Életforma.hu


Töltött virslim a focis napokra 

Meghalt a király! Éljen a király! Avagy nehogy azt hidd, hogy a mostani meccsel kész... Mindjárt kezdődik a franciaországi EB, és hol van még az olimpia! Csak azt veszed észre, hogy megint tele a nappali kedves, éhes drukkerekkel! Na, az ilyen "váratlan" helyzetekre találta ki az anyukám ezt a receptet! Nem bánod meg, mert imádni fognak érte!  

Ropogós sült csirke édeskömény ágyon 

Bódítóan friss olasz illatok lengik be a konyhát, amint megérkeznek a tavaszi illatok! Az édesköményt imádom! a snidling, az újkrumpli, a petrezselyem, a bazsalikom egyszerűen elrepít a mediterrán világba! Kedvenc biokertészem ezzel lepett meg legutóbb!!

A legegyszerűbb olasz zöldségleves - férfiasan 

Nálunk ez már természetes: a férjem imád főzni, és valljuk meg őszintén, tud is! Hiába, aki tengerész volt,és még érdeklődik is a gasztronómia iránt, az sok mindent ellesett a kitűnő hajószakácsoktól, nem beszélve a világ országainak sokszínű kínálatából. Jöjjön egy leves Olaszországból! Kedvenc biokertészem pedig szállította az alapanyagokat!    

Friss tavaszi körözöttem uzsira 

Gyerekkorom óta szeretem ezt a nagyon finom, egyszerű, de mindig izgis uzsonnát. Ez az, amit mindenki másként csinál. Van, aki a tehéntúróból többet kever bele, mások csak snidlinggel készítik, megint mások a köménymagot hagyják el. Ez a variáció - biokertészemnek köszönhetően - csupa friss anyagból készült! Valami isteni!
Szőlős csirkemell saláta - a fogyókúrázók kedvence

Szőlős csirkemell saláta - a fogyókúrázók kedvence 

Bár még nem a hazai, de már megjelentek a boltok polcain a szőlőfürtök. A közkedvelt csirkés salátánkat dobtuk fel vele, egészen kitűnő lett. Bizonyára a diétások kedvence lesz.
Kelkáposzta-pisztácia smoothie - az egészséges csábítás

Kelkáposzta-pisztácia smoothie - az egészséges csábítás 

Egy turmixgéppel és néhány jól megválasztott alapanyaggal percek alatt tartalmas smoothie-t készíthetünk, amely rostokban és vitaminokban gazdag, ráadásul ízvilága a végtelenségig variálható. Most éppen egy isteni kelkáposztás variációt ajánl nekünk a Szombathelyi Daniella, a Spirit Hotel dietetikusa.

A világ legegyszerűbb epertortája 

Mindössze 4 összetevőből az eperszezon egyik legegyszerűbb sütijét készíthetjük el. Tortajellegűvé a forma teszi, amiben kisütjük.

A tüzes csábítás előétele 

Bármelyik férfit leveszed a lábáról ezzel az előétellel! E tanáccsal kaptam ezt a receptet nagyon régen egy barátnőmtől. Már akkor elcsöppent a nyálam, amikor elolvastam! Aztán kipróbáltam! Hölgyek, vágjatok bele nyugodtan, nekem bejött! De annyira, hogy már "más" célra is használom!   
Rizslisztes szedres pite - P&P módra

Rizslisztes szedres pite - P&P módra 

Továbbra is ontják kitűnő kollégáim a jobbnál jobb recepteket! Ez most különlegesen izgi, mert a rizsliszt remek megoldás, ha gluténérzékenyeknek szeretnénk süteményt készíteni - vagy ha csak valami újat kipróbálni! A pite tésztája fehérebb, lágyabb, mondhatni krémesebb lesz tőle, mint ha búzaliszttel készítenénk.

