Életforma.hu


Retro káposztás tészta, ahogy a nagyi csinálta

Retro káposztás tészta, ahogy a nagyi csinálta 

Habár a káposztás tésztával mindenkinek vannak jó, vagy rossz élményei a menzáról, a legfinomabb mégis úgy, ahogy a nagyi készítette. A következő receptet bátran ajánljuk mindenkinek, aki rajong a retro ételekért.
Almás kosárka: a finom vendégváró

Almás kosárka: a finom vendégváró 

Habár még csak most estünk túl a karácsonyi nehéz ételek okozta sokkon, mégis bátran ajánljuk a következő receptet, amellyel az édesszájúakat kényeztethetjük a családban. Próbálja ki az almás kosárkát, nem fogja megbánni!
Göngyölt malackaraj - különleges finomság az újévre!

Göngyölt malackaraj - különleges finomság az újévre! 

A sült malac hagyományos étel újévkor, de elkészítésébe érdemes belevinni egy kis rafinériát. Következő receptünkkel meglepheti családját, és garantáljuk, hogy mindenkinek ízleni fog!
Füstölt húsos káposztaleves

Füstölt húsos káposztaleves 

A füstölt hús és a káposzta a levesben is találkozhatnak, nem csak a töltött káposztában. Következő receptünk egyszerű, könnyen elkészíthető és az eredménye egy nagyon ízletes étel.
Borsos-fokhagymás túrópogácsa

Borsos-fokhagymás túrópogácsa 

Ez nem az a hagyományos liszttel gyúrt és tepsiben kisütött pogácsa. Ez inkább a kőrözött félék csoportjába tartozó finomság. Igazán különleges ízesítésével egy könnyű, fogyókúrás vacsora fő alkotóeleme lehet némi saláta és pirítós kíséretében. Imádni fogjátok!
Smarni - egyszerű kényeztetés

Smarni - egyszerű kényeztetés 

A császármorzsával szinte mindenki már gyermekkorában életre szóló barátságot köt, még ha a felnőttkor közeledtével némi lelkiismeret-furdalás is fűszerezi ezt a kapcsolatot. De ki tagadhatja, hogy a smarni finom, és persze nem csak magunknak, másnak is kedveskedhetünk vele, mégpedig igen egyszerű módon!
Húspogácsák köménnyel, sajttal, sonkával

Húspogácsák köménnyel, sajttal, sonkával 

A darált hússal sokféleképpen lehet bánni, legyen az sertés- vagy marhahús. Ez utóbbi az alapanyaga a burgereknek - most egy kicsit köménnyel bolondítottuk meg, és magyarosan prézlibe fogattuk. Nagyon finom saláták és párolt zöldségek mellé.
Fehérboros-kakukkfüves csirkemell

Fehérboros-kakukkfüves csirkemell 

Könnyű, pikáns, különleges. Bármennyire is sablonosnak tűnhet egy csirkemell-recept, ez nem az. Ugyanakkor igazán nem bonyolult feladat elkészíteni, így akár hétköznapokon is ünnepelhetünk ezzel a finom fűszeres csirkével.
Itt a macedón csoda receptje!

Itt a macedón csoda receptje! 

Kevesen ismerik a macedón konyhát, ami a balkáni és a mediterrán ízeket ötvözi. A következő recept egyenesen fenséges, kényezteti a magyar gyomrot, de vendégségben vigyázzunk, nem lesz elég!
Tepsis krumpli sajttal, szalonnával

Tepsis krumpli sajttal, szalonnával 

Ez az az étel, ami átmelegít az esős őszi délutánokon: egyszerűen elkészíthető, hamar megvan, és fenomenális az íze. Ne sajnáljunk a gyomrunktól egy kis kényeztetést!

Tepsis bab – ahogy még sosem próbáltad! 

A babot nemcsak főzelékként vagy levesként lehet megfőzni, vagy sóletet készíteni belőle. E Macedóniából származó, a magyar ízlésnek igazán megfelelő recept szerint elkészített étel ugyan nem könnyű, de igazi melegséget csempészhet az esős kora őszi estékbe. Mindenki imádni fogja!

