Életforma.hu


Fácánsaláta

Fácánsaláta 

Ez a recept hat éhes szájhoz elegendő. Különösen az ínyenceknek, és az őszi ízek kedvelőinek ajánlom! Színes falevelek, doromboló kályhák, egy kis kényeztetés... Nekem ezt jelenti ez a saláta!  
Lasagne, az adu ász

Lasagne, az adu ász 

Lasagnét szoktam készíteni ünnepekkor, hétköznapokon, tavasszal, ősszel és télen. Nyáron csak azért nem, hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt 35 fokban. Ebből következik, hogy sosem rendelek étteremben lasagnét, mert ennél jobban elkészítve még sosem ettem étteremben, akkor meg minek kísérleteznék? Nem mondom, ha először főzöl lasagnét, nem lesz túl egyszerű, de nincs más dolgod, mint ezt a leírást hűen követni, és akkor garantált a siker.
Marhaszeletek pikáns paradicsomszószban

Marhaszeletek pikáns paradicsomszószban 

Az egyik legkedvesebb családi receptemet osztom meg veletek. Ha időnként marhahúsra fáj a fogunk, és már nem a vadast vagy a pörköltet kívánjuk, akkor ezt a pikáns paradicsomfürdős marhaszeletet készítem el. Zöldségkörettel tálalva egyszerűen abbahagyhatatlan. Ünnepi alkalomra is jó választás.
Fejtett bableves Éva konyhájából

Fejtett bableves Éva konyhájából 

Elképesztő, hogy milyen nagy különbség van a téli, illetve a nyári bableves között, még akkor is, ha a téli is fejtett babból készül esetleg, amit a mélyhűtőben tároltunk felhasználásig. Igaz persze, hogy a nyári bablevest tejfölös habarással készítem, szemben a télivel, amit fokhagymás rántással, tehát a különbség igazán indokolt. Mindazonáltal zongorázni lehet a különbséget a kettő között, pontosan úgy, mint a tél és a nyár között.
Parmezános csirke paradicsommártásban

Parmezános csirke paradicsommártásban 

Olasz étel, előszeretettel készítik arrafelé, de én kóstoltam már Amerikában is, ott chicken parmesan a neve. Remekül ötvözi a klasszikus magyar rántott húst az olasz paradicsomos ételekkel, amelyeket a magyarok is nagyon kedvelnek. Elkészítése egyszerű, ha kipróbáljátok, biztosan bevonul a családi repertoárba.
Töltött gomba, az isteni előétel

Töltött gomba, az isteni előétel 

A gombát sokan nem szeretik, pedig nagyon egészséges zöldség, bár az is igaz, hogy elég nehezen emészthető, tekintve, hogy úgy, ahogy van, egy igazi fehérje bomba, amit nem mindenki bír gyomorral. Akik viszont szeretik, és bírják is, számos változatban készítik. Nálunk sajnos csak a felnőttek eszik, a gyerekeket a világból lehet vele kikergetni, mi azonban bármilyen formában képesek vagyunk elpusztítani percek alatt.
Szilvás gombóc, ahogy nagymamám készítette

Szilvás gombóc, ahogy nagymamám készítette 

Nagy kedvenc nálunk. Nagyanyám, a drága, zseniálisan készítette, látom magam előtt, ahogy az ezeréves gyúródeszka fölé hajolva dolgozza a tésztát, majd a keskeny pengéjű, fanyelű késsel szabályos négyzetekre darabolja nyújtás után. Akkor se értettem, és sajnos ma, több évtized elteltével se sikerült rájönnöm a titokra, hogyan volt képes minden tésztát - legyen szó gombócról vagy levestésztáról, esetleg pitéről - olyan mértani pontosságúra nyújtani és vágni, mint ahogy tette.
Mozzarellás tészta

Mozzarellás tészta 

Nálam mindig van a hűtőben mozzarella, sosem lehet tudni, mikor jön jól, hogy nem kell lemenni bevásárolni a vacsorához. Száraz tészta másoknál is akad otthon a spájzban, de azt elismerem, hogy pármai sonkát nem mindenki hűtője rejt. De elárulok egy titkot, én időnként veszek egy-egy csomaggal, és lefagyasztom, mert felengedve semmiben nem különbözik a frisstől.
Slatko, a szerbek legédesebb édessége

