Életforma.hu


5 hűsítő alkoholmentes koktél

5 hűsítő alkoholmentes koktél 

Köztudott, hogy a hőségben sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek, miközben tanácsos az alkoholt mellőzni, ami nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a koktélozásról! Hoztunk 5 receptet, amelyek akár a kedvenceid is lehetnek.
Costa Ricán kezdd a napot Gallo Pinto-val!

Costa Ricán kezdd a napot Gallo Pinto-val! 

Costa Ricán, - ahogy Latin-Amerikában szinte minden országban -, a legtöbb étkezés egyik főszereplője a bab. Így van ez a reggelijükkel is, még ha nekünk furcsa is hüvelyessel kezdeni a napot.
Zöldséges palacsintahegy

Zöldséges palacsintahegy 

Az Európai Friss Kalandok csapata időről-időre olyan fogásokat készít, amelyek gyerekeknek készülnek, de gyerekekkel együtt is elkészíthetők. Céljuk, hogy a legkisebbeket rászoktassák a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.
A zöld tea 5 legfantasztikusabb hatása

A zöld tea 5 legfantasztikusabb hatása 

A Távol-Keleten régmúltra visszanyúló hagyománya van a zöld tea fogyasztásának. Kedvező élettani hatásait már számtalan kutatás igazolta, aminek köszönhetően a nyugati világban, így hazánkban is egyre kedveltebb italként szolgál télen és nyáron egyaránt. Hoztunk 5 nyomós érvet, miért igyál te is naponta belőle.
Anglia elhízik, ha nem lesznek komoly intézkedések

Anglia elhízik, ha nem lesznek komoly intézkedések 

Angliában hasonló eszközökkel terveznek küzdeni a gyorséttermi ételek ellen, mint korábban tették a dohánytermékek esetében: hirdetések betiltása, súlyos adók kivetése, az érintett cégek kitiltása az iskolák környékéről. Az időzítés nem véletlen, vannak ugyanis olyan kutatási eredmények, melyek azt állítják: az elhízás, a túlsúly komoly kockázati tényező lehet a koronavírus járvány idején.
Indiai omlett

Indiai omlett 

Indiában is népszerű az omlett - csak kicsit máshogyan készítik és tele van fűszerrel. Lássuk, hogyan kell összedobni az indiai omlettet, melynek variációja végtelen.
Húsmentes húsgolyóval rukkol elő az IKEA - hamarosan te is megkóstolhatod!

Húsmentes húsgolyóval rukkol elő az IKEA - hamarosan te is megkóstolhatod! 

A vásárlók kedvencét új formában kínálja a Magyarországon is elérhető svéd áruházlánc. Azoknak kínál ezzel alternatívát a cég, akik nem akarnak lemondani a kedvenc ételükről, és fontos számukra a fenntarthatóság.
Nincs időd sütni? Gyors desszertek a mikróból

Nincs időd sütni? Gyors desszertek a mikróból 

A mai világban már egyáltalán nincs sütőhöz kötve a süteménykészítés – szinte minden sütikedvenc elkészíthető egy bögrében a mikródban is.
Juhtúrós pite sült paradicsommal

Juhtúrós pite sült paradicsommal 

Ámon Heni, a Heni süt neked blog írója ismét egy remek recepttel jelentkezik oldalunkon, amely szintén a nyár ízbombáit helyezi középpontba.
A nyár itala: jegeskávé

A nyár itala: jegeskávé 

A legenda szerint a jegeskávét francia gyarmatosítók találták fel, akik tej helyett hideg vízzel öntötték fel a kávéjukat, hogy jobban bírják az algériai forróságot. A frissítő ital azóta meghódította az egész világot, és minden kávékultúrában helyet kapott. Az elkészítési mód és a hozzávalók régiónként változhatnak, ám a lényeg ugyanaz: a jéggel készített kávé a forró nyarak elengedhetetlen itala.

Congee: a kínaiak ezzel kezdik a napot 

A kínaiak sokszor kezdik a napot egy nagy tál congee-val, amely az öt elemes táplálkozás egyik alapköve. Az öt elemes táplálkozás legfőbb célja a gyomor és a lép egészsége.