Négyórás görög sertéskaraj 

Ezt a finom sült húst, bár hosszan készül, nem hosszú idő elkészíteni - már ami a vele való munkát illeti. Rendkívül egyszerű recept, de különleges ízeket ígér, és biztos, hogy mindenkinek ízleni fog. Bármilyen alkalomra kiváló!

Portugál csirke krumpliágyon 

Ez a portugál recept izgalmat visz a sokunk számára már kissé uncsi sült csirke elkészítésébe. Az olívás-fokhagymás pác és a hús szaftjával felturbózott krumpli különleges ízélményt kínál!

Hagymás fokhagymaleves parmezánnal 

Kevés egészségesebb zöldségféle van a fokhagymánál, erős zamata miatt azonban sokan nem kedvelik. Ez a recept azonban még a kétkedőket is meggyőzheti!

A legjobb ezersziget öntet! 

A jó salátaöntet nem zacskóból érkezik! Otthon is könnyedén előállítható, ráadásul a legtöbb összetevője olyan, ami minden hűtőben megtalálható. Bátran kísérletezz vele, nem fogod megbánni!

Cukkinis-paradicsomos lencsesaláta 

Ez a recept igazán többfunkciós, hiszen a lencsesaláta önállóan elő- és főételnek is kiváló, ráadásul köretnek is tökéletes. Különösen, ha valakinek elege van abból, hogy „párolt zöldség” címén mindig a borsó-sárgarépa-fehérrépa együttes kerül a tányérjára.

Ratatouille, a mediterrán lecsó 

Az egyik legnépszerűbb nyári étel, a lecsó, számtalan formában elkészíthető. Most egy olyan receptet ajánlunk, amely kicsit más, mint amit itthon készítünk, vagy tőlünk kicsit délebbre is ismernek. A mediterrán vagy francia lecsó ugyanúgy hagymából, paprikából és paradicsomból készül, mint a miénk, de az arányok másmilyenek. Meg persze van még két összetevője, ami jellegzetessé teszi: a padlizsán és a cukkini.

Tejszínes-csirkés penne csiperkével 

Egy jó kis tészta valami jó szaftos feltéttel bármikor jöhet! Ez a recept egyesíti magában a mediterrán és a közép-európai konyha legjobb ötleteit, akár még magyarosnak is mondhatjuk. De persze nem az elnevezés a fontos, hanem az íz. Márpedig az pompás!

Házi hamburger - ez az igazi! 

Aki szereti a hamburgert, azt nemigen lehet meggyőzni arról, hogy ne egyen ilyet, akár a gyorséttermekben is. De minek oda menni, ha egyszer otthon még finomabbat és pont olyat tudunk csinálni, ami épp az ínyünkre való? Itt van hát egy hamburger-alaprecept, amit aztán úgy formálhatsz kedvedre, ahogyan csak jól esik!

Nyári grillsztár: kápiacsónak 

Itt a kánikula, így érdemesebb könnyebb ételekkel is feldobni az esti grillezést. Ez a recept kíméli a gyomrot, de kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Próbáld  ki!

Uborkacsiga - avagy az ötletes tálalás 

A szokásos gyors vendégváró kellékeket - sajtot, sonkát, főtt tojást, egyebeket - most nem kenyérre pakoljuk, hogy szendvics legyen belőlük, hanem uborkára. Nem munkásabb, viszont sokkal látványosabb, és az uborkacsiga minden bizonnyal a gyerekek kedvence is lesz!

Hagymás-gombás pulykafalatok tejszínnel és sajttal 

Ezzel az ínyenc fogással minden vendéget lenyűgözhetünk, de annyira egyszerű és gyors, hogy ideális a rohanós hétköznapokra is. Próbáld ki, a végeredmény önmagáért beszél!

Libacombok római tálban 

Egyszerűen elkészíthető, ám fenségesen finom ez recept. A libacomb önmagában is rendkívül ízletes, és a hagyományos sütőedény mellett ez az almás-hagymás körítés, meg persze az illatos fűszerek mindent kihoznak belőle, amit lehet.

