Életforma.hu


Cézár-saláta paradicsommal és csirkével

Cézár-saláta paradicsommal és csirkével 

Az egyik legkedveltebb saláta, nem csak nálunk, de világszerte. Pedig nem is annyira diétás, mint ahogy azt egy salátától elvárnánk. De, akkor mégis mi a titka? A válasz a különleges dresszingben keresendő.
Nagy magyar csokoládé történelem

Nagy magyar csokoládé történelem 

A jelenleg kapható buborékos csokik ősét már a II. világháború előtt bejegyezték Magyarországon, míg a Balaton szelet az 1930-as években szerzett védjegyet. Július 7-én világszerte a csokoládé világnapját ünneplik, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala összegyűjtötte a legizgalmasabb és legmeglepőbb szabadalmakat, amelyeket ezzel a közkedvelt édességgel összefüggésben adtak be a hivatalhoz az elmúlt 125 évben.
Rakott zöldbab pulyka darált hússal

Rakott zöldbab pulyka darált hússal 

A rakott ételekhez többnyire sertéshúst használunk, pedig pulykahúsból is ugyanolyan finom lehet egy-egy ilyen fogás, ráadásul még kímélőbb is a gyomornak.
Mindent a hűsítő mentáról!

Mindent a hűsítő mentáról! 

A menta egy nagyon könnyen tartható, hálás növény, melyet szinte minden körülmények között lehet termeszteni, legyen szó veteményesről, ablakpárkányról, vagy éppen balkonról. Megyeri Szabolcs kertész, az Életforma állandó tanácsadója a mentatermesztés művészetébe avat be most minket.
A Csáky rostélyos békebeli receptje

A Csáky rostélyos békebeli receptje 

Jöhet egy tojásos lecsóval töltött húsrolád előkelő névvel? Ha, igen akkor tessék figyelni, mert a Csáky rostélyos békebeli receptje következik.
Ribizlis túrós pite

Ribizlis túrós pite 

Aki a bogyós gyümölcsök nagy rajongója (akárcsak én), annak kötelező kipróbálnia ezt a receptet. A ribizli túróval társítva egyszerűen zseniális, mindez egy pite tészta alapra helyezve, pedig valami fenséges.
Tepsis sárgabarackos süti

Tepsis sárgabarackos süti 

Hirtelen annyi gyümölcs lett, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Dehát ilyen a nyár! És bár az idény gyümölcsök ára a plafont verdesi, azért érdemes kipróbálni egy-egy finom sütireceptet.
Hűsítő szörpök házilag

Hűsítő szörpök házilag 

Nyáron rengeteg gyümölcs vagy növény áll rendelkezésünkre, melyből könnyedén készíthetünk házilag is szörpöket. Szódával felöntve és pár jégkockával lehűtve isteni, természetes szomjoltó válhat belőlük a nagy melegben.
Rigó Jancsi: egy sütemény különös történettel

Rigó Jancsi: egy sütemény különös történettel 

Ez a sütemény nem csak finom, de a hozzátartozó történet is lenyűgözően romantikus. És elkészíteni is könnyebb, mint azt gondolnánk. Következzenek a pontos részletek arról, ki is volt Rigó Jancsi és milyen kalandokba keveredett.
Csirkemájrizottó sütőben átsütve

Csirkemájrizottó sütőben átsütve 

Nekünk magyaroknak mindenre van egy saját verziónk, így van ez például a rizottóval is. Egészen másképpen csináljuk, mint az olaszok, de az összetevők listája azért alapvetően megegyezik. Jöhet egy májas változat?

Áfonyás-zöldcitromos sajttorta 

Az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, önmagában fogyasztva is finom, de isteni és hűsítő nyári sütemények alapjaként is jól működik.

Túrós csusza házi tésztából 

Ha túrós tésztáról van szó, akkor többnyire a boltban kapható, kész tésztából készült étel jut eszünkbe, pedig nem olyan nagy ördöngösség saját kezűleg elkészíteni a csuszatésztát. A friss házi tészta egészen új megvilágításba helyezi ezt a kedvelt fogást.

