GASZTRO

Itt a forralt bor szezonja!
A tél szinte kötelező itala a forralt bor. Persze ahány ház, annyiféle módon készítik. Mi most három bevált receptet mutatunk.

„A japán ételektől boldogabb leszek” - mondja Schreiner Gábor
A pazar Nobu étterem séfjével, Schreiner Gáborral beszélgettünk arról, hogyan lehet túlélni a pandémia okozta válságot, vannak-e jó vendéglők Budapesten és mit lehet szeretni a japán konyhában.

Gyerekek gluténmentesen
A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, ezért kell odafigyelni az intő jelekre. Így tett a 13 éves Bak-Szabó Norina családja is, akiknek nehezen ugyan, de sikerült megállapítaniuk, hogy miért jelentkeztek a fiatal teniszező tünetei. Norina már egy éve áttért a gluténmentes táplálkozásra és jelentősen nőttek a sporteredményei is: a Career Sport versenyzője U14-esként máris a Grand Slameket célozza.

Opera Gin után itt az Opera Vodka
A magyar Opera Gin alig másfél év alatt elért eredményei saját tulajdonosai várakozásait is felülmúlták. Most az Első Magyar Gin Manufaktúra egy másik spirit kategóriában indít kiemelkedő minőségű terméket. Az Opera Vodka megalkotásával nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy újabb szegmensben hódítsák vissza a magyar közönség bizalmát a nemzetközi prémium márkáktól, és váljanak ugyanúgy trendszetterré, ahogy a gin reneszánsz beindításával tették.

Currys sült karfiol leves
Ezekben a hűvös napokban egy dologra vágyunk nagyon: melegségre. És mi melegíthet fel jobban, mint egy forró, fűszeres, sűrű leves?

Egy hamburger elfogyasztásával 4000 liter vizet „rágunk meg”
Összeállt a Red Bull Basement University világdöntőjének a csapata, ahol hazánkat az IWI projektje, vagyis Guthy Máté és Popovics Kinga képviselik majd. Az idén online zajló, inkluzív ötletbörze a jövő innovátorait és gondolkodóit tereli egy mederbe, a legnagyobb fiatal koponyák gyűlnek össze decemberben, hogy megreformálják a diákéletet és pozitív hatást gyakoroljanak a világra.

Lisztmentes mandulatorta körtével
A fordított torták nagyon népszerűek, mert igen könnyen kivitelezhetők, most egy mandulásat hoztunk nektek, amit lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.

Csirkemájas tagliatelle szárított paradicsommal
A D-vitamin pótlása minden időben nagyon fontos, de a mostani járványban ez különösen igaz. Azt pedig kevesen tudják, hogy erre az egyik legkiválóbb élelmiszer a máj! Ráadásul még vasban, A- vitaminban, rézben, cinkben, mangánban és szelénben is gazdag. Most pedig eláruljuk, hogyan lesz még finom is!

Kásás Tamás vegán lett
Kásás Tamás olimpiai bajnok vizilabdázó 2017-ben váltott: mindennapos húsevőből váltott vegán életmódra, s azt mondja, soha ennél jobban nem érezte még magát.

