Életforma.hu


Rakottas kínai kel

Rakottas kínai kel 

Végtelen a variálhatósága a darált húsnak. Közülük is a pulykára ájul derék házi szerzőnk. Íme, Max húsos rakottasa, amit derekasan felturbózott egy kis káposztával…És milyen jól tette!
Így készítsünk hamisítatlan argentin marhasteaket!

Így készítsünk hamisítatlan argentin marhasteaket! 

Mi jut először eszünkbe Argentínáról? A tangó, a dél-amerikai hegyláncok, és persze a legendásan ízletes marhahús! Szerencsére már nálunk sem ismeretlen az argentin konyhakultúra, amibe a profi séfeknek hála budapestiként is könnyű beleszeretni, de akár otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni az ikonikus rib-eye steaket.
Norma, avagy Szicília éneklő tésztája

Norma, avagy Szicília éneklő tésztája 

Mindig is nagy tisztelői voltak a muzsikának az olaszok! Nem véletlen, hogy a számos operájáról híres, Cataniában született zeneszerző, Vincenzo Bellini legismertebb hősnőjéről, Normáról nevezték el Szicília leghíresebb specialitását, a Spaghetti Alla Normát. Végtelenül egyszerű, húsmentes, és valami isteni! Annyira friss, hogy most szálltam le vele a repülőgépről! Jó étvágyat!
Kovászreneszánsz

Kovászreneszánsz 

Egyre nő nálunk is az egészségesebb életmód iránti igény. Elmondható, hogy a kovásszal készült termékek új reneszánszukat élik, és egyre többen nyitottak a természetes alapanyagokból, adalékmentesen sütött kenyerekre, zsemlékre, kiflikre - mutat rá a szektort érintő tendenciákot reprezentáló friss kutatás. Mint kiderült, a 18 és 65 év közöttiek több mint fele szerint a hagyományos eljárásokkal készült pékáruk mindenképpen jobb közérzetet nyújtanak.
Biedermeier mákos csók a szomszédból

Biedermeier mákos csók a szomszédból 

A karácsonyi kekszek, aprósütemények Ausztriában a biedermeier idején jöttek divatba, és ma is elmaradhatatlan részei az ünnepnek. Alsó-Ausztria egyik legismertebb régiója, Waldviertl nemcsak a borára, a máktermesztésére is igen büszke, hisz jó pár éve már az unió által is védett márka. Így mi mással, mint egy fenséges „Mákos csókkal” csábítjuk olvasóinkat egy kis adventi nyalakodásra. A receptet a magyar olvasókkal a Müssauer kávézó cukrásza osztotta meg.
Az igazi foszlós fonott kalács

Az igazi foszlós fonott kalács 

„Régi vágyunk volt egy olyan igazi "békebeli", foszlós fonott kalács készítése. Sokszor csinálunk kalácsot, de megmondom őszintén, így még egyik sem sikerült. Alapja az általam oly sokszor említett kalács recept, de némi módosítással, ezért újra begépelem.” Egy részletet olvashattatok Somogyi Zoltán Max blogjából.
Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal

Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal 

Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan. Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése...
Sárgában szép és finom

Sárgában szép és finom 

Ma valami olyan kívántam ami húsmentes és markáns, de mindezek mellett ne kelljen vele sokat dolgozni...? Választásom a bulgurra eset. A bulgur egyébként és légyegében tört búza. A közel-keleti illetve a török konyha gyakori és közkedvelt körete, itthon "török rizsként" is emlegetik. Vasban és B-vitaminban gazdag, kalóriatartalma kevesebb mint a rizsnek.Rosttartalma is egész magas pl. egy csésze bulgur a napi szükséglet kb.25%-át is kiteheti. No, akkor ma az egészségemért is tettem valamit ?? – írja Steffel Csaba.
Húst ide, de sokat és daráltat!

Húst ide, de sokat és daráltat! 

