasz nőt, aki pont így fogyókúrázott. A lényeg a mértékletességen rejlik. Az olasz tésztafogásoknak pedig nincs párja. Halból meg egyszerűen többet kell ennünk. Akkor tehát most minden együtt van!... 
Elkészült Magyarország első Gasztro Körképe

Elkészült Magyarország első Gasztro Körképe 

Mennyit költünk havi átlagban éttermekben? Van-e hatása a gasztroforradalomnak a fogyasztásunkra? Ki a legismertebb séf az országban? Tudjuk-e, hogy hány Michelin csillagos éttermünk van? Tervezzük-e meglátogatni ezeket? Kiderül a 2018. őszén végzett kutatásból! A Dining Guide, hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja érdekes vállalkozásba fogott néhány hazai csúcsétteremmel (Arany Kaviár, Babel, Costes, Costes Downtown, Fausto’s, Kistücsök, Olimpia, Tama, Stand, St. Andrea) karöltve. A lakosság étterembejárási szokásait kutatták az Ipsos segítségével, ennek köszönhetően készült el Magyarország első Gasztro Körképe. 

Egyszerű tarhonyaleves a hétköznapokhoz 

Ősi paraszti, laktató ételeket lehet készíteni a tarhonyából. Gyakorlatilag reszlet tészta, ami szárítva sokáig eláll. A Wikipedia szerint a tarhonya szó a perzsa tarchanából származik. Magyar szóként 1600 körül szerepel először. Lagjobban az Alföldön kedvelték. Aratás előtt különösen sokat készítettek az asszonyok, hogy tartalmas ételt tudjanak vinni a földeken dolgozólnak.

Ágfalvi krumplis-túrós pogácsa 

Ágfalván élő Gabi barátnőm igazán nagyon szereti a praktikus, finom dolgokat. Valahányszor meglátogatjuk, mindig ezzel a pogival kedveskedik nekünk! Egyszerű, gyors, olcsó, és mi nem tudunk betelni vele! Ki kell próbálnod, ha valami igazán jóval szeretnél barátaidnak kedveskedni! Hozzá kell tennem, hogy ez a pogi csak a sütés napján az igazi, de annyira finom, hogy másnapra biztosan nem marad belőle! Most végre elkértem a receptet Nketek! Farsangra pont jó!  

Jobb, ha az IHLET szüli a bort 

Hajóson mindenkinek van egy pincéje. Vagy kettő. Mert az ültetvényeken nem annyira szeretnek dolgozni, de bort készíteni annál inkább! Azt mondják, sokat dolgozni a szőlőben kell, a pince kóstolásra való. Európa legnagyobb öszefüggő pincefaluja 1200-1300 házból áll a Hajós-Bajai borvidéken. Már látványra is páratlan, a borok pedig sokszor a legelőkelőbb haztai éttermek itallapjain szerepelnek! Erről mesélt Sziegl Balázs borász, aki feleségével együtt 2012-ben vágott bele a nagy borkalandba. Ma a fővárosban, a Costesben, a Mákban, az Onixsban kóstolhatjuk kiváló boraikat.    

Fűszeres spanyol húsgombócok 

A spanyolok egyik legrégebbi, és egyben kedvenc étele eredendően arab, és a mórok közvetítésével érkezett Ibériába. Ha arra jársz, albóndigas néven keresd az étlapon! Jómagam Barcelónában találkoztam vele, ahol nem lehetett nem tobzódni a pompás ízekben! Kínálj hozzá egy kis vörösbort, de akad, aki inkább a sörre esküszik! Próbáld ki mindkettőt!   

Lotz-terem, a velünk élő történelmi ragyogás 

Irodalmi és zenei estek színhelye is lesz a jövőben a fővárosi Andrássy út 39. Lotz Terme, melyben a napokban nyílt meg a Café Parisi. Budapest neoreneszánsz ékszerdobozában megkósolthatjuk a legfinomabb francia reggelitől az alkalomra készült édességen át a kávék és koktélok különleges választékát. A muzsikát is hallgatva úgy érezzük, egy pillanatra tényleg megáll az idő... 

Párolt savanyú káposzta 

Különösen elfoglalt hölgytársaimnak küldöm ezt a gyors és könnyű receptet. Cinkotai barátnőm nagy kedvence a káposzta, és neki sincs sok ideje. Egy jó csülökhöz, főtt krumplihoz ez a mikróban készült köret igazán pazar! Próbáljátok ki nyugodtan! 

