GASZTRO

Pavlova torta, az ünnep asztal királynője
A Pavlova torta minden ünnepi asztal legfőbb éke lehet. Ha még nincs ötleted a karácsonyi desszertet illetően, akkor ajánljuk figyelmedbe az édes habcsókok királynőjét a Pavlova tortát.

Tóth Vera allergiás rohamot kapott A Konyhafőnök VIP forgatásán
A gyors orvosi segítség nagyon jól jött A Konyhafőnök VIP forgatásán.

Sütőtökös rizottó pikáns húsgolyókkal
A rizottó gyors és egyszerű étel lehet a nagy ünnepi készülődé előtt. Erre biztosan lesz időd - ezer gondod mellett. A rizottó alapjában is egy kiváló olasz találmány. Egy a titka, csak első osztályú alapanyagokból szabad elkészíteni!

Elronthatatlan mézeskalács recept
Mindenkinek van egy jó mézeskalács receptje? Ha neked még nincs, akkor most jól figyelj, mert egy pofonegyszerű mézeskalács recept következik, melyet elrontani sem lehet.

Wellington bélszín karácsonyra
Jöjjön akkor egy újabb nagy klasszikus a sorban, a Wellington bélszín, amelyet nemcsak karácsonyra lehet elkészíteni, de ilyenkor nagyon ajánlott.

Csokis pop cake sütés nélkül
Ki hallott már a pop cake süteményekről? A pop cake legnagyobb előnye, hogy sütés nélkül is elkészíthető, olyan mint egy modernizált kókuszgolyó pálcikára szúrva. De most el is mondjuk pontosan, hogyan készül.

Ezekből az ételekből ettünk a legtöbbet a Kádár-korszakban
Miből ettünk a legtöbbet anno? Régen minden jobb volt – mondogatjuk gyakran, de vajon emlékszünk még arra, hogy mi volt kapható a boltokban és mi nem, s ennek függvényében mi került a tányérunkra?

Pulykás rakott karfiol sütőtökkel és quinoával
A rakott karfiol már önmagában is finom, de némi quinoával megbolondítva még egészséges is. Ez a gabonaféle kicsit hasonlít a rizshez, kicsit a kuszkuszhoz, de azoknál sokkal finomabb. Pulykahússal pedig még istenibb lesz a rakott karfiol.

Gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal
A gőzgombóc eredeti alapja egy édes kelt tészta, ami gyakorlatilag a gőzben fő meg. Készítik szilvalekvárral töltve, mákkal megszórva, vaníliásodóval vagy magában.