Közel-keleti salátavariációk hétvégére 

Gondolatban ismét a Közel-Kelet felé vesszük az irányt, ahol a csúcshőmérséklet a nyári hónapokban gyakran tetőzik 40C fok felett, tehát a könnyed, ugyanakkor laktató vegetáriánus receptek száma gyakorlatilag végeláthatatlan.

Rumtörténelem 

A rum mögött álló legendák és történetek többsége egzotikus, trópusi tájakon, de leginkább a vad óceánokon és tengereken született. Ezekbe a legendás pillantokba – és persze kedvenc rum alapú koktéljaikba vezet be minket a PIÑA Cocktail Bar csapata!

Mit hozott a sörforradalom? - videóinterjú Ali Rawech Szami sörfőzde tulajdonossal 

Az elmúlt évek nyarai már a kézműves sörök jegyében teltek. Megjelentek a gyümölcsös és a savanyított sörök, lehet már mikró IPÁt, vagy éppen fashion IPÁt is fogyasztani; a gazdag kínálatban segít nekünk eligazodni Ali Rawech Szami sörfőzde tulajdonos.

Óriási nemzetközi elismerést kapott a magyar Opera Gin Budapest 

A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest.

Bolíviai napindító: empanada 

Dél-Amerikában a hússal töltött tésztabatyut nemzeti eledelként fogyasztják. Népszerű reggel is ezzel indítani a napot, de ne csodálkozzatok, ha a nap többi szakában is folyamatosan találkoztok vele a világban.

Meggyes rétes újragondolva 

Javában tart a meggyszezon, minden boltban és piacon beszerezhető ez a mélybordó színű, édes-savanykás gyümölcs, amely tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Természetesen jótékony hatásai akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle süteményeket, hideg leveseket vagy épp hűsítő turmixot, fagylaltot is. Wolf András a meggyes rétest bolondította meg.

Milyen bort igyunk nyáron? - videóinterjú Hercegh Ágnes borszakértővel 

Számtalan alkalom kínálkozik nyáron arra, hogy bort igyunk. Ülhetünk hűvös szaletliben, a legjobb barátok társaságában, vagy izzadhatunk kondér mellett, amiben rotyog a jó kis marhapörkölt - minden helyszín és minden alkalom valamilyen bor után kiált. Na, de milyen után? A lehetőségeket Hercegh Ágnes borszakértővel vettük számba.

Az én nyári hummuszom 

Remek hírünk van számotokra! Ámon Heni, a 'Heni süt neked' blog lelkes szerzője két hetente különleges, saját recepteket oszt meg lapunk olvasóival. Elsőként ezzel a különleges hummusszal lep meg titeket, ami a forró nyári napokon kitűnő választás lehet.

Ehető virágok 

Bár elsőre bizarrnak tűnhet, de számos, kertben megtalálható növény virágzatát különféle módon felhasználhatjuk a konyhában is. A színes virágok garantáltan feldobnak egy főételt, egy desszertet vagy egy koktélt. Ezeknek a növényeknek a te kertedben is ott a helyük!

3D-s nyomtatott vegán-steak: már nem fikció, létezik! 

3D-nyomtatás. Vegán steak. Két teljesen különböző dolog, ám ezt most egybegyúrták és ma már 3D-nyomtatóval készítenek alternatív marhahúst. Mi nem tudjuk eldönteni, megkóstolnánk-e vagy inkább kihagynánk ezt az ételt. Pedig a termék kifejlesztői jövőre az európai piacra is betörnének vele.

Fördős Zé grill-tippjei 

A nyár berobbanásával a grillpartikhoz ad megfogadható, jó tanácsokat az ismert műsorvezető.

Svájcban müzlivel kezdik a napot 

Napindító sorozatunk következő részében Svájcba ugrunk át, hogy megnézzük, mit is szeretnek annyira a müzliken és zabkásákon a hegyek országában.

