Életforma.hu


Házi tészta bazsalikomos-fenyőmagos pestóval

Házi tészta bazsalikomos-fenyőmagos pestóval 

A tésztafélék csodásan sokszínűek átvitt értelemben és valóságosan is. Ez a variáció most ízében is különleges a bazsalikom-fenyőmag párosnak meg a petrezselyemnek köszönhetően, mindehhez szép zöld és vajsárga színeket vonultat fel, a tészta házi elkészítése pedig a formák végtelen lehetőségét kínálja. Próbáld ki, nem bánod meg!
Összedobtunk egy édes kis reggelit!

Összedobtunk egy édes kis reggelit! 

Mindig legyen időd reggelizni! Ha már unod a hagyományos vajas kenyeres, szalámis, müzlis variációkat, akkor most egy nagyon mutatós, kiadós és egyszerű finomságot ajánlunk! Szerintünk minden alapanyag megvan hozzá a hűtődben!
Gombás spárgaragu - gyors, finom és egészséges!

Gombás spárgaragu - gyors, finom és egészséges! 

Még tart a spárgaszezon, ne hagyjuk kihasználatlanul! A következő francia „származású” recepttel nemcsak a családunkat és vendégeinket kényeztethetjük, hanem jót teszünk az egészségüknek is! Kóstold meg, nem fogod megbánni!
Egyszerű és nagyszerű: mediterrán tésztasaláta

Egyszerű és nagyszerű: mediterrán tésztasaláta 

Lassan itt a strandszezon, mindenki ügyelni akar a vonalaira. S bár a tésztaféléket nemigen ajánlják fogyókúrás receptként, de ebben a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ízletes fogásban inkább a többi összetevőé a főszerep. Úgyhogy bátran próbálkozhatsz vele!

Tárkonyos-gombás csirke spárgával készítve 

Egy csipetnyi provance-i konyha magyar gyomorra szabva: ez a fogás mindenkiből elégedett sóhajokat csalhat ki, furfangos ízesítésével. Ráadásul nemcsak finom, hanem könnyű is! Próbáld ki!
Mézes csirkefalatok, aminek senki sem tud ellenállni!

Mézes csirkefalatok, aminek senki sem tud ellenállni! 

Ha egy kis keleti ízt szeretnénk vinni a konyhánkba, nem kell órák hosszat a sütő felett görnyednünk. Ez a recept nemcsak gyorsan elkészíthető, de ízletes, és keletiesen pikáns is!
Gyerekeknek: sárgabarack kakaós grízágyon

Gyerekeknek: sárgabarack kakaós grízágyon 

Nassolni, rágcsálni minden gyerek imád, persze nem mindegy, hogy mit. Az aszalt gyümölcsök tökéletesek arra, hogy az értékes, egészséges dolgokat válasszák. Ez a recept alkalmas arra, hogy megszerettesse a gyerekekkel az aszalt gyümölcsöt. És persze igazán finom, nem csak a gyümölcs miatt!
Ropogósra sült csülkök fehér boros káposztával

Ropogósra sült csülkök fehér boros káposztával 

Hát azt nem mondhatjuk, hogy igazi könnyű tavaszi fogásról van szó, azt viszont igen, hogy nagyon finom. Az ilyen étkeknél nem véletlen a fűszerezés, mert a sok kömény és babérlevél sokat segít az emésztésben. Így biztos, hogy nem fekszi meg a gyomrodat…
Őrületesen egyszerű: mascarponés áfonyamousse

Őrületesen egyszerű: mascarponés áfonyamousse 

Az áfonya fantasztikus, egyedi zamatú gyümölcs, bármi, amit készítünk belőle, igazi különlegesség. Ez a desszert is az, emellett igazán egyszerű és gyors. Garantált gasztronómiai siker.
Ez a desszert minden gyerek kedvence lesz!

Ez a desszert minden gyerek kedvence lesz! 

Sok gyerek számára gyümölcsként csak az alma létezik, meg a divatos déligyümölcsök. Ha viszont ezt a receptet kipróbálod, a körte biztos, hogy belopja magát a gyerek szívébe!

