Életforma.hu


Cukkinis és feta, avagy nem kéne...

Cukkinis és feta, avagy nem kéne... 

Amikor megírtam a receptet úgy fejeztem be, ahogy azt általában szoktam, de eszembe jutott, hogy ezt most buta viccelődésnek gondolnátok: ...és tálaláskor a tésztára halmozzuk a tetejét morzsolt Feta sajttal koro.... Ha egy ételt nézünk, valóban az kerül a tetejére, hisz' egy egyszerű ízesítésű étket is feldobhatunk egy jóízű sajttal… Egyébként meg figyeljetek, vigyázzatok magatokra, tartsatok be minden szabályt és előírást, ha úgy adódik...
Bagett - tervezet

Bagett - tervezet 

Először olyannak akartam, mint amilyennek kelesztés előtt megformáztam, de a szabvány bagett formától eltérő kis kenyérke lett. Ez a bagett tervezet… Az alaptészta, egy jolly-joker, mert ebből szoktam zsúrkenyeret és kiflit is csinálni. Nagy mennyiség, ezért előbb ki kell venni a gépből, mert kiköszön az előszobába:-))
Rácsos párnácska gombával, sajttal

Rácsos párnácska gombával, sajttal 

Leveles tésztából készült, ezúttal egy töltött párnácska gombakrémmel-sajttal. Gyors és finom vacsora lett belőle. Nem spóroltam a gombakrémmel és a sajttal sem, így egy jó kis szaftos ízes tölteléket kaptam.
Káposzta és burgonya, avagy olyant kívántam, hogy…

Káposzta és burgonya, avagy olyant kívántam, hogy… 

Cigánypecsenyét kívántam, vagy valami olyasmit. Aztán olyan jókat olvastam a savanyú káposztáról - persze ezek köztudott dolgok -, hogy azt is megkívántam. Ami nem más mint egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is ismertek. Maxi gratula annak, aki ezt először így megfogalmazta! Egyébként meg fogyasszatok minél több vitamindús étket, most különösen jól jöhet... és vigyázzatok magatokra...!
Egy majdnem elfeledett magyar borvidék

Egy majdnem elfeledett magyar borvidék 

Már a római kortól ismert volt a zalai bortermelés, mégis, a vidékről, e tekintetben alig tudunk valamit. Pedig igazán figyelemre méltó borokat alkotnak a helyiek. Igaz, a ma gazdái más-más fajtákban látják a vidék jövőjét, de ennek fő oka, hogy a különleges, és igen különböző termőtalajokon más és más típusok érzik jól magukat. A Bussay Pincészet gyönyörű, testes borai csak saját, csak minőségi szőlőkből készülnek. Meg kell kóstolni!
Az angyalbakancs igaz története

Az angyalbakancs igaz története 

Jókai A kőszívű ember fiai című regényében „angyalbakancsnak” nevezte azt a bablevest, ami a kedvencévé vált idős korára. A wikipedia szerint ennek magyarázata, hogy Jókai azt mondta, a jó bableveshez akkora nagy szemű bab kell, mint „a görög szerzetesek rózsafüzére”, mellé pedig az omlós, füstölt malacköröm illik, ami színre arany, formára pedig olyan, mint az angyalok lábbelije. A ma ismert Jókai bableves már a híres Gundel Károly konyhájából, 1937-ből indult hódító útjára – hisz a séfek már akkor is újragondoltak egyes kedvenceket…
Vagdalttal töltött minicipó

Vagdalttal töltött minicipó 

Maradt a hűtőben egy kis házi húskenyér (sertés dagadóból), amit már senki sem akart elfogyasztani. Kicsit sokat sikerült csinálni, így érthető. Átalakítva, új formát nyert, és persze nem kell mondanom, így hamar elfogyott. Vacsorára gondoltam, de a programváltozások miatt, másnap ebéd lett belőle. Meg kell állapítani, jót tett neki az egy éjszaka pihenés. Megsütöttem, de csak addig, míg a sajt következett volna. Kihűtöttem, hidegre tettem, majd másnap a sütőben rásütöttem a sajtot, így át is melegedett.
Szezámmagos bundában sült sertéskaraj, burgonya és batátachipsszel, céklasalátával

Szezámmagos bundában sült sertéskaraj, burgonya és batátachipsszel, céklasalátával 

Ó, te klasszikus rántotthusi! Sűrűn nem, de néha bizony nagyon jól tud esni egy aranyló színű, jó kis szaftos rántott hús. Szezámmaggal bolondítottam, és kipróbáltam a batátát, azaz édesburgonyát, hogy hogyan viselkedik chipsként. Jól vizsgázott!!!
Kacsa és az apraja, avagy Mocsár?