Slatko, a szerbek legédesebb édessége 

Déli szomszédaink hagyományos vendégköszöntő édessége ez, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Mi most aktuálisan birsből főztük, hogy igazán pikáns öntete legyen a fagylaltoknak, a palacsintáknak vagy akár a gofrinak.
Cukkini fasírt, ahogy Éva süti

Cukkini fasírt, ahogy Éva süti 

A kedvenc zöldségem a cukkini, és be kell vallanom, az egyik kedvenc ételem a belőle készülő fasírt. Nyáron, amikor tele van a piac a zöld, karcsú cukkinikkel, kilószám hordom haza, és gyártom a fasírtot. Főételnek krumplival, salátával, zsemlébe vega burgernek, golyóba formálva előételnek, bárhogyan isteni. Azzal mindenképp számolni kell, hogy a besózás hatására nagyon összeesik a zöldség, így mindig többet vegyünk, mint amit a józan ész diktálna, így van rá esély, hogy annyi fasírtunk lesz, amennyire szükség van.

Currys húsgombóc 

Nagy divat manapság indiai étterembe járni, indiai ízesítésű ételeket enni. Azoknak, akik még csak most ismerkednek az indiai konyha világával, bátran ajánlom ezt a húsételt, mert a curry még nem nagy durvulás ezen a területen, mégis bele lehet kóstolni kicsit abba az egzotikus íz világba. A húsleves és a bor használata kimondottan európai vonal, nem beszélve a húsgolyók előzetes átsütéséről. Az biztos, hogy különleges ételt tálalhatsz, ha kipróbálod a receptemet.

Almás pite 

Ahány család, annyi almás pite recept. Én is a nagymamámtól tanult metódust követem, és ez azon kevés receptek egyike, amit fejből tudok. Nem tudom, ki hogy van vele, én képtelen vagyok fejben tartani recepteket, talán azért, mert olyan sok mindent kipróbáltam már, egyszerűen nem maradnak meg a fejemben, mindet muszáj leírnom. De az almás pite kivétel. Azt álmomból felébresztve is kívülről tudom.

Sacher torta, a klasszikus csoda 

Sokáig nem voltam nagy rajongója a Sacher tortának, sőt, mit kerteljek, egyszerűen nem szerettem. Soha nem jutott volna eszembe cukrászdában Sachert rendelni, de Bécsben járva sem kapott el soha a kísértés, hogy a híres bécsi Sacherből hozzak haza kóstolót. Aztán egy alkalommal a barátnőmnél kóstoltam egyet, amit ő készített - pedig nem dicsekedhet nagy szakács tudománnyal -, és meg voltam győzve. Azóta csak ezt a leírást követem, ha valami finom, klasszikus ízre vágyunk.

Spenóttal és fetával töltött édesburgonya 

Az édesburgonya sajnos nem túl ismert a magyar háziasszonyok körében, kísérletező kedvüket az is letöri, hogy a batáta bizony nem olcsó, a legjobb ár olyan 7-800 Ft/kg körül van. Teljesen érthető, hogy ez sokak költségvetésébe nem fér bele. Én akkor szoktam belőle vásárolni, ha a négybetűs nevű boltokban olcsót találok (mondjuk 600 Ft/kg), mert kis odafigyeléssel elég jól tárolható, és elég kiadós is, ha elkészítjük. Íze kicsit hasonló a sütőtökéhez, állaga talán kevésbé.

Obatzter, a bajorok csemegéje 

Igazán csak egyetlen egy baj van vele. Na jó, kettő. Az egyik, hogy súlyosan rá lehet szokni, a másik, hogy nem lehet belőle eleget készíteni, mert mindig az utolsó cseppig elfogy. Körülbelül tíz perc alatt. Kiváló sörkorcsolya, de egy ráérős reggelire is alkalmas, húsvét táján vendégvárónak is remek, egyszóval kifogástalan recept.