Hagymás céklasaláta, ahogy a finn barátaim készítik 

Finn barátaim híresen ismertek egészséges életmódjukról, de ha hozzánk jönnek, mindig gulyással és rakottkrumplival indítunk! Ettől függetlenül én azért mindig ellestem valamit a lohjai lakás konyhájából. Megérte! 

Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve 

Ez egy bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat. Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral. Somogyi Zoltán Max két éhes szájra tervezte ezt a halas csodát. 

Óvári sertéskarajom 

A legsokoldalúbb húsfajtánk a sertéskaraj, mert bármit készíthetünk belőle - feltekerve, sütve, rántva..., ahogy a család szereti. Ez egy picikét bonyolultabb recept, viszont rendkívül laktató, éppen egy szép téli naphoz illik. Cinkotai barátnőmnek van egy nyári konyhája, abban eredeti sparheltja. Ezt a fogást, ő ilyenkor kint süti! Valami isteni!    

Meghökkentő krumplirétes 

Már annyi rétest kóstoltam, hogy csak na, de ez most nagyon meglepett! Az egyik tévés barátnőm készítette egy kis délutáni dumcsihoz. Ő rozét kínált hozzá, én inkább furmintot javasolnék, de a lényeg, hogy nagyon egyszerű, és nagyon finom! 

Harcsapaprikás bakonyi módon, juhtúrós, kapros galuskával 

Leginkább karácsonykor esznek a magyarok halat, pedig többet kellene, mert nagyon egészséges! Egri húsimádó barátunk receptje szerintem farsangkor is megállja a helyét. Saját bevallása szerint ez a halpaprikás nem saját kútfőből, hanem több recept összegyúrásából született − de állítja, garantált a siker − már annak, aki szereti a halhúst.

Somló elsőbálozói: ide legközelebb mi is megyünk 

Hagyományteremtő céllal először rendeztek borászbált a Somló gazdái. A Kreinbacher Birtokon természetesen kóstoltak is a vendégek, amit egy fergeteges vacsorával koronáztak meg. A menüsort a birtok séfje, Toldi József állította össze.  Böngésszük végig, mi illik a somlói borokhoz?  

Túró és tárkony, avagy a jó értelemben vett érdekesség 

A napokban eszembe jutott, egy szlovén kollégák által kedvelt, illetve Szlovéniában gyakori, hagyományos, népi, klasszikus ízesítés, amit kalács, és hasonló kelt tészták töltelékénél használnak. Gondoltam, rákeresek a neten, és nagy (na, azért nem olyan nagy) meglepetésemre nemigen találtam rá hivatkozást, illetve receptet. Sőt! No, gondolhatjátok, hogy több se kellett nekem hogy közkincsé tegyem, ezt a pompás és meglepő íz-varázslatot - ez a története ennek az őrölten jó receptnek. 

Indul a sörkarnevál 

Negyedszer rendezik meg a folyékony kenyér legnagyobb ünnepét. A Gellért Szállóban február 15-16-17-én csapra verhetjük a legjobb hazai és a külhoni söröket. Mintegy százféle izgalmas ízvilággal ismerkedhetünk meg. 

Pirított szarvasmáj sült hagymakarikákkal, batáta és céklakörettel 

A napokban egy vadász ismerősünk meglepett egy jókora, frissen lőtt szarvas májával, amit ezúton is nagyon köszönök. Lévén hogy estefelé érkezett az "áru", a friss elkészítés szóba sem jöhetett - így három, nagyjából egyenlő részre vágtuk a husit, amik ezután a fagyasztóba vándoroltak. Tegnap Eszti a boltban bevásárolt batátából és céklából, majd azon agyalt, hogy mit is készítsen belőlük. Reggel arra gondoltam, hogy az egyik szarvasmáj adagot jó lenne elkészíteni ebédre, amihez viszont mindkét zöldség tökéletes köretnek tűnt - úgyhogy egy kollektív főzés elképzelése kezdett kialakulni. Eszti lesz a köretes, én pedig a húsos séf - vagyis egri húsimádó barátunk ismét együtt főzött élete párjával. 

Egyszerű burgonyaleves 

Ez egy teljesen, egyszerű, hétköznapi, szokványos, hagyományos, átlagos étel, amibe nem került semmilyen Őrült kunkor. Ebben a zimankós téli időben kifejezetten jól esik egy finom, meleg leves. Na, ez pont ilyen!    

