GASZTRO

Békebeli, egyszerű kávésütemény
Könnyen elkészíthető, puha, foszlós tészta. Igazi, békebeli recept, nincs benne semmi mesterséges adalék. Kínálhatjuk kávézáshoz, forró csokihoz vagy kakaóhoz, de magában is isteni. Ezt ajánlom a maxkonyhaja.hu oldalról egy jó kis délutáni teához, kávéhoz vagy egy pohár tokajihoz!

Baracklekváros bukta
Gulyásleveshez vagy más egytálételhez készített az anyukám annak idején valamilyen kelttésztás sütit. Mindig imádtam! Pammer Lívia blogszerzőnk azt írta: „Eszterem buktára vágyott, elkészítettük. Pihe-puha tésztájú bukták sültek.” Nos, ezek szerint a történelem ismétlődik, a vége pedig nagyszerű!

Lencse és paradicsom, avagy itt az elején
Na, végre este van, lassan kezd kitisztulni mindenki (jó esetben), és itt az év elején én is beköszönök hozzátok így köszöntötte rajongóit az őrülten jó ételek alkotója, Steffel Csaba. Mint hozzátette: mi más lehetne az új év első receptje, mint lencse - mert egy kicsit babonás. Természetesen sertéshússal, finom hosszúkarajjal készítette.

Újévi lencsenappal zár az Advent Bazilika
Egyedülálló programmal köszönti az új esztendőt, egyben búcsúzik a látogatóktól Európa legszebb karácsonyi vására. A rendezvénysorozat záróakkordja különleges gasztronómiai élményt ígér: 2020 első napján több, több mint 5 féle lencseétel közül válogathatnak a Szent István térre érkezők.

Lencseleves nemcsak korhelyeknek
Egyenesen fehérje, aminósav és B-vitamin bomba a lencse. Közép-Európában már a kőkorszakban ismerték, sőt termesztették! Eleink is tudhattak tehát valamit! No, akkor próbáljuk ki, mi az a növény, illetve termése, amit már a kőkorszaki ember is szívesen evett! Kifejezetten újévi fogásunk nemcsak a másnaposoknak esik majd jól!

Kedvenc szilveszteri receptejitek az Életformán!
Mindent szerettek, amit csak szilveszterre ajánlottam nektek! Műfaji megkötés nincs, a salátától a sütiig mindenért rajongtatok. Készítettem egy slágerlistát az elmúlt öt esztendő legnépszerűbb szilveszteri receptjeiből. Peregjenek a dobok, ta-tam: lekapom a fátylat, íme, a nézettségi adatok alapján az elmúlt öt esztendőben ezeket a szilveszteri receptjeinket szerettétek legjobban! Még nem késő, próbáljátok ki újra!

Bámulatos tök és menyasszonya, a húspogácsa
Már karácsony óta vágyik egy jó kis tökre az őrülten jó receptek tudója. Steffel Csaba szinte minden nap képes megenni a tökfőzeléket. Még akkor is, ha fagyasztottból, ami mellé csomagolnak egy kis kaprot, no meg aztán ott van a szárított is... - hát, ezektől igazándiból nem kell félni, hogy "bántja" az ember gyomrát, sőt semmit se!

Halászlé helyett hawaii?
Letaszítja a trónról az olasz és az amerikai konyha a jól megszokott halászlé-töltött káposzta párost a magyarok karácsonyi menüjében, legalábbis, ha rendelésről van szó – derült ki az ismert internetes ételfutár ünnepi statisztikáiból. Budapesten és vidéken december 26-án és szilveszter estéjén rendeltek a legtöbben az ünnepek alatt, a három legnépszerűbb étel pedig a hawaii pizza, a hamburger és a rántott csirke. A magyarok átlagosan 4 ezer forintot fizetnek egy rendeléskor, vidéken Baranya megye, a fővárosban a XIII. kerület vezeti a listát a gyakoriságot illetően. Az ételek mellett az italválasztás is népszerű: Jász-Nagykun Szolnok megyében fogy a legtöbb whisky az ünnepek alatt, sörben viszont Budapest viszi a prímet.

Töltött karaj a szilveszteri hidegtálhoz
Nem feltétlenül a szilveszter estét kell végigküzdened, sütnöd-főznöd, hogy minden vendéged jól érezze magát. Tervezd meg a menüt, majd minden napra hagyj magadnak egy-egy feladatot! Itt van például ez a töltött karaj, amit már jó előre elkészíthetsz, hagyhatod kihűlni, és szilveszter délutánján, estéjén már "csak" szeletelned, és gusztusosan tálalnod kell! Egy kis saláta, és már kész is az ünnepi vacsi! Anyukám ezt tanította!