Szindbád álma - rózsaszín kötésben 

Aki csak olvasta Krúdyt, vagy látta a fantasztikus filmet, soha nem felejti el a nagy "velős jelenetet" Latinovits Zoltánnal és Dajka Margittal. Hölgyeim, és Uraim! Ez tehát az etalon! Számos variáció látott már napvilágot, hogy hogyan kell elkészíteni, de most megmutatom az én tutit megoldásom! Saját, nagymamis recept, de te a vasárnapi ebéded éke is lehet!   

Tavaszi tepsis töltött csirkecombok Józsi barátomtól 

Gyerekkorom óta tudom, milyen fantasztikus dolgokat tud a fatüzelésű, igazi, vidéki sparhelt. Egészen más az íze az ott készült ételnek! Szerencsére egyre többen építenek kis szaletlit, benne ezzel az egykor annyira bevált sütő-főző szerkezettel. Kint akár egész évben eltölthető pár nyugodt perc, óra. Ha meg még készül is valami a sparhelten, avagy benne, az maga a menny!  

Gyorsan kevert macedón sós pite 

Ez a gyorsan kevert pite most nem édes, hanem sós. Önállóan, de akár egy jó gulyás leves mellé is kiváló. A délvidékről érkezett a recept. Érdemes kipróbálni!

Ropogós narancsos halfilé - kicsit másként 

A hal egészséges, bár éves szinten sajnálatosan keveset fogyasztunk belőle. Ezt a receptet nemrég tanultam egy vidéki étteremben, és azóta többször elkészítettem otthon is.A narancs és a kukoricapehely teszi különlegessé.

Egyszerű almatorta - az ünnepi asztalra 

Kiránduláshoz, esti filmnézéshez percek alatt elkészíthető finomságot ajánlunk, néhány összetevőből. Az ünnepi illatokról most a fahéj gondoskodik. Kellemes Pünkösdölést!

Márti mediterrán rántott csirkéje 

Bármennyire is nem szeretnék a hazai gasztronómusok, a rántott csirke örök ünnepi menü lesz Magyarországon! Ahhoz, hogy mégis kicsi újdonságot vigyünk bele, itt egy remek tavaszi fogás! Már kapható bazsalikom, snidling, ezektől varázsolhatsz friss, üde vasárnapi menüt!      

Dórink tuti bodzaszörpje 

Kolléganőim rendszeresen ellátnak jobbnál jobb receptekkel. A most következő ajándékot egyik konferenciaszervezőnktől, Osztrozics Dórától kaptuk. Neki remekül sikerült, és most a bodzavirágzás idején nem is jöhetett volna jobbkor!   

Falusi libazúza pörköltöm 

Áldották a londoniak György korában a belsőségeket, a friss zöldségeket, a baromfit és a vadakat. Nem is véletlen, hiszen, a brit főváros lakossága nem is volt olyan egészséges, mint akkor. Gyerekkoromban a nagymamám készített fantasztikus zúzapörköltet csirkéből. Ezt fejlesztettem némileg tovább - amúgy "libásan". Szerintem nagyon finom! Feltétlenül próbáld ki!    

Erdei gombalevesem 

Nálunk a gomba minden fajtája, minden elkészítési módja csak nyerő lehet! Barcelonában a piacon elájultam, mennyi gyönyörű gombát lehet kapni, megkóstolni, és az mind az ottani környéken termett. Nálunk meglehetősen szegényes a kínálat, így maradnak a receptekből is a legegyszerűbbek.   

Fehérboros gombagulyás - bolondulunk érte! 

Ezt a pikáns gulyást a sokoldalú portobello gombából készítettük, amely a vegetáriánusok és a húskedvelők számára is egy remek, ízletes helyettesítője lehet a marhahúsnak. A fehérbor pedig egyszerűen megbolondította.