Bárány curry 

Nagyon hiányzott már itthon egy kis indiai íz és illat, úgyhogy előkerült a fagyasztóból egy szép darab, csontos báránycomb, amit egri húsimádó barátunk rögtön kezelésbe is vett... Nézzük, mi lett belőle!

Óriási magyar gasztronómiai siker Japánban 

Nagyon tisztes helytállással zárta a versenyzést a magyar csapat az egyik legfontosabb japán szakácsversenyen. A Washoku World Challenge negyedik helyezettje a magyar Kurkó Zsolt lett. Miután 2018. szeptember 13-án Párizsban Európa legjobbjának bizonyult a séf, Japánban már az volt a cél, hogy a japán fővárosban is megmutassa tudása legjavát a szerény, de ambiciózus szakember. 

Citromos csibecsíkok fokhagymázott brokkolival 

Ami ennél egyszerűbb, az már bonyodalmas. Ami ennél finomabb, az már „giccs”. Ami ennél nyugtatóbb, az már zavaró - tömören és rövbiden így foglalta össze új receptjét az Őrülten Jó Ételek bloggere. Akkor pedig el kell hinnünk! 

Folytatódhat a sikertörténet Tokióban 

Kurkó Zsolt Európa legjobb “külföldi japán” séf címe után a világ legjobbja címre tör! A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese az európai verseny után a tokiói döntőn már az egészt kontinenst képviseli a Washoku World Challenge versenyen! Szurkoljunk együtt! 

Finn farsanfi sárgaborsóleves 

Ki ne szeretne ilyen hidegben egy jó kis tartalmas, lelket melengető levest. Nos, finn barátaim erre is tudják a megoldást! Azért nem ártana utána valami édes kelt tészta, de ezt már igazán Rád bízom! 

Minden palack tündérmese 

Minden palack tündérmese - avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelnti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell modndanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat! Fantasztikus kóstolón és címkebemutatón vehettem részt a budapesti Ritz-Carlton Hotelben. 

Egyszerű palócleves, a téli csoda 

Nagyon szeretünk jó kis tartalmas leveseket kanalazni ilyen téli időben. Nem véletlenül! Egyszerűen kívánjuk! Szerencsére a magyar konyha bravúros levesekkel szolgál. Ezt a receptet egy olyan tévés kolléganőmtől tanultam, aki nemcsak isteni levest tudott készíteni, hanem, csodálatosan ejtette ki anyanyelve szavait! Élvezet volt hallgatni, ... hát még ezt a levest enni!

Lökd ide az Ország Sörét 

Egy szentesi sörfőzde söre, és egy másik kategóriában egy citromhéjjal készülő savanyú sör bizonyult a legjobbnak 2018-ban Magyarországon. Hamadszor rendezték meg az Ország Söre szavazást. A verseny két kategóriája a kézműves sörfőzdék között legnépszerűbb india pale ale (IPA) és a sörfőzői kreativitásnak legnagyobb teret adó „speciality” csoport lett. 

Szicíliai spagetti Eszterkétől 

Olaszul kiválóan beszélő keresztlányom, Eszter nemrég Szicíliában járt, és mint folytonos receptgyüjtő ezzel jött haza. Elmondása szerint mindig a család - ahol lakott - legidősebb asszonya készítette a szószt, amit azután a tésztára öntve a többiek áhítattal falatozták be. Egy jó kis endíviasaláta is megállta mellette a helyét.   

Minden kutya Spílerbe megy Budán is 

Benne van a rock, a féktelenség, a nyitottság, ugyanakkor a finom anyagok, a meghittség, a barátság - nos ez a Spíler Buda a MOM Parkban. Akár asszisztensként, akár igazgatóként dolgozol a környéken, találsz egy remek reggelit, gyors ebédet, üzleti löncsöt, vagy egy esti, baráti kidumálást náluk! Ott jó helyen vagy! A hétvégék pedig egyenesen mennyeiek a környékbelieknek! Az ebekről nem is beszélve!

Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával 

A napokban valahol, szóba került a vasi pecsenye... No, több se kellet nekem..., igaz, tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett "rosszabb" és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is készült el. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze. JA! ...és mivel a szalonna még semmit nem rontott el, egy egész keveset pirítottam hozzá - árulta el Steffel Csaba. 