Kacsa és az apraja, avagy Mocsár? 

Az elmúlt időszakban olvastam valahol ezt a kérdést: - Mit tegyek, hogy a kacsalevesnek ne legyen mocsár íze? Mocsár? én még sosem éreztem... igaz, picit bátrabban fűszerezem no meg aztán, biztos hogy nálam kerül bele valami meglepő dolog is…! Na, ilyen a mi Steffel Csabánk!
Gyors, serpenyős vadászpecsenye

Gyors, serpenyős vadászpecsenye 

Remek vacsora vagy egy gyors ebéd? Bármelyik lehet. Tetszés szerint variálhatóak az alapanyagok, és tényleg gyorsan készen van. Én jobban szeretem csirkecomb vagy pulykacomb filéből. A tejszín helyett felönthetjük kókusztejjel vagy más növényi „tejföllel”. Max megint meglep bennünket!

Tonhallal töltött édesburgonya 

Torokfájással küzdök, ezért a konyhai munkáimat minimálisra csökkentettem, de hát enni azért kell….. kettő édesburgonya még a sorsára várt, gyors terepszemle a hűtő környékén, és már kész is a könnyű ebéd, vagy uzsonna. Pammer Líviának, a recept megálmodójának azóta már meggyógyult a torka!

Újgazdasaláta marharostélyossal 

Az a helyzet, hogy pozitív emberként mindennek a jó oldalát kell nézni; ennek értelmében rá kellett jönnöm, hogy a saláta egy finom, mi több finom-finom dolog! ...még az is meglehet, hogy mától csak salátát eszem… Ezekkel a gondolatokkal adta át közönségének e receptet Steffel Csaba.

Paradicsomos halas saláta 

A téli hideg, szürke napok után, ilyenkor már kívánjuk a zöldet, a salátát. Ez egy egyszerű változat, és szerencsére már sokféle, jó minőségű paradicsomos halat lehet venni (vagy csinálni). Sok zöldséggel feldobva, akár egy könnyebb vacsora is lehet.

Natúr csirkemell tökmagolajos napraforgómagos zöldsalátával 

Megint eljött az este, és megint kellett egy gyors vacsora. A natúr csirkemellhez egy jó kis salátát dobtam össze ropogós jégsalátával , paradicsommal és lilahagymával, meglocsolva tökmagolajjal, bőven megszórva napraforgómagvakkal. Ebédre vagy vacsorára is ideális, lelkiismeret furdalás nélkül fogyasztható és a ruhaméret megtartásához is ideális!

Újdonság a hazai alkoholmentes sörök piacán 

A Dreher kiszélesíti az alkoholmentes sörpiacot: a vállalat szakemberei egy vörös sörrel nyújtanak új alternatívát a fogyasztóknak. Az egyedi eljárással készülő főzet sötétebb színével és markánsabb ízével eltér mindentől, amit eddig az alkoholmentes sörök piacán megszokhattunk.

Paradicsomos zöldbableves 

Meghökkentő, de igen finom receptekkel szokott ellátni minket egyik házi szerzőink egyike, az őrülten jó ételek szerzője. Steffel Csaba ezúttal görögös hangulatba került, és így született meg ez a remek kis leves. Feltétlenül próbáld ki!

Almás-ananászos csirkesaláta Maxtól 

Készíthető bármilyen maradék szárnyas sültből, vagy akár egy kis grillcsirke maradékból is. Hozzá egy jó majonézes öntet, a ropogós alma, és kész a laktató saláta. Dúsíthatjuk a kedvenc félkemény sajtunkkal, pár kanál ricottával vagy egy kis körtével. Max szerint bárhogy variálható, egy biztos a lányának ez a kedvenc salátája.

Még százat kell aludni, és csendben mehetünk szabira… 

Pontosan 100 nap múlva kezdődik a foci EB. Sajnálom azokat a hölgyeket, akiknek éppen erre az időszakra esik például a házassági évfordulója… Sebaj! Június 12-étől miénk a világ, irány a szépségszalon, az uszoda, a traccsparti a barátnőkkel – már persze, ha ők sem szeretik a labdarúgást… Azt minden esetre megígérem, hogy a nevezetes naptól lehetőleg olyan recepteket ajánlok majd, amilyeneket gyorsan elkészíthetsz, és pont kitart 2x45 percig!

Sajtos burgonyakrémleves 

Nem titkolt szándékom, hogy megmutassam, mennyire egyszerűen lehet egy tál levest vagy egy könnyebb vacsorát készíteni. Itt ez a tartalmas leves, amit a különböző sajtokkal és burgonya fajtákkal jól lehet variálni. Max szerin t ezt kortyolgatva pompásan telik majd a délután.

