GASZTRO

8 tipp az okos borkóstoláshoz
Az ősz a szüret mellett a borfesztiválok, borkóstolók ideje. Egy szervezett borkóstoló legalább öt fajtából áll, de nem ritka, ha tíz különböző italt is meg kell ízlelni. Ez komoly próbatétel. Egy fesztiválon még nagyobb a kihívás. Melyikkel kezdjük, milyen sorrendben haladjunk, mit tegyünk, hogy ne szálljon a fejünkbe túl gyorsan az alkohol? Bár a tudományos megközelítésnél ezeken a könnyed hangulatú fesztiválokon fontosabb, hogy jól érezzük magunkat, azért nem árt betartani néhány szabályt.

Fűszeres sütőtökkrémleves
Őszi napok és esték nagy kedvencei a sütőtökös fogások. Egy krémes sütőtökleves a megfelelő ízesítéssel pedig megfelelően felmelegíthet minket a hirtelen jött hidegben.

Szaftos csirkemell Sztroganoff módra
Egy tejfölös-mustáros mártást szinte minden húsételt képes feldobni, még az unalmas csirkemellet is. Jól tudták már ezt a cári Oroszországban is, ahonnan a Sztroganoff módozat származik.

Az az édes, finom füge…
Itt a fügeszezon. A piacon ugyan még mindig több száz forintért adják a füge darabját, a szerencsések saját kertjükben, vagy az utcára kilógó fügefákról szedhetik le ezt a finom, édes gyümölcsöt. Imádjuk az ízét és jó, ha tudjuk, milyen egyéb jótékony hatással van a füge az egészségünkre.

Szaftos csirkepaprikás nokedlivel
Ennek az ételnek már a címét is jó volt leírni. Ugye már a neve hallatán is összefutott a nyál a szánkban? Ha így van, akkor bizonyára elkészíteni sem lesz annyira fáradtságos.

Citromos-mákos süti mascarpone habbal
A citrom és a mák párosítása mennyei ízeket ígér. Ráadásul ez a torta akár három napig is eláll a hűtőben. Kellenek még további érvek, ahhoz hogy elkészítsd, vagy meggyőztünk téged?

A kimchi és a magyar konyha találkozása
Nem is gondolnánk, de a koreai konyha nemzeti étele, a laktofermentálással készített káposztás, kicsit csípős savanyúság, a kimchi nagyszerűen kombinálható a magyar konyha jól ismert, klasszikus fogásaival is. A kimchis töltött káposzta, a harcsapaprikás és a paprikás csirke is isteni ízeket rejt magában.

Pásztorpite - egy kiadós egytálétel
Nem csak az angolok kedvence ez a rakott étel, hanem az egész világé. A Pásztorpite egyik nagy előnye, hogy akár maradék húsból és krumpliból is elkészíthető. Kiadós ebéd vagy vacsora válhat belőle.

Hétvezér tokány
Húsimádók figyelem! Ennek a különleges tokánynak az a titka, hogy legalább háromféle hús szükséges az elkészítéséhez. Meg persze ezenkívül még egy csomó minden más is.

