Életforma.hu


A nyár íze: így született az Aperol!

A nyár íze: így született az Aperol! 

Lehet szeretni, lehet utálni, de nem megérteni lehetetlen. Szinte mindenki kóstolt már Aperol Spritz-et. Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért nézzetek be a belvárosi PIÑA Coctail Bar holnapi terasznyitó bulijára 16 órától!
5 villámgyors és egészséges nasi, amitől nem lesz bűntudatod

5 villámgyors és egészséges nasi, amitől nem lesz bűntudatod 

Gyakran megesik mindannyiunkkal, hogy napközben nassolnánk, sőt, olykor szükség is van arra, hogy energikus és éber maradj a nap folyamán. De nem mindegy, mit eszel ilyenkor.
Az igazi angol reggeli

Az igazi angol reggeli 

Sorozatunkban brutál reggelikkel próbálunk kedvet csinálni, hogy jól induljon a napotok. Hétköznap nem biztos, hogy mindig jut idő rá, de hétvégén szakítsatok időt a finom ízekre. Nagy-Britanniával kezdünk.
Szűzérme baconköntösben

Szűzérme baconköntösben 

A sertés legnemesebb részéből, a szűzérméből rengeteg ízletes étel készíthető, arra azonban figyeljünk, hogy könnyen szárazzá válhat, ha nem megfelelően bánunk vele. Itt a bacon adja meg azt a pluszt, amit a szűzérme megkíván.
5 pontos jegestea-kisokos

5 pontos jegestea-kisokos 

Közeledik a nyár, és vele a finom jeges teák időszaka. Ha szeretnétek ebből is a legjobbat választani, adunk néhány szempontot, ami segíthet, hogy valóban a számotokra legmegfelelőbb hűsítő ital kerüljön az asztalatokra
Májusi ízek a koktélpoharadban

Májusi ízek a koktélpoharadban 

Koktélos rovatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, a legizgalmasabb eredetsztorikba, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainak titkos receptjeibe. A sorozat második részét a májusban termő gyümölcsök inspirálták. Három kedvenc tavaszi koktélt ismerhetünk most meg, amiket akár otthon is elkészíthetünk!
Nudli szamócasalátával

Nudli szamócasalátával 

Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András séf a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásra fókuszálva fél óra alatt összedobható finom, friss és egészséges fogásokat ajánl.
Hagymaleves édesköménnyel

Hagymaleves édesköménnyel 

Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András séf a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásra fókuszálva fél óra alatt összedobható finom, friss és egészséges fogásokat ajánl.
Spárgasaláta szárított sonkával

Spárgasaláta szárított sonkával 

Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András séf a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásra fókuszálva fél óra alatt összedobható finom, friss és egészséges fogásokat ajánl.
Egy alulértékelt, ám klasszikus koktél kalandos története

Egy alulértékelt, ám klasszikus koktél kalandos története 

Legújabb sorozatunkban a budapesti PIÑA Coctail Bar csapata vezet be minket a koktélok történelmébe, a legizgalmasabb eredetsztorikba, és kedvenc szezonális vagy épp ikonikus koktéljainak titkos receptjeibe. A sorozat első részében egy legendás gyümölccsel és koktéllal érkeztek, amiről maga a koktélbár is kapta a nevét: fókuszban az ananász.

Anyák napi ebéd - az igazi bécsi szelet 

Egy jó bécsi szelet a hozzá illő burgonyasalátával - mindig behozza a várakozásokat, ha jól van elkészítve. Fontos a hús minősége, és az, hogy ne magyaros burgonyasalit készítsünk hozzá, hanem az osztrákok ecetes-hagymás változatát.

Csapvíz, ásványvíz vagy szűrt víz? 

Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása. Közeledik a nyár, növelnünk kell a folyadékbevitelt. Mennyit igyunk? És főleg mit?

Óda a medvehagymához, avagy mi is az a superfood 

Miért együnk medvehagymát? Elsősorban azért, mert finom! Emellett számos jótékony hatása is van, ezekre is kitérünk írásunkban.

Paradicsomos tonhalas penne 

Hétköznap, home office-ban nagyon fontos szempont, hogy gyorsan össze tudjunk valamit dobni. Ami csak pár hozzávalót igényel, és szélsebesen elkészül, azaz a gondolat és a tálalás között nem telik el 30 percnél több. A paradicsomos tonhalas penne ilyen.