Nagyi kakaós csigája 

Frissen, ropogósan, szinte még melegen kivesz egyet az ember lánya a tepsiből, mert annyira kívánatos! Puha belsejű, és körbe szépen letekerhető a külső részen éppen annyira roppanós, amilyennek lennie kell. Én így szeretem a kakaós csigát. Régi recept és leírás alapján készítem, egyszer meghajtogatva. Íme Pammer Livi ötlete egy fincsi reggelihez. Szerkesztőségünk szerint jó lesz egy jó kis gulyás után is!

Egyszerű kelkáposztalevesem 

Napok óta fáj a csuklóm, inhüvely-gyulladást kaptam a számítógépes munkától. (A fenébe!) Egy nagyon kedves ápoló barátom azt ajánlotta, hogy tegyek rá egy nagy levél kelkáposztát éjszakára, és rögzítsem fóliával. Nem vagyok semmilyen, normálisnak tűnő, alternatív gyógyászati megoldás ellen, és még nem tudom megmondani azt sem, hogy sikerült e, de a lények, hogy az csak egy levél! Mi lesz az egész fej káposztával? Itt a megoldás!

Aszalt szilvás sült oldalas Mártitól 

Régen készítettem oldalast, pedig nagyon szeretjük. Bárhogyan is kerül a sütőbe, a benne lapuló csontok olyan ízletessé teszik, hogy csak na! Nemrég egy barátnőm kérdezte, hogy készítettem-e már ilyet? Azonnal felcsigázta a téma az érdeklődésemet, és nyomban ki kellett póbálnom - gondoltam nem lehet olyan ördöngősség. És lőn! Bámulatos lett az eredmény!

Gőzgombóc a sógoréktól 

Most egy kicsit nagyobb szakácstudományt igénylő gőzgombócot (germknödel) készítünk. Van-e szebb, mikor a hütte napsütötte teraszán egy vaníliaszósz közepén ücsörgő, gőzőlgő gőzgombóc mosolyog vissza ránk? Bár az egyik élelmiszer-áruházláncban lehet kapni mirelit gőzgombócot, teljesen más, ha mi készítjük és tálaljuk fel a családnak.

Tavaszi nagytakarítás 

Böjt idején sokan kezdenek méregtelenítő kúrákba, léböjtbe vagy akár csak egyszerű diétába. Ilyenkor azonban elsősorban nem a fogyáson van a hangsúly. Fontos, hogy tisztában legyünk étkezési vagy egyéb szokásainkkal, és azzal, hogy ezek milyen hatással vannak mindennapjainkra. Nézzük, mit is tehetünk testi- és lelki egészségünkért!

Zsíros pogácsa egy kis köménnyel 

Hivatalos voltam egy szülinapi összejövetelre a minap. Ilyen esetekben többünkben megfogalmazódik a klasszikus kérdés: jajj, mit vigyek...? Arra gondoltam, hogy sütök valami fincsit. Minek van szezonja? A disznóöléseknek! Igen ám, de a töpörtyűt valaki kiette a hűtőből vacsora és reggeli között… Hát akkor marad a zsír. ...és megint rá kellett jönnöm: Legjobb sütemény a pogácsa! Ez az őrülten jó ételek mesterének véleménye. Íme a recept!

Xato, vagyis az eredeti katalán saláta 

Lenyűgöző a katalán konyha. Talán egyik legnagyobb erénye, hogy minden frissen készül, és összeolvad benne az egész Földközi-tenger minden íze! Ezt a salátát bármikor összeütheted te is, sőt most, itt a tél végén kifejezetten jól fog esni egy kis friss saláta, és máris beköltözött konyhádba a Costa Brava!

Nem mindegy, mit kortyolgatunk 

Bármilyen hihetetlen, a világon a legtöbb kávét a finnek fogyasztják, évi 12 kg/főt tudnak meginni. De a magyarok 85 százaléka is iszik napi rendszerességgel kávét, s az utóbbi időben már nem csak reggel és ebéd után, hanem szinte egész álló nap. Nézzük, leginkább miket kortyolgatunk?

Hütte-kaja otthon 

Nekünk már összeforrt a síelés az osztrák hegyi gasztronómiával. Nincs jobb, mint két siklás között egy forró lebenknödelsuppét (májgombóc leves) bekanalazni, most a császármorzsát készítjük el, ami egyáltalán nem azonos a magyar császármorzsával!