A legjobb hűsítő italok kánikula idején 

Tombol a kánikula, amit vagy csak a hűs szobában, vagy a medencében lubickolva lehet átvészelni. A legfontosabb teendőnk ilyenkor a napvédelem mellett az, hogy megfelelően hidratáltak legyünk, azaz eleget igyunk. A víz mellé most adunk néhány alternatívát.

Nyári hideg meggyleves 

Jöhet egy olyan fogás, melyet akár minden nap meg tudnánk enni. És valljuk be, ilyen nagy melegben nem is nagyon kíván mást az ember.

Bácskai csirkemáj 

A nyár egyik kedvenc étele a lecsó és persze minden olyan fogás, mely lecsóval készül. A Bácskai csirkemáj is pont egy ilyen étek.

Boldogasszony csipkéje, a málna 

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, a legtöbbször rubinpiros málna. Tudtad, hogy létezik, lila, sárga, fehér és fekete is? Német neve, a Himbeere alapján, némely vidékünkön himpérnek is hívják. Ha nem lenne elég, hogy finom, azért is érdemes sokat enni belőle, mert egészségünknek és szépségünknek is jót tesz. Most kezdődik a szezonja!

Így készül az igazi madártej 

Senki nem tudja miért lett ez a neve ennek a finomságnak, az azonban vitathatatlan, hogy az íze mennyei. Forró nyári napokon, jól behűtve ajánljuk.

Bogyós-bögrés süti zabpehellyel 

Érdemes az utolsó pillanatig kihasználni a gyümölcsszezont. Az sem baj, ha már nem a legtökéletesebb állapotú a termés, hiszen a szépséghibás gyümölcsök kiválóak lehetnek a süteményekbe.

Töltött paprika jó sok paradicsommártással 

Ezerféleképpen el lehet készíteni a töltött paprikát, egy viszont biztos: kihagyni nem szabad. Mi most egy olyan recepttel rukkolunk elő, amely nem csak paprikában, de paradicsomban is bővelkedik.

Ma van a jeges tea világnapja 

A víz után a tea Földünk második legkedveltebb itala. A nyár és a meleg közeledtével a teát inkább hűsítő jeges tea formájában fogyasztjuk, nem forrón, így talán az sem meglepő, hogy a legmelegebb évszak elején saját ünnepnapot is kapott ez a közkedvelt szénsavmentes üdítő ital.

Így készül a klasszikus bolognai ragu 

Számtalan receptet ismerünk, amely a közkedvelt bolognai ragu elkészítését írja le, de ha egy kicsit is utánanézünk a témának rájövünk, hogy igen sok a félreértés eme finom fogás körül.

Balássy Betti eddig 13 kilótól szabadult meg 

Varga Feri és Balássy Betty életét alaposan átírta a koronavírus-járvány. Koncertek és fellépések hiányában Feri asztalosként kezdett dolgozni, Betty pedig belevágott a régóta halogatott fogyókúrába: 10 hét alatt 13 kilótól szabadult meg.

Májjal töltött sertésdagadó 

Ha sertéshúsról van szó, leginkább a karajra gondolunk, pedig az állatnak vannak más ízes részei is. Itt van például a dagadó, amely megtöltve és egyben megsütve isteni fogássá válhat.

Csokis kuglóf kevert tésztából 

A kuglófnak többféle kedvelt változata is létezik, elkészíthető kelt tésztából, ami ugyan isteni, de jóval macerásabb, mint ez az egyszerű kevert tésztából készült változat.

Fogyókúrás módszerek, akár kezdőknek is 

Ha túlsúllyal küzd az ember, akkor az első lépés az elhatározás, életmódváltásra van szükség, és ennek részeként pedig az étkezések átalakítására. Továbbá ki kell választani a fogyókúrás módszerek közül azt, amely számunkra a legmegfelelőbb.