Pizzakuglóf - Jucus konyhájából 

Igazi hibrid! A formája kuglóf, az íze kissé a pizzára emlékeztet, az összetevői meg kicsit ez, kicsit az. Tény, hogy valami fantasztikus sonkás-sajtos-sós sütemény lett a végeredmény egy pohár tea vagy egy pohárka vörös bor mellé. Pompás vasárnapi hangulatfokozó!

Vasárnapi csirkeparádé 

Ez a sült csirke igazi adu ász, percek alatt elő lehet készíteni, sülni magától sül, egyáltalán nem szokványos az íze, és egészen biztosan sikert aratunk vele. Érdemes kipróbálni, változtatni a jól bevált, ám talán kissé unalmassá váló vasárnapi rutinon, és a rántott csirke helyett ezt a különleges zvilágú ételt feltálalni.

Paradicsomos csicseriborsó leves - a melengető jó barát 

Zseniális leves, komolyan mondom. A csicseritől tartalmas, a paradicsomtól édeskés, a római köménytől keleties, a sóban eltett citrom pedig egyszerűen pazar. Érdemes tartani otthon néhány különlegesebbnek számító fűszert, mert bárhol szembe jöhet egy olyan recept, amit szívesen elkészítenél, kellene hozzá mondjuk római kömény, de nincs otthon. Így aztán pazar élményekről mondasz le, amikért igen nagy kár. Az egyetlen tényleg extra hozzávaló a sóban eltett citrom, de azt is meg lehet vásárolni néhány delikátesz üzletben, és akár egy évig is eláll a hűtőben.

Éva verhetetlen házi hamburgere 

Tudom én, hogy a legjobb lenne faszén fölött sütni a kertben, de sajnálatos módon kertem nincs, a faszenes mini grillt az erkélyen három húspogácsa miatt nem akartam beizzítani, úgyhogy  elmondhatom, hogy házi hamburgert istenien lehet gázon, serpenyőben is sütni.

Keleti ismerősünk, a hummusz 

Ismerős vagy nem, idő kellett hozzá, mire megszerettem. Mára azonban töretlen a szerelem köztünk,  és nem is értem, miért nem készítem gyakrabban... Kiváló könnyű nyári ebéd lehet belőle, falafel mellé is nagyon jó, meg úgy általában, baráti összejövetelek nagy sztárja válhat belőle. Egyetlen komoly hibája van mindössze, mégpedig az, hogy nagyon nehéz abbahagyni, ha egyszer belekezdtünk a mártogatásába.

Vargányás sült pisztráng a Bakony aljából, ahogy Márti szereti 

A pisztrángot is szeretem, a vargányát is, ez a fogás meg ennek az elegye. A Békás-szorosban tanultam, hogy a pisztrángot kukoricás lisztben kell megforgatni. A Bakony szélén pedig adja magát a vargányás krumpli! Próbáljátok ki!   

A legjobb bulik elengedhetetlen kelléke: sós lepények pestóval, paradicsommal 

Mindenféle alkalomra nagyon szeretem készíteni, mert gyorsan elkészül, egyszerű hozzávalókból áll, és kivétel nélkül mindenki imádja. Nem elhanyagolható szempont, hogy még mutatós is. Főleg melegen finom, egy pohár borral, de nemcsak buli alkalmával készítem, hanem gyors ebédként is megállja a helyét.

Brutál finom vaníliakrémes málnatorta 

A nyár szuper velejárója a málna. Imádom, bármilyen mennyiséget képes vagyok belőle elfogyasztani. Évek óta nem főzök belőle lekvárt, hanem inkább fagyasztok le pár dobozzal, jobban fogy télen zabkására, gyümölcstortára, mint lekvárként. A vaníliakrém meg maga a mennyország. Használj nyugodtan fagyasztott málnát - télen én is így teszek -, lehet, hogy nem lesz olyan tökéletesen szép minden szem, mintha friss lenne a gyümölcs, de az élvezeti értéken ez mit sem ront.