Csirkés cukkinispagetti - a diétások kedvence 

Bár a cukkini még nem tartozik a legolcsóbb piaci portékák közé, de ehhez a fantasztikus recepthez mindössze 3 zsenge darab szükséges. Megéri a befektetést, mert olyan egytálételt alkothatunk belőle, amelyet a diétások, fogyókúrások is kedvelni fognak. És persze köze nincs a tésztához...

Sütés nélküli pudingos-meggyes kocka 

Szeretjük a sütés nélküli desszerteket, főleg vasárnap, amikor többfogásos menüt főzünk, vagy éppen vendégeket várunk. Mielőtt megjelenne a friss meggy, vegyük elő a tavalyi befőttet. Nagyon finomat készíthetünk belőle.

Házi hagymás rostélyos Márti konyhájában 

Hagymát eszem hagymával...! Emlékeztek Scneider Mátyás fuvarozó küzdelmére Schneiderné őnagyságával és nem utolsó sorban Hyppollittal, a lakájjal? A második magyar hangosfilm sikere ma is töretlen. Vicces, hogy a mozi forgatására egy német cég bérelte a stúdiót és a felszerelést. A szerződésben benne volt, hogy amint felvette a német stáb a napi anyagot, magyar színészekkel magyarul is leforgatják ugyanazt. Annyira nem bíztak a sikerben, hogy még a lámpákat sem állították át az alkotók. A német variáció hetek alatt megbukott. Nálunk még ma is fogalom Kabos, Csortos, Haraszti Mici, a hagyma és még sokan mások!... 

Könnyű fácánleves fürjtojással Józsi barátomtól 

Józsi barátom - okkal - nagyon vigyáz a cukrára. Ezért szeretem náluk az ünnepi menüket, mert mindig valami "karcsúsító" költeménnyel készülnek. Legutóbb fácánból főtt leves volt az ebéd fénypontja! A fácán, a galamb, a gyöngytyúk levese egyszerűen gyógyszer a betegeknek is!  

Fokhagymás bőrös karaj rozmaringgal, sült krumplival 

Tudjátok mi a közös Bangó Margitban és bennem? Ugyanabba a kispesti hentesüzletbe járunk vásárolni! Csodálatos az áru, a kiszolgálás, és mindig ajánlanak nekem valamit a "fiúk"! Így ugrott be konyhámba a minap az a négy szelet bőrös malackaraj, amit csak finoman szabad elkészíteni! Élvezet volt minden falat!    

Isteni rebarbara leves biokertészem ötletéből 

Sokáig nem nagyon szerettem a rebarbarát. Talán azért, mert a családban sem kedvelte különösen senki. Felnőtt koromban jöttem rá, hogy méltatlanul bántam vele, és érdemes több időt rászánni! Kedves anyukák és apukák! Először nézzetek magatokba, mielőtt azt mondjátok valamire: nem tudom miért, de a gyerek nem szereti...? Ezt a leves sem bánjátok meg!  

Sült halszeletek - pikáns zöldségágyon 

Ebben a receptben csupa egészséges hozzávalókat hoztunk össze. A sült halat zöldségágyra fektettük,így egy fantasztikus menüt alkottunk a fogyókúrázók kedvére is.  

Túrós-karfiolos pite 

Szeretjük a zöldséges egytepsis finomságokat. Most éppen karfiollal készítettük ezt a remek pitét, amely elképzelhető brokkolis változatban is. Vendégváró finomságként muffinokat is gyárthatunk belőle.

Csirkés meglepetés - ezt sütöttük ma Anyunak! 

Nem csak Anyák napi meglepetés lehet ez a csirkés finomság, hiszen bármikor összedobhatjuk, ha mentesíteni szeretnénk anyut a főzés alól. Apukák, ügyes kezű gyerekek is elkészíthetik, annyira egyszerű.