Egy kis különlegesség: paradicsomos rákfarkak szarvacskatésztával 

Különlegeset produkálhatunk igen egyszerűen: ez a recept ugyanis viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, ráadásul az ízvilága egy picit eltér a megszokottól. Érdemes megpróbálkozni vele, meg azzal a további nyolcvannal is, amely a paradicsomos rákfarkak mellett Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, ismét kapható könyvében találhatók.

Egyszerűen ünnepi: laskagombás rukkolasaláta pármai sonkával 

Ha húsvét, akkor sonka, meg persze tojás. Ez a recept mindenben megfelel a hagyományoknak, megvan benne a két kötelező elem, mégis picit más. Ráadásul rendkívül egyszerű elkészíteni.

A magyar ízlés és az olasz konyha fenomenális találkozása 

Az olaszos tészták közül talán ez a recept áll a legközelebb a magyar ízléshez. Érdemes megpróbálkozni vele, valamint azzal a további nyolcvannal is, amely a szalonnás makaróni mellett Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, ismét kapható könyvében találhatók.

Így a gyerek is megeszi a brokkolit! 

A sokszor utálkozva fogadott brokkolit bebugyolálva és ízesítve sokkal inkább hajlandók elfogadni a gyerekek. Érdemes megpróbálkozni ezzel a recepttel, valamint azzal a további nyolcvannal is, amely a brokkolis batyu mellett Demcsák Zsuzsa „Konyha, tündérek” című, ismét kapható könyvében találhatók.

Itt a spárgaszezon! Meg egy remek recept hozzá! 

Áprilisban kezdetét veszi a spárgaszezon, érdemes kihasználni, hogy a piacokon végre jó áron kapni a friss spárgát. Adunk is egy receptet hozzá, amivel kényeztetheted magad és a neked kedveseket is. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Kéksajtos-hagymás rántott tök 

Nem csak hagyományos módon lehet elkészíteni a rántott tököt, hanem egy kis fifikával újdonságot is csempészhetünk ebbe a mindennapi eledelbe. Érdemes kipróbálni!

Tejszínes-petrezselymes gombaragu 

A gombafélék több szempontból is a konyhaművészek kedvencei: egészségesek, semmi zsírt nem tartalmaznak, és gyorsan, könnyen elkészíthetők. Ráadásul egyedi, aromás ízük van. Következő receptünk kipróbálásával erről te is meggyőződhetsz!

Gyömbéres zabpehelytorta mentás-balzsamecetes epermártással 

Nagyon egyszerűen elkészíthető, ízletes édesség, ráadásul a zabpehely még jót is tesz a gyomornak. Remek kiegészítője a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag eper, amelynek friss, édes ízét pikánssá teszi a balzsamecet és a menta együttese.

A fácán és az aszalt szilva szerencsés találkozása 

A vadételek közül a fácánt a legtöbben csak levesként ismerik. Következő receptünk azonban igazi vendégváró főétellé varázsolja ezt a színes szárnyast, amellyel minden vendégét lenyűgözheti!

Ennivalóan mutatós: amerikai krémes 

A krémes mindig is a magyarok egyik kedvenc sütije volt, ez itt az amerikai változat, legalábbis a nevében az. Viszonylag egyszerűen elkészíthető, emellett nagyon finom és mutatós sütemény.

Pikáns boros halszeletek 

A hal egészséges, és ráadásul gyorsan elkészül. És persze finom – annak is érdemes próbálkoznia vele, aki idegenkedik tőle! Ez a recept a sültek és a párolt ételek kedvelőinek is kedvence lehet, különösen, hogy itt a borocskát nemcsak a hal mellé kínálva élvezhetjük, hanem maga a fogás is borral készül. A halételekhez fehér bor dukál, ám itt maga a hal vörösborban fürdik. Úgyhogy a harmónia kedvéért inkább roséval próbálkozzunk!

Habos őszibarackos máktorta 

Egy nagyon gyors, egyszerű, de mutatós desszertet ajánlunk most. Ünnepi tortának vagy hétköznapi gyors édességnek is nagyszerű. Gyümölcsös, könnyed, szinte minden hozzávaló megvan hozzá a konyhában.

Aszaltfügés-szilvás töltött liba 

Libahúst jellemzően Márton-napkor vagy jeles ünnepeken készítenek a magyar konyhában, más alkalmakkor szinte csak a hízott libamáj merül fel ételként. Pedig a liba az egyik legfinomabb szárnyashús, és ez a receptünk egyenesen ínycsiklandóvá varázsolja!