Skót tojás 

Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ez az étel a skótok Stefánia vagdaltja. Nem más, mint egy fűszeres darált húsba burkolt főtt tojás, melyet bepaníroznak és bő olajban kisütnek. Felhasználása igen sokoldalú lehet, hiszen melegen, hidegen egyaránt finom, büféasztalokra, piknikhez ideális. 

Spenót tükörtojással - Popeye kedvence 

A legtöbb ismerősöm utálja, már a neve hallatán kirázza a hideg. Nem is lehet ezzel vitatkozni, hiszen nem mai keletű a mondás: ízlésről márpedig nem vitatkozunk. A receptet azoknak mutatjuk, akik még sosem próbálták, de kísérleteznének vele, vagy akik szeretik, de keresik a legjobb elkészítési módot. Ha tehetjük, készítsük friss spenótból, bár valamivel több vele a macera, mint a fagyasztottal, a végeredmény is pont annyival lesz jobb. Kövessük tehát Popeye-t, a leghíresebb spenótkedvelőt a spenót evésben!

Kecskesajtos szőlő - vadító páros 

Pompás előétel, de ha nem sajnáljuk az időt az elkészítésére, esti filmnézéskor is jó szolgálatot tesz így ősz táján. Keressünk minél nagyobb szemű szőlőt, hogy ne legyen annyira pepecs meló a kenegetés... Pontos mennyiségeket nem adunk meg, ha idő előtt elfogyna a sajtkrém, kapkodjuk be pucéran a szőlőket. Diót is annyit használjunk, amennyit szeretünk, talán van, aki annyira nem rajong érte. Próbáljuk még ki mandulával is!

Fokhagymamártás nyersen Márti salátáján 

Ez egy végtelenül egyszerű mártás, de még mindig sikert aratott! A fantáziádra bízom, hogy fejes saláta leveleit, vagy vegyesen, más zöldek keverékét ízesíted így! Csak rakj össze egy salátát, és öntsd ezzel nyakon! Pikáns estéd lesz! És ez nem vicc! A többit a fantáziádra bízom! 

Sós rudak, amelyeknek nem lehet ellenállni 

Ez a sós rúd remekül illeszkedik bármilyen összejövetelhez, bulihoz, partihoz, pozitívuma, hogy egyszerű hozzávalókból, nagyon hamar elkészül, elronthatatlan, és eléggé eteti magát. A benne lévő zsírnak köszönhetően viszonylag hosszan birkózik az alkohollal, mire hatni hagyja azt.

Felejtsd el a régi módszert, főzz eredeti carbonara spagettit! 

A magyar háziasszonyok tűzhelyein gyakorta készül carbonara spagetti, azaz spagetti szénégető módra. A főzés utolsó fázisaként jó alaposan felöntik tejszínnel, rendesen átsütik, hisz tojás is van benne, aztán hadd szóljon! Nos, az a rossz hírünk van, hogy az eredeti római gyökerekkel bíró szénégető spagetti a tésztán kívül mindössze négy hozzávalóból áll, ezek pedig a tojás, a tokaszalonna, a sajt és a nem kevés bors. Nem, tejszín tényleg nincs benne! De hidd el, ez a négy szerény összetevő is garantálja a fantasztikus ízeket! 

Csőben sült zöldségek 

Remek köret ez a csőben sült besameles zöldségtál, ami egytálételnek is kiváló persze, ha úgy döntünk, hogy valami egyszerűbb ebédet vagy vacsorát tálalunk. Mivel nagy kedvenc a kelbimbó és a brokkoli, az étel gerincét is ez képezi, de természetesen minden jó bele, használjuk bátran azokat a zöldségeket, amiket otthon találunk. Diétásnak sajnos nem mondható, mert a besamel mártás elég ütős, ami a kalóriákat illeti, ezért olyanoknak ajánlom, akik nem kénytelenek határok közé szorítani napi fogyasztásukat.

Citromos cupcake 

Muffint mindenki tud sütni, igazán nem kell hozzá semmiféle különleges adottság. És a cupcake (ejtsd: kápkék), vagy magyar nevén tündértorta csak egy apró lépés a muffintól, amely attól avanzsál cupcake-ké, hogy kap a feje búbjára egy mutatós, színes, ízletes vajkrémet, és díszíthetjük bátran, akár túlzóan is, attól lesz igazi tündértorta.