Az év szaloncukra: sós karamellás
Vannak, akik nem tudnak elszakadni a zselés és marcipános klasszikusoktól, de ínyenceknek itt vannak az új ízek!
Spanyol krumplis omlett
Aki járt már Spanyolországban, az tudja, hogy ez a krumplis finomság az egyik legolcsóbb és leggyorsabb formája az éhség elűzésének, mert már egy szelet is megteszi a hatását.
A cukor története
A napjainkban sokszor „ellenségnek” kikiáltott cukor valójában évszázadok óta jelen van az emberiség életében, melynek eredményeképpen jól ismerjük már hatásait a főzésben-sütésben, és az emberi szervezetre gyakorolt hosszútávú hatásával is tisztában vagyunk. De valójában milyen múlttal bír a napjainkat megédesítő cukor?
Bemutatkozott az összes jelölt a Konyhafőnök VIP-ban
Az elődöntőkből kiderült, hogy Rácz Jenőnek Madár volt a példaképe, hogy magassarkúban tilos főzni és hogy Sipos Peti nem csak nevettetni tud.
Ők lettek idén a Kutyabarát-hely díjazottjai
A koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére, a turizmusban és vendéglátásban működő kutyabarát szolgáltatók legelhivatottabbjai 2020-ban is megmutatták kutyabarátságukat. A kiírók pedig idén eltörölték a nevezési díjakat.
Lúdláb torta
Mint tudjuk: aki Márton napkor nem eszik libát, egész évben éhezni fog. Nos, mi gondoltunk azokra is, akik nem szeretik a hús, nekik itt van egy kis lúdláb torta.
Frei Tamás itthon vészeli át a második hullámot
Az 54 éves, ma már üzletemberként tevékenykedő Frei Tamás hosszú idő után interjút adott, amiben arról is beszélt, miben változott meg az élete a járvány miatt, és most először még kedveséről is elárult pár dolgot.
Márton-napi libaleves
Pénteken Márton nap lesz, ezért, hogy legyen időtök bevásárolni, felkészülni, most megadjuk az első fogás receptjét. Annál is inkább, mert a leves az úgy jó, ha van ideje összeérni, ezért nyugodtam megfőzheted már ma, de legkésőbb holnap állj neki!
Napi egy alma az orvost távolt tartja
Egyes élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Ezt bizonyos jelekből eddig is sejtettük, de most egy angol kutatás tudományos bizonyítékokkal is szolgált.
Francia almatorta
Az alma alapfelszereltség minden konyhában, és mivel a gyümölcsön kívül csak pár tojás, némi liszt és egy kis porcukor kell ehhez az isteni tortához, ebéd utánra még pont el is készül. Igazi vasárnapi élvezet!
30 éves a legendás étterem
Október 23-án kóstolhatták először a vendégek az Arany Kaviár 30. évfordulóját ünneplő Golden Season menüjét, amely egyben izgalmas új korszakot is nyitott az étterem történetében. Tegyük hozzá: koronavírus-járvány idején megújulni nem kis bátorságra vall.
Kókusztejes babragu
A babot általában ilyenkor, a hideg beköszöntével vesszük elő, de rendszerint háromféle módon készítjük: babfőzelék, bableves, babgulyás. Most mutatunk egy különleges, ugyanakkor végtelenül egyszerű receptet, amitől biztosan átértékeled majd magadban azt, amit eddig a babról gondoltál.
4 recept komorság ellen
Bekuckózós őszi estek, meleg takaró, lágy gyertyafény, finom illatok a forró sütőből. Van valami megfoghatatlan varázsa az ősznek. Azonban, néhány íz ezt a megfoghatatlanságot mégis képes egészen közel hozni hozzánk, akár a saját konyhánkba is. Négy különleges őszi hangulatjavító recepttel készültünk!
Sült céklaleves
A cékla nem csak savanyúságként kerülhet az asztalra, még akár desszertet is készíthetünk belőle, de most kezdjük egy könnyű levessel.
Vörös bársony torta - Halloween dizájnnal
Ha van valami, ami a piték mellett igazán amerikai, az a vörös bársony torta, ami normál esetben nincs meglocsolva piros glazúrral és kést is csak szeleteléskor lát, de Halloweenre jöhet ez a 'véres' változat.
Ingyen ehetsz a két Michelin csillagos étteremben!
Tizenhárom év után, idén márciusban bezárt Magyarország egyetlen két Michelin csillagos étterme, de búcsúzóul rendeznek egy 'utolsó vacsorát' , amire bárki jelentkezhet.
Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 2. rész
Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. A fehérborokról már ejtettünk pár szót, sorozatunk második részében jöjjenek a vörösborok!
Egészséges gyorsétterem nyílt Budapesten
A világon egyedülálló technológiával készíti ételeit a nemrég nyílt gyorsétterem, amely kizárólag egészséges ételeket tesz a vendégek elé.
Narancsos tökleves
Adjuk meg a kezdőlökést a tökös hétnek egy pillanatok alatt elkészíthető levessel.
Gesztenyés-gombás lencseragu
Lencsét nem csak szilveszterkor érdemes enni, mert rengeteg vitamin van benne - többek között: kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas - és nagyon magas a rosttartalma is. De ennél is fontosabb, hogy ha jól készítjük, isteni, pikáns ételeket varázsolhatunk belőle. És ha már ősz, adjunk hozzá egy kis gesztenyét!
Hogy kerül a skorpió a gin-tonicba?