Dinnyecápa - a szülinap sztárja lehet! 

Egyszerű ötlet, de biztos, hogy minden gyerek örül neki egy forró nyári délutánon! Néhány perces munkával félelmetes - és persze aranyos - cápát varázsolhatunk egy dinnyéből! Egészségesebb,  hűsítőbb és sokkal szórakoztatóbb mint a süti…

Mikortól ehet a baba gyümölcsöt? Választ és receptet is adunk! 

Mikortól adhatunk a kisbabáknak gyümölcsöt? Milyen formában célszerű adni, és vajon mennyit? Minden szülőt foglalkoztat ez a probléma, különösen így nyáron, amikor gyümölcsszezon van. Segítünk néhány ötlettel!

Padlizsános lasagne nem csak vegáknak 

Az olasz konyha igazán nagy népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Rendkívül ízes és változatos, és a húst kerülőknek is számos fogást kínál. A lasagne igazán ismert változata hússal készül, bár a zöldséges variációk sem ritkák. Ez viszont egy szinte húsélményt kínáló verziója, érdemes kipróbálni!

Kevert meggyes lepény, ahogy csak a nagyi tudja 

Szezonja van végre a meggynek, amely remek alapanyaga a pitéknek, réteseknek, kelteknek és kevert tésztáknak. Most ez utóbbihoz kínálunk egy régóta bevált receptet, nagyi szakácskönyvéből!

Pierog - finom lengyel töltött tészta 

Van orosz pirog meg lengyel pierog is, előbbi kelt tészta, és sütőben vagy olajban kisütik, utóbbi pedig élesztő nélkül készül, és vízben főzik meg - számtalan formában ismerik Közép-Európában, húsos és hagymás töltelékkel is. Ez a magyar derelyére hasonlító lengyel származású recept főételnek is kiváló, de akár köret is lehet. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Pikáns spárgás-gombás nyúlragu 

A nyúlhús nem túl ismert, ezért nem is túl népszerű nálunk. Pedig finom, könnyű, érdemes megpróbálkozni vele. De ha valaki idegenkedik tőle, ezt a receptet nyugodtan elkészítheti csirkecombból és csirkemájból is. Így is, úgy is nagyon finom!

Cseh krumpligombóc - ezt add a pörkölt mellé! 

A klasszikus knédli nem biztos, de a cseh krumpligombóc biztosan kiváló kísérője lehet a magyar pörköltnek. Ez a recept kimondottan illik bármilyen raguhoz vagy szaftos húshoz is, emellett paprikás, tejfölös levesekhez is kitűnő betét!

Milliókat menthet meg a szuperbanán 

A szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta-karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin-szintjét - jelentették be hétfőn ausztrál kutatók.

Túrógombóc! Isteni! 

Mit újat lehet mondani a túrógombócról? Mindenkinek megvan a maga receptje, amelyre esküszik. De azért lehet, hogy van még más, legalább olyan jó túrógombóc-recept is… Ez az!

Caracas torta, a csíkos csoda 

Picit munkás ez a torta a kétféle krém miatt, de megéri, mert nagyon finom! A könnyű csokis-karamelles krémek felejthetetlenné teszik. Ráadásul milyen csinos…

Tűzdelt vaddisznócomb mangós chilimártásban, lencsefánkkal 

Ehhez a recepthez kétségkívül idő kell, de jó munkaszervezéssel azért nem annyi, mint első pillanatra tűnik. A ráfordított munkának viszont meglesz a gyümölcse: egy különleges és harmonikus gasztronómiai élmény.

Házi lángos - jobb, mint a strandon! 

A lángos hozzátartozik a nyárhoz. Persze elsősorban strandon, vízparton szoktunk lángost enni, de miért ne tehetnénk meg ezt otthon is? És persze nem csak nyáron…

Toszkán diós tészta, tejszínnel, fokhagymával 

A magyar konyha nem igazán sokféle sós tésztával dicsekedhet – ráadásul vannak, akik még ezek egy részét is cukrosan szeretik –, de szerencsére az olasz konyha térnyerése ezen a téren jelentősen bővítette a kínálatot, amit most egy igen érdekes francia recepttel gazdagítunk. Érdemes megkóstolni!