Paradicsomos csirke 

Ezt a receptet azért szeretem, mert egyrészt roppant egyszerű, másrészt lehet vele variálni: hangolhatom olaszosra, vagy tehetek bele olyan fűszereket is, amik teljesen más ízvilágúvá teszik a végeredményt. Határt csak a fantázia szab. Gyakorlatilag egy darab edényt kell utána elmosogatni, viszont vendégségnél is jól jön, hiszen előző nap simán elkészíthető 5 perc alatt, ha megérkeznek a vendégek, már csak sütni kell. Nos tehát: a szószban pácoljuk a húst, talán mondanom sem kell: minél tovább, annál jobb.

Áfonyás muffin 

A muffin minimál édesség, nálam mindig akkor kerül műsorra, ha nincs túl sok időm a konyhában balettozni, de szeretném a családot valamivel kényeztetni. Vagy amikor átgondolatlanul áfonyát vásárolok a piacon, és nem akarom, hogy tönkremenjen, mert az áfonya sosem olcsó... No, akkor jön egy jó muffin, amit a háziasszonyok nagy része csukott szemmel, fél kezét zsebre dugva is bármikor összeüt. Egy jó recepttel fantasztikus távlatok nyílnak meg előttünk, mert ha az alap arányokat megtartjuk, végtelen számú variációt hozhatunk létre.

Szudáni vegyes salátám 

Minden saláta otthont talál nálunk. Imádok kísérletezni is! Ezt a receptet egy régi fecnin találtam. Valahol feljegyeztem, és azóta is gyakran készítem. Szudáni a neve, de minden alkatrésze jól ismert nálunk. Így aztán kísérletezésre fel!    

Keménytojás Moghlai szószban 

Nagyon kedveljük az indiai ízeket, ezért viszonylag gyakran kerül indiai étel az asztalunkra. Ez például egy roppant gyorsan és egyszerűen elkészíthető vacsora, osztatlan elismerés fogadta minden családtagom részéről. Ráadásul mindenki szívesen megeszi, nem kell azon töprengeni, hogy az egyik a csirkét nem szereti, a másik a disznóért nincs oda, a halat pedig egy emberként nem eszik. A tojást mindenki imádja.

Zöld curry pulykából 

Ahhoz, hogy étkezésünk változatos legyen, időről időre érdemes új ízeket kipróbálni. Ne idegenkedjünk a távol-keleti konyha ételeinek kipróbálásától, hiszen ahogy mondani szokás, a változatosság gyönyörködtet, ráadásul simán előfordulhat, hogy annyira megszereted ezt az ízvilágot, hogy egyre többször szeretnéd élvezni, és még akár szakértőjévé is válhatsz a keleti konyhának. 

Gyors minestrone leves 

Van nekem csoda jó minestrone levesem egyenesen Jamie Oliver konyhájából, de azt nem két perc elkészíteni. Ezt a receptet se lehet megfőzni tíz perc alatt, de mondjuk 25 alatt simán. Az pedig bármelyik délutáni, esti vacsorafőzésbe belefér. Érdemes rá előre készülni, hogy legyenek otthon különböző zöldségek, meg parmezán, de ha ez mind megvan, a család hálás lesz, és garantálom, hogy addig fognak rájárni, amíg csak egy csepp is van a lábas alján.

A jó öreg pásztor pite 

Az angol konyha ikonikus szereplője, eredeti nevén cottage pie. A 18. század óta van jelen az angol otthonokban, kétféle változatban készítik, a cottage pie marhahúsból, a shepherd's pie bárányhúsból készül. Semmi faxni, néhány zöldség, darált hús, krumpli, mindössze ennyi az alapanyag szükséglete. 