Tökfőzelék kicsit másképp a Kitchen Factory-tól 

Néha kell egy kis kísérletezés. Egy apró trükk, némi kreativitás - s már kész is egy régi-jó fogás újragondolt változata. Ilyen ez a tökfőzelék is, amely minden ízében a tavaszt idézi.

Pulled pork, avagy tépett hús 

Fesztiválokon, kézműves hamburgerezőkben garantáltan találkozhattatok már a tépett sertéshússal, amit hamburgerzsömlébe vagy más jófajta szendvicsalapba kell belehalmozni, végül sült krumplit tálalni mellé. Sokáig sül, de garantált - ahogy mi hívjuk - a cafatos husi sikere. Mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját.

Itt a spárgaszezon! 

Bár még az egekben a zöld és a fehér spárga ára, érdemes elgondolkozni, mit főznétek, ha kicsit elérhetőbb lesz ez az egészséges, egyben energetizáló zöldség.

Az IKEA elárulta a svéd húsgolyók receptjét 

Te is rá vagy kattanva az ikeás svéd húsgolyóra? A járvány miatti boltzárak miatt egy ideje már nélkülöznünk kell ezt a finomságot. Az IKEA azonban hatalmas dolgot tett: elárulta az étel receptjét.

A krémes csoda: milánói rizottó 

Az olaszok elég sok olyan fogást feltaláltak, amelyek világhódító utat jártak be. Az egyik ilyen a milánói rizottó, amely sima fehér rizs megbolondítva sáfránnyal, némi fehér borral és parmezánnal. Amíg lehetetlen Olaszországba eljutni, próbálkozzunk meg vele otthon!

Frissítve: Mi lesz veled hagyományos müncheni sörfesztivál? 

Megtartsák, vagy ne? Mostanában ez a kérdés foglalkoztatja a müncheni Oktoberfest rendezvény szervezőit. Pénzügyileg komoly bukta lenne a söresemény halasztása, népegészségügyi szempontból viszont lehet, hogy sokat hozna a konyhára.

5 étel a stressz ellen 

Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás. S valóban, az ételek fantasztikus tápforrásai szervezetünknek, csak tudnunk kell, mit tartalmaznak. Számtalan olyan is van köztük, amelyek még a stressz ellen is jók. Mutatunk párat, amik segíthetnek a karantén miatt egyre gyűlő feszültség legyőzésében.

Amerikai sajttorta 

Az amerikai sajttortát, vagy ahogy sokan hívják, a new yorki sajttortát kétféle módon lehet készíteni. Sütés nélkül, illetve sütéssel. Mi most a melósabb, sütéssel készült változatot ajánljunk, de higgyétek el, megéri a fáradtságot. Mondjuk, így is roppant egyszerű.

Kampány a hazai termelőkért 

A járvány okozta nehézségek áthidalására, a munkahelyek megőrzéséért indít kampányt a Magyar Termék Nonprofit Kft. A „Vedd a hazait! Védd a hazait!” akcióhoz bárki csatlakozhat, akinek fontos az itthon előállított termékek vásárlása és a hazai szolgáltatások igénybevétele.

A smoothie-k csodálatos világa 

Elég csak egy kicsit beleásnunk magunkat a smoothie-k világába, az arra fogékonyakat egyből rabul ejti. Pár hozzávalóból csodálatosan egészséges, finom, ugyanakkor szemet gyönyörködtető italokat készíthetünk.

Maradék sonka: alkossunk valami újat! 

Szinte minden évben felmerült húsvét után, mi legyen a maradék sonkával? Kevés, hogy mindenkinek jusson, ám sok, hogy kidobjuk, miért is tennénk ilyet? Íme egy remek recept a maradék húsvéti sonka, vagy bárminemű hús felhasználására.

Roston sült báránykaraj fokhagymás burgonyapürével 

A karaj a bárány egyik legnemesebb része, épp ezért nem mérik olcsón. Egyszer-egyszer azért ünnepi alkalmakkor megjutalmazhatjuk vele magunkat és a családot.