Pácolt pulykasült - amerikai módra
Egyelőre a Hálaadás nálunk nem ünnep - és reméljük, ez így is marad -, viszont az amerikaiak igencsak értenek a pulykához, úgyhogy most onnan hoztunk nektek egy pulykasült receptet. Macerás, de a végeredmény mennyei. Karácsonyra is tökéletes.
Sokan örülni fognak a Lidl új bejelentésének
A cég közleményt adott ki, és letette a voksát a magyar húsipar mellett.
Rakott cukkini magyarosan
A rakott cukkini lehetne a rakott káposzta kistestvére is. Ám az az igazság, hogy legalább annyira finom, ha nem finomabb.
Kecskeméti barackpuding pálinkásan
A kecskeméti barackpuding bizony a kecskeméti barackpálinka után kapta a nevét, mely az egyik fő összetevője ennek a finom édességnek. Az elkészítése sem annyira bonyolult és biztosan sikert aratsz majd vele.
Ráérős reggeli hétvégére
Te is szereted a lassan induló hétvégéket? A reggeli és az ebéd rendszeresen egy délelőtti étkezéssé fonódik össze? Kövesd Kitchenette food blogger tanácsait és minden alkalommal tökéletes fogásokat készíthetsz a késői reggelikhez vagy a korai ebédekhez.
Rácz Jenő olyat tett a Konyhafőnökben, amire senki sem számított
Ahogy az előző években is, úgy idén is a Konyhafőnök VIP-ben résztvevő sztárok szeretnék bebizonyítani, hogy a főzőtudományuk nagyon sokat ér. Amikor ezt a séfek elismerik, kötényt adnak a versenyezőknek, és továbbjutnak. Idén viszont Rácz Jenő egy kicsit drámaira vette a legutóbbi kötényosztást és ezzel a frászt hozta a versenyzőkre.
Székelygulyás füstölt kolbásszal, kiadósan
A székelygulyás az egyik legkiadósabb ételünk, és az biztos, hogy mi mindig rajongunk a kiadós ételekért. Legyen ősz, tél vagy éppen nyár, a gyomrunk bármikor bevállal egy jó kis káposztaételt. Pont ezért is ajánljuk a következő bőséges fogást.
Schobert Norbi szerint 23 éve senki nem mert vele úgy beszélni, mint Sárközi Ákos
Összecsapott Schobert Norbi és Sáközi Ákos séf a Konyhafőnök VIP-ben.
Pudingos-meggyes szelet - sütés nélkül
Ebben a pudingos-meggyes szeletben három dolog is van, ami miatt szuper jónak tartjuk. Az egyik, hogy sütés nélkül készül, a másik, hogy előző nap összeállítható, a harmadik pedig a nyáridéző meggyszemek.
Sült libacomb krumpligombóccal és vörösboros káposztával
Jöhet egy finom sült libacomb? Persze, hiszen még mindig nincs vége a Márton-napi dorbézolásnak. De ezt a receptet nem csak eme nevezetes ünnep alkalmával lehet fogyasztani, bármely vasárnapi ebéd kiváló főszereplője lehet.
Meddig áll el az UHT tej? Mi az a laktózérzékenység? - tények és tévhitek a tejről
Sokakat komoly dilemma elé állít a tejfogyasztás kérdése, hiszen rengeteg, egymásnak tökéletesen ellentmondó információ kering a témáról. Mindez – mint olyan sok más minden – élesen megosztja az emberek véleményét. De vajon kinek van igaza? Mi az, ami tény, és mi az, ami tévhit a tejjel és a fogyasztásával kapcsolatban? Íme 5+1 kérdés és szakértői válasz, ami segít eligazodni.
Márton-napi hideg libamáj zsírjában
November 11-én ünnepeljük Márton-napját, és bizony az, aki ezen a napon nem eszik libát, meg lehet hogy egész évben éhen marad. Jöhet akkor egy fenséges Márton-napi fogás? Mit szólnátok a hideg libamájhoz zsírjában?
Ez a tökéletes húsleves titka a nagyi szerint
A húsleves sokakban emlékeket idéz. Akkor leszel igazi háziasszony, ha már húslevest is tudsz főzni - mondta a nagyi, miközben egy hatalmas fazék tyúkhúslevest tett a vasárnapi asztal közepére. Az első zavaros levesem után aztán elárulta mi a titka.
Mindenmentes almás-zabpelyhes sütemény