Konyhakiállítás a hétvégén 

Érintésre nyíló borhűtő, gondolatolvasó kávéfőző, láthatatlan indukciós főzőlap: ezekkel mind találkozni lehet a 11. Konyhakiállításon február 28-március 1. között. A szakma hazai képviselői ott mutatják be először legfrissebb bútoraikat, gépújdonságaikat, eszközeiket a nagyközönségnek. Dobó Ági, Wossala Rozina, Mautner Zsófi, Steiner Kristóf, Jancsa Jani, Hokama San és Jókuti András mellett még sokan mások is ott lesznek a Budapest Arénában!

Laska és tönköly, avagy pirított laskagomba tönkölybúzával 

Vegán receptet kért tőlem a közelmúltban valaki. Az is ajánlotta, hogy hetente egyszer lehetne egy vegán ötletem is... – írja blogjában az őrülten jó ételek szerzője. Aztán megnéztem a dolgaimat – tette hozzá Steffel Csaba -, és valóban, eddig kettő olyan étkem van ami beleillik a vegán étrendbe.

Standoltak az ország legjobbjai 

Ismét Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Stand kapta a legjobb étteremnek járó díjat. A 2020-as gálán volt egy-két újdonság, egyébként nagyjából a papírforma döntött...

Cukkinis pulykamelltekercs az Alföldről 

Pörgessük fel anyagcserénket, hogy mire beköszönt a tavasz, újra kirobbanó formában szívhassuk be a napsugarakat! A jól ismert pulykatermékeket kínáló cég házasszonya, Dossó Gabi azt mondja, a szervezetünket fel kell készítenünk a kabátmentes időszakra. Ehhez az egyik legjobb ötlet, ha kihasználjuk a pulykahús minden erényét. Íme, az egyik legjobb recept, ami nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem még a pluszkilóknak is stoptáblát mutat!

Hütte-leves nem csak síelőknek 

Nehogy azt hidd, hogy csak a síelés miatt megyünk át a szomszédba! Sokszor a fantasztikus hegycsúcsok és a hó mellé a hütték isteni fogásai teszik fel a koronát! Mindenkit megnyugtatunk: itthon is el lehet készíteni a hatalmas májgombóccal tálalt erőlevest, amit most azonnal be is bizonyítunk!

Lazac és túró, avagy SZOMBATOOOON?! 

Magyar vagyok, tehát a legjobb étel a rántott hús! Valószínűleg ez azért van, mert nem kell rajta gondolkodni, meg aztán úgyis megeszi mindenki. Na, de álljunk meg egy pálinkára! Rántott hús szombaton? Rántott húst vasárnap kell enni!!! Akkor már megent mit találjak ki... Így tépelődik az őrülten jó ételek kitalálója.

Künefe, az 1001 éjszaka csábítása 

Nagyon sok kedvenc török sütim van de a künefe volt az első, ami elrabolta a szívemet –írja Pammer Lívia. A Simone Gasztroságainak szerzője kilenc éve kóstolta ekőször Side – Manavgat városában, és azóta is rajong érte. Többször megsütöttem itthon is, de eredeti török alapanyagokból most először készítettem. A desszert hagyományosan kadayif tésztából készül, ennek hiányában azonban a mi cérnametéltünkkel pótolhatjuk.

Olimpiai ezüstöt kapott a bravúros magyar cukrász! 

Ezüstérmet nyert a 25. IKA CulinaryOlympics konyhaművészeti olimpián, vagyis a szakácsolimpián Szántó Éva. A székesfehérvári hölgy cukrászművészeti kategóriában 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával vette le a zsűrit a lábáról. A vetélkedésen több, mint 2000 induló vett részt.

Tiszta krimi: egy 24 fejű sárkánynak köszönhetjük a Balatont! 

Tudtad, hogy valaha egy 24 fejű sárkány élt a Bakonyban, aki igen jó ízlésű, ám nagyon falánk volt? Nos, erre is fény derül február utolsó napján Balatonfüreden, a Kisfaludy strand parkolójában, ahol 16 híres balatoni étterem séfje süt-főz. A GasztroPiknik ingyenes borkóstolóján mutatják be a régió új közösségi borát. A gyerekek pedig sárkányeledelt is készíthetnek Füred Kapitány segítségével. Szóval télen is el kell menni a Balatonra!

Ez a csiga nem facsiga 

Ha már egyszer kimondtam, nincs visszaút. Namegasztán :) mi lesz, ha számon kéri rajtam a Lilahajú Néni... Gyorsan, egyszerűen, egy kis őrültséggel, aztán lehet mással is foglalkozni. Hogy is van ez?

