GASZTRO

Fördős Zé újabb dobása
Nem vagy virtuóz a konyhában? Utálsz pepecselni? Esetleg időd nincs főzni? Megvan a megoldás: instant kaja!

Sárközi Ákos & Évi az alultáplált gyerekeknek gyűjt
Sárkozi Ákos meglehetősen egyedi szettben érkezett a Konyhafőnök döntőjére. Pólóját ugyanis felesége, Évi festményének lenyomata díszítette, ami a három zsürort ábrázolta – ’angry birds’ stílusban. Ennek eredetijét, vagyis a képet magát bocsájtották most árverésre, melynek bevételét az UNICEF kapja.

Kezdd a napot kávéval és fejezd be pezsgővel! - tartja a mondás
Mi a közös a kiváló minőségű érlelt kávéban és a tradicionális eljárással készült pezsgőben? A kézi szüretelés, a türelmes érlelés, valamint a speciális termőtalaj, ami meghatározza mindkét ital egyedi karakterét.

Az egyiptomi reggeli: Fúl medames
Egyiptomban a bab igen sok étel origója, még a reggelijük fő alkotóeleme is az.

Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 4.
Marton Adrienn gasztroműsorvezető fiai szerencsések. Ha megéheznek az iskolai tanórák közben, mindig valami fnomságot találnak az uzsonnás dobozukban.

Pörkölt parádé!
A pörkölt egy igazán magyaros fogás, így erre az ételre valóban azt lehet mondani: ahány ház, annyiféleképpen készítik, megszámlálhatatlanul sokféle recept létezik. Ezúttal nem csak egy klasszikus, egyben könnyen elkészíthető változatot mutatunk be nektek, hoztunk egy programajánlót is mellé.

Okos kenyér Budapesten is
Új taggal bővült az okos élelmiszereket gyártók és forgalmazók köre Magyarországon. Budapestet és vonzáskörzetét, valamint Pest megye egyes részeit hamarosan a Hel Pékség Kft. látja el kedvező élettani hatású sütőipari termékekkel.

Ezt az ételt utálják a legtöbben
Biztos ti is tudnátok sorolni, minek az ízét utáljátok a legjobban: spenót, kelbimbó, pálpusztai, és még folytathatnánk. Kijött a világranglista, amelynek első helyén egy meghökkentő dolog áll.

"Az én szívem már félig magyar" - mondja a Konyhafőnök idei győztese
Egy fiú, akit nem lehet nem szeretni! Akinek nevét nem csak azért fogjuk megjegyezni, mert megnyerte a Konyhafőnököt, hanem azért is, mert olyan személyiség, aki példaképe lehet saját generációjának, de voltaképpen bármely generációnak. Ilyen vőt szeretne minden anyós, ilyen gyereket minden szülő, ilyen barátot minden srác, ilyen párt minden lány. Mert Armando mosolya mögött egy igazán tiszta, értékes, nyílt, okos ember van.