Mozarellás-baconos csirkemellfilé 

Erre az ízkombinációra senki nem tud nemet mondani: könnyű hús és sajt, de azért egy kis szalonna is besegít… Próbáld ki, nem fogod megbánni! Hát még akkor, ha egy jó friss salátát is keversz hozzá!

Salátacsoda: mediterrán, réteges! 

A kora nyári, gyorsan melegedő időben mindenkinek jól esik egy könnyű vacsora. Ha azonban a család, a barátok már unják a zöldsalátát, lepjük meg őket egy igazi különlegességgel: a mediterrán réteges salátával.

Amikor sajtos szalonnásbomba ketyeg a grillrácson 

Minden nyáron eljön az a pillanat, amikor a család vagy a barátok körbeállják a faszenes grillt, és azt kérdezik: mi lesz vacsorára? Ezzel a recepttel még a kétkedőket is meggyőzheted arról, hogy a grillezés igazi tudora vagy!

Hideg borsos kacsamell mangós-ruccolás salátaágyon 

Általában nem mindegy hogy húst készítünk salátával, vagy salátát hússal, netán húsos salátát, mert az arányok igencsak meghatározzák egy étel jellegét. Ez a recept átmenet: mondhatjuk azt is, hogy itt a gyümölcsös zöldség köretként szolgál a finom hideg sült mellé, de ugyanígy igaz az is, hogy ez a kacsamelles saláta így, együtt kerek egész.

Töltött paradicsom provence-i módra 

A nyári melegben ugyan a könnyű ételek javallottak, ám a magyar gyomornak egy kis hús mindig jólesik. Ez a recept mindkét kívánságot kielégíti: próbád ki, nem fogod megbánni!

Fogas cukkinivel grillezve, sült koktélparadicsomos rizottóval 

Persze a fogasfilé és a rizottó külön-külön is nagyon finom, de így, együtt a legjobbat hozzák ki egymásból. Vannak ilyen párok… Mellettük a cukkini meg a koktélparadicsom - nos, azt nem mondhatjuk, hogy hab a tortán, de talán koronának nevezhetjük őket.

Kókusztejszínes meglepetéssüti gyümölccsel bolondítva 

A természetes növényi rostok fogyasztása – főleg, ha magas szénhidráttartalmú tészták helyét veszik át - nemcsak ételallergiások, de más gyakori civilizációs betegségekben szenvedők problémáira is megoldást nyújthat. Most ilyen - nullkalóriás, organikus minősítésű és rendkívül magas rosttartalmú, NoCarb nevezetű - termékekből állítottunk össze egy ízletes és egészséges süteményt.

Millefoglie – Ezer lapocska, avagy az olasz krémes 

Igazán nem kellenek hozzá elmélyült cukrászati tanulmányok, mégis, ha megcsináljuk, igazán elegáns desszerttel rukkolhatunk elő. Még a neve is az, bármelyiket is válasszuk…

Rakott eperlekváros máktorta narancsos tejberizzsel töltve 

Amilyen körmönfont a neve, olyan egyszerű elkészíteni! A megjelenése viszont méltó a nevéhez, különösen, ha kicsit díszítgetjük is. Egy biztos, bárkit elkápráztathatunk vele!

Zelleres-hagymás sajtkrémleves 

Bár igen egyszerűen elkészíthető ez a leves, mégis különleges ízzel lephetjük meg azt, akit megkínálunk vele. A sajt- és zöldséglevesek házasságának remek leszármazottja!

Igazi finomság: csokimousse friss eperrel, tojáslikőrtükrön 

Keverem-kavarom, és isteni desszert lesz belőle! Ráadásul fantasztikusan jól néz ki! Most már friss eperből is van bőven, úgyhogy munkára fel, készítsd el ezt a finomságot!

Darált hússal töltött almagömbök 

Összehoztunk az almát, a darált húst és a sajtot egy nagyszerű finom fogáshoz! Ráadásul annyira jól mutat, hogy még a fogyókúrázók sem tudnak a látványnak ellenállni!