Lasagna, egy könnyű nyári ebéd 

Az olasz konyha számtalan remekműve között ott sorjáznak a lasagna-k is. Mi most a klasszikus, bolognai változatát ajánljunk nektek egy forró nyári napra, amikor jó szolgálatot tesznek a konyhakészen kapható lasagna tésztalapok.

Görögdinnye fetával és za'tarral 

Igen kevés recept létezik, amely a görögdinnyét alapanyagául használja. Nos, íme egy különleges előétel, - vagy saláta? Nehéz pontosan bekategorizálni, mi is ez az étel, ahol a gyümölcs és a sajt találkozik.

Mexikó és az egzotikus tömények esete 

A nyár a trópusi ízekről is szól – cikksorozatunk legújabb részében a legfinomabb tequila- és a mezcal alapú italok történetével ismerkedünk meg

Varró Zoltán dizájner a karantén-átalakításokról - videóinterjú 

Varró Zoltán az egyik legtöbb nemzetközi díjat besöprő dizájnerünk, nagy nevű szállodák és hotelek merész újraálmodója. A karantén idején is folyamatosan dolgozott, de egy új munkába is belevágott: a Facebookon, kis videókban kezdte el közzétenni korábbi munkáit, magánlakásokat mutatott be, melyeknek ő adott új formát. Egyfajta edukációs jellege is volt a kezdeményezésnek: így kívánt ötleteket adni azoknak, akik maguk szeretnék kicsit kicsinosítani a lakásukat.

McMenemy Márkkal beszélgetünk cool daddykről, és egyéb állatfajtákról 

McMenemy Márk vlogger néhány évvel ezelőtt Daddy Cool címmel írt egy könyvet, melyben az apaságot rendhagyó módon kezelő riportalanyokat válogatott össze. Többek között Kiss Tibi, Szabó Győző, Nánási Pál, Dragomán György mesélt örömökről, félelmekről, titkos közös szertartásokról, és arról, hogy más apák lettek-e, mint a szüleik voltak. McMenemy Márkkal egy videóinterjú erejéig most mi is megemlékezünk az Apák napjáról. Boldogat!

Francia étcsokoládé torta 

Ha szeretitek a csokoládét, és valami szénhidrátszegény édességre vágynátok, készítsétek el ezt a francia desszertet, melynek fő alapanyaga a jó minőségű étcsokoládé. Ne ijedtek meg attól, hogy vízfürdőben kell sütni, mert attól lesz krémes és pompás ízű.

Ide tegyétek az élelmiszereket a hűtőben 

A jó idővel megérkeznek a háztartásokba a szezonális hazai zöldségek és gyümölcsök is, de továbbra sem szükséges naponta bevásárolni a zsenge hozzávalókért. A megfelelő tárolással sokáig frissen tarthatók a zöldségek, a húsok és az alapvető élelmiszerek is. A FAO jelentése szerint a világban megtermelt élelmiszerek közel egyharmadát dobják ki 1 , a tudatos felhasználás így a pazarlás elleni küzdelemben is segít.

Az új őrület: citromdinnye! 

A holland HillFresh vállalat az elmúlt évben behozta az európai piacra az Ázsiából származó, teljesen új típusú, „limelon” nevű sárgadinnyét, amely magas cukortartalma ellenére nem túl édes, mivel kombinálja a sárgadinnye édes és a citrom fanyar ízét.

Shakshouka, az izraeli reggeli 

A közel-keleti lecsót, a shaksoukát már itthon is egyre több helyen lehet fogyasztani. Nem is nagy ördöngoösség elkészíteni otthon is, lepd meg a párodat vagy a családot.

Exkluzív kávékutatás 

A magyar kávéfogyasztók kétharmada biztosan kétségbe esne, ha a jövőben megszűnne a kávétermelés. Pedig hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti.

Paella, panzanella és lasagne-falatkák gyorsan 

Mediterrán vendégváró fogásokat mutatunk nektek, amire nem kell sok előkészület, viszont hamar össze lehet készíteni őket.

Nyáreleji szezonális koktélok 

Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainknak titkos receptjeibe. Június, és az első nyári napok érkeztével ismét körülnéztek a piacon, és elmesélték nekünk, hogy milyen friss gyümölcsökből és fűszernövényekből érdemes most mennyei koktélokat keverni!