Túróval töltött csirkecomb 

A csirkecombot sokféleképpen szoktuk készíteni. Finom rántva, sütve, pörköltnek vagy éppen töltött változatban. Most ez utóbbihoz ajánlunk egy különleges, de nagyon egyszerű túrótölteléket. Remek fogás lesz mindenki megelégedésére!

Töltött pulykamellfilé-tekercs 

Finom és látványos fogás, nem igényel különösebb felkészültséget, viszont minden van benne, amit a magyar gyomor szeret: hús, sonka sajt, ráadásul még ki is van rántva… Kell ennél több?

Nagyon finom szilvás-fahéjas kifli 

Ezt a sütit igazán nem nehéz elkészíteni, kezdők is megpróbálkozhatnak vele, az eredmény viszont olyan, mintha igazi profi készítette volna – ugyanis nem lehet elrontani. De ne felejtsük a sütőben, mert azért odaég…

Kukoricapelyhes bundában sült csirkemell 

A rántott csirke sokunk kedvence, de ezzel a recepttel még azt is felülmúlhatjuk (talán)! Próbáld ki, nem fogod megbánni! Egy biztos, ezután a kukoricapehelyről nem csak az egészséges reggeli fog az eszedbe jutni…

Pizzáért ne menj étterembe! 

Az olasz konyha egyik világszerte népszerű alkotása otthon is könnyen elkészíthető, nem kell rendelni, vagy étterembe menni érte. Próbáld ki ezt a nagyon egyszerű receptet, a gyerekek imádni fogják!

Ínycsiklandó töpörtyűkrém a tavaszi zöldségek mellé! 

A tavasz nemcsak a megújulást, hanem a friss zöldségfélék áradatát is jelenti. Sokan viszont nem tekintik megfelelő ételnek a nyers zöldféléket önmagukban, így nekik most egy igazán ínycsiklandó recepttel kedveskedünk a friss retek, újhagyma és zöldpaprika mellé!

Vendégvárónak sem utolsó: garnélás margarinkrém 

A tavaszi zöldségfélék mellé sokan könnyű, de ízletes finomságot szeretnének, a garnélás margarinkrém pontosan ilyen! Próbálja ki, nem fogja megbánni!

Fittség koplalás nélkül: rukkolás reteksaláta tojással 

Ez a friss tavaszi saláta ízeivel már arra emlékeztet, hogy nyáron még több friss zöldséggel tudunk majd hasonló finomságokat készíteni. Emellett a többletkilók leadásához is kiváló segítség, mert a nyárral jönnek a lenge ruhák is…

Mire nem jó a sütőtök?! 

A sütőtök, szegény, sokak által félreértett növény. Olvasónk a nyomába eredt, hogy sült változatán vagy levesen kívül még mit lehet előállítani a téli szezon jellegzetes és szerencsére még mindig kapható vitamindús zöldségéből.

Erre a tortára ugranak a gyerekek! Marcipános Thomas 

A gyerekek megőrülnek a mesefigura formájú tortákért, de ezek elkészítése nem könnyű feladat. Egy őszinte Thomas-torta story hű olvasónktól, aki belefogott és megsütötte a gyerekeknek a kis gőzmozdony formájú süteményt.

Isteni grillezett bárányborda 

A bárányételeket nem mindenki kedveli jellegzetes illatuk miatt. Mások meg épp ezért szeretik a bárányhúst, meg persze különleges zamatáért is. Mindenesetre érdemes időnként újrapróbálkozni, félretéve az előítéleteket. Ez a recept nagy öröm a bárányhús kedvelőinek, az idegenkedőknek pedig nagy segítség a barátkozáshoz!

Ha már muszáj egy kis nass: csinálj kókuszgolyót! 

Igen, ha muszáj, merthogy van ilyen… Csak úgy rátör az emberre, és akkor mindenképpen kell egy kis édesség. A kókuszgolyó-készítéshez sokféle recept létezik, ez egy közülük, de a végeredmény garantáltan finom. Ha kibírjuk, hogy egy órát a hűtőben álljon…

Itt a tavasz, borban a malac! 