Thaiföldről rendelik a szárított skorpiókat hazánk alighanem legkülönlegesebb gin tonic variációjához. A Neverland szabadulószobák bárjaiban kóstolható polgárpukkasztó ínyencségnek a bartenderek egy vad, csípős, fűszeres világot kölcsönöztek, és aki elég bátor, a végén el is fogyaszthatja a pohár fenekén fekvő ízeltlábút. A budapesti szórakoztatóhelyen található meg egyébként az ország legnagyobb gin tonic választékja, melyek elkészítéséhez a skorpiók mellett olyan speciális alapanyagokat kínálnak, mint a japán málnalevél, a gyöngyhagyma vagy a dzsungelbors.
Almás-máktorta liszt nélkül
Sajnos egyre többen küzdenek gluténérzékenységgel – míg másoknak kalciumbevitel elmaradásuk van. Nos, bármelyik táborba tartozzunk is, segít ez a finom torta, amiben liszt nincs, mák viszont annál több!
Desszertek a mikródból - ezt imádni fogod, ha nincs időd sütni
Sütire vágysz, de nincs kedved vagy éppen időd sütni? Van egy jó hírünk: az édességekről így sem kell lemondanod.
Erdélyi ízek az új gourmet étteremben
Hiánypótló étteremmel bővült Budapest gasztro-térképe. Az Andrássy út 41. alatt frissen megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az új étteremben kóstolhatunk csorbalevest, böjtös töltött káposztát, lókodi oldalast, helyben készült zakuszkát és eperfagylalttal tálalt kürtőskalácsot is. Az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik, csakúgy mint a különleges zöldségpárlatok és minőségi borok.
Igyunk, de milyet? Bor kisokos – 1. rész
Vége a nyárnak és vele a fröccs szezonjának is, elérkezett a testesebb borok ideje. A szüret javában tart a hazai borvidékeken, az ősz jellemzően borozós időszak. Ha még csak most ismerkedsz a borokkal, szívesen kísérleteznél, megismernél néhány fajtát, picit segítünk eligazodni. Sorozatunk első részében a fehérborokat mutatjuk be.
Trendforduló a desszertek világában
Sajátos forradalom zajlik a desszertek világában. Kezd megtörni a cukor dominanciája, és egyre inkább előtérbe kerül a keserű és a sós íz.
Szilva chutney
A chutney egy elképesztően jó cucc! Egyszerre édes, savanykás, csípős és fűszeres. Lehet pirítósra kenni, húsok mellé adni, mártogatósként tálalni, de ideális ajándék gasztronómiát kedvelő szeretteinknek is.
Ez lett az Ország Salátája
A saláta szerető közönség álmodta meg az Eisberg új termékét: Az Ország Salátáját. A három héten át tartó szavazáson a jégsaláta, a római saláta, a sárgarépa, a kukorica és az édes frisée győzedelmeskedett. A frissen összeállított gasztro különlegesség már a boltok polcain is megtalálható.
A magyarok eszik a legkevesebb halat Európában
A magyarok több mint 40 százaléka nem eszik elég halat. Még heti rendszerességgel sem, pedig a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® éppen ezt javasolja. A megkérdezettek háromnegyede az íz alapján választ élelmiszert, és az, hogy mennyire egészséges az, ami a tányérunkra kerül, csak az emberek 16 százalékát érdekli.
Gombás-réparagu vörösborral
Már ránézni is élmény erre az egytálételre, hát még belapátolni! Jó hír, a bornak csak a felét tesszük az edénybe, a többit elkortyolgathatjuk mellé.
Grillezett szilvasaláta
Van, aki épp most kezdi a fogyókúrát, hogy pár kilót ledobjon még a karácsonyi traktáig. Nekik ajánljuk ezt a kímélő fogást - na meg azoknak, aki szeretik a salátákat.
Indiai tojás curry
A főtt tojás önmagában nem túl izgalmas, de ha így készíted, rabja leszel!
Kürtőskalács Hétvége a Ligetben
Mert nincsen ősz és tél kürtőskalács nélkül, így ha kisebb volumenben is, de megtartják a rendezvényt, most hétvégén.
Mennyei szőlődzsem
Hajlamosak vagyunk a szőlőt csak nyersen fogyasztani, pedig számos módon felhasználható - például lekvárként is.
Posírozott körte mascarponéval töltve
Ha azt hitted, a borban párolt körténél nincs finomabb, akkor eláruljuk, hogy van! Még pedig ennek mascapone krémmel töltött változata. Kicsit macerás, de minden falat megéri!
Szilvaleves hidegen vagy melegen
Egyik nap meleg van, másik nap hideg, ezért hoztunk nektek egy jolly-joker levest, amit hűvös napokon forrón ehetünk; ha pedig kisüt a nap, behűtve tálalhatunk.
Szuper ételek egyenesen a mikródból
Unod a szendvicseket, és sokba kerül folyton rendelni vagy étterembe járni? Van egy jó hírünk: ma már szinte minden ételnek létezik mikrohullámú sütőben elkészíthető alternatívája.
Októberi Sörnapok a Margitszigeten
Ha nagy rajongója vagy a söröknek, és fáj a szíved, hogy nem mehetsz Münchenbe, van egy jó hírünk: ezen a hétvégén pazar sörkínálattal vár a Margitsziget.
A 3 legjobb budapesti brunchozó - szerintünk
A nyár végével és az ősz beálltával lassan, de újra muszáj felvenni a munka ritmusát, a korán kelést, a napi rutinokat. Na de ott van a hétvége, amikor jobban ráérünk, és egy gyors reggeli helyett hosszan bruncholhatunk. Ehhez mutatunk három remek fővárosi helyet.