Mindenmentes almás-zabpelyhes sütemény. Hűha, ez nagyon népszerű recept lesz! Nincs benne liszt, nincs benne cukor, tehát remekül beilleszthető a diétába is, ráadásul gluténmentes is, ha olyan zabpelyhet veszünk, ami garantáltan szennyeződésmentes.
Sütőtökös pulykatekercs céklakockákkal
Vajon meg lehet idézni az őszt egy tányér ételben? A válasz egyértelműen igen. Nézzünk csak rá erre a nagyszerű, színes fogásra. A sütőtökös pulykatekercset érdemes elkészíteni, nem csak Halloweenkor.
Bódi Sylvi almája
Komolyan veszi a régi mondást Bódi Sylvi, miszerint: „Minden nap egy alma az orvost távol tartja”. A modell, aki aranykalászos gazda is, most egy magyar startup cég újítása mellé állt.
Fűszeres sült csirkemell ananászos rizzsel
A sült csirkemell nagyon kedvelt fogás. Na de hogyan lehet egy kicsit feldobni az egyszerű csirkemell és rizs párosítást. Most adunk egy jó tippet hozzá.
Amerikai áfonyás palacsinta
Az amerikai palacsinta szinte az összes hollywoodi filmben előfordul. Többnyire reggelire eszik. Gyümölccsel és juharsziruppal jól megöntözve. Adunk most hozzá egy jó receptet is.
Hogyan tartsd frissen az élelmiszereket, hogy ne kelljen kidobni?
Összegyűjtöttük, melyek a legjobb praktikák a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.
10 főzési hiba, amit mind elkövetünk a konyhában
Gyakorlás teszi a mestert, ám vannak olyan konyhai bakik, amiket mindenki elkövet, főleg amikor először ragad fakanalat a kezébe. Most összegyűjtöttünk egy listát a legtipikusabb főzési hibákról, amiket jobb elkerülni.
Alföldy Ákos lett a Séfek Séfe
A 38 éves séfhelyettes hosszú heteken át tartó menetelés után megnyerte a TV2 gasztro-tehetségkutató műsorát, az ezzel járó 10 millió forintos fődíjat, és a 2 hetes franciaországi szakmai továbbképzést, a világ egyik legnívósabb séf iskolájában.
Sertésszelet Holstein módra
A sertésszelet Holstein módra szinte minden vendéglő étlapján megtalálható. Nem véletlenül. Remek fogás, melynek elkészítése hamar meg van, a végeredmény pedig biztosan mindenkinek ízleni fog.
Mazsoláskalács pudinggal összesütve
Íme egy nagyszerű mazsolácskalács recept, mely tökéletesen feldobhatja a hideg estéket. Diós és fahéjas ízvilága mellett nagy előnye, hogy még száraz kalácsból is elkészíthető.
Pénteken kiderül, ki lesz a Séfek Séfe
A héten célegyeneshez érkezik a TV2 gasztro-tehetségkutatója. Öt hétig tartó kemény menetelés után pénteken este kiderül, ki nyeri el 2021-ben a Séfek Séfe címet, a vele járó tízmillió forintos fődíjat és a 2 hetes franciaországi szakmai továbbképzést, a világ egyik leghíresebb séf iskolájában.
Legjobb magyar borok. Szavazz te is!
Nem kell borszakértőnek lenni ahhoz, hogy legyen néhány kedvenc borod. Most elmondhatod, neked melyik magyar termelő bora tetszik a legjobban. Szavazz a Vince díj közönségszavazásán, ahol 2021 legkiválóbb hazai borait, párlatait és borbárjait keresik A szakmai és közéleti zsűri mellett idén a borfogyasztók is lehetőséget kapnak arra, hogy 8 kategóriában 84 tétel közül voksoljanak a kedvenceikre. Szavazásra fel!
Hargitai sertésborda
A Hargitai sertésbordáról talán még nem sokan hallottak. De érdemes elolvasni ezt az új receptet és elkészíteni, hiszen bármelyik családi ebéd méltó főszereplője lehet.
5 elbűvölően kedves teaház, ahol te is felmelegedhetsz idén ősszel
Egyre hidegebbek a reggelek és napközben sem kúszik fel magasra a hőmérő higanyszála, jól jönnek a forró italok. Ha szeretnél összekötni egy barátnős beszélgetést, vagy egy randit egy finom itallal, akkor irány az egyik teaház, ahol különleges teákat kóstolhatsz, miközben felmelegíted a tested és a lelked.
Keresik az ország kedvenc házi süteményét