Itt a legújabb kistestvér 

Április elejétől már ott van a boltok polcain a Dreher IPA. A receptúra elkészítésével a sörfőzőmesterek célja az volt, hogy egy igazán markáns ízt hozzanak létre. Érdemes kipróbálni a húsvéti sonka mellé!

Csokinyuszi helyett müzlit veszünk 

Bár attól nem kell félni, hogy nincs elég csokinyúl és csokitojás a boltokban, a járvány miatt más termékek a favoritok, például a müzli és a chips.  

A böjt utolsó napján 

Akár tartjátok a Húsvét előtti negyven napos böjtöt, akár nem, a sókéreg alatt sült-párolt pisztráng mindenkinek jót fog tenni a mai napon, Nagypénteken. Könnyű, egészséges és zamatos.

Sonkavásárlás - a nagy dilemma 

Ahogy az minden évben szokás, a hatóságok ismét elvégezték az ünnep előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket a sonkákra és kalácsokra vonatkozóan. Jó hír, hogy a jelek szerint nehezen tudunk mellényúlni idén.

Hétnapos villámdiéta 

A káposztalevesre mindig lehet számítani, ha pár kilót le kell adnunk hirtelen. Home office-ban meg különösen jól jöhet: ha nagy adagot készítünk belőle, jó pár napig nem kell azon gondolkoznunk, mit főzzünk ebédre.

Medvehagyma, az új kedvenc 

Pár éve új kedvenc tűnt fel a piacon, s ma már szinte minden áruházláncban kapható időről-időre. Ha mi magunk szedjük a természetben a medvehagymát, egyetlen egy dologra figyeljünk, de arra nagyon: nehogy a kísértetiesen hasonlító gyöngyvirág levelét vigyük haza, mert az mérgező!

Az igazi Cézár-saláta trükkje 

Számtalan recept kering a világhálón a Cézár-salátáról, mondhatni ahány ház, annyi szokás. Ám az igazi Cézár-salátában olyan ízek lakoznak, melyek az eredeti hozzávalóktól válnak fenségessé. Ha egyszer kipróbáljátok, mindig így készítitek majd. Íme a titok.

Sajtos-sonkás pogácsa 

Ez a túrós-sajtok rudacskák „alakváltozása”. Egy kicsit átszabtam, megvariáltam, és a szezonhoz méltóan elrejtettem benne egy kis medvehagymát is.Ha nincs medvehagyma, akkor lehet póré vagy újhagyma – tanácsolja Max.

Sonkás-sajtos rakott tészta 

Keresgéltem a fagyasztóban, és találtam egy adag főtt sonkát, amit még húsvét után rejtettem el. Kiolvasztottam, és közben átvariáltam Anyukám sajtos makaróniját – írja Max. Ez lett belőle.

Napraforgómagos svájci gyökérkenyér 

Pihe-puha ropogós kenyérkét mutat most meg Pammer Lívia, aki már eddig számos, isteni kenyér-receptet osztott meg velünk. Egyik nap összeállította a tésztát, letakarta, másnap reggel átdolgozva és formázva kisütötte. Kis gyakorlással húsvétra menni fog!

Párolt, füstölt sonkagombóc tormás tejfölmártással 

Régi étel, a megszáradt, szikkadt csülkök vagy sonka darabok felhasználására. A főtt csülköt megpárolták, vagy megsütötték. Természetesen elkészíthetjük friss csülökből is. Remek kísérője lehet főzelékeknek, de dödöllével akár főételként is fogyaszthatjuk. Jól hasznosíthatjuk a húsvéti maradékokat, egy kicsit különleges irányba terelve az étkezést - írja Max.

Házi burgonyás cipó 

Úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát. Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér. Puha belű, mennyeien ropogós héjú, nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz a család elé, megfizethetetlen. Tudom, sokan azt gondoljátok, nekem erre nincs időm. Nekem sincs sok, és mégis még este is nekiállok, mert a dagasztási időn kívül nemigen kíván több ráfordítást, amíg kel, addig tud az ember mást csinálni, a formázása pár perc, majd a sütés, ami kb. 40-45 perc – is engedi, hogy ezalatt mással foglalkozzunk. Ezt a cipót is a jól bevált vaslábasban sütöttem.