Az igazi Gundel palacsinta titka
137 éve, ezen a napon született Gundel Károly vendéglős, aki a patinás éttermet, de mindenekelőtt a legendás palacsinta receptjét hagyta ránk.
Changua, a kolumbiai tejleves
Nekünk, magyaroknak, elég furán hangzik reggelire levest fogyasztani, de nem úgy Kolumbiában. Ott a hagyományos tejlevest imádják a nap kezdetén falatozni.
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 3.
Marton Adrienn ha csak teheti, saját készítésű finomságokat csomagol iskoláskorú fiainak, hogy ha a tanórák közt megéheznének, legyen mit falatozniuk.
Bárány harira-leves Marokkóból
Ismét kaptunk egy Mazel Tov-receptet, még pedig a nemrég lezajlott marokkói hétnek köszönhetően. Úgy készüljetek, hogy októberben libanoni ételekkel készül a belvárosi étterem.
Magyarország új konyhafőnöke: egy venezuelai fiú
Armando Mundarain már a válogatón mindenki kedvence lett. Akkor még csak hatalmas mosolyát és megható történetét szerettük, de azóta kiderült az is, milyen kedves, szerény srác – na és persze az is, milyen jól főz!
Szüreti nyitott pincék és Szemezgető
Nagy csatában vannak a magyarországi bortermelő vidékek, hogy vajon Villányban, Tokajban vagy Badacsonyban készül-e finomabb nedű. Szekszárd most megmutatja, ők mit gondolnak jó bornak.
Elkészült az első Hungarikum-koktél
Az angolok gin-tonikot isznak, a mexikóiak margaritát, az olaszok martinit, a kubaiak választhatnak, hogy cuba libret, vagy mohijot. Számos nemzetnek megvan tehát a maga saját koktélja, melynek alapanya az adott ország valamely párlata. Egy hazai pincészet úgy döntött, lesz nekünk is magyar koktélunk!
Édes napok - csokoládé és süti ünnep
Imádod az édességet? Akkor most hétvégén feltétlenül sétálj el a Szent István Bazilikához!
Itt a Konyhafőnök három dobogósa
Szerdán, Tamás kiesésével eldőlt, ki a három legjobb versenyző a gastro-reality 2020-as évadában.
Vacsorázz medvékkel ebben a magyar étteremben!
Elragadó módját választotta egy budai étterem annak, hogy az elvárt másfél méteres távolságtartást érvényre juttassa.
Dominikai napindító: a Mangú, a főzőbanán püré
A dominikaiak reggelije főzőbanánból készül. Azért merjük ajánlani nektek, mert nagyobb élelmiszerboltokban már kapható a nem sárga színű, hagyományos banán, hanem a zöld, kemény főzőbanán, szóval az ambíciózus világevőket már az alapanyaghiány sem gátolhatja meg, ha ki akarják próbálni.
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől - 2.
Marton Adrienn gasztroműsorvezető saját bőrén tapasztalja meg, hogy elkezdődött az iskola. Két iskoláskorú fia szerencsés helyzetben van, olyan tízóraikkal és uzsonnákkal indítja őket el, amit érdemes nekünk is kipróbálni.
Mennyei és gyors avokádókrémek
Méltatlanul kevés receptben használja a magyar konyha az avokádót, miközben biztos kevesen tudják, hogy a babérfélék családjába tartozó fa Közép-Amerikában őshonos, érett termése számtalan vitamin forrása. Mutatunk három olyan receptet, amelyek nemcsak nagyon egyszerűek, de még egészségesek is, és garantáltan ízletesebbek a bolti kencékhez képest.
Egy jó szombati desszert: szilvás pite
Lilába borultak a gyümölcsfák! A barackkal ellentétben, szilva bőven akad idén, hát kezdjük a szezonját egy isteni pitével.
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől
A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás d dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.
Gordon Ramsay berezelt Tasmániában?
A világhírű szakács, Gordon Ramsay műsorában, az Új utakon második évadjában életveszélyes helyzeteknek teszi ki magát. Bár Gordon Ramsayről tudni lehet, hogy „kemény” férfi mind testileg, mind lelkileg: ironman sportoló, gyakran mászik hegyet, szeret halászni, továbbá részt vett egy indai tíz napos elvonuláson is. Az utazós-főzős műsorban mégis számos olyan nehézséggel találkozik, amire egyáltalán nem volt felkészülve. Szeptember 6-án 14 órakor indul az Új utakon második évada a NatGeo-n.
Elindult a Konyhafőnök középdöntője
A Konyhafőnök középdöntőjében a legjobb tizenkét versenyző bizonyíthat, és rögtön az első napon komoly tétre ment a dolog, hiszen VIP vendégeknek tálalták az ételeiket.
Balinéz reggeli: Banana pisang
Balin nagy a szegénység, épp ezért sokkal találékonyabbak az ottlakók. Igaz ez az étkezésükre is, ahol ezt a mennyei palacsintát készítik.
Főszereplő: a sárgadinnye
Alig van aromásabb gyümölcs, mint egy finom, érett sárgadinnye. A variációk sora végtelen, mi mindenre fel lehet használni, mi most három tippel segítünk, ha épp nincs ötletetek egy gyors ebédhez vagy vacsihoz.
Fügelekvár egyszerűen