Bögrés mákos, a legnagyobb családi kedvenc 

Az egyik legeslegjobb kevert sütemény a repertoáromból. Nem kell hozzá egy mérőedénynél és egy keverőtálnál több, a ráfordított munkaidő 5 perc, a sütési idő 30-35 perc, és kész. Variálható cseresznyével, szerintem málnával és sárgabarackkal, szederrel és áfonyával is isteni lehet. Bármikor készítem, osztatlan sikert aratok vele. Langyosan, frissen a legjobb, aztán másnap, a gyümölcstől kissé átpuhulva újabb arcát mutatja meg. Akár egy hétig is friss marad. Akarom mondani, maradna, ha maradna!

Páratlan sajtkrémleves burgonygombóccal 

Imádom a sajtot! No, és ebből most még egy leves is, az már pazar ötlet! Hát még milyen finom! A pápai Villa Classica séfje ezt biztosan tudta, amikor a férjemnek elkészítette ezt a remek levest! A cég munkatársa, Bódi Tünde azt is elmondta, hogy különlegességük nemcsak nekünk, hanem a sok-sok országból érkező vendégüknek is nagyon ízlik.

Csicseriborsós fasírtgolyók - az egészségünkért 

Amikor a nevét hallottam, kissé bizalmatlan voltam, eddig csak a gyerekdalból ismertem. Ám egyik ismerősöm olyan golyókat sütött belőle, hogy azóta is a heti menüsor egyik kedvence. Kóstoljátok meg!

Sonkás töltött gomba - vacsora percek alatt 

Egy fáradt nap után mi másnak is örülhetnénk a legjobban, mint egy olyan receptnek, ami gyors és finom vacsorát ígér. Gombaimádóknak ajánljuk ezt a töltött változatot, körettel vagy anélkül.

4 emeletes kekszes-nápolyis csoda - sütés nélkül 

Ehhez a négyemeletes desszerthez nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis egy nagyon látványos finomságot készíthetünk, ami bármilyen ünnepi alkalomra megállja a helyét. A titok a különleges rétegezésekben rejlik.

Sütőtökös fánk 

Tudom, jó néhányan nem szeretik a sütőtököt, és meg is értem ezt annak ellenére, hogy én eléggé imádom. Mindemellett nekik is ajánlom ezt a receptet, ugyanis egyáltalán nincs sütőtök íze, viszont nagyon szaftos tőle a fánk. Egyetlen dolog van, amire figyeljetek oda, ez pedig a sütési hőmérséklet. Ugyanis attól, hogy a tészta nagy hányada nedves hozzávaló, hajlamos lehet nem átsülni a fánk, holott a külsején már úgy látszik, mintha készen lenne.

Négysajtos gnocchi 

Gnocchit, és más burgonyás tésztákat készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Azt nem állítom, hogy ugyanannyi időbe telik, mint a mirelitet kifőzni, bár a víz felforralása és a főzési idő ugyanannyi, azért a zacskó felvágása, valamint a gombóc tészta összeállítási ideje messze nem azonos. De megéri a plusz ráfordítás.

Éva kedvenc csirkéje 

Ha átütően fűszeres, csípős ízre vágyom, első dolgom, hogy leemeljem a harissa krémet tartalmazó üveget a kamrapolcról. A harissában az a legjobb, hogy önmagában is elegendő, hogy jobbá tegye az ételeket, de ha még adunk hozzá egyéb finomságokat is, verhetetlen ételt varázsolhatunk vele. 

Sajtos zellekrém leves 

Nagy kedvencem a zeller. Azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat és flavonoidokat is. Serkentőleg hat a veseműködésre. Háromféle fajtáját termelik világszerte (metélő zeller, halványító zeller, gumós zeller), nálunk a gumós változat népszerű, de nagyobb élelmiszer áruházak polcain és a piacokon is megtaláljuk már a szárzellert, ami salátákba kiváló, ráadásul jóval több ásványi anyagot is tartalmaz, mint a gumós változat.

Gombapörkölt sajtos puliszkával - déli szomszédainktól 

Puliszkát legutóbb a nagyanyám készített itthon. Most egy kicsit más összetevőkkel és más helyről, Szerbiából gyűjtöttem be ezt a finomságot. Gombapörkölttel tálaltam a családom nagy örömére és étvágyára.