Mákos guba roppanós kifliből
A legjobb dolgok a világon nagy valószínűséggel a legegyszerűbbek is. És teljesen biztos vagyok benne, hogy a mákos guba is közéjük tartozik. Tényleg pillanatok alatt össze lehet dobni, csak arra kell ügyelni, hogy jó sokat készítsünk belőle, mert nagyon gyorsan el tud fogyni.
Érkezik a Séfek Séfe új évada
Szeptember 20-tól egy teljesen új fejezet kezdődik a Séfek Séfe életében, vadonatúj részekkel és Ördög Nórával jön a 3. évad. A minden hétköznap este jelentkező gasztro-tehetségkutatóban most is amatőr és profi szakácsok próbálják meggyőzni a műsor három profi séfjét, Krausz Gábort, Wolf Andrást és Vomberg Frigyest, arról, hogy ők a legjobbak. Izgalomban, humorban és feszültségben most sem lesz hiány!
Két magyar étterem is Michelin-csillagot kapott
Tegnap jelent meg a Michelin Guide Budapest 2021-es kiadványa, amiből kiderült, hogy az Essência és a SALT nevű éttermek elnyerték a gasztronómiai legmagasabb kitüntetését, azaz a Michelin csillagot.
Mustban párolt hátszínszelet
Megérkezett az ősz és vele a szüretek ideje. Hoztunk is egy különleges receptet, melyhez bizony kell egy kis must is. Gondoltad volna, hogy a bor alapanyaga ilyen sokrétűen felhasználható?
Pizza az automatából - itt a legújabb római őrület
Róma hiába több ezer éves város, a hagyománykövetés mellett így sem áll távol tőle az innováció. Most az egyik legklasszikusabb olasz ételt, a pizza fogyasztását újítják meg éppen. A kis, családias pizzériák mellett ugyanis már pizza-automatából is lehet rendelni friss, ropogós margherita, vagy éppen quattro formaggi-t.
Almás-fahéjas süti a legegyszerűbb módon
Következzék egy olyan desszert, melyet tálalhatunk akár melegen, egyenesen a sütőből kivéve, illetve csomagolhatjuk hidegen, akár a tízórais dobozba is a gyerekeknek, az iskolába. Íme a legegyszerűbb almás süti.
Pizzás csiga kelt tésztából
Ha pizzáról van szó, akkor szinte minden változat jöhet. A feltétek a lehető legkülönfélébben variálhatóak. Egy egyszerű pizzatésztából pedig remek snacket, vagy vendégváró fogást készíthetünk. Íme egy szuper pizzás csiga recept.
Erdélyi túrós derelye
Ki ne szeretné a gombóc kistestvérét a derelyét? A derelyének, vagy barátfülének számtalan változata létezik, mi most egy erdélyi receptet hoztunk, finom túróval töltve.
Parmezános csirkemellek
A Pollo alla Parmigiano a nevével ellentétben nem Olaszországból származik. De kétségtelen, hogy köze van Itáliához, az Amerikába áttelepülő olaszoknak köszönhető ugyanis ez az étel.
10 érdekesség, amit nem tudtál a kenyérről
Augusztus 20-a hazánk államalapítás ünnepe mellett az Új kenyér ünnepe is. Ennek apropójából összegyűjtöttünk néhány izgalmas információt a kenyérről, amit eddig valószínűleg te sem ismertél.
Szójaszószban pácolt pikáns sertéskaraj
A sertéskarajt sokan azért hanyagolják, mert túl száraznak találják. Akárcsak a csirke-vagy pulykamellet. De pár óra egy jól összeállított pácban és a végeredmény máris egészen más lesz.
Hagyományos rakott palacsinta
Van valami egészen különleges vonzereje a rétegezett ételeknek. Talán az ismétlődő szintek és az őket rejlő töltelékek tehetnek erről? További elmélkedések helyett inkább nézzünk meg egy receptet. Mondjuk a rakott palacsintáét!
Pusztapörkölt marhalábszárból
Népszerű és laktató étel a pusztapörkölt, a bográcsozós bulik kedvelt fogása. Sokféle húsból elkészíthető, használhatunk hozzá sertést, marhát, combot, lapockát vagy éppen marhalábszárat. És természetesen az is el tudja készíteni a pusztapörköltöt, akinek nincs kertje.
Szilvás gombóc a nagyi receptje alapján