Nagyon jó dolgokat lehet kihozni a darált húsból - lehet akár sertés apróhúsból, lehet karaj, lehet lapocka, de az igazi kedvenc a darált pulyka combfilé. Már csak azért is mert talán nem övezi valami nagy tisztelet a pulyka combot, látjuk néha főzve-füstölve, de az átlag ember tart tőle, mondván sok vele a macera, és nem gazdaságos. Pedig dehogynem: itt Max kedvence, a húsos makaróni.
Megérkezett a Stand 25!

Megérkezett a Stand 25! 

Széll Tamásék bisztró stílusú étterme, a Stand25 megnyitott új, budai helyszínén és várja vendégeit. A gulyás és a rakottkrumpli után a halászlé, a beregi bébi töltött csirke és a palacsinta lehet az új kedvenc.

Fűszeres camambert-tel töltött táska 

Szeretem a camembert sajtot, minden formában. Ezt a franciás beütésű, pillekönnyű tésztát egyszerűen imádom. Nagyon gyorsan elkészíthető, és jól variálható étel. A gyereknek is pompás uzsonna lesz belőle!

Határtalan bortúrára Bács-Kiskunban 

Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait. Idén is kóstoló és közönségszavazás döntötte el, ezek közül melyik legyen a Bormustra bora. Az egyik kecskeméti hotelben megtartott rendezvényen jótékonysági borárverést is szerveztek, amivel a licitálók a csángó gyerekek továbbtanulását támogatták.

Vargánya és köles, avagy levesben is egészség 

Kezdődik a hét; elfogy a jókedv, de ez még nem ok arra, hogy feladjuk! Ilyenkor ráérünk foglalkozni egy kicsit az egészségükkel is. Így tettem ma én is, egy viszonylag egyszerű gombalevest készítettem, amelynek a betétje nem más volt mint a köles. Az igazsághoz tartozik, hogy én 10 dekával készítettem, amitől jó tartalmas, "sűrű" lett, ezért a receptbe már csak 6-8 dekát írtam. Egyébiránt a köles az orvostudomány szerint is nagyon egészséges. Csökkenti a magas vérnyomást, csökkenti a szívproblémák kialakulását.

Grillezett garnélarák a bulidhoz 

Mediterrán falatka, vagyis tapas. Beszélgetős, csipkedős és mártogatós, igazi parti étel. Szerencsére nagyon jó minőségű rákokat lehet már kapni, hűtött vagy fagyasztott kivitelben, és egészen elérhető áron. Érdemes belőle tartani a fagyasztóban, mert rövid előkészülettel, pompás mediterrán falatokat tudunk készíteni. Mehet a grillre, de egy serpenyőben is elkészíthető. Salátával igazi mediterrán ebédet tudunk tálalni.

Kovászos, csíkos kalács 

Nagyon sok kovászom maradt , és napok óta a csíkos kalács járt a fejemben - hogy milyen jó lenne reggelire vagy uzsonnára egy jó kis kávé mellé vajjal, lekvárral vagy mézzel eszegetni. A gondolatot tett követte, és megszületett minden idők legfinomabb csíkos kelt kalácsa saját nevelésű természetes kovásszal!

Csőben sült karfiol hamis besamel-mártàssal 

Könnyen elkészíthető, egyszerű, de ízletes étel - állítja Max! A hamis besamel-mártásnak kicsit kevesebb a szénhidrát tartalma, és egyszerűen elkészíthető. Alkalmazható az igazi besamel helyett nyugodtan!

Főzelék és finom, avagy az igazi finom a főzelék! 

„Tegnap főzeléket kívántam és finomat.” Van ilyen velem is, de Steffel Csaba továbblépett, és megalkotta a tutit! Na, ez nem egy egyszerű, hajdani menzás cucc! Ez valami egészen Pazar! Próbáld ki!

Édes-csípős, avagy valóban csak ennyi 

"A következő receptem ismét példa arra, hogy akár 4 dologból is lehet egyszerűen finomat készíteni. Ennyi. ...és valóban ennyi!" Ezt állítja Steffel Csaba. Nos, akkor megint leköröztük a briteket, hisz Jamie Olivernek 5 dolog kellett a gyors és könnyű ételekhez. Az orultenjoetelek.hu tudója már négyből is megoldotta!