Babapiskóta-torta banánnal 

Szeretem a gyümölcsös édességeket, de ilyenkor, télen igen nehéz egy jó kis „idénysütiset” választani. Ekkor jutott eszembe ez a banános csoda. Állítólag spanyol eredetű. Ha ez igaz, külön örülök neki, hiszen itt, a tél végén igazán jól esik egy kis mediterrán hangulat. A barátnőid szája pedig tárva marad!

Reggeli húskrém 

Nálunk még nem volt olyan, hogy ne maradt volna meg egy darabka bármelyik sültből, igaz, hogy van rá négylábú szőrös jelentkező, de még akkor is van ami feldolgozásra és elfogyasztásra vár, ha kedvencünk is megkóstolta az ünnepi menüt. Saját tapasztalatból tudom, hogy a 2-3 napos hűtőben tartott sült húsra már mindenki húzza az orrát, de nem hagytam annyiban és készítettem már több alkalommal is a hideg sült hús maradékokból egy isteni húsos-tojásos krémet amit aztán tárt karokkal és szájjal fogadtak reggelire.

Rostélyos és saláta, avagy amikor rájössz 

Az a helyzet, hogy pozitív emberként mindennek a jó oldalát kell nézni; ennek értelmében rá kellett jönnöm, hogy a saláta egy finom, mi több finom-finom dolog. ...még az is meglehet, hogy mától csak salátát eszem. Itt jut eszembe egy régi öreg mackó kollégám, akitől megtanultam, hogy: "A krumplis tészta egy fejedelmi étel! ...ha valaminek a körete!"

Durian, mangosztán, afrikai szarvasuborka és társai 

Olyan gyümölcsökről lesz szó, amelyeket szinte sosem láthatunk magyar piacokon. Physalist már lehet néha kapni, de a többivel csak egzotikus országokban találkozhatunk.

Édes-csípős afrikai harcsa 

Sokszor találkozunk ezzel a felhívással, de igazából ez mondat mindig elsikkad. Amúgy meg milyen halat? Itt van például az afrikai harcsa. Tömör a húsa, nincs iszap íze, bátran lehet sütni, főzni, párolni. Érdemes kipróbálni, megkóstolni. Ezt a finomságot tálalhatod párolt rizzsel vagy zöldsalátával - ajánlja a maxkonyhaja.hu!

Minden cseppje dalol 

Újpest peremén, egy ipartelepen működik Magyarország első olyan lepárló üzeme, mely kizárólagosan kézműves gint gyárt. Itt készül az Opera Gin Budapest, Magyarország prémium kategóriás London Dry ginje.

Hús és pizza, avagy aki pont olyan… 

Aki olyan étrendet követ vagy épp úgy hozta a sors, hogy nem ehet lisztet, glutént; annak nem jó, de nem is olyan rossz, ha ügyesen áthidalja a problémát. Ilyen vagy olyan étrend, az még nem zárja ki, azt hogy "pizzát" egyen. Amikor bekattanok képes vagyok ilyenre..., (na és olyanra is)... A következő Őrültség már egy ideje a fejemben volt, és a napokban el is készítettem; aztán utána megnéztem a net-en..., hát létezik egy-két próbálkozás, de azokhoz adnak zablisztet, zabpelyhet, és tojást is… Na, az enyém ezeknél egyszerűbb, csak hús és a feltétek, amiből nem is kell sok – írja az őrülten jó receptek kitalálója!

Harcsa halkrém-leves sült paradicsommal 

Krémes, tartalmas leves, ízletes halból, hozzá a (házi) sült paradicsom édeskés íze: ismét egy igazán egyszerű alternatíva a friss halfogyasztására. Azt gondolom, érdemes kilépni a halászlé, rántott hal és halpaprikás aranyháromszögből. Szerencsére, egyre több helyen elérhetőek a friss halfilék, és ebből könnyedén készíthetünk remek fogásokat. Készíthetjük pontyfiléből, balinból vagy éppen nagyobb keszegből is.

Egyszerű spanyol mandulás sütemény 

Mindig vidámság tölt el, ha a spanyol, sőt kiváltképp, ha a katalán konyháról esik szó. Ezt a receptet egy barcelonai forgatásomkor kóstolhattam meg, és már akkor beleszerettem. Isteni finom, és a magyar konyhához is remekül passzul. Kitűnő ötlet mondjuk egy gulyás után. A férjem imádja!

Finomabb, mint a Ramblán 

A spanyolok nemzeti ételének, a paellának számtalan variációja létezik, mi most azt a receptet adjuk közre, melyet bármilyen alaprecept segítsége nélkül készítünk időről-időre, s mindig nagyon finom, mert szinte elronthatatlan.