Új csomagolásmentes üzlet nyílt Budapesten 

Gondolkodjunk előre, hirdeti a csomagolásmentes vásárlást népszerűsítők egyre népesebb tábora. Nem elég ugyanis, ha a háztartási hulladékot szelektív módon összegyűjtjük, de valójában már meg sem kell termelnünk azt. Nincs szükség csilivili csomagolóanyagokra, elég pár befőttesüveg és papírzacskó, és indulhat a nagybevásárlás.

9+1 érv, hogy miért együnk cseresznyét 

„Istenek eledele” – így nevezték a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtájú cseresznyére igaz, hogy érdemes belőle minél többet enni, pláne most, amikor indul a szezon!

Mit esznek Japánban? 

Ázsiában elképzelhetetlen a hagyományos reggeli szendvics, zabkása, müzli és egyéb péksütemények formájában, náluk még reggelire is rizst esznek.

Frissülj fel ASMR-videókkal 

A cím alapján ne arra gondolj, hogy kikapsz a hűtőből néhány alapanyagot és összedobsz egy klassz vacsorát vagy egy gyors süteményt! Olyan különleges videókat hoztunk neked, amelyek egészen szokatlan módon segíthetnek lelassulni és ellazulni.

Mennyei cigánypecsenye 

Sok helyen ettünk már rossz cigánypecsenyét, szóval égen-földön kerestük az igazi receptjét, s úgy érezzük, ráleltünk. Ha így csináljátok ezt az ősrégi magyar ételt, biztos sikert arattok.

Tej Világnap - játssz és nyerj! 

Ma van a 45. Tej Világnapja. Miközben a magyarok az Európai Uniós átlag alatt fogyasztanak tejterméket, addig a járvány alatt jóval többet vásároltunk belőle, mint azelőtt.

Amerikai palacsinta és lazacos bagel 

Sorozatunkban brutál reggelikkel próbálunk kedvet csinálni, hogy jól induljon a napotok. Hétköznap nem biztos, hogy mindig jut idő rá, de hétvégén szakítsatok időt a finom ízekre. Most a tengerentúli villás reggelit mutatjuk.

Minden mennyiségben bodza! 

Úton útfélen találkozhatunk ezzel a jellegzetes illatú, ám kevesek által ismert, gyógyító hatású növénnyel. Virágából készült frissítőket kár lenne kihagyni, hoztunk is két receptet.

Pulykával a világ körül 

Ha idén a kialakult helyzet miatt nem jutunk el külföldre, akkor sem kell nélkülöznünk más országok tradicionális ízeit, elkészíthetjük őket mi is otthon. A pulykahús a nemzetek eledele, és rendkívül kedvelt a tengerentúlon.

A legfinomabb TOP-5 brunch koktél 

Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainknak titkos receptjeibe. A főszerepbe ezúttal kedvenc hétvégi úri huncutságaink, a brunch-koktélok kerültek!

Croque Monsieur és Croque Madame, na és a francia pirítós 

A Franch brunch olyan ízletes finomságokról szól, hogy ha ilyen ízorgáiákkal indítjuk a reggelt, csakis mosolygósan guríthatjuk el az előttünk álló napot. Mivel a franciák ráérősen eszik végig a menüt, talán érdemes hétvégére időzíteni.

Virágzik az akác – készíts szörpöt! 

Május beköszöntével édeskés illat lengi be az erdőket, hiszen elkezdett virágozni az akác. A növény kellemes aromájának köszönhetően akár szörpöt is készítünk belőle. Ehhez hoztunk most nektek egy receptet.

3 egyszerű gluténmentes recept 

Sokan azt gondolhatják, gluténmentes hozzávalókból nem lehet finom ételeket készíteni. Ez azonban messze nincs így. A múlt hét vasárnapi Lisztérzékenyek Világnapjához visszanyúlva megmutatjuk, hogyan lehet kenyeret, pizzát és croissant készíteni gluténmentesen, mégis egyszerűen.