Lángos, Gofri és Barnabás is szarvasvadásznak állt 

Szarvasgomba vadászatra várták vasárnap a kutyás gazdákat Alsópeténybe. Majd negyven versenyző indult a megmérettetésen. Amelyik eb a - szabályokat betartva - a leggyorsabban a legtöbb ép gombát megtalálta, az volt a nyertes. A gazdik is jól jártak, mert a végén szarvasgombás ebéd várta őket a Prónay-kastályban. És ezzel nincs vége! Itt a páratlan élmény folytatása!

Selymes gombakrémleves tejszínnel 

Elámultam a barcelonai piacon, amikor megláttam a katalán vidék összes gombáját a szivárvány minden színében. Ehhez képest nálunk sokkal szegényesebb a kínálat még a jobb üzletekben is. Pedig mindenféle gomba mindenféle módon nagy kedvenc a családban. Ez a recept is egyszerű piaci beszerzésből származik, mert apukám imádja. Finom vasárnapi fogás is lehet!

Pompás libaláz Nógrádban 

Éppen 505 esztendeje annak, hogy a település egykori birtokosa, a neves királyi ítélőmester, Werbőczy István alsópetényi kastélyában befejezte híres Tripartitumját, vagyis első szokásjoggyűjteményünket, az úgynevezett Hármaskönyvet. A magyar nemesség bibliájának is tartott jogi dokumentum adta a nevét a környék leghíresebb és egyben legkedvesebb éttermének, ami november végéig Márton-napi különlegességekkel várja a vendégeket. Barátaimmal kipróbáltam, és igazi gasztronómiai különlegességben volt részünk! Nem csoda, 2008-ban már az ország 100 legjobb étterme, 2017-ben a 25 legjobb kisvendéglők egyikeként tartották számon.

Márton-napi libamáj tokaji mártásban érlelt szőlővel 

Aki nem eszik libát Márton napján, egész évben éhezni fog – szól a szólás-mondás. Libahúst nem, de libamájat készítettem, és hogy a bor se maradjon ki, tokaji aszú is a menüsor része lett. Nos, így nem éhezik Pammer Lívia soha! Kóstold meg!

Liba és alma, avagy egy libának kettő is van 

Az a helyzet, hogy egy libának kettő lába van, és ehhez a kettő lábhoz tartozik kettő comb. Nem viccelek, keressetek rá, ez így van – állítja Steffel Csaba. Na már most, egyet már megevett, tehát maradt egy, amit akár el is ajándékozhatott volna, de ő inkább egy új variációt, egy új receptet ajándékozik nektek – négy éhes szájhoz.

Márton-napi libacomb Max konyhájából 

Remélhetőleg már időben megvette mindenki saját idei libáját. Márton napja közeledtével ez már hagymány nálunk. Max ráérezve a problémára, és az eddigi évek tapasztalatára, október elején megvette mirelit formában. Sokak szerint pfúj mirelit, nem baj legalább van, mármint libacomb. Kicsit randák voltak szegénykék, „szőrősek” is zsírosak is. Alapos mosdatás és epilálás után, a csontok mellett bevágta, a bőrét beirdalta, hogy jobban ki tudjon sülni a zsír, meg aztán úgy is le kell húzni róla tálalás előtt.

Újra akcióban a Szaloncukor Angyal 

Idén immáron negyedik alkalommal indul el a Szaloncukor Angyal, ami az elmúlt években 14 megyében 65 település 1600 családjában több mint 6000 rászoruló számára tette szebbé a karácsonyi ünnepeket. Újfent csatlakozik a programhoz Pataki Zita televíziós műsorvezető és Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf is, és arra kér mindenkit, hogy erejéhez mérten segítsen, hogy a leginkább rászoruló gyermekek is kaphassanak egy kis ajándékot!

Fűszeres libamell hagymás zellerraguval, kukoricakásával 

Márton-napra kétféle módon is elkészítettem libás étkem, ami nem mellesleg a melle volt. Kétféle mód? Ez igazándiból, a körítést illeti, mert magának a húsnak csak fűszerezése más, de az ügyesen illeszkedik a köret, illetve a ragu ízéhez.