Vajon melyik házi sütemény kerül leggyakrabban a vasárnapi asztalokra a magyar otthonokban? Melyik hazai édesség hódít a fiatalok körében Budapesten, és milyen desszerttel lepik meg unokáikat legszívesebben a vidéki nagyszülők? Ezekre a kérdésekre keresi a választ egy új felmérés.
Így készül a klasszikus Gundel-palacsinta
A Gundel-palacsinta az egyik leghíresebb ételünk. Világszerte ismerik a nevét, a szerencsések pedig az ízét is. Az eredeti receptet máig szigorúan őrzik. De azért mutatunk egy klasszikus verziót.
Smoothie bowl: egészséges, szép és akár egy diétába is beleillik
Ősszel kevesebb a napsütés, ezért csökkenhet szervezetünkben a “boldogsághormon”, valamint a szerotonin- és a dopamin szint, így testünket és kedvünket is érdemes színes és tápláló prés- és gyümölcslevekből készült smoothie bowlokkal feldobni. A Funky Forest dietetikusból és food stylistokból álló csapata 3 olyan smoothie bowl receptet alkotott, amelyek akár egy színes és változatos őszi diétába is beilleszthetőek.
Csípős spanyol tészta kolbásszal
Csípős is meg kolbász is? Nem túlzás ez egy kicsit? Ha spanyol ételről van szó, akkor nem. Már pedig ez a tésztarecept igazán megér egy próbát.
Narancsos keksz csokidarabokkal
Egy keksz legnagyobb előnye, hogy bárhol és bármikor el lehet fogyasztani. Ráadásul elkészíteni sem nehéz. És rengeteg változata létezik.
Mákos-fehércsokis almatorta a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese
A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be alkotásaikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a málna, a mák, a szilva, a kávé és a pisztácia voltak, de olyan különleges alkotóelemek felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a hibiszkusz, a cékla, a kecskesajt és a bab.
Magyar bonbon nyűgözte le a zsűrit a gasztronómiai Oscaron
Közép-Európából egyedülállóan két csillagot kapott a gasztronómia Oscar-díjaként számon tartott Great Taste Awardson a ZAX csokoládéműhely erdei gyümölcsös bonbonja, de a kézműves Zsutella mogyorókrémüket is díjazták. Varga Zsuzsa csokoládémester világhírű mesterektől tanulta a szakma fortélyait, hobbijából az elmúlt évtizedben lett hivatás majd sikeres családi vállalkozás.
Banánkenyér zabpehellyel készítve
A banánnak igen magas a cukortartalma. Természetes édességének köszönhetően remek alapanyag lehet a belőle készült desszertnek, ami lehet például egy finom banánkenyér.
Eszterházy rostélyos marhahúsból
Jöhet újra egy sokat ígérő recept? Az Eszterházy rostélyos már nevében is igen előkelő benyomást kelt. Pláne, ha el is készítjük.
BOGYÓLÉ – új bor, új alkotások
Hosszú évek óta figyelemmel kísérem a Bogyólé történetét. Szerintem a magyar borászat egyik legeredetibb ötlete született meg Villányban, több mint másfél évtizede. A Vylyan Pincészet a szezon első vörösborát, a francia beaujolais (ejtsd: bozsolé) kifejezés alapján keresztelte el Bogyólé-re. A friss bort rejtő palackok címkéit pedig minden évben megújítják. Fiatal művészeknek írnak ki pályázatot a borcímke megtervezésére. A szakemberek mellett a közönség is szavazhat, melyik alkotás kerüljön a borosüvegekre.
Pozitív töltés a léleknek, üzemanyag a testnek: ma ünnepeljük a kávé világnapját
A kávé közkedvelt ital a világ minden országában, így nem csoda, ha ennek az élénkítő italnak is van világnapja. Bár ennek az időpontjában vannak különbségek, a legtöbb helyen, így nálunk, Magyarországon is szeptember 29-ét tekintik a nemzetközi kávénapnak.
Csoda csokitorta liszt nélkül
Ez a liszt nélküli csokitorta mandulaliszttel és étcsokoládéval készül. Ennek ellenére egyáltalán nem száraz, csodálatosan sötét színű és ellenállhatatlanul finom.