Vannak olyan ételek, melyekbe kicsit belesajdul a szívünk. Mondjuk azok, amelyeket a nagyink, vagy az édesanyánk készített. Számomra ebbe a csoportba tartozik a szilvás gombóc is.
Mediterrán csirkemellfilé fóliában sütve
Hogy mitől lesz egy csirkemell mediterrán? Minden bizonnyal attól, hogy a térségre jellemző hozzávalókkal együtt készül. Jelen esetben például mozzarella sajttal, paradicsommal, bazsalikommal és persze a cukkini sem maradhaz ki a sorból.
Gödöllői töltött csirke
Előkelő nevet visel ez az étel. Egy előkelő, gazdag történelemmel rendelkező hely nevét. A gödöllői töltött csirke a névadó város hajdani nagyságának emlékét őrzi. És persze nagyon finom is.
Íme Magyarország legjobb cukrászdái
A Dining Guide negyedik éve értékeli az Év Cukrászdája Díjjal Mihályi László váci desszertszalonját, a Mihályi Patisserie-t, amely az ország legjobb cukrászdáinak listáján és a legjobb vidéki cukrászdák listáján is első helyen szerepel.
Mágnás palacsinta
Kevésbé híres, mint a Gundel palacsinta, de legalább annyira finom. Ennek a rakott palacsintának a tésztája némi átmenetet képez a mi hagyományos palacsintánk és az amerikai változat között. Mindenképpen érdemes kipróbálni.
Elárvereznek egy szelet tortát Diana hercegnő esküvőjéről
Bár a jeles esemény már négy évtizede volt, de a torta ma is kitűnő állapotban van. Augusztus 11-én lehet majd licitálni rá egy aukciósháznál. Már az induló ár is eléggé borsos, de vajon végül ki veszi meg a 40 éves tortaszeletet?
Spórolós gnocchi száraz kenyérből
Én abszolút az újra felhasználás híve vagyok, akkor is ha éppen ételekről van szó. Ezért is ajánlom a figyelmébe mindenkinek a következő receptet, melyhez kapóra jön a megmaradt és már kiszikkadt kenyér.
Kalocsai sertéskaraj
Számtalan módozatot ismerünk, melyekkel változatosabbá tehetjük a húsételeinket. Lehetséges, hogy erről a változatról még egyáltalán nem tudsz, éppen ezért ajánljuk most figyelmedbe.
Így készül a hagyományos vargabéles
Vajon kinek jutott eszébe, hogy a túrós rétest felturbózza némi cérnametélt hozzáadásával? Pontos nevet sajnos nem tudunk mondani, mindenesetre az biztos, hogy az ötlet székely eredetű. Bárki is volt a megalkotója, köszönettel tartozunk neki!
Joghurtfagyi mangópürével a kánikula napjaira
Jöhet egy igazi nyári nyalánkság? Ráadásul sokkal finomabb, mint a boltban kapható kész termékek. Dobd fel vele a meleg napokat!
Reggeli, ebéd, vacsora a Káli-medencében
A magyar Toszkána. A Káli-medence nemcsak megannyi látnivalóival, természeti csodáival hasonlít Itália gyönyörű vidékére, de az itt készített finom ételek, borok, az egymás után nyíló éttermek, kávézók különleges stílusa is mind hozzájárulnak a mediterrán hangulathoz. Bemutatjuk három kedvenc helyünket reggelizéshez, ebédhez és vacsorához. Próbáld ki őket, ha éppen ezen a vidéken jársz!
Barackos pite nektarinból
A nektarint nem igen használjuk, ha süti készítésről van szó. De ideje ezt az íratlan szabályt is felülírni. Következzék egy isteni barackos pite receptje, mely nektarinból készül.
Kiadós sajtos makaróni
Gyakran látjuk amerikai filmekben, hogy a szereplők sajtos makarónit falatoznak. A náluk Mac and Cheese néven ismert kiadós tésztaétel a lehető legkönnyebben elkészíthető fogások közé tartozik.
Új magyar sütemény született - Egy falat mennyország
A magyar cukrászokat a Biblia ihlette. A világ hívő közössége Budapestre figyel szeptember 5-12 között. Ismét a magyar főváros ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, amely a római katolikus egyház világméretű eseménye. Erre az alkalomra hirdetett pályázatot a Magyar Cukrász Ipartestület. Az egyik legfontosabb feltétel az volt, hogy olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek.