Zalai gombás ludaskása 

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egy tálételt. Ezeket a laktató, ízletes falatokat nemcsak Márton-napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször ennénk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.

Hajtogatott pogácsa magvakkal, sajttal, zabpehellyel 

Ha hétvége akkor pogácsasütés! Kedves vendégeket vártam, gondoltam meglepem őket egy igazán finom, magvas- sajtos pogácsával. Kétszer hajtogattam, csodás leveles lett a végeredmény.

Lila és édes, avagy nem ugyanaz! 

A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya – batáta - nem ugyanaz. Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam, és természetesen van különbség – írja Steffel Csaba. Szerinte például a lila burgonya íze burgonyás, az édes, lila húsú "burgonya" mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).

Sertéskaraj sokmagvas bundában gombás rizzsel, jégsalátával 

Gyors ebédet szerettem volna, a karaj meg frissen érkezett gyönyörű áru volt. Rántott meg már régen volt, de hogy ne csak simán bundában legyen, feldobtam magvakkal a panírt - ajánlja receptjét Pammer Lívia.

Klasszikus vargányás burgonyaleves kolbásszal, kaporral 

Aki egyszer rákap a vargányára, nem tudja megunni! Ha nem egy nagyáruházban veszed, fordulj szakemberhez! Ne könyvből, az erőben tanuld ki a gombászás mesterségét.

„A szekszárdi kadarka vígan megy a garatra” 

Igazi sikertörténet a Szekszárdi Palack. Hároméves egyeztetés után 2015-ben készült el az első, amibe kizárólag a vidék kiemelt borfajtáit: a szekszárdi bikavért, a kékfrankost és a kadarkát töltötték, és töltuk ma is. A környék gazdái a burgundi típusú palackot választották hozzá, lévén, hogy az említett borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről, a fűszerességről szólnak. Ebből kaptunk ízelítőt a napokban a Société Budapestben.

Sport szelet Maxtól 

Ez a sütike Max barátunk régi szerelme. Sokat kerülgették egymást, mert többször is szembe jött vele különböző gasztrooldalakon. Amikor annak idején azon töprengett, mit is készítsen blogja első születésnapjára, Andi szomszédjánál ráakadt a sütés nélküli desszertek között. Remélhetőleg a viszony azóta is tart… Meglátod, a lurkók imádni fogják!

Igazi omlós kacsamell-sült Mártinál 

Kacsát sütni nem igazán nagy feladat, egy a fontos, sosem szabad kiszárítani! Ha így csinálod, ahogy én, mindig omlós, puha lesz. A kísérletezés innentől a tiéd. Ha a végén egy picit hamarabb veszed ki a sütőből, akkor rózsaszínűbb lesz a belseje, de mindenképpen ízletesen omlik majd a szádban. Igazi ünnepi falatokat varázsolhatsz belőle mindig! Egy egész kacsamell négy éhes szájhoz elég, de ez a vendégeiden is múlik! Hihetetlen, de fél óra alatt tálalhatsz - csak az a kérdés, mennyi krumplit tudsz megpucolni pár perc alatt?

Horgász (zsákmány) a pácban 

Na, kérem szépen, én szeretem a ruszlit. Pont. Az igazsághoz tartozik az is, hogy tudok egy jobbat és ezt nem szeretném ragozni – írja az örülten jó ételek bloggere.

Faljuk a műanyagot a popcornnal együtt 

Gondolkodtál már azon, hogy az autóülésre dobott pizza-doboz miért nem zsírozza be a huzatot? Vagy, hogy miért nem lobban lángra a mikróban a túlhevített popcorn? Azért, mert egészségünkre veszélyes műanyagokat tartalmaznak.

Fritatta, vagyis olasz rántotta, sütőben sütve 

A fritatta könnyű állagát a hozzáadott tejszínnek és a sütőben, egyenletesen, minden oldalról kapott hőnek köszönheti. Van, aki meghatározza a tojás-tejszín arányt, de működik megérzésre-szemre elve is.

Főzőiskola egyetemi fokon 

Érdekel más nemzetek konyhája? Szeretnéd tudni, hagyományosan hogyan és mit készítenek a Kajmán-szigeteken, Libanonban, vagy épp Mexikóban? A Pécsi Tudományegyetem és a Yokka Desszertműhely együttműködésének köszönhetően most mindenre fény derül! Próbáld ki!