Görög joghurtos citromtorta ANYUKÁMNAK 

Különleges torta jár a különleges anyukáknak! Ez a jól kipróbált receptem biztos sikert arat majd nálad is. Picit "babrás" - főleg a nem gyakorlott sütőknek -, de nem megéri, ha az anyukánkról van szó? Ha nem mersz belevágni a tortalap megsütésébe, végy készet, és onnantól próbáld pontosan követni a receptemet! Isteni lesz!  

Olajbogyós focaccia házilag 

Szeretem meglepni a páromat és vendégeinket meccsnézés közben. A szurkoláshoz mindig jól esik egy-két friss sörkorcsolya. A napokban kissé kiürült a hűtő, de olajbogyó és élesztő azért volt benne. Így született ez a remek kis recept. Kínálhatsz hozzá fűszeres sajtgolyókat is... A siker nem marad és ígérem, meccs is lesz bőven! 

Bomba jó, egyszerű, házi olasz fogás Márti konyhájából 

Ehhez a recepthez is a kedvenc bio-tanácsadóm és bio-zöldségesem adta nemcsak az alapanyagot, a receptet is, az olcsósága miatt Itáliában oly népszerű - mángoldot. Valami olyan pazar olasz tésztafogás kerekedett belőle, hogy nem győztem otthon "bezsebelni" a dicséreteket!

Csilis rákok gyorsan - Zsófiék konyhájából 

Fantasztikus dolog együtt főzni a pároddal! Minden kreativitásodat kiélheted! És persze az összecsiszolódáshoz is nagyon jól jön - még évekkel később is! A Piac&Profit pénzügyi és és titkárságvezetője illetve párja rendíthetetlenül készítik nekünk a jobbnál jobb recepteket! Mint kiderült, ezek bizony szeretetből készülnek! Hiszem, hogy hatásos! Dobd be magad te is a párkapcsolatodba! Megéri!   

Tormás reteksaláta - nem csak fogyókúrázóknak 

Amióta szigorúan fogyókúrázom, és szinte zöldséget eszek salátával, mindenféle aktuálisan megjelenő alapanyagból összedobok valamit. Ez a retkes finomság nem csak önállóan, de natúr csirkemellek párjaként is kiváló. Persze nem csak a fogyni vágyók kedvence lehet...      

Szalonnás spanyol pite - a félórás tepsis vacsora 

Nem az a kérdés, hogy miért spanyol, hiszen a hozzávalók miatt akár magyaros is lehetne. A lényeg, hogy egy piskótaszerű tésztaalapba minden finomságot beledobálva, egy nagyszerű, fél óra alatt elkészülő vacsorához juthatunk. Tuti, hogy nem egyszeri eseted lesz!  

Epres,rikottás torta - sütés nélkül 

A piacokon már megjelent az igazán illatos és zamatos hazai földieper, lassan beindul az eperszezon. Mi ezzel a fantasztikusan egyszerű sütés nélküli tortával indítjuk az epres receptgyűjteményünket. Akár a közelgő anyák napjára is elkészíthetjük, meglepetésként.

Portugál tejszínes kosárka 

Portugália ízei villannak fel május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével. Ezt is megkóstolhatod!  

Smaragd tat-soi aranyló királyrákkal nálunk 

A tatsoi lassan nálunk is ismertté válik! Hazai biozöldségekkel foglalkozók már termesztik! Egy gyönyörű, sötétzöld húsos levelekből álló zöldség, felülről nézve rózsaalakot formáznak. Íze hasonlít a pak-choihoz, elkészítése is hasonló, még más. Abban megegyeznek, hogy mindkettő rendkívül egészséges, nagyon finom!

Márti currys csirkéje a csábítás trükkje! 

Fogyókúrázóknak is bátran ajánlhatom ezt az ínyencséget! Az ázsiai ízek kedvelői pedig biztosan elégedettek lesznek velem! Több receptet is kipróbáltam "currys-témában", de igazából ez lett a kedvenc! A currybe diákként szerettem bele, amikor Svájcban ismerkedhettem a helyi nyelvekkel, és persze a kultúrákkal. Nagyon sokat tanulhattam, és nagy hálával tartozom ezért!     