Ők az Év Étterme díj nyertesei
Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2021-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A TOP10+2 ranglistára idén, a Dining Guide történetében először, három vidéki étterem is került.
Szentesi tarhonyás kacsacomb
Sokan talán még nem hallottak erről a változatról, pedig figyelemreméltó fogásnak ígérkezik. A magyaros ételek kedvelőinek biztosan nem fogunk csalódást okozni, ezzel a könnyen elkészíthető egytálétellel.
Áfonyás-írós muffin
Egy muffint összedobni nem nagy művészet. A hozzávalók összetételét kedvünkre tudjuk variálni, vagyis semmi nincs kőbe vésve, bátran utat engedhetünk fantáziánknak. Lássatok neki most!
Káli Cool-a művészetek és a stílusos vendéglátás találkozóhelye
Galéria, kávézó, bár és szálláshely. Ez a Káli Cool Káptalantóti központjában, ami tavaly nyáron nyitotta meg kapuit a falu egykori élelmiszerboltjának épületében. Gyorsan terjedt a híre a környéken, percek alatt a művészetkedvelő emberek kedvenc találkozóhelyévé vált. Régi ismerősök, betérő új vendégek egy csésze kávé, vagy egy pohár fröccs mellett beszélgethetnek egymással, miközben kortárs műalkotások veszik körbe őket. Faur Zsófi, a hely tulajdonosa megújulva készül a második nyári szezonra, vele beszélgettünk a további tervekről.
Citromos polenta piskóta rozmaringsziruppal
Jöhet egy könnyű mediterrán ihletésű sütemény? Különleges, hűsítő ízekkel és kukoricaliszttel készül ez a nem mindennapi finomság. Tessék figyelni, mutatjuk hogyan!
Bakonyi sertéstokány
Adott egy magyaros, tejfölös, gombás ragu, mely könnyen elkészíthető és igen kedvelt a hazai konyhákban. A legjobb sertéscombból előállítva, de van aki inkább a csirkét választja hozzá. Úgyis jó.
Shakshuka - a közel-kelet lecsója
Izraelben és az arab országokban is kedvelt fogás ez a tartalmas lecsóétel. A nálunk honos verzióval ellentétben ennek összetételében nem a paprika, hanem a paradicsom van túlsúlyban. Az elkészítés módja viszont eléggé hasonló.
Csokis-cseresznyés szelet
Egyszerűen elkészíthető, ha épp nincs friss cseresznyénk, akkor használhatunk hozzá meggyet is. A lényeg ugyanaz marad, mégpedig az, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd utána. Láss neki most!
Lokodi Ákos séf újra a porondon - gördülő grill-cirkusz
Lokodi Ákos séf a Konyhafőnök tévéműsorban lett országosan ismert. Az elmúlt néhány évben kidolgozott egy saját kolbász-termékcsaládot, közreműködött egy nemzetközi szakácskönyv elkészítésében, a Covid korlátozások idején saját YouTube csatornát indított Karantén Kitchen címmel. Néhány hete pedig, a nyitásnak köszönhetően újra porondra lépett. A Club Aliga Aligha kertjében nyitotta meg új bisztróját, ez a Rolling Grill Circus by Lokodi chef.
A nyár íze: a kovászos uborka
Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes étele, ami a magyar családok asztalán gyakran előfordul. Ha nyár, akkor ez a "koviubi", egy fantasztikus savanyúság, hűsítő csemege a kánikulában. Lássuk, miért szeretjük annyira és mi elkészítésének titka.
Ezek a Balaton legjobb halas helyei
Ha a Balatonon járunk, kötelező program a halevés. Igazi autentikus fogásokat kóstolhatunk meg - a hekktől a komolyabb éttermi fogásokig - a következő halas helyeken.
Stíriai metélt mazsolával
Akkor most jöjjön egy isteni túrós édesség, mely osztrák eredetű ugyan, de nálunk is igen népszerű és közkedvelt. Nem kell hozzá sok minden, bármikor összedobható, évszaktól függetlenül.