Házi kacsazúza pörkölten 

Szívesen elnéznek a kacsazúza fölött az ínyencek a húsboltos pultnál. Pedig nincs igazuk! Ez valami csoda! Megmondom őszintén, eredendően én is kacsamellért mentem kedvenc baromfihúsosomhoz az erzsébeti piacra, de amikor megláttam a zúzát, nem tudtam ellenállni! A gyönyörű kacsamell csodás lett, és a zúza meg isteni! Sajnos elkövettem egy nagy hibát: csak fél kilót vettem...

Sertéspörkölt Gazda módon 

Fantázia, bátorság, jó étvágy! Hiszem, hogy ebben rejlik a jó étel titka. Persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben benne van, csak valamiért nem meri előcsalogatni. Mindjárt itt is van a következő ételem, amit már többféle módon elkészítettem, illetve tálaltam.

Egyben sült, omlós tarja 

Puha, omlós egyben sült tarja. Sokat gondolkozom arról, hogy miért a karajt és a combot favorizálják az emberek, amikor még annyi ízletes, de valamiért elértéktelenedett hús van még azon az állaton. Miért mellőzünk egy jó tarját, vagy császárvéget? Na, nézzük azt a tarját! A megoldást a sütőzacskó jelentette a megégés ellen!

Gyerekkorunk tuti reggelije 

Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!

Mit csinál ősszel a Kis Bence? 

Természetesen meleget! Balatonendréden ugyanis október 26-án megnyílik az ország legnagyobb élő kemencegyűjteménye. A skanzen egész évben várja a kemencék, a paraszti élet és ételek szerelmeseit. Remek kirándulási tipp! Ott a helyünk!

Birsalmahab délutánra 

Jó visszagondolni ezekben a gyönyörű vénasszonyos napokban a nagyinál töltött vasárnapokra. Nusi néni rendkívül találékony volt, és mindig tálalt a családnak valami kis desszertet. A birsalmát kevesen szeretik, pedig szerintem isteni, és nagyon sokféle módon fel tudod használni. Ez a hab például mindig „vitte a prímet”!

Mellbedobással győzött a tyúk 

Hajnalban jutott eszembe, hogy megint nem vettem ki semmit a mélyhűtőből az ebédhez. Gyorsan lebotorkáltam, és körülnéztem, mi t tudnék ma virítani? Milyen szerencse, hogy még augusztusban eltettem a mélyhűtőbe némi sós vízben főtt zöldbabot. Találtam egy tyúkmellet is, ebből született a költemény, amivel nem tudtunk betelni. Még vacsorára is maradt! (De nem sok!)

"...aki issza hóttig él!" 

Jó szőlő és jó csapat kell az igazán jó borhoz - árulta el a szekszárdi Eszterbauer János. Már a 10. generációt képviseli a helyi borászcsaládok közül. Ősei tiszteletére borcímkéin a hajdani paraszt-polgári közösség megtestesítőit, nagyszüleit, dédszüleit, az egykori napszámosokat jelenítette meg. Ipacs Géza grafikus ezúttal is rendkívül elegánsan váltotta valóra a család elképzeléseit. A bikavér, a kadarka és a kékfrankos csodás köntöst kapott!

Parázson sült töltött krumpli 

Könnyű egytálétel estére, de jó sültek mellé, vagy csak egy kis salátával! Megint itt a véget nem érő fociidőszak, és bizony a fiúk ezt imádják! Megmondom őszintén, én is, és még foci se kell hozzá!

Házi birsalmasajt a nagyitól 

Legutóbb a Balaton-felvidék legismertebb piacán kóstoltam Nagy Ferenc présházának nagyszerű birsalmasajtját. Megmondom őszintén, a nagyi sajtja után soha nem ettem még ilyen finomat. Ő a háromajtós szekrény tetején szárította, Nagy Feri barátunk pedig egy hatalmas gyúródeszkán az udvaron, az októberi napfényben... Egyszerűen mesés!