Rukkola saláta - házi öntetemmel 

Sokan panaszkodnak arra, hogy a rukkola zöld ízű, - mintha a zöldnek lenne íze...  Pedig ez a manapság igencsak divatos zöldség rengeteg ásványi anyagot rejt, amire igencsak nagy szükségünk van - főként ilyenkor, tavasszal! Adok hozzá egy saját magam által kikísérletezett öntetet, ami eddig mindig bevált. Vendégeknek csak akkor tálald, ha mindenki eszik belőle! (Tudod, a hagyma...!)

4magos fittkeksz, amit csak kilószámra érdemes sütni 

Az első sütést hetenkénti követte, és azóta is folyamatosan, kilószámra gyártom. Egészséges és ropogós keksz a család erőgépekkel birkózó tagjainak kedvence.

Tavaszi darált húsos zöldségleves 

A recept Szerbiából való, egy kedves ismerősömtől, ahol nagyon gyakran készítik ezt a finom krémes zöldséglevest. Egy kis marhahússal tettük izgalmassá és laktatóbbá. Bizonyára itthon is kedvenc lesz.

3 pudingos sütés nélküli keksz költemény 

Többet is ütöttünk egy csapásra! Nem sütöttünk, csak rakosgattunk, és egyféle pudingot ízesítettünk 3 féle módon. Így lett belőle egy emeletes finomság, amelyben mindenki megtalálja a maga kedvenc ízét. Elkészíteni pedig szinte gyerekjáték.

Vasárnapi reggeli az ágyba! 

Olyan jó egy kis reggeli kényeztetés. Aludhatunk picit többet, lustálkodhatunk..., és ha még egy vállalkozó szellemű partnert is találsz a lakásban, rajta, gyorsan csináljatok egy reggelit, tegyétek tálcára minden kellékével, és irány vissza az ágy! Mindenki megérdemel egy ilyen reggelt - legalább egy héten egyszer!

Kagyló cataplanában 

Portugália ízeit kóstolgathatjátok végig május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével.  

Portugál csemegecsúcs a Bartók Boulevard-on 

Európa legnyugatibb országa kapta idén a meghívást, hogy az összművészeti fesztivál keretében bemutassa kultúráját, elénk varázsolja magával ragadó hangulatát, annak változatos konyhaművészetével együtt. Buda kulturális főutcájának kávézói, éttermei, borbárjai megmutatják a portugál konyha sokszínűségét, hogy milyen a méltán híres salátafaló lisszaboniak és pacalevő portóiak gasztronómiája. 

Medvehagymás pogik a szomszédból 

Ezt a remek receptet azonnal le kell írnom, mielőtt vége a medvehagyma szezonjának. A pogikat most kaptam egyik kedvenc szomszédasszonyomtól, Évától. Ez a fantasztikus növény rövid idő alatt óriási karriert futott be nálunk. De annyira, hogy egyenesen félteni kellett a gyönyörű déli területeket, ahol a legjobban érzi magát. Meglovagolva a divatot - néhány forint reményében - vandálok kaszával estek neki a medvehagyma mezőknek! Szerencsére idén már őrizték a védett területeket!

Mézes-mustáros sült oldalas Mártinál 

Nálunk nincs olyan oldalas, ami pillanatok alatt ne fogyna el. A benne sült csonttól mindig olyan finom, ízletes lesz, hogy semmi nem léphet a nyomába. Ezért aztán igyekszem mindig valamit újítani...   

Dióval töltött ponty 

A tavaszi horgász szezon csak úgy ontja a finom és egészséges halállományt. A rántott ponty helyett azonban most valami nagyon egyszerűt, de mégis különlegeset ajánlunk. Dióval párosítottuk, és töltöttük meg a halunkat. Isteni lett!