Ezek a magyarok kedvenc ételei 

Március óta kereste a www.miteszikazorszag.hu weboldal a választ arra, hogy melyek a magyarok kedvenc ételei. A kutatás véget ért, érdekes eredményeket hozott.. Te melyik ételt választanád a listáról?

Brassói aprópecsenye újburgonyából 

Érdemes kihasználni az újkrumpli szezont és minél több hagyományos ételt megbolondítani ezzel a zsenge idényzöldséggel. A metódus ugyanaz, mint a régi receptnél, a legfontosabb mozzanat, hogy külön süssük meg a burgonyát és csak a végén keverjük a húshoz.

Málnás mascarponés piskóta 

Lassan vége a málnaszezonnak, de ezt a fenséges gyümölcsöt muszáj az utolsó pillanatig kiélvezni. Ezzel a könnyed süteménnyel például meglepheted az egész családod, a barátaid vagy megsütheted csak úgy magadnak is.

Az ország tortájának története 

Kirobbanó ízek, gyakran meghökkentő párosításban, technológiai újdonságok, lenyűgöző látvány. Mindez igaz, ha az ország tortáiról beszélünk. Ma már komoly rajongótábora alakult ki a versenynek, tömegek várják, hogy évről-évre megkóstolhassák az újabb nyertes kompozíciót.

Pikáns és omlós csirkeszárnyak 

Íme egy fogás, amely a gyorséttermek egyik legkedveltebbjei közé tartozik, holott otthon is könnyedén elkészíthető. Megfelelő fűszerezéssel ugyanolyan, ha nem jobb lesz az eredmény!

Hortobágyi húsos palacsinta 

Gasztronómiai berkekben állandóan megy a vita arról, hogy eredetileg milyen húsból kell készíteni, és lehet-e darálni a tölteléket vagy inkább csak a hús apróra vágása ajánlott. Nehéz igazságot tenni és nem is biztos, hogy szükséges, mint annyi minden máshoz, a Hortobágyi palacsinta elkészítéséhez is többféle változat létezik.

Csúcsminőség sallangok nélkül 

Szeretek jókat enni! Szeretem megadni a módját is, ha lehet. Ezért volt nagy öröm, amikor a legutóbbi születésnapom alkalmából nagylányom meglepetés vacsorára hívott. Újpesti címet kaptam, mi tagadás, már ezen meglepődtem. De bizton állítom, azért az élményért, amit az ember az Ételműhelyben kap, érdemes a felkapott belvárosi éttermek helyett az eldugott Szent István téri lakásétterembe menni. Ismerjétek meg Hack–Iklódi Dórát és Hack Barnabást, amint csak lehet, személyesen is!

Teraszozásra fel! 

Kinyitottak a teraszok, ahol oltási igazolvány nélkül is nyugodtan találkozhatunk barátainkkal. Egy pohár ital, vagy egy finom vacsora mellett megbeszélhetjük, mi történt velünk az elmúlt időszakban. Bemutatjuk 5 kedvenc budapesti teraszunkat, amelyeket mindenkinek érdemes kipróbálni.

Csülök Pékné módra 

Íme egy olyan étel, amelyet nem lehet egy óra alatt összehozni, ám vitathatatlan, hogy megéri fáradozni vele. Többféle változat is ismert az elkészítését illetően, mi most egy barna sörrel meglocsolt verziót ajánlunk. Lehet, hogy ez lesz a hétvégi ebéd?

Nagy bajban vannak a baristák és a somellier-k 

Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. A koronavírus egyik legkorábbi jele, és hosszantartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Utánajártunk, hogy a baristák, a sommelier-k és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt. 

Főzelékek a budapesti gasztro-forradalom frontvonalában 

A főzelékeket sokan nem értékelik kellőképpen, pedig ha jól el vannak készítve, akár finom főétel is válhat belőlük. Most olyan helyeket mutatunk be, ahová érdemes betérni legalább egy tál "lencsére".

Mézes mázas sült oldalas 

Ki tudna ellenállni egy finom, ropogós, sült oldalasnak? Biztosak vagyunk benne, hogy ennek az ételnek rengeteg rajongója van. Pont ezért is jöjjön egy recept, melyben a hagyományos változatot kicsit megbolondítjuk.

Kókuszos lime-os kuglóf 

Ezekből a hozzávalókból egy remek karibi koktélt is készíthetünk akár, de süteményízesítéshez sem rosszak. Az édes kókusz ízét jól ellensúlyozza a lime különleges savassága, tökéletesen kiegészítik egymást, nem véletlenül használják őket gyakran együtt.

Eperrel töltött gombóckák 

A gombóc rajongóknak biztosan ki kell próbálnia ezt a receptet. Akik odavannak a szilvás vagy sárgabarackos változatért, az epreset sem hagyhatja ki.

Magyarország Tortája 2021: mutatjuk a döntős tortákat 

Tizenötödik alkalommal hirdették meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Idén is különleges torták jutottak be a döntőbe, több zöldséges ízű torta verseng az Ország tortája címért. Te kire szavaznál? Mutatjuk a tortákat!

Mi az a Székely Szusi?! 

Igazi gasztronómiai szenzáció: a székely konyha jellegzetes ízei a japán konyhaművészet hagyományos ételével, a szusival léptek frigyre egy belvárosi étterem megújult kínálatában. Mi is megkóstoltuk, s nem csalódtunk. Igazi kulináris kalandban volt részünk.

Csirkés lasagne 

Nem csak marhahússal lehet elkészíteni ezt a kedvelt rakott ételt, hanem csirkével is. És nem is lesz olyan száraz, mint azt első hallásra gondolnánk.

A Peller lányok még ma is a nagymama receptjéből főznek 

Peller Anna és Peller Mariann az ország egyik legismertebb testvérpárja, akik nemcsak a színpadon, és a kamerák előtt mozognak otthonosan, hanem a konyhában is. Ehhez kiváló alapokat kaptak a nagymamájuktól.

Borbás Marcsi hétköznapjai az Őrségben 

Az egész ország "Borbásmarcsija" sikeres műsoraival vált szinte mindenki családtagjává. Népszerűsége titka többek között, hogy közvetlen, természetes, bármit is csinál, mintha csak nekünk magyarázná. A pandémia elején az Őrségbe költözött, de ez nem azt jelentette, hogy a munkával is felhagyott. A hét minden napján dolgozik, egy.hu oldala dübörög az online térben, új könyvét készíti elő és közben olaszul tanul. Hogy csinálja?

Paradicsomos húsgombóc magyarosan 

A klasszikus paradicsomos húsgombóc receptje Olaszországból származik és komoly tradíció övezi. Még a legendás Keresztapa című filmben is van egy jelenet, mikor Don Corleone emberei épp húsgombócos spagettit főztek maguknak. Reméljük nem jut el a fülükbe, hogy mi ezen változtattunk kicsit.

Otthoni sütigyár 

Soha nem készült még annyi süti és torta a magyar háztartásokban, mint a koronavírus idején, és könnyen elképzelhető, hogy a lelkesedés az éttermek újranyitásával sem huny ki teljesen. De vajon mit sütünk a legszívesebben a négy fal közt?

Kedvenc fagyizóink Budapesten és vidéken 

Május 8. a fagylalt napja. Néhány éve indították el lelkes cukrászok a kezdeményezést, hogy népszerűsítsék a magyar kézműves fagyit és minden szezon elején bemutassák az új ízeket és kreációkat. Ennek örömére válogattunk a vidéki és a budapesti fagyizók közül, ahol - személyes élményeink alapján, biztosan maradandó hűsítő élményben lesz részetek!

Gulyásleves cipóba töltve 

Lassan itt a kerti bográcsozások ideje, a Gulyásleves az egyik nagy kedvenc, ha kinti főzésről van szó. De azok se keseredjenek el, akiknek nincs módjuk erre, otthon a konyhában is remekül el lehet készíteni.