Paradicsomos pulykacomb lencsével
Többször is megakadt a szeme Pammer Livinek ezen a recepten. Nem bánta meg, harmonikus ízű, nagyon finoman fűszerezett és tartalmas egytálétel született. Köretként saját sütésű gyökérkenyeret kínált mellé, ami nagyon passzolt ehhez a finom, szaftos ételhez. Miután rövidesen lencsét kell ennünk a hagyomány szerint (igaz, hogy a babona szerint nem baromfival), azért felajánlom! Nem fogunk csalódni!
Marha és hagyma, avagy ismét egy példa
Mindig több az egyszerűség, és ezt vallja kitűnő bloggerünk, Steffel Csaba is. Az őrülten jó ételek szakértőjétől íme a bizonyság, hogy nem kell túlgondolni a dolgokat...
Rákóczi túrós gönci baracklekvárral és wasabival
Nagyon is illik a megfelelő sör a megfelelő desszerthez! Megbolondítottuk a rákóczi túróst is, így aztán a kettő együtt egyenesen remek! Már az elandalít, ahogy ezt olvasom, de amit kóstoltam, egyenesen mennyei! Kísérletezz bátran! Akár szilveszterre is elteheted ezt a receptet!
Gesztenye és mascarpone avagy Mit is...?
Tudjuk,hogy nincs karácsony gesztenye nélkül. A mű alkotója ugyan a pogácsára esküszik, de azért ezúttal is brillírozik valami egészen más stílusban.
Karácsonyi gesztenyekrémleves Szekszárdról
Elmaradhatatlan kelléke a gesztenye a karácsonyi asztalnak. A szekszárdi Twickel Szőlőbirtok Böröcz Zsófia gasztromentorral együtt egy olyan karácsonyi levest kínál nekünk az ünnepekre megjelent receptes füzetében, ami otthon is elkészíthető, mégis különlegessé varázsolhatja ezt a meghitt estét! Boldog karácsonyt!
Nincs karácsony bikavér nélkül
Már csak pompás színe miatt is ott kell, hogy legyen a karácsonyi ünnepi asztalon egy palack egri bikavérnek. Tradíció, ízlés, választékosság, ez mind benne van egyetlen kortyában. De mit is kínáljunk hozzá a céges bulin, vagy az otthoni, meghitt családi vacsorán? Íme, két tökéletes tipp Egerből!
Hátszín gesztenyés burgonyakrémmel és fokhagymás erdei gyümölcsökkel
Megéri kísérletezni, és valami újdonsággal szolgálni a karácsonyi ebédnél, vacsoránál. A Magyar Sörgyártók Szövetsége először adventi összejövetelén mutatta be ezt a remek ünnepi receptet! Gondosan olvasd el, majd az útmutatásnak megfelelőn válaszd ki a tökéletes magyar sört hozzá! Fejedelmi lakoma vár rád!
Karácsonyi töltött pulykamell a családnak
Egyenesen gyűjtöm a karácsonyi recepteket már évtizedek óta. Szerencsére minden évben segít Dosso Gabi, az egyik legismertebb hazai baromfis cég háziasszonya. Ezúttal sem hagyott cserben! Ha csak begyűjtöd a hozzávalókat, máris átjárják a lakást a karácsonyhoz tartozó illatok!
Így született a karácsony és a pulyka házassága
Ma már nálunk is a karácsonyi ebédek, vacsorák családi hagyományához hozzátartoznak a pulykából készült finomságok. Ezeket mi is kipróbálhatjuk az ünnepek alatt, hiszen így a megszokott fogásaink helyett idén változatos ízekkel lephetjük meg a családot és a vendégeket.
Karácsonyi libamáj csészébe csomagolva
Még azt sem mondom, hogy libamáj kell hozzá, mert a kacsáé is pont olyan finom a célra. A lényeg, hogy "egy valaki kedvesnek" saját kezű ajándékot készíts! A zsírjában sült máj erre tökéletesen megfelel! A tetejére készíts kis karácsonyi kalapot egy csinos szalaggal. Amikor majd az ünnepek alatt reggelire vagy vacsorára egy kis pirítósra teszi, biztosan Rád gondol majd! De lehet, hogy meg is hív az ínyencségre! Egy biztos, ez nagyon jó!
Egyben sütött májak