A tavasz közeledtével egyre több zöld finomság kerülhet az asztalunkra, de nem szabad megfeledkeznünk a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében a kiváló húsételekről sem. Ilyen például a borban párolt vaddisznókaraj!

A lelket is átmelegíti: tejszínes spárgakrémleves 

A tél végi esős-influenzás időben nem csak a testnek, hanem a léleknek is jól esik egy tányér forró, ízletes leves. Ez a recept a hazánkban kevésbé népszerű, de igen finom spárgát ajánlja. Próbálja ki, nem fogja megbánni!

Sókéregben sült marokkói céklasaláta 

Mint tudjuk, a cékla igencsak egészséges, így minden új elkészítési módjának örülhetünk. Ráadásul ez igen érdekes recept, az embernek az agyagban sültek jutnak eszébe, csakhogy itt a cékla tésztában sül. A végeredmény pedig önálló ételként, előételként, de akár főétel mellé körítésként, salátaként is tálalható.

Paradicsomleves, ahogy még sosem próbáltad! 

Még hogy a paradicsomleves csak betűtésztával jó! Ebben a receptben újraértelmezzük az egyik legnépszerűbb levesünket, és az eredmény fenomenális! Tehát következzék a zelleres-bazsalikomos paradicsomleves!

Harcsapaprikás, ahogy még soha nem próbáltad! 

Habár a harcsapaprikás az egyik legismertebb magyar halétel, juhtúrós lángossal kombinálva igazi hungarikum, minden vendéglátó asztal dísze lehet. Érdemes kipróbálni!

Ez az igazi februári kényeztetés: almás-meggyes házi rétes 

A desszertnek is meg kell adni a módját a februári báli-farsangi szezonban. Almás rétes? Meggyes rétes? Finom, persze, de hát semmi különös… Na de együtt? Különleges, és duplán finom!

Mennyei eledel: steak és libamáj - nem csak húsimádóknak! 

Nem hétköznapi ételt ajánlunk most. Sem ízeit, sem árát tekintve nem az. Ám aki kipróbálja, nem fogja megbánni. Mert a borjústeak gróf Kedvessy receptje alapján elkészítve libamájjal, kapros paprikás mártással, galuskával és burgonyakrokettel igazi és emlékezetes ínyencség. És nem csak húsimádóknak!

Halászlében a franciák is erősek: itt a bouillabaisse, a marseille-i halleves! 

Nem csak bajai vagy szegedi halászlé létezik, van marseille-i is. A bouillabaisse, a francia halleves méltán legendás hírű, érdemes kipróbálni, már csak az egzotikus hozzávalók miatt is!

Legendás tésztaféle: itt a házi ravioli! 

A legtöbbünknek nem kell bemutatni a raviolit, ám aki csak mélyhűtött, előfőzött formában találkozott vele, annak semmiképpen sem szabad ezt a receptet kihagynia!

A kacsa és a narancs szerencsés találkozása 

Sokan nem kedvelik a kacsahúst, mivel zsírosnak találják, a vadkacsánál pedig a jellegzetes vadízt nem kedvelik. A narancsos kacsa azonban minden kacsagyűlölőt meg fog győzni: megéri kipróbálni!

Spenótos táska: könnyű élvezet a téli búskomorság ellen! 

Könnyű, tápláló ételekre van szüksége szervezetünknek a téli időszakban. A spenótban rendkívül fontos nyomelemek vannak, amelyek segítségével fittek lehetünk az influenzaszezon közepén is. Ez a recept emellett még finom is! Érdemes kipróbálni!

Micsoda finomság: leveli béka! Te sem ismerted? 

Cím Szöveg A leveli béka receptje nagyanyáink öröksége: a hideg januári időszakban ez az egyszerű, gyorsan elkészíthető étel valódi változatosságot és sok vitamint hozhat a konyhánkba.

Zöldségleves, ahogy a nagyi készítette! 

Aki már bekapta az influenzát, de ha csak könnyű ételekre vágyik, érdemes kipróbálnia ezt a receptet. A zöldségleves nemcsak könnyű, hanem megvan benne minden fontos vitamin és ásványi anyag, ami a téli időszakban elengedhetetlen. És ráadásul még finom is!