Spanyol sárgarépás vitaminbomba 

Ilyenkor télen egyszerűen kiéhezett a szervezetünk a vitaminokra. Itt a spanyolok egyik nagy találmánya, két variációban is. Természetesen a nyers a jobb, már ami a vitaminokat illeti. Kínálhatod magában, vagy akár sültek mellé, és pár perc alatt kész!   

Kenyérben sült virsli, ahogy a finn barátaim készítik 

Alig ismertem meg finn barátaimat, máris meg kellett kérdeznem tőlük, mit énekel a Picasso kalandjai című filmben a finn dizőz? Jót nevettek, mert nem én voltam az első, aki érdeklődött. A válasz: egy hagyományos finn recept, ami arról szól, hogyan készül a kenyérben sült hal? Innetől kezdve felkeltette az érdeklődésemet a finn konyha, íme egy nagyon egyszerű, ám isteni finom vendégváró, amit tőlük tanultam. 

Kelkáposzta és pöri, avagy mi az a plutyka? 

Amikor elhíreszteltem, hogy plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka... - írja az őrülten jó ételek szakértője. A válasz nehéz, mert semmilyen szótárban nem, szerepel ez a kifejezés. A tájszó egyébkként kelkáposzta főzeléket jelent, és egyébként meg nagyon finom, különösen jól fog esni ezekben a hideg, téli napokban!  

Tökéletes forralt bor a havas napokra 

Látom az ablakból, ahogy szakad a hó, mehetünk lapátolni. Sebaj, majd egy kis forralt bor felvidít! Pár korty, és már megy is a munka! Lapátolás után pedig jöhet egy kényelmes fotel, finom muzsika, és egy jó könyv! Ez egy igazi, téli vasárnapi program! 

Hetente egyszer iszik száraz vöröset a magyar 

A közösségi médiát is használó magyarok hetente egyszer fogyasztanak bort, akkor is inkább a száraz vörösbort választják. A legkedveltebb a cabernet savignon, a rosé cuvee és a merlot. Borszaküzletben legalább annyian vásárolnak, mint szupermarketben, legritkábban azonban borkimérésben szerzik be a bort. Csak minden 4. ember hozza meg döntését az ár alapján, de a többség ajándéknak a prémium kategóriás borokat választja – többek között ezek derülnek ki a Twickel Szőlőbirtok borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatásából.

Majoránnás pirított csirkemáj Márti konyhájából 

Mindig apu kedvence volt a máj. Most, hogy annyira beteg, különösen kívánja. Nosza, kirongyoltam az erzsébeti piacomra, és bevásároltam a hétvége! Íme az eredmény, amiből két tányérral is evett!    

Saltimbocca hallal, az olasz kedvenc 

Ugorj a számba! Olaszul ezt jelenti a Saltimbocca. Eredendően borjúhús az alapja, de most egy halas variációt ajánlok. A lényeg, hogy akár borjú, akár hal, zöldséges köret megy hozz, na meg egy jó pohár könnyű vörösbor.   

Hiába, nincs párja a repülő francia konyhának 

Új, egészséges menüt szolgálnak az Air France egyes osztályain! Mostantól a Párizsból induló járatokon ínycsiklandó étkek várják az utasokat. Külön tavaszi-nyári, külön őszi-téli választékkal kedveskednek a vendégeknek. 

Boszorkány bólé gyerekfarsangra 

Drága Anyuka, drága nagyi, ezt a receptet még a csemete is pillanatok alatt össze tudja dobni. Ha rendeztek otthon egy kis farsangi bulit, varrjátok együtt a jelmezt, készítétek együtt az étel-italt is! Együtt tenni mindezt ugyanis sokkal szórakoztatóbb, mint sokszor maga a buli! 

Rékasi farsangi csörögefánkom 

Nagyanyám világbajnok csörögefánkjának receptjét osztom most meg Veletek. Nekem még van derelyemetélőm, de megteszi egy jó éles kés is, ha nincs épp otthon az említett csúcskütyü. Egy jó gulyás, és hozzá a csöröge, tuti siker egy farsangi bulihoz!  

Szabolcsi szilvás krumpli 

Nagyon régen, még a főiskolán kaptam egy társamtól ezt a receptet. Ritkán készítem, pedig ilyenkor, télen igazán nagyon jól esik egy pohár teával. Na, de ennek most vége, és meglepem a páromat! Nincs lazsálás, irány a konyha!