Banános-csokis pohárkrém 

Ne feledkezzetek meg a desszertről ma sem! Jól fog esni a rengeteg tanulás után ez a remek poharas krém! Megsúgom, már előző este is össze lehet dobni, és másnap arathatod a babérokat a családban.

Vegetáriánus burrito 

Ha egy kicsit a gyerekeitek kedvében szeretnétek járni, akkor tökéletes választás a vegetáriánus burrito, amit pillanatok alatt el tudtok készíteni a félórás ebédszünetben! Ígérem, ez egy szuper mexikói fogás!

Citromos-tejszínes zöldséges penne 

Ha főfogásról van szó, akkor köztudottan az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a tészta, amit különböző szószokkal percek alatt ízletes ebéddé varázsolhattok. A klasszikus paradicsomszósztól rugaszkodjatok el egy kicsit, és próbáljátok ki ezt a receptet! Nem fogjátok megbánni!

Home office menü 30 perc alatt! 

Otthonról dolgozunk nagyon sokan, így nem csupán a munkarendünket, de a teljes életvitelünket is át kell alakítani. Kezdjük egy szupergyors, de igazán tartalmas és egészséges levessel. Ezt még főzni sem kell, így a home office alatt, a 30 perces ebédidőben is gond nélkül el tudjátok készíteni.

Félbarna házikenyér 

Sokan gondolják úgy, hogy a járvány miatt otthon kéne kenyeret sütni. Pammer Lívia ad hozzá tippet, amikor ezt írja: mostanában ritkábban sütök búzalisztes házi kenyeret gluténérzékenységem okán, de tegnap bedagasztottam egy veknit. Illatos, ropogós és kívánatos lett, igazi piknikhangulat lett rajtam úrrá, sütöttem mellé angol- és húsos szalonnát, egy kevés lila hagymát szeltem hozzá, és élveztem az illatokat, a látványt.

Medvehagymás és kukorica, avagy fordítva… 

Tobzódunk a medvehagyma szezonban! Bár a hóesés nem tesz jót neki, meg persze nekünk se…, de azért a boltban már lehet kapni, és Steffel Csaba szerint ez nagy könnyebbség nekünk. Szóval kitaláltam, hogy valami fincsi medvehagymás apróhúst készítek egy kis kukoricakásával. Ahogy nekiláttam a főzésnek, már tudtam, hogy ismét csak igazolni fogom azt a szabályomat, hogy ételt csak a végén nevezz el, mert lehet hogy nem az lesz, mint amibe belekezdtél...

Bikahere és körete, avagy előítéletek nélkül 

Vannak ételek, alapanyagok, amiket csak előítélet nélkül lehet, sőt, kell megkóstolni! Ilyenek például a belsőségek, és most nem a rántott csirkemájra gondolok, hanem sokkal nemesebb részekre. Ezek közül már volt szerencsém kakas és pulykakakas heréhez, pörköltként illetve annak részeként. Ma viszont a bikatöke volt soron, és természetesen nem bántam meg, számomra ez is egy olyan étek, amiben igazándiból csak a neve érdekes. Az ízétől és az állagától sem kellene megijedni, a színe szép világos, csak az agyban kell elengednünk...

Barna sörben párolt csülök 

Jellemzően ünnepi étel, de megállja a helyét egy vasárnapi ebédnél is. Jól illik hozzá a knédli vagy a szalvétagombóc, de egy szelet puha, fehér kenyérrel is vállalható. Cseh szomszédaink kedvence, nem véletlenül!

Tavaszi muffin-szendvics húspogácsával, baconnal, sajttal, csírákkal 

Igazán ínycsiklandó és nagyon laktató szendvics született, sok-sok finomsággal töltve ízes puha muffinzsemlében, a gyerekek nagy örömére, mindenki ízlése szerint töltötte. Legyen szép tavaszunk!

Főzz finomat otthoni tartós cuccokból 

Ingyenes receptgyűjteményt adott közre a Magyar Vöröskereszt, a NoSalty és a Publicis Groupe Hungary. Ahhoz adnak tippeket, hogy miként főzzünk a már otthoni készletből változatos fogásokat. Közben a felhasználók támogathatják is Magyarország legnagyobb humanitárius szervezetének koronavírus elleni munkáját.