A friss füge számtalan fogás csodálatos kísérője lehet. Tökéletes választás például sajtok, borok, de akár húsok mellé is. Most olyan receptet mutatunk, ahol a füge lehet a főszereplő. Például süteményekbe, reggelire a croissant mellé vagy a vajas kenyérre. Íme egy pofonegyszerű lekvárrecept.
A malájok reggelije: Nasi lemak
Malajziában és a környező országok hagyományos reggelije a Nasi lemak, de vannak olyan helyek, ahol egész nap kapható.
Cukkini - 3 tételben
Kiváló zöldség a cukkini: kevés kalóratartalma ellenére nagyon laktató, egészséges és rengeteg hozzávalóhoz passzol. Olyan egytálételeket hoztunk, amelyek a kánikulában is jól esnek, sőt ha épp fogyókúrázol, a nassolásról sem kell lemondanod.
Ezek Katalin hercegné kedvenc fogásai
Katalin hercegné sem homáron és kaviáron él. Ő is szereti a hétköznapi ételeket, amelyeknél fontos szempont, hogy egészséges legyen.
Amerika továbbra is hatalmas büntetővámmal sújtja a skót whiskeyt
Az amerikai kereskedelmi kormányzat alaposan kihasználja a britek szorult helyzetét, már, ami a Brexitet illeti. A kereskedelmi megállapodások hiánya miatt az USA úgy érzi, csuklóztathatja régi szövetségesét: a skót whiskyre októberben kivetett 25 százalékos büntetővámot fenn kívánják tartani.
Nagy jövő előtt áll a rozé?
Mindenki, - főleg a rozét készítő borászok,- előszeretettel mondja, hogy a rozé töretlenül népszerű, és évről évre nő e borstílus rajongótábora, ezzel együtt pedig az eladási számai is. Vajon igaz ez? És milyen irányzatokra kell odafigyelnünk, ha lépést akarunk tartani a trendekkel?
Marokkói reggeli: baghrir, az ezerlyukú palacsinta
Érdemes kipróbálnotok ezt a szivacsos gyönyörűséget, ami ránézésre az amerikai palacsinta, az orosz blíni és a magyar palacsinta jellemzőit viseli magán, mégis más, mert búzadarából készül.
Mindenmentes könnyű nyári tésztaebéd
A meleg nyári napokon, amikor nem szívesen állunk a meleg tűzhely mellett, egyenesen vadásszuk a húszperces recepteket. Ez pont ilyen, sőt még mindenmentes is.
Bogyós gyümölcsös baklava
Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ma desszerttel jelentkezik nálunk. A híres-neves baklavával, de nem a klasszikussal, hanem egy trükkösen megbolondított változatával.
A kedvenc augusztusi koktéljaink
Három kedvenc szezonális koktélunk receptjét te is könnyen elkészítheted otthon, vagy épp a nyaraláson!
A svédek fahéjas csigája: Kanelbullar
Az idén 100 éves kanelbullar a svédek egyik legkedveltebb péksüteménye. Az egyedi hajtogatás mellett a fahéjas csigák érdekessége, hogy őrölt kardamommal is megfűszerezik, amely még különlegesebbé teszi a bucikat.
Aszalj gyümölcsöt!
Ma már nem csak kenyeret érdemes otthon sütni, hanem a gyümölcsöket tartósítani, hiszen az aszalás ideális módja a gyümölcsök, gombák és gyógynövények egyszerű tartósításának. Mit több, finom és egészséges. Nincs szükség hozzá sem tartósítószerre, sem cukorra, sem más egyéb adalékanyagra. Mégis tökéletesen megőrizhető vele az élelmiszerek vitaminjai és ásványi anyagai.
4 egészséges hype, aminek ne dőlj be!
Nem szabad mindent elhinned, amit a közösségi médiában látsz, hiszen nem minden egészséges annyira és úgy, ahogy azt állítják.
Hűsítő levesek
Talán nem mondunk újat, hogy a kánikulában a friss, hideg levesek esnek a legjobban. S hogy ne kelljen hosszú időt töltened a konyhában, hoztunk három olyan pikáns levest, amelyek percek alatt elkészíthetők.
Készíts otthon shaksukát!
A közel-keleti konyha rajongóinak aligha kell bemutatnunk a shakshuka néven ismertté vált közel-keleti lecsót, amely a hummusz és falafel mellett az izraeli gasztronómia egyik legnépszerűbb fogásaként terjedt el világszerte.
Brutál növekedést hozott a járvány a webshopokban
A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.
Cukormentes torták: győzött a Szentivánéji álom
A pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. Magyarország Tortája a Curiositas lett, melyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda készített. A két győztes tortát a nagyközönség augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában megkóstolhatja.
Hafragrautur: az izlandi reggeli
Az izlandiak híresek az egészséges táplálkozásról, ami a reggelijükben is megmutatkozik. A napjukat egy jó forró zabkásával indítják.
A nyár örök slágere: lecsó
Javában szezonja van már a nyár talán legkedveltebb és leggyorsabban elkészíthető melegételének, a lecsónak. Jöhet egy elronthatatlan és szupergyors kolbászos-cukkinis recept ebédre vagy vacsorára?
Bazsalikomos sörös-sajtos csirketekercs
Ámon Heni, a Heni süt neked blog szerzője ma húsos étellel jött hozzánk, amelyre igazán jól csúszik a nagy melegben egy finom sör, aki nem a fröccsöt szereti, persze az is passzol.