Soha nem volt olyan egészséges London lakossága, mint a György-korabeli években. Az ok rém egyszerű, sok friss zöldséget, halakat, és BELSŐSÉGEKET ettek. Ez utóbbi nem igazán divat nálunk manapság, pedig nagyon kár, ha lemondunk róla. Ezt is feltétlenül ki kell próbálni - ez ajánlja a Magyar Sörgyártók Szövetsége is!
Fakanállal Széchenyi nyomában
Új gasztronómiai kalandokról szóló könyv jelent meg karácsonyra a hazai
szakácskönyvpiacon. Segal Viktor és Vida József a magyarországi rengetegekben írt szakácskönyve, a Sercegés és erdőzúgás, Széchenyi Zsigmond nyomában járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei ételeket és alapanyagokat.
Tojáslikőr, ahogy a nagyi készítette
Kevés tojáslikőr ért meg nálunk 3 hetet – mármint az érési idő végét. Aki a bárszekrény felé ment, kinyitotta, kikapta az üveget, felrázta, és „óvatosságból” megkóstolta. … És egyre jobb lett! … Ha így nézem, ebből már karácsonyra is lehet itóka, de szilveszterkor egészen biztosan koccinthatsz vele!
Különleges mártogatós sajttal, sörrel
Különleges adventi receptekkel lepett meg idén is a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Nemcsak az ételek fantasztikusak, hanem a hozzá ajánlott hazai prémium sörök is. A szakemberek bátran állítják, a fantasztikus hazai sörök biztosan új színt visznek az ünnepi szezon menüibe. Íme, egy remek előétel
Mogyorós habkoszorú a karácsonyfára
Nekem mindig a habcsók illata jelzi legelőször a karácsonyt. Nagyanyáink pedig mindig a lehető legegyszerűbb módon készítették a fenyődíszeket. Na, és akkor itt a nagy találkozás: a habcsók és a mogyoró. A derék nyersanyagból készíthetünk sütit csakúgy, mint karácsonyfadíszt. Előnye, hogy már most nekiláthatsz, mert remekül eláll. Nemcsak jól mutat a fán, hanem kortyolhatunk hozzá egy fincsi teát vagy egy pohár tokajit is, hogy teljes legyen az ünnepi hangulat!
Hétnyelven szóló Hétszőlő
Tokaji íze van a karácsonynak – mondta rendkívül bortisztelő nagyapám, amikor szenteste kibontotta a régen dédelgetett borosüveget. Akkor még nem kaphattam belőle... Mára megértettem, sőt, minden pompás kortyát élvezhettem a Wineglass sajtóklub legutóbbi kóstolóján. Tényleg olyan, mintha egy korty történelmet kóstolgatna az ember.
Szent Jakab kagyló argentin rákfarokkal
Pompás falatok kerülnek ki karácsonykor is a mediterrán konyhából. Sokan félnek belevágni ilyenkor valami újba, pedig nagyon megéri, és még egyszerű is! Ezzel a fogással például egyszer sikerült úgy elvarázsolnom a páromat, hogy onnantól sok fogásra már nem volt szükség! Próbáljátok ki, és lesz nektek is egy jó kis meglepetés!
Ezt biztosan nem tudtad az egri bikavérről
A legismertebb magyar házasított bor az egri bikavér , így karácsonykor is sokak asztalára kerül belőle egy-egy palack. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt remekül párosítható az ünnepi fogásokkal, legyenek azok tradicionális vagy modern receptek, de a top tételeket önmagukban a legnagyobb élmény kóstolni. Ebből adunk most kóstolót!
Karácsonyi májpástétom csatos üvegben
Nincs annál jobb érzés, mint amikor olyan meglepetést kapsz, amiből sugárzik, hogy ez csak Neked szól! Hogy Rád gondoltak, amikor kitalálták, megcsinálták! Légy Te is ilyen! Alkoss ebben a meghitt, adventi hangulatban. Ez egy olyan recept Hévíz egyik legismertebb séfjétől, amit ha elkészítesz, ámulnak majd a családtagjaid, a barátaid. Őrülten jó GASZTROTIPP!
Gyors karácsonyi süti a fára, de ajándéknak se kutya
Gyűjtötték a csokis papírt, és minden mást, amivel majd a karácsonyfát díszítik... Dédiék nem készen vették, hanem gyerekeikkel együtt rajzolták, olvasztották, fűzték, csomagolták vagy éppen sütötték, szárítottak advent idején a díszeket. Itt egy nagyon régi és nagyon egyszerű recept. Annak idején még nem volt sütőpapír, ehhez a sütihez viasszal kikent sütőlapot használtak. Próbáld ki a gyerekekkel! Jó móka lesz! Tudom, barátaid is örülnének egy ilyen kis ajándéknak!
Kinder tejszelet
Vannak vonzalmak amik elsőre kialakulnak, nyilván erre mondják azt hogy "szerelem első látásra", bár ez már egy kicsit közhely lett. De nézzük a tényeket ez hogy is történt. Pénteken reggel megvettem az aktuáliskonyhai újságot, de persze nem néztem bele, csak beletettem a vásárlós kosaramba. Aztán később eszembe jutott, de csak egy dolgon akadt meg a szemem, ezen a sütin. Már akkor tudtam, bűnös viszonynak nézünk elibe... Max nem csalódott.
Thüringiai borjúkolbász
Az összetartozás és a tűz melege ihlette azokat az ételkompozíciókat, amelyeket Magyar Sörgyártók Szövetségének adventi estéjén mutattak be. Ez a nem mindennapi fogás is azt bizonyítja, hogy a remek magyar prémiumsörök tényleg feldobják az ünnepi asztalt! Köszönjük a receptet!
Töltött tojás a karácsonyi bulira
Ez a finomság soha nem hiányozhat nálunk az ünnepi asztalról. Hogy miből mennyit, az a vendégsereg méretétől függ, és javaslom, hogy a kevergetés közben gyakran kóstolgass! Még egy trükk: még az ünnepek előtt ellenőrizd a habzsákot. Én ugyanis most úgy jártam, hogy kidurrant, miközben töltöttem a tojásokat. Gyorsan fabrikáltam egy „egyszerhasználatos” újat egy ki nem dobott nejlonzacskóból. Íme, az újrahasznosítás csodája!
Borjú és kása, avagy 1-2-4-5-6-3 ?
A megfejtés ölég számos, de egyszerű: 1 étel, 2 fej vöröshagyma, 4-5 fűszer, 6 gerezd fokhagyma. Az eredmény hús, köret, ragu tehát: 3. Ez Steffel Csaba egyik új receptje!
Bankkártyával született a hercegnő koronája
Nem kell hozzá más, csak egy bankkártya és egy kis, hegyes kés. A kártyát alaposan elmostam, és leszárítottam. Nem csináltam nagy tésztát, a mini kürtös kalács tésztát feleztem el, egy kicsivel több élesztőt tettem bele. Így lett nyolc szép korona. Lehet ajándék is! A tésztát ízesíthetjük nyugodtan, az eredeti ánizsos volt, én fehérborban érlelt, szárított citrus héjat tettem bele -árulta el konyhai titkait Max. Isteni hozzá például egy tokaji bor!
Stílusosan pezsgő magyar világsiker
Egyedülálló sikerrel zárta szereplését a Franciaországban megrendezett világversenyen a Hungaria pezsgő egyik „legifjabb” tétele, az üde, mélyrózsaszín színű Hungaria Rosé Extra Dry. Nem „csupán” aranyérmet szerzett, hanem óriási szenzációként a világ TOP10 legjobb pezsgője közt végzett a francia Effervescents du Monde 2019 világversenyen. Ez a különleges pezsgősiker azért is lenyűgöző, mert ez az első alkalom, hogy Magyarország ilyen elismerésben részesült a dijoni megmérettetésen. A Hungaria Rosé Extra Dry mellett pedig csak francia és spanyol versenytársak kerültek a TOP10-es elitkörbe.
Füstben lebegtetett gomba
Különleges étel-sör párosításokat mutattak be a Magyar Sörgyártók Szövetségének adventi estéjén! Íme, ezek közül az egyik, amivel bebizonyíthatjuk a családnak, a barátainknak, hogy a kitűnő magyar prémiumsöröknek is ott a helye a karácsonyi asztalon! Egészségünkre!
Ezt tedd ki az ablakba, avagy a Mikulás álma
Nem csinálnak nagy ügyet az amerikaiak a sütikből. Ilyenkor azért nekidurálják magukat, hiszen az a szokás, hogy a kéményen keresztül érkező Mikulást egy pohár tejjel és némi csokis keksszel várják. A gyerekek pedig izgatottan várják, hogy megette-e a sütit a titokzatos vendég. Akkor most megmutatom, mit kell tenni, hogy a kekszért cserébe az ajándék is megérkezzen...
Diótörő és champagne: fesztivál a Duna-parton
Csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit az idei adventi vasárnapokon is az InterContinental Budapest. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak, és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.
Sárgaborsó főzelék retekcsírával, brokkolis fasírttal
Nagyon szeretem a főzelékeket, a sárgaborsót kiváltképp. Előnyös, hogy nem kell hozzá semmilyen sűrítőanyag, pompásan besűrűsödik anélkül is. Feltétként brokkolis fasírozottat készítettem, szerintem nagyon finomra sikerült. Az étel glutén- és laktózmentes.
Banán és körte, avagy szeretem a sütit
Egy finom ízletes zamatos körte pompás kiegészítője lehet egy jófajta Camembert vagy Brie sajtnak.
A következő recept sajnos nem erről a párosításról szól... ,de ha kell, akkor kell ??
Együnk kevesebb csomagolást!
Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a papírszalvéta-foszlányokra gondolunk, hanem a csomagolóanyagokból az ételekbe kioldódó vegyületekre. Melyek ezek? Hogyan együnk belőlük kevesebbet? Kiderül laboratórium. hu írásából…
Nincs karácsony linzer nélkül!
Nem kell mindent az utolsó percre hagyni! Ha szívből szereted a karácsonyt, már most rákészülsz, de nem ajándékvásárlásra gondolok! Vannak sütik, ilyenek a linzerek, amiket már a napokban elkészíthetsz. Fém- vagy papírdobozban ragyogóan elállnak. A lekvár átjárja a falatokat, valami mennyei! Kínáld egy kis bikavérrel vagy tokajival!
Korona a karácsonyi asztalon
Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.
Szilvásváradi pisztrángrolád répákkal, édesköménnyel
Bikavér az egyik legméltóbb magyar bor karácsonyi ételeink mellé! Ehhez komponálta Macsinka János séf ezt az ünnepi előételt. Az egri Macok Bisztro pisztrángja természetesen Szilvásváradról érkezett, mert a mester legfőképp a környékről válogatja fogásaihoz az alapanyagokat. Továbbra is azt szeretné, hogy a vidéki éttermeknek is legyen rangja – nemcsak itthon, hanem egész Európában! Ez a karácsonyi fogás igazán jó belépő!
Padlizsán és köles, avagy "viszonylag"
Viszonylag új kedvenc a köles. Viszonylag régi kedvenc a töltött padlizsán. Nos, az őrülten jó ételek alkotója így találta ki legújabb receptjét, a zöldséges kölessel töltött padlizsánt zsályával és füstölt sajttal. Szerintem ezt még az olasz konyha is megirigyelhetné!
Festői bruschetta Taorminából
Szinte már akkor hozzák előételnek, amikor meglátják a vendéget Olaszországban! A taorminai Malvasia étteremben családi recept alapján készül, bár szerintem úgy nagyon nem tért el más helyek ízeitől. Mindig hozzáteszik: ez nem akármilyen extra szűz olajjal, ezt szicíliaival készítik! Nézd meg a színeit! Egyszerűen pazar – természetesen a ház borával kell megkóstolni! Nem bonyolult, és bizonyára a karácsonyi partin is nagy keletje lesz!
Szarvasgerinc céklákkal, édes burgonyával
Bikavér, a legismertebb hazai borházasítások egyike. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt különlegesen alkalmas a karácsonyi fogások mellé. Az egri borok jellemzője az energikusság, az ásványosság, a mineralitás. A helyi Macok Bizstro séfje, Macsinka János csakis helyi alapanyagokból dolgozik, ezért is kulináris élmény nála kóstolni ehhez az ünnepi fogáshoz például a 2016-os Merengőt a St. Andrea Szőlőbirtokról, a Tóth Ferenc Pincészet 2017-es superiorját vagy a Juhász Testvérek 2017-es prémium selectionját. A séf 10-15 éve még nem gondolta volna, hogy ilyen sikere lesz konyhájának és gasztronómiai filozófiájának. Macsinka János ezért is bízik a hazai regionális konyha